African Life in Liwonde

Hobbelend over zo’n typisch Afrikaanse gravelweg roepen de jongetjes en meisjes uit de plaatselijke dorpjes ons na. “Bottle, bottle, bottle”, klinkt het voortdurend. Onze lege waterflesjes zijn hun prooi. Voor drinkwater, voor allerhande vloeistoffen in het dagelijks gebruik. Tientallen meters rennen ze achter ons aan. De lege flesjes koesterend als een kostbaar bezit.

Het platteland verandert

Zie hier het platteland van Malawi. Op weg naar een van de pareltjes van het land, Liwonde National Park, word je ondergedompeld in het leven van alledag. De plaggenhutten van weleer maken gestaag plaats voor stenen huisjes. Ieder dorp heeft een waterput. Net als onze eerdere reis naar Mambo Island valt de overeenkomst tussen Nederland en Malawi weer op; de fiets is een razend populair vervoermiddel.

Langs de weg in Malawi kom je voortdurend fietsers tegen

Langs de weg kom je voortdurend fietsers tegen

De fietsindustrie floreert in Malawi

De fietsindustrie floreert met allerlei fiets gerelateerde bedrijfjes

Levensader

Liwonde wordt doorkruist door de Shire river, de grootste van het land en de enige uitlaat van het enorme Lake Malawi. De Shire river mondt al kronkelend door het landschap op haar beurt uit in de beroemde Zambezi. Het laatste stukje van de route naar de populaire Mvuu Lodge gaat over de rivier. Het grote genieten begint. Nijlpaarden grazen, ook overdag, in groten getale op de boorden van de rivier. In het water respecteren de enorme populaties nijlpaarden en krokodillen elkaar probleemloos. Voor de honderden olifanten in Liwonde is de Shire river hun drinkplaats en wasplaats tegelijk. En voor de vele jonge olifantjes in het voorjaar een geweldige speeltuin. Kleurrijke tropische vogels vliegen af en aan.


honderden olifanten in Liwonde

Fantastisch om de olifanten van zo dichtbij te kunnen aanschouwen

Voor de honderden olifanten in Liwonde is de Shire river hun drinkplaats en wasplaats tegelijk

Het is een gezellige bende langs de rivier

Magistraal Liwonde

Nationaal Park Liwonde is naast Majete en Lake Malawi één van de drie must sees in Malawi. Het heeft een oppervlakte van 580 vierkante kilometer en kent een behoorlijke diversiteit aan flora en fauna. Door haar tropische ligging is het park vrijwel het hele jaar groen. Hier gaan de palmboom en de majestueuze baobob hand in hand. In Mvuu kan je kiezen uit de luxere (en duurdere) vijfsterren lodge of het keurige viersterren camp. In tegenstelling tot veel andere safari bestemmingen is elke game drive in Liwonde anders van opzet. Naast de game drive per jeep doe je hier ook game drives per boot of te voet. De wildpopulaties zijn echter bescheiden. Malawi heeft decennia lang te maken gehad met illegale stroperij. Dat is, onder meer dankzij samenwerking met African Parcs en een doelgerichte beveiliging, sterk afgenomen. Met zogenaamde transmigratie-programma’s wordt nu veel werk gemaakt van de herintroductie van veel diersoorten in Liwonde en andere Malawiaanse wildparken. Het dierenrijk bestaat naast olifanten en nijlpaarden uit onder meer krokodillen, zebra’s, neushoorns, zwijnen, impala’s en honderden vogelsoorten.

Het vogelrijk is aardig vertegenwoordigd in Liwonde

Het vogelrijk is aardig vertegenwoordigd in Malawi

Genoeg te zien tijdens een gamedrive in Liwonde

Genoeg te zien tijdens een gamedrive, ondanks dat de wildpopulatie bescheiden is

Wildlife spotten in Liwonde

Het lijkt een redelijk harmonieus geheel bij de rivier

Tea for Two

Zuid-Malawi is de ‘theetuin’ van het land. De glooiende heuvels en bergen zijn gestoffeerd met lakens in allerlei tinten groen. De theestruiken zijn hier heer en meester. Malawi is weliswaar een minder bekende theeproducent, maar levert prima kwaliteit thee. Net als de Malawiaanse koffie. Talrijke tea estates, zoals die van Satemwa, hebben de deuren geopend voor bezoekers. Je gaat mee op theepluk en je krijgt alles te horen over het verbouwen, verwerken en drinken van thee. Zo leerden we dat alle theevarianten uiteindelijk allemaal van één en dezelfde struik komen.  Het is de pluk en de verwerking die het (smaak)verschil bepalen. Ook is het mogelijk om op estate op stand te slapen in een eeuwenoud Brits manor house.

Theeplukkers Malawi

Theeplukkers aan het werk op één van de velden

Zuid-Malawi is de theetuin van het land

De velden vormen zelf al een mooi landschap

Roadtrip Malawi

De infrastructuur in Malawi is opvallend goed. De doorgaande wegen zijn stuk voor stuk geasfalteerd en voeren je langs waanzinnige vergezichten. Nieuwe wegen worden aangelegd. Dagmarkten vind je overal langs de weg. Ieder dorp onderweg  heeft zijn eigen dynamiek. Malawi is geen pannenkoek. Doordat het Africa Rift Malawi doorkruist, vind je in het land hoogteverschillen die oplopen tot meer dan 3.000 meter. De route naar het Zomba plateau, dat op 1.800 meter ligt, is niet te missen. Een prachtige en koele plek, zeer geschikt om te hiken. Het uitzicht over de Domasi vallei is schitterend. Op de top geniet je van een lunch with a view in het plaatselijke Kuchawe Inn.

Straatbeeld Malawi

De eindeloze weg die de verbinding met buurland Mozambique vormt

Het landschap in Malawi is behoorlijk afwisselend

Het landschap is behoorlijk afwisselend

Rijden door Malawi is nooit saai

Rijden door Malawi is nooit saai

Op uitnodiging van Visit Malawi bezocht ik het zuiden van Malawi; Liwonde NP, Thyolo/Satemwa Tea Estate.

Jos

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>