Dhofar, het zuiden van Oman

De regio Dhofar, gelegen in het zuiden van Oman, heeft in tegenstelling tot de rest van het sultanaat een subtropisch klimaat. De jaarlijkse Khareef, moesson-regens, toveren de heuvels iedere zomer weer om tot een tropisch paradijs. Naast de groene natuur staat Dhofar ook bekend om de stad Salalah, de tombe van Job, luxe resorts aan hagelwitte zandstranden en nog veel meer. Wij nemen je graag mee op een virtuele reis door deze regio.

Salalah in Oman

De ‘tropische’ markt van Salalah.

De wierookroute van Dhofar

Eeuwen geleden trokken handelaren over de wierookroute vanuit het zuiden van Oman tot aan het hof van de Egyptische koningin van Sheba. De productie van wierook, welke toendertijd even kostbaar was als goud, zorgde voor een grote welvaart in de regio. De eeuwenoude wierookroute is nu opgenomen in de UNESCO werelderfgoedlijst. De route neemt je mee op reis door het verleden van het zuiden van Oman waar je onder andere de wierookbomen en eeuwenoude archeologische vindplaatsen ontdekt.

Expeditie Empty Quarter

Rub Al Khali, ‘the empty quarter’ in het Arabisch, is de grootste woestijn van de wereld. Een deel van deze woestijn bevindt zich in het zuiden van Oman. Ben je op zoek naar een uitdaging? Dan is bijvoorbeeld een 2-daagse expeditie door dit gebied een aanrader! Een Bedoeïene gids gaat met je mee om het echte woestijnleven te ervaren. Je klimt over duinen met een hoogte van 200 meter, kampeert onder de sterren en ervaart de totale stilte van de woestijn.


Rub Al Khali

Rub Al Khali woestijn.

Al Baleed Resort Salalah by Anantara

Voor de avonturier die op zijn tijd ook van luxe houdt is het nieuwe Al Baleed Resort in de stad Salalah een goede uitvalbasis om de stad en de veelzijdige regio Dhofar te ontdekken. Tijdens jouw verblijf in het 5* resort geniet je onder andere van een heerlijk dagje op het strand, kom je tot rust in de hammam of volg je een culinaire workshop.

Al Baleed Resort Salalah

Al Baleed Resort Salalah

Ubar

Ooit gehoord van de verloren stad Ubar, het ‘Atlantis van de woestijn‘? Dit is een must-see tijdens een bezoek aan het zuiden van Oman. Een geheimzinnige mythe komt hier tot leven.

Zelf naar Dhofar reizen?

De hoofdstad van Dhofar, Salalah, ligt op circa 1,5 uur vliegen ten zuiden van Muscat. Je kunt ook per 4WD naar Salalah rijden. Je rijdt dan door een deel van het ‘Lege Kwartier’, het grootste aaneengesloten woestijngebied ter wereld. Onderweg kom je onder meer langs het Arabian Oryx Sanctuary, waar uiterst zeldzame diersoorten te vinden zijn, zoals de enige in het wild levende kudde Arabische spiesbokken, Arabische wolven en Arabische gazellen. Ook kan je onderweg de lagunes van Al Kahil en Wadi Shuwaymiah, een wadi met prachtige kalksteenformaties bezichtigen.

In de omgeving van Salalah is de keuze uit accommodaties groot, je kunt kiezen uit verschillende superdeluxe hotels gelegen aan de witte zandstranden, maar simpele guesthouses behoren tot de mogelijkheden.

Latest posts by Dionne (see all)

Artikelen

Lees Meer  

Oman Aquarium, een van de grootste aquariums van het Midden-Oosten

Op 15 april opent het nieuwste aquarium van Oman. Dit aquarium is niet alleen het grootste van Oman, maar behoort zelfs tot een van de grootste van het Midden-Oosten. Deze publiekstrekker bevindt zich in de Mall van Muscat, die eveneens op 15 april opengaat. Met meer dan 30.000 verschillende vissen en andere zeedieren kijken jong en oud hun ogen uit.

Lees verder  

Catch of the day – Go local in Oman

In de haven laten de vissers ons vol trots hun catch of the day zien. We bezoeken de lokale viswinkels, kiezen wat uit en eten vervolgens als een Omani. Een lokaal diner in Khasab; een ervaring om nooit meer te vergeten.

Lees verder  

Midden-Oosten reizen

De echte Midden-Oosten fanaten van Middenoostenreizen vertellen over hun passie. Wildkamperen in Wadi Shuwaymiah? Abseilen in Jebel Shams? Met een expeditie door de Empty Quarter? Lees verder als jij ook op zoek bent naar net een beetje meer avontuur!

Lees verder  

Highlights van Oman

Tijdens een reis door Oman word je telkens weer verrast door de vele mooie landschappen, prachtige dorpen en haar gastvrije bevolking. Wie denkt vooral veel zandwoestijnen te zien, zal verbaast zijn over de imposante bergen, groene oases en ongerepte droomstranden met schildpadden. Het landschap verandert voor je ogen. Van bergen met grillige pieken naar vruchtbare oases met palmbomen. Van rode zandduinen naar intieme baaitjes in rotsachtige kusten.

Lees verder  

De zes verborgen wadi’s van Oman

‘Wadi’ betekent in het Arabisch, vallei en gezien de grote hoogteverschillen in Oman vind je vele wadi’s in het hele land. Wadi Bani Khalid klinkt je vast bekend in de oren maar in het sultanaat vind je nog vele verborgen wadi’s die je zeker niet mag missen. Tijdens de zomermaanden bieden de wadi’s een mooie plek om te picknicken, even af te koelen of is de wadi de uitgelezen plek voor een off-road avontuur.

Lees verder