Zuid-Amerika’s geheime hoekje

Zuid-Amerika heeft een geheim hoekje. Een plek waar vrijwel niemand naartoe gaat, vandaan komt, of zelfs maar van gehoord heeft. Zeg je dat je ernaar onderweg bent dan krijg je voornamelijk lege blikken en vragen als “Is dat een eiland?” en “Oh je gaat naar Afrika?”.

Guyana's broccolibos

Toch heeft dit hoekje bestaande uit de landen Guyana, Suriname en Frans-Guyana veel te bieden. Zo is het bijvoorbeeld een ongeëvenaarde bestemming voor het bekijken van wilde dieren zoals de jaguar, poema, reuzenotter en zwarte kaaiman. Het gebied bestaat grotendeels uit regenwoud, en heeft een ongekende biodiversiteit. Maar ook de unieke mix van vele culturen maakt dit tot een bijzonder boeiende bestemming. Tijd om dit vergeten stukje Zuid-Amerika eens in de spotlight te zetten!

guianas

Hoogtepunten van de Guyana’s

1. Kaieteur

De naam Guyana betekent ‘het land van vele wateren’. Hét hoogtepunt van Guyana, in zichzelf al meer dan genoeg reden om naar deze uithoek af te reizen, bestaat dan ook uit water, heel veel water. Hoog is het trouwens ook, de hoogste ‘single drop’ waterval ter wereld: Kaieteur.

Je kunt er vanuit de hoofdstad Georgetown over land naartoe in een dag of vier. Je kunt er ook voor kiezen te vliegen. Een uur lang zie je niets anders dan groene broccoli onder je. En dan is daar opeens Kaieteur. Midden in het ongerepte oerwoud. Geen hekjes, geen bordjes, geen verkopers en zelfs geen toeristen. Zorg voor een overnachting in het guesthouse op enkele meters van de waterval en je hebt Kaieteur helemaal voor jezelf. Tegen zonsondergang vormen zich zwarte wolken in de lucht. Geen regen, maar duizenden zwaluwen die de nacht komen doorbrengen achter de waterval. Als kamikaze-piloten laten ze zich uit de lucht vallen en verdwijnen achter de waterval. Wat later verschijnt er in de diepte, in de nevel van het neerstortende water, een regenboog van het maanlicht. Een ontmoeting om nooit te vergeten…

Kaieteur

2. Suriname

SurinameEigenlijk is alles aan Suriname leuk, behalve misschien het feit dat het als een continu Turks stoombad voelt. Dit kleinste onafhankelijke land van Zuid-Amerika, met zijn ongelooflijk vriendelijke, gastvrije en grappige inwoners (zélfs het douanepersoneel, toch vrijwel universeel onvriendelijk) heeft voor altijd een tuintje in mijn hart.

Paramaribo
Paramaribo is het kloppende hart van de regio en dé uitvalsbasis om de drie landen en de diverse bezienswaardigheden rondom de hoofdstad te bezoeken. Op zondagochtend is het in Paramaribo een gekwetter van jewelste. Dan hangt het Onafhankelijkheidsplein vol met zangvogeltjes. En mannen. De mannen willen dat hun vogeltje zingt. Twee vogeltjes worden naast elkaar gehangen en exact vijftien minuten wordt bijgehouden wie er het meest fluit. De beste fluiter is veel geld waard en het fluitfestijn is dan ook een bloedserieuze aangelegenheid.

Het best bewaarde stukje Afrika buiten Afrika
Trek in Suriname ook zeker het prachtige binnenland in om iets mee te krijgen van het jungleleven en de Marroncultuur. De Marrons, of boslandcreolen, zijn afstammelingen van gevluchte slaven en het leven in de dorpjes in de binnenlanden is nog grotendeels gelijk aan dat van hun voorouders. De Marroncultuur in Suriname wordt ook wel het best bewaarde stukje Afrika buiten Afrika genoemd.

Zangvogeltjes Onafhankelijkheidsplein

Het Surinaamse binnenland

3. Islands of Salvation

In het nog altijd tot Frankrijk behorende Frans-Guyana ligt de voormalige strafkolonie Îles du Salut. Deze drie eilandjes liggen ongeveer vijftien kilometer van het vasteland en zijn bij velen bekend door het (verfilmde) boek Papillon. Tussen 1854 en 1938 zijn hier in het kader van ‘opgeruimd staat netjes’ ruim 80.000 gevangenen naartoe gebracht vanuit Frankrijk. Het merendeel zag Frankrijk nooit meer terug en eindigde als haaienvoer.

De eilanden zijn nu verlaten en de gevangenisgebouwen vervallen en overwoekerd door jungle. Apen, spinnen en agoeti’s zijn de belangrijkste bewoners. Met de gruwelijke geschiedenis in je achterhoofd, voelt het onbehaaglijk en haast onwerkelijk om door de met spinnenwebben beklede ruïnes te dwalen.

Iles du Salut

Iles du Salut

4. Raketlancering

Een raketlancering vlak voor je neus, in Frans-Guyana is het mogelijk. Hier ligt namelijk Centre Spatial Guyanais; het lanceercentrum van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. Vanwege de korte afstand tot de evenaar en dus snellere draaiing van de aarde vliegen raketten hier extra snel de lucht in. Bovendien is het gebied vrij van orkanen en aardbevingen. Driekwart van ‘s werelds commerciële satellieten wordt hier dan ook gelanceerd.

Het bijwonen van een lancering is helemaal gratis. Je wordt zelfs opgehaald en weer thuisgebracht (vanuit de hoofdstad Cayenne dan). Het enige wat je ervoor moet doen is een mailtje sturen naar het lanceercentrum waarop je te horen krijgt wanneer de eerstvolgende lancering is en hoe je een uitnodiging kunt bemachtigen.

Kourou ligt op slechts 500 kilometer van de evenaar en is daardoor de gunstigst gelegen lanceerbasis ter wereld. Een bijkomend voordeel van de ligging van Kourou is dat de lanceerbaan boven zee ligt zodat er geen risico's voor de bevolking zijn in geval een lancering mislukt.

Het Centre Spatial Guyanais CSG bij Kourou in Frans-Guyana is het lanceercentrum van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. Hier worden de Arianeraketten van ESA en Arianespace gelanceerd.

5. Eten en drinken

Het is prima eten in de Guyanas. In Suriname eet je je natuurlijk ongans aan de roti. Nou is er nog heel veel meer, maar van roti krijg ik persoonlijk nooit genoeg. Combineert uitstekend met het Parbo Chiller Lime bier. In Guyana kun je verder met de roti, en andere Hindoestaanse lekkernijen. Verwar die rooie dingen alleen niet met tomaatjes, je staat de komende twee uur in brand.

Guyana is ook het land van ‘s werelds beste rum en een bezoek aan de El Dorado rumfabriek is dan ook een aanrader. Een tour die duur verkocht wordt door de op geld beluste reisbureautjes maar voor een schijntje zelf te regelen is. Je krijgt het hele distilleerproces te zien, mag daarna nog proeven ook, en gaat met een heus ‘officiële kenner van Demerara Rums’ certificaat naar huis.

Frans-Guyana was de uitzondering op de ‘Gastronomisch Genieten in de Guyanas’ regel. Behalve dan als je maar geen genoeg kunt krijgen van wit stokbrood en crêpes en dol bent op geplette kleffe friet op je broodje. Wel hebben ze hier de goede gewoonte om zaken als vanille en fruit in de rum te stoppen. Daar kan ik wel wat mee.

Dit is natuurlijk maar een greep uit de vele bezienswaardigheden. Houd er wel rekening mee dat er in dit gebied weinig toeristen zijn (zeker buiten het hoogseizoen) en je als eenling zult moeten aansluiten bij tours waar zich al mensen voor hebben ingeschreven. Dat zijn er niet zo veel. Mijn pogingen om over land naar Kaieteur te gaan en het Iwokrama regenwoud te bezoeken, zijn om deze reden gestrand. Voor alle drie de landen geldt dan ook dat als je beperkte tijd hebt en zo veel mogelijk in zo kort mogelijke tijd gezien wilt hebben, het wellicht handig is om van tevoren al te gaan plannen en boeken. Goede reis!

Zuid-Amerika's geheime hoekje

Tekst en fotografie: Susan

 

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)
  1. Wat gaaf dat er nog van dit soort plekken op de wereld bestaan, waar weinig toeristen komen! Suriname staat bij deze op mijn bucketlist! 😉

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>