Meer dan 30 dagen in Indo: visum explained

Het is een van de snelst groeiende populaire vakantiebestemmingen van de afgelopen jaren: Indonesië! En terecht ook. Met prachtige eilanden als Bali, Lombok en Java kun je er namelijk weken vertoeven tussen het groen terwijl je exotische dieren spot en geniet van het lekkerste lokale eten. Niet gek dat de gratis vrijstelling van visum tot 30 dagen vaak eigenlijk niet genoeg is.

Visum Indonesië verlengen

De laatste tijd is er veel veranderd op het gebied van het visum voor Indonesië. Ik heb zelf het hele proces doorgemaakt om 6 weken in Indonesië te kunnen blijven en weet inmiddels: er zijn een hele hoop opties en de hele business is nógal louche. Graag deel ik mijn uitgebreide onderzoek in vier simpele opties, zodat ook jij er wat aan hebt!

#1 Minder dan 30 dagen

Is vier weken eilandjes hoppen voor jou meer dan genoeg dan heb je het makkelijk: tegenwoordig hoef je voor een verblijf tot 30 dagen geen toeristenvisum meer te regelen. Je kunt dus zonder problemen vanuit Nederland* het vliegtuig in stappen, waarna je bij aankomst een mooie stempel in je paspoort krijgt en zonder problemen tot 30 kan rondreizen binnen het land. Let wel: dit visum is niet verlengbaar! Blijf je toch langer? Dan heb je de kans dat de immigratiedienst je bij het verlaten van het land een boete van een aantal 100K Rupiah op legt. De hoogte hiervan is afhankelijk van het aantal dagen dat je te lang in het land bent verbleven en hoe aardig de medewerker achter de balie is. Het blijft immers Indonesië, niet alles gaat daar helemaal volgens de regels…

#2 Meer dan 30 dagen – VOA met verlenging

Wil je meer dan 30 dagen genieten van Indonesië dan heb je meerdere opties. Ondanks wat een grondstewardess wellicht verkondigt als je incheckt, hoef je niet perse je visum van te voren te regelen. Regel je niets van te voren, volg dan, nadat je geland bent op een van de Indonesische luchthavens, de bordjes VOA (Visa On Arrival). Hier kan je een verlengbaar toeristenvisum aanschaffen voor $35. Het is vervolgens zaak dat je tijdig (ongeveer twee weken voordat dit visum verloopt) naar een van de Indonesische immigratiekantoren afreist om een Visa Extension te regelen.

Dit gaat in drie afspraken:

 1. Het aanvragen en afgeven van je paspoort. Je hebt ook een kopie van de vluchtgegevens én eentje van je paspoort nodig
 2. Na goedkeuring van de aanvraag komt het betalen van het visum: ongeveer RP 335.000 / $25. Ook maken ze een foto van je en stellen ze eventueel vragen over je verblijf
 3. Op afspraak drie haal je je paspoort weer op en heb je naast een mooie VOA een nieuwe reeks stempels in je paspoort staan
Visum Indonesië verlengen

Het immigratiekantoor in Jakarta

Met de aanvraag, betaling en het ophalen ben je gemiddeld anderhalve tot twee weken zoet. Het kost tijd en alles gaat via papier (niets geen computers), maar het werkt hartstikke prima. Als je op maandag gaat voor je eerste afspraak, heb je kans dat de paspoorten op vrijdag klaar zijn. Tips voor als je dit gaat doen: kleed je representatief, ja ook een lange broek of rok als het 35+ graden is, en kom vroeg! Zo verkort je je wachttijd aanzienlijk. Neem een boek mee en vertoef lekker in de airco. Het is best een leuk avontuur.

Overigens zijn er zat locals die dit proces graag van je overnemen. Vaak duurt dit proces dan nog geen week. Hier staat meestal een prijs van 600K tot 800K Rupiah tegenover en moet je uiteraard je paspoort uit handen durven geven. Ga je voor deze optie? Receptiemedewerkers en hostel hosts kunnen je altijd helpen aan een betrouwbaar contact.

#3 Meer dan 30 dagen – regel alles vooraf

Wil je alles al lekker vooraf geregeld hebben en zit je absoluut niet te wachten op het proces op het immigratiekantoor ergens in Indo? Dan kun je een afspraak maken bij de Indonesische ambassade in Den Haag. Zij regelen een visum voor 60 dagen verblijf van A tot Z voor je in ongeveer vijf werkdagen. De kosten hiervan zijn €50. Je kunt hier ook terecht voor visums voor een nog langer verblijf.

#4 Meer dan 60 dagen zonder visum

Optie vier is eigenlijk, in alle opzichten, het meest makkelijk en ook nog eens leuk. Zowel optie 1, 2 als 3 zijn te omzeilen als je maar binnen de tijdspanne van 30 dagen een keer het land uit bent geweest. Een goede reden om eens een 24-uurs retourtje Singapore te doen of een uitstapje te maken naar Thailand of de Filipijnen. Zo kun je langer dan 60 dagen blijven zónder een VOA aan te schaffen, eventueel de hele extension hassle door te maken en zo zie je ook nog eens het mooiste vliegveld van de wereld: Changi Airport. Geen straf kan ik je vertellen. Een retourtje Denpasar – Singapore heb je al voor minder dan 100 euro.

Meer dan 30 dagen in Indo: visum explained

Opties te over om zo lang mogelijk te genieten van Indonesië

Er zijn dus opties te over om zo lang mogelijk te genieten van het heerlijke land Indonesië. Voor mij als doorgewinterde reizigster was het verlengen van mijn visum ter plekke een heel avontuur, maar ik vond het geweldig om ’s morgens vroeg tussen de locals mijn paspoort business te regelen. Het gaf mij het échte reisgevoel. Ben jij een wat meer gemakzuchtige reiziger dan zijn er gelukkig ook andere mogelijkheden.

*De vrijstelling van visum tot 30 dagen is alleen geldig als je reist vanuit een land dat genoteerd staat op de Visa Exemption lijst. Check hem hier.

Via een visumbureau het visum laten regelen

Indien je jouw visumaanvraag voor Indonesië uit handen wilt geven dan is dat ook een mogelijkheid

 • Je kunt jouw visumaanvraag voor Indonesië indienen via E-visums.nl
 • E-visums.nl neemt jouw aanvraag in zijn geheel uit handen zodat je ontzorgd wordt.
 • Het visum Indonesië kan je aanvragen voor zakelijke of toeristisch doeleinden.
Marieke
Meer van mij

Marieke

Reizen werkt voor mij verslavend. Met zand tussen mijn tenen, zon op mijn huid en zout in mijn haar ben ik nu eenmaal het áller gelukkigst. Van de wereldreis die ik in 2017 maakte loopt mijn schrijvershart inmiddels over en dus deel ik via Reishonger een aantal van mijn avonturen. Cheers to many more!
Marieke
Meer van mij

Latest posts by Marieke (see all)

 1. Lynn zegt:

  Hallo,
  Hoelang moet je het land uit zijn om vervolgens weer terug te mogen komen in Indonesië zodat je een nieuw visum kan krijgen voor 30 dagen?
  Alvast bedankt!

  • Beste Lynn,

   Je kan de zelfde dag heen en terug.
   Dus beste is ‘s morgens te vliegen en ‘s avonds terug.
   Wel goed plannen!

 2. Ik en 2 van mijn vrienden hadden een aantal keren een 60 dagen toeristenvisum van de Ambassade in den Haag.
  Die was in Indonesië op kantor emigrasi altijd 4 keer 30 dagen met sponsorhulp te verlengen, daarmee dus totaal 180 dagen aaneengesloten verblijf mogelijk in Indonesië,
  Die sponsor kan iedere Indonesiër zijn, gewoon meegaan wat bla bla formulieren invullen.
  Dus op de ambassade vliegtickets laten zien van max 180 dagen tussen heen en terug en visum voor 60 dagen aanvragen.
  Die mogelijkheid heeft nog nooit op de site van de ambassade gestaan, maar werd wel geaccepteerd.
  Vorige week probeerde 1 van hen dat weer te regelen op de ambassade in den Haag.
  Dat werd toen afgewezen, kon niet meer zeiden ze.
  Weet iemand daar iets meer van ?

 3. Hallo,

  Hoe regel je dat allemaal van te voren met je ticket? Kan je met boeken van je ticket bijvoorbeeld ‘n ticket voor 4 maanden (120 dagen) komen ermee door?

  Groetjes….,
  Ticky.

  • Ha Ticky,

   Je hebt een uitreisbewijs nodig voor je Indonesië visum. Je retourvlucht na 4 maanden voldoet niet. Wel mag het een goedkoop ticket zijn naar bijvoorbeeld Singapore, die je alvast kunt boeken. Je kunt dan ter plaatse besluiten of je er gebruik van maakt of dat je liever je visum verlengt.

 4. Georbro zegt:

  Hi Marieke,
  Dank voor de info. Het helpt.
  Optie 4 begrijp ik niet helemaal geloof ik. Hoewel het er vermoedelijk letterlijk staat 🙂

  Betekent het dat je bij optie 1 binnen 30 dagen een retourtje Bali Singapore bijvoorbeeld doet?
  Zo ja, hoe gaat het dan verder wanneer je na het retourtje weer Bali in komt?
  Erg benieuwd. Thanks alvast.
  Groeten,
  Georbro

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>