Turkije in een Notendop

Iedereen kent Turkije als hét vakantieland. Het is er lekker warm, de cultuur is zo anders dan we gewend zijn en oh, de zee is er zo blauw. Jammer genoeg kijken weinig reizigers verder dan de muren van hun luxe-resort.

En dat is jammer. Turkije heeft immers veel meer dan zon, zee en strand. Waarom stap je niet eens van het voorgekauwde traject? Waarom zou je niet eens op avontuur gaan? Reishonger zet voor jou op een rijtje wat je moet weten!

Efesus

Te zien
Turkije heeft ruim 1800 verschillende historische sites. En dat zijn enkel degene waarvan we weten dat ze bestaan. Mogelijk zijn er nog verschillende, onontdekte plaatsen. Vele van deze sites kan je bezoeken. De meest gekende is natuurlijk de antieke stad Efesus. Hier wandel je over romeinse heirwegen en tussen hellenistische tempels. Minder gekend zijn de sites Afrodisias en Sardis. Nochtans zijn ze even mooi, of zelfs mooier omdat het er veel minder druk is.

Let op: Turks erfgoed staat op de wegen aangeduid op bruine verkeersborden. Blauwe borden zijn richtingaanwijzers, de bruine staan voor nationaal erfgoed. Makkelijk zat.

Turkse Hapjes

Te eten
De Turkse keuken is erg gevarieerd. Je eet pas wanneer de warmte begint te luwen en je zit liefst uren aan tafel. Je begint je maaltijd met mezze, een soort van Turkse tapas. Op humus gelijkende bonenmoes, gekruide yoghurt met komkommer, look en munt, verse groenten met kruiden en heerlijk brood. Na de mezze volgt het hoofdgerecht: geroosterde vis of pide, een ovaal brood belegd met ei, tomaat, gehakt en kaas. Als nagerecht geniet je van vers fruit en de typische, mierzoete Turkse gebakjes. Heerlijk.

Let wel op: soms wordt er een rode kruidenpasta met olijfolie op tafel gezet. Deze pikante pasta dient om je maaltijd te kruiden naar eigen smaak. Ik ging jullie voor en proefde enthousiast, waardoor ik een tijdje tranend stoom blies en amper kon spreken. Pikante smaken blus je met het eten van tomaat en brood. Drink in geen geval water, dat maakt het nog erger.

Raki

Te drinken
Bij de maaltijd drink je uitstekende Turkse wijn of raki. Raki is een drank die erg lijkt op pastis. Je vult je glas een derde met raki, en twee derde met water. De melkachtige kleur toont je hoe intens de smaak is. Let wel, de kruidige anijssmaak is niet voor iedereen. Bovendien is het erg sterk. Het is immers niet voor niets dat men deze drank wel eens ‘leeuwenmelk’ noemt.
Na de maaltijd, of als tussendoortje, drink je sterke Turkse koffie of thee in kleine glaasjes.

Let op: hoewel het kraantjeswater in Turkije prima gezuiverd is, bevat het soms bacteriën waar wij westerlingen niet goed tegen kunnen. Drink er dus niet van. Drink enkel water van plastic flesjes waarvan de dop nog dicht is. Let ook op met koude groente, die gewassen kunnen zijn in kraanwater. Je zou niet de eerste reiziger met diarree zijn.

Met de auto

Met de auto
De beste manier om te reizen in het binnenland is per auto. De wegen zijn er erg goed. Er rijden veel minder auto’s dan hier in de lage landen, maar het rijgedrag van de bevolking is iets apart. Chauffeurs communiceren met getoeter. En dat getoeter kan van alles betekenen: ‘uit de weg’, ‘hallo’, ‘ik heb klanten in mijn taxi’, ‘ik heb geen klanten in mijn taxi’, ‘rij eens wat sneller’ of ‘het licht is groen’.

Je kan je als buitenlander best niet te veel aantrekken van het getoeter en gewoon voorzichtig rijden. Ideaal is het natuurlijk als je een Turkse chauffeur hebt die de weg en de wegen kent. Dan raak je overal snel en veilig!

Let op: wanneer je een lange autorit maakt, zal je af en toe pitstops moeten maken. Wegrestaurants bieden vaak degelijk eten en drinken. Maar de toiletten zijn berucht. Neem voor je eigen gemoedsrust een flesje antibacteriële wassen-zonder-water en een rol wc-papier mee.

Asmahan Hotel

Waar te slapen?
Overal in Turkije vind je kleine herbergen, een han genoemd. Deze hans stammen uit de tijd van de zijderoute: karavanen met zijde zochten in bewoonde gebieden onderdak en zo ontstonden de hans. Tegenwoordig zijn hans vaak kwaliteitsvolle, rustige overnachtingsplaatsen. Ze druipen van karakter en cultuur en vaak kan je er degelijk eten ook.

Pas op: vaak is een han iets duurder dan een doorsnee hotel. Maar wat je er voor terugkrijgt is het meer dan waard.

Marktjes

Winkelen?
Wie boodschappen moet doen, kan terecht in vele supermarkten of winkelstraten. Wie ook plezier aan zijn uitje wil beleven, zoekt een van de plaatselijke overdekte marktjes op. In een doolhof van steegjes koop je alles, van vijgen tot trouwjurken, van lamsvlees tot lampen. Waan je een van de locals en laat jezelf verdwalen.

Opgepast: afbieden is een sport. Daarom vragen handelaren in eerste instantie te veel voor hun producten. Trek het je niet aan, ga mee in het afbieden of koop enkel spullen waarvan jij de prijs ok vindt. Maar geniet vooral.

Zonsondergang

Visum voor Turkije?

Let op: het is verplicht een visum aan te vragen voor Turkije. Dat kan sinds 2015 alleen nog maar online. Een visum voor Turkije is online aan te vragen via een partij als E-visums.nl.

Kijk hier voor een Visum Turkije.

Lotte
  1. Ben er nog nooit geweest, maar wil er graag eens naar toe. Dan met deze tips en niet in zo’n all in resort natuurlijk ^^

  2. Hennie Gardien zegt:

    Het is een fantastisch land, veel cultuur zoals Cappadocië, schitterend Konya weer heel iets anders, Antakya in het zuiden (onderweg katoen plantage) en zo kan ik nog wel even doorgaan… En natuurlijk de stranden! Ben nu alleen en heb er helaas geen geld meer voor, maar zou dolgraag weer naar Turkije willen.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>