Japan

Japan is meestal niet het eerste land waar je aan denkt als je het hebt over een bezoek aan Azië. Het heeft om te beginnen de reputatie duur te zijn. Mensen die in drukke metro's worden geduwd, is een ander beeld dat aan blijft.

De waarheid is anders. Prijzen zijn niet slecht in vergelijking met West-Europa en de meeste metro’s zijn alleen ‘normaal vol’ of zelfs niet druk. Transport is comfortabel en zeer efficiënt. Alles is schoon en je hoeft niet bang te zijn voor kleine criminaliteit of diefstal. Als je je portemonnee ergens laat liggen wordt deze waarschijnlijk nagebracht. En mensen die op straat roken nemen hun eigen kleine asbak mee.

Het is een land dat nieuwsgierig maakt. En is dat niet de essentie van reizen? Een land in het verre oosten dat erg rijk is. Een cultuur die op veel verschillende manieren heel exotisch is, een mix van oude en moderne dingen, van houten tempels tot enorme arcades waar honderden mensen pachinko (Japanse pinball) spelen op machines die een ongelooflijke hoeveelheid geluid produceren.


Boeddha’s en gadgets

Je krijgt een ‘verloren gevoel in vertaling’ wanneer de kassiers in een winkel je lang in het Japans toespreken en twee woorden in het Engels zeggen. Ze buigen wanneer ze het geld krijgen, wanneer ze het wisselgeld overhandigen en als je weggaat. Veel beleefdheid aan de oppervlakte. En meestal vriendelijkheid eronder. En je beledigt de meeste mensen door een fooi te geven.

Al met al een unieke ervaring, zelfs voor een doorgewinterde reiziger.

Theo

Artikelen

Lees Meer  

Karten door de straten van Tokyo – verkleed als Pikachu!

Karten door de straten van Tokyo – verkleed als Pikachu! Bij deze excursie verken je Tokyo op een unieke manier: in een kart! In een colonne van wagentjes zoef je dwars door het drukke verkeer van de wereldstad Tokyo. Elke tour concentreert zich op één of meerdere wijken. Zelf koos ik voor de Shibuya tour, de kortste tour van een …

Lees verder  

De highlights en lowlights van Japan

Japan is een groot en divers land, bestaande uit meerdere eilanden met een eigen karakter. En met duidelijk verschillende gezichten over de seizoenen heen. Je kunt een traditionele pelgrimstocht maken langs kloosters en afgelegen nationale parken bezoeken in het noordelijke eiland Hokkaido. We geven je de highlights en de lowlights, beperkt tot het gebied van Tokio tot Nagasaki.

Lees verder  

Wonen en werken in Japan

Japan is in trek. Het internationale toerisme in die richting zit in de lift. Ook steeds meer Nederlanders maken kennis met Japan. En dan gebeurt het onvermijdelijke: ze worden verliefd op het land. De dromers en plannenmakers onder hen zouden na hun reis graag voor langere tijd terug willen naar Japan om er te werken. Maar hoe is het nu eigenlijk om te werken en wonen in Japan?

Lees verder  

Aardbeving treft Japan

Een zeer zware aardbeving heeft Japan rond kwart voor drie vanmiddag (plaatselijke tijd) getroffen. De beving, met een kracht van 8,9 op de schaal van Richter, is de zwaarste beving in Japan in 140 jaar.

Lees verder