Meer dan 30 dagen in Indo: visum explained

Het is een van de snelst groeiende populaire vakantiebestemmingen van de afgelopen jaren: Indonesië! En terecht ook. Met prachtige eilanden als Bali, Lombok en Java kun je er namelijk weken vertoeven tussen het groen terwijl je exotische dieren spot en geniet van het lekkerste lokale eten. Niet gek dat de gratis vrijstelling van visum tot 30 dagen vaak eigenlijk niet genoeg is.

Visum Indonesië verlengen

De laatste tijd is er veel veranderd op het gebied van het visum voor Indonesië. Ik heb zelf het hele proces doorgemaakt om 6 weken in Indonesië te kunnen blijven en weet inmiddels: er zijn een hele hoop opties en de hele business is nógal louche. Graag deel ik mijn uitgebreide onderzoek in vier simpele opties, zodat ook jij er wat aan hebt!

#1 Minder dan 30 dagen

Is vier weken eilandjes hoppen voor jou meer dan genoeg dan heb je het makkelijk: tegenwoordig hoef je voor een verblijf tot 30 dagen geen toeristenvisum meer te regelen. Je kunt dus zonder problemen vanuit Nederland* het vliegtuig in stappen, waarna je bij aankomst een mooie stempel in je paspoort krijgt en zonder problemen tot 30 kan rondreizen binnen het land. Let wel: dit visum is niet verlengbaar! Blijf je toch langer? Dan heb je de kans dat de immigratiedienst je bij het verlaten van het land een boete van een aantal 100K Rupiah op legt. De hoogte hiervan is afhankelijk van het aantal dagen dat je te lang in het land bent verbleven en hoe aardig de medewerker achter de balie is. Het blijft immers Indonesië, niet alles gaat daar helemaal volgens de regels…

#2 Meer dan 30 dagen – VOA met verlenging

Wil je meer dan 30 dagen genieten van Indonesië dan heb je meerdere opties. Ondanks wat een grondstewardess wellicht verkondigt als je incheckt, hoef je niet perse je visum van te voren te regelen. Regel je niets van te voren, volg dan, nadat je geland bent op een van de Indonesische luchthavens, de bordjes VOA (Visa On Arrival). Hier kan je een verlengbaar toeristenvisum aanschaffen voor $35. Het is vervolgens zaak dat je tijdig (ongeveer twee weken voordat dit visum verloopt) naar een van de Indonesische immigratiekantoren afreist om een Visa Extension te regelen.

Dit gaat in drie afspraken:

  1. Het aanvragen en afgeven van je paspoort. Je hebt ook een kopie van de vluchtgegevens én eentje van je paspoort nodig
  2. Na goedkeuring van de aanvraag komt het betalen van het visum: ongeveer RP 335.000 / $25. Ook maken ze een foto van je en stellen ze eventueel vragen over je verblijf
  3. Op afspraak drie haal je je paspoort weer op en heb je naast een mooie VOA een nieuwe reeks stempels in je paspoort staan
Visum Indonesië verlengen

Het immigratiekantoor in Jakarta

Met de aanvraag, betaling en het ophalen ben je gemiddeld anderhalve tot twee weken zoet. Het kost tijd en alles gaat via papier (niets geen computers), maar het werkt hartstikke prima. Als je op maandag gaat voor je eerste afspraak, heb je kans dat de paspoorten op vrijdag klaar zijn. Tips voor als je dit gaat doen: kleed je representatief, ja ook een lange broek of rok als het 35+ graden is, en kom vroeg! Zo verkort je je wachttijd aanzienlijk. Neem een boek mee en vertoef lekker in de airco. Het is best een leuk avontuur.

Overigens zijn er zat locals die dit proces graag van je overnemen. Vaak duurt dit proces dan nog geen week. Hier staat meestal een prijs van 600K tot 800K Rupiah tegenover en moet je uiteraard je paspoort uit handen durven geven. Ga je voor deze optie? Receptiemedewerkers en hostel hosts kunnen je altijd helpen aan een betrouwbaar contact.

#3 Meer dan 30 dagen – regel alles vooraf

Wil je alles al lekker vooraf geregeld hebben en zit je absoluut niet te wachten op het proces op het immigratiekantoor ergens in Indo? Dan kun je een afspraak maken bij de Indonesische ambassade in Den Haag. Zij regelen een visum voor 60 dagen verblijf van A tot Z voor je in ongeveer vijf werkdagen. De kosten hiervan zijn €50. Je kunt hier ook terecht voor visums voor een nog langer verblijf.

#4 Meer dan 60 dagen zonder visum

Optie vier is eigenlijk, in alle opzichten, het meest makkelijk en ook nog eens leuk. Zowel optie 1, 2 als 3 zijn te omzeilen als je maar binnen de tijdspanne van 30 dagen een keer het land uit bent geweest. Een goede reden om eens een 24-uurs retourtje Singapore te doen of een uitstapje te maken naar Thailand of de Filipijnen. Zo kun je langer dan 60 dagen blijven zónder een VOA aan te schaffen, eventueel de hele extension hassle door te maken en zo zie je ook nog eens het mooiste vliegveld van de wereld: Changi Airport. Geen straf kan ik je vertellen. Een retourtje Denpasar – Singapore heb je al voor minder dan 100 euro.

Meer dan 30 dagen in Indo: visum explained

Opties te over om zo lang mogelijk te genieten van Indonesië

Er zijn dus opties te over om zo lang mogelijk te genieten van het heerlijke land Indonesië. Voor mij als doorgewinterde reizigster was het verlengen van mijn visum ter plekke een heel avontuur, maar ik vond het geweldig om ’s morgens vroeg tussen de locals mijn paspoort business te regelen. Het gaf mij het échte reisgevoel. Ben jij een wat meer gemakzuchtige reiziger dan zijn er gelukkig ook andere mogelijkheden.

*De vrijstelling van visum tot 30 dagen is alleen geldig als je reist vanuit een land dat genoteerd staat op de Visa Exemption lijst. Check hem hier.

Via een visumbureau het visum laten regelen

Indien je jouw visumaanvraag voor Indonesië uit handen wilt geven dan is dat ook een mogelijkheid

  • Je kunt jouw visumaanvraag voor Indonesië indienen via E-visums.nl
  • E-visums.nl neemt jouw aanvraag in zijn geheel uit handen zodat je ontzorgd wordt.
  • Het visum Indonesië kan je aanvragen voor zakelijke of toeristisch doeleinden.
Marieke
Meer van mij
Laatste berichten van Marieke (alles zien)
  1. Lynn zegt:

    Hallo,
    Hoelang moet je het land uit zijn om vervolgens weer terug te mogen komen in Indonesië zodat je een nieuw visum kan krijgen voor 30 dagen?
    Alvast bedankt!

    • Beste Lynn,

      Je kan de zelfde dag heen en terug.
      Dus beste is ‘s morgens te vliegen en ‘s avonds terug.
      Wel goed plannen!

      • Alexander zegt:

        Ik heb een vraag stel dat je 90 dagen wilt blijven of langer zou je dan elke keer voor je dertigste dag gewoon een retourtje Singapore kunnen aandoen om zodoende weer 30 dagen langer in Indonesië te kunnen verblijven

        • Hi Alexander,

          In theorie kun je meerdere visumvrijstellingen achter elkaar krijgen, als je tussendoor het land verlaat. Je gaat dan dus visumvrij het land in, vertrekt binnen 30 dagen naar het buitenland en komt daarna opnieuw visumvrij het land in. Dit kan bijvoorbeeld door met een goedkope vlucht naar Singapore of Maleisië te vliegen, en meteen weer terug. Dit is een goede optie voor één of twee keer, maar als je het vaker gaat doen kan de immigratiedienst moeilijk gaan doen. Je kunt op deze manier in ieder geval niet onbeperkt in Indonesië blijven.

    • Een uur is genoeg. Als je maar een stempel hebt van een ander omringend land. Zelf vlieg ik over een aantal dagen naar Singapore heen en weer in een dag om 30 dagen kosteloos extra te krijgen in Indonesië.
      Kost me alleen een ticket ipv 1 miljoen rupiah per dag van ongeoorloofd verblijf en een aantekening in het register wat je negatief kan staan als je weer eens terug wilt want dan kunnen ze je weigeren het land in te komen

  2. Ik en 2 van mijn vrienden hadden een aantal keren een 60 dagen toeristenvisum van de Ambassade in den Haag.
    Die was in Indonesië op kantor emigrasi altijd 4 keer 30 dagen met sponsorhulp te verlengen, daarmee dus totaal 180 dagen aaneengesloten verblijf mogelijk in Indonesië,
    Die sponsor kan iedere Indonesiër zijn, gewoon meegaan wat bla bla formulieren invullen.
    Dus op de ambassade vliegtickets laten zien van max 180 dagen tussen heen en terug en visum voor 60 dagen aanvragen.
    Die mogelijkheid heeft nog nooit op de site van de ambassade gestaan, maar werd wel geaccepteerd.
    Vorige week probeerde 1 van hen dat weer te regelen op de ambassade in den Haag.
    Dat werd toen afgewezen, kon niet meer zeiden ze.
    Weet iemand daar iets meer van ?

  3. Hallo,

    Hoe regel je dat allemaal van te voren met je ticket? Kan je met boeken van je ticket bijvoorbeeld ‘n ticket voor 4 maanden (120 dagen) komen ermee door?

    Groetjes….,
    Ticky.

    • Ha Ticky,

      Je hebt een uitreisbewijs nodig voor je Indonesië visum. Je retourvlucht na 4 maanden voldoet niet. Wel mag het een goedkoop ticket zijn naar bijvoorbeeld Singapore, die je alvast kunt boeken. Je kunt dan ter plaatse besluiten of je er gebruik van maakt of dat je liever je visum verlengt.

  4. Georbro zegt:

    Hi Marieke,
    Dank voor de info. Het helpt.
    Optie 4 begrijp ik niet helemaal geloof ik. Hoewel het er vermoedelijk letterlijk staat 🙂

    Betekent het dat je bij optie 1 binnen 30 dagen een retourtje Bali Singapore bijvoorbeeld doet?
    Zo ja, hoe gaat het dan verder wanneer je na het retourtje weer Bali in komt?
    Erg benieuwd. Thanks alvast.
    Groeten,
    Georbro

  5. ijmvn zegt:

    Beste allemaal,

    Voor mijn reis naar indonesie voor 6 maanden heb ik netjes vantevoren een Sociaal Cultureel Visum (SCV) bij de ambassade aanvraagd en ontvangen via mijn Indonesische familie die mijn sponsor wil zijn.

    Inmiddels ben ik al bijna een maand in Indonesie en moet met een paar weken mijn visum verlengen bij een immigratiekantoor (dit ivm omdat de Indonesische ambassade in Nederland maar 60 dagen visum mag veschaffen).

    Mijn vraag is of iemand weet of de sponsor fysiek aanwezig moet zijn bij het aanvragen van het visum bij het immigratiekantoor?

    Alle info is welkom 🙂

    • Volgens mij hoeft de sponsor niet perse mee, maar is het wel handig als de sponsor aanwezig is, omdat hij ook bepaalde documenten moet invullen of ondertekenen. Als je je visum wilt laten verlengen zonder dat de sponsor er fysiek bij is, moet je dat wel doen in de stad waar de sponsor woont. Laat je ons achteraf nog even weten hoe het verlengen er bij jou aan toe ging?

  6. Maaike zegt:

    Mijn dochter heeft een enkele reis Bali geboekt en wil bij aankomst op Bali een Visa on Arrival kopen. Ik heb 2 vragen.
    1. Kan dat wel met een enkele reis?
    2. Als zij gaat verlengen moet zij dan aantonen dat zij na 30 dagen weer vertrekt, dus een ticket overleggen?
    Alvast bedankt!

    • Beste Maaike,

      Voor meerdere landen in Azië, waaronder Indonesië heb je – officieel – een uitgaand ticket nodig om een Visa on Arrival te krijgen.
      De meeste landen hebben dit dus als regel, maar er zijn er maar een aantal die er actief naar vragen. In Indonesië wordt er bij de grote, populaire vliegvelden (waaronder die van Bali) nauwelijks naar gevraagd.

      1. Kan dat wel met een enkele reis?
      GLobaal kan je dochter twee dingen doen:

      Boek een goedkoop, nutteloos vliegticket
      Als je geen gezeur bij de douane wilt (al is die kans dus heel klein) dan boek je het goedkoopste vliegticket Indonesie uit. Check bijvoorbeld even AirAsia, voor rond de 30 EUR vind je hier wel een vliegticket.

      Neem de gok
      Je wordt zelden om een uitgaande vliegticket gevraagd, dus verspeel niet je kostbare geld aan een ticket dat je niet gebruikt.
      Wordt er voordat je dochter vertrekt naar Bali toch om gevraagd? Geen probleem, er valt nog genoeg te regelen.
      Leg de sterward(ess) rustig je plan uit. Vertel dat je nog niet precies weet hoe lang je op Bali blijft of dat je over zee doorreist naar je volgende bestemming en daardoor geen vliegticket hebt.
      Ook een hotelboeking in je volgende land wil hierbij wel helpen. Nemen ze hier geen genoegen mee? Boek dan snel via je mobiel een goedkoop vliegticket Indonesie uit.
      Kost je waarschijnlijk iets meer dan 30 EUR, maar omdat het niet vaak gecontroleerd wordt kan je dit risico wel nemen.

      2. Als zij gaat verlengen moet zij dan aantonen dat zij na 30 dagen weer vertrekt, dus een ticket overleggen?
      Bij verlengen van het Visa on Arrival wordt er eigenlijk altijd gevraagd om bewijs. Dus in dat geval is het handig om – zodra je dochter gaat verlengen – een uitgaand ticket te kunnen overleggen.

      Hopelijk hebben we jouw vragen kunnen beantwoorden. En anders horen we graag of we verder kunnen helpen.

      Groet,
      Dionne

  7. hilde van etten zegt:

    Weet iemand o het nodig is om van het vliegveld af te gaan op het moment dat je even Indonesie uitreist om de 30 dagen te omzeilen of is het voldoende om alleen maar naar het vliegveld van Singapore bv te gaan?

    • Hoi Hilde, goede vraag!

      Een visarun is geen officiële manier om je visum te verlengen en dus niet gebonden aan regels. Het kan zijn dat de douane bij aankomst vindt dat je te kort weg bent geweest, maar volgens mij zijn daar geen standaardregels voor. Ik weet ook niet of ze echt kijken naar het stempeltje dat in Singapore al dan niet gezet is. Vaak zal het dus goed gaan, als je maar voor een paar uur het land verlaat. Als je op safe wilt spelen, kun je beter een nachtje in Singapore blijven. Leuke stad!

      Wel is het belangrijk te weten dat je bij je eerste aankomst in Indonesië verplicht bent een uitreisticket te laten zien waarmee je het land weer zult verlaten. Binnen die 30 dagen dus. Als je dit niet kunt laten zien, kan het zijn dat je het land niet in mag.

      Veel reisplezier! Laat je nog even weten of het gewerkt heeft, als je op het vliegveld (achter de douane) blijft?

      Groeten,
      Dionne

  8. Denise zegt:

    Hi Marieke,

    Dank voor je heldere uitleg. Vanaf wanneer kan je de verlenging van je VOA aanvragen? Kan dit direct in de eerste week dat je aankomt in Indonesië?

    Groet,
    Denise

  9. Denise zegt:

    Hi Marieke,

    Dank voor de heldere uitleg. Vanaf wanneer kan je de verlenging van de VOA aanvragen? Kan dit direct in de eerste week dat je aankomt in Indonesië?

    Groet,
    Denise

  10. Hallo Dionne,

    Allereerst bedankt voor je antwoord en mijn verontschuldiging voor mijn verlate reactie, ik ben inmiddels weer terug in Nederland na verblijft van bijna 3 maanden in Indonesië. Ik heb ’n ticket geboekt in Nederland, voor vertrek 27 April 2019 en retour 23 Juli 2019. Bij aankomst in Jakarta “Soekarno-Hatta Airport”, werd ik aangeraden om VOA aan te vragen voor eerst 30 dagen aldaar. Na ongeveer 3 weken ben ik naar de Imigratiekantoor gegaan in Jakarta om nogeens 30 dagen te verlengen en dat kost je inderdaad 3 van je vakantie dagen. Ik ben toen doorgereist naar Ambon (op de Molukken) waar ik een week voordat die 60 dagen voorbij zijn naar de Immigratiekantoor gegaan om nogeens 30 dagen te verlengen. Maar ze vertelde me dat het niet ging en ik moest Indonesië eerst verlaten, dus maar ’n retour-ticket van Ambon naar Kuala-Lumpur via Jakarta geboekt voor het volgende dag 25 Juni 2019. In Kuala-Lumpur aangekomen keek Douane-beamte verbaasd in mijn Paspoort en begreep niet waarom ik Indonesië eruit moest, waarop ik zei dat ik Indonesië eruit moest van de Imigratiekantoor op Ambon. Ik kreeg ’n stempel en aantal uren later kreek ik weer ’n stempel reisde weer terug van Kuala-Lumpur naar Ambon via Jakarta. Ik heb ergens via de Internet gelezen dat het wel mogelijk is om 3 x 30 dagen te verblijven in Idonesië met VOA, daarom begreep ik niet waarom het niet ging. Ik ben nu van plan om weer reis te maken naar Indonesië, weet je het toevallig ’n goede manier om langer dan 90 dagen te verblijven in Indonesië? Alvast bedankt voor de door jou te nemen moeite….

    Groetjes,
    Ticky.

    • Hoi Ticky, een sociaal cultureel visum -bedoeld voor een bezoek aan vrienden of voor bijvoorbeeld vrijwilligerswerk- kost 50 euro en is 60 dagen geldig. Je kunt dit visum vier keer met 30 dagen verlengen. In totaal is een sociaal cultureel visum een kleine 6 maanden geldig. Of wellicht kom je in aanmerking voor een Limited stay visa, geldig voor maximaal één jaar. Dit visum kan maximaal vijf keer met een jaar worden verlengd.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>