Verliefd worden op Beijing

Toen een vriendin van mij vertrok om een half jaar te studeren in Beijing, twijfelde ik of ik een bezoek zou brengen aan deze miljoenenstad. Waarom? Ik reis het liefst naar plekken met zee en veel natuur, Beijing voldoet totaal niet aan deze omschrijving natuurlijk. Daarnaast wist ik weinig van Beijing, wat ik wel wist? Communistisch, vervuilde lucht en mensen, heel veel mensen. Toch kon ik het niet laten om een ticket te kopen toen ik erachter kwam dat je voor minder dan € 400 naar Beijing kan vliegen. Dit was een goed besluit, want ik heb er geen moment spijt van gehad.

Yuanmingyuan park

Yuanmingyuan Park

Voorafgaand aan mijn reis heb ik uiteraard een beetje research gedaan om te weten wat er allemaal te doen en te zien is in Beijing. Concrete plannen heb ik niet gemaakt. Een aantal dingen moest ik uiteraard bezoeken. Verder had ik nog geen keuze gemaakt of ik de volledige twee weken in Beijing zou verblijven of dat ik nog naar andere plekken zou gaan. Beijing heeft echter genoeg te bieden, waardoor ik ter plekke besloten heb de volledige twee weken in Beijing te blijven. Op deze manier kon ik genieten van al het mooie in Beijing en hoefde ik niet gehaast de grootste highlights te bezoeken.

De indrukwekkende Chinese Muur

De reis begon met een bezoek aan het meeste bekende bouwwerk van China. De Chinese Muur, gelegen op een uur rijden van Beijing. Een bezoek aan de Chinese Muur kan natuurlijk niet overgeslagen worden als je in China bent. Er zijn verschillende plekken om de Chinese Muur te bezoeken. Ik bracht een bezoek aan de muur bij Mutianyu. Omhoog ga je met een kabellift en ondertussen kan je al genieten van een prachtig uitzicht over het gebergte landschap en krijg je het eerste stukje van de muur te zien. Aankomen op de muur geeft toch wel een bijzonder gevoel. Bedenkend dat dit maar een klein stukje van een immens bouwwerk is en dat dit bouwwerk verschillende levens heeft gekost. Vanaf het aankomstpunt is er de mogelijkheid om naar rechts en naar links te gaan. Na een het beklimmen van de trappen kom je elke keer bij een poortje uit waar een fenomenaal uitzicht is. De kronkelende muur in een bergachtig landschap is op zijn zachts gezegd sprookjesachtig.

Chinese Muur bij Mutianyu

Chinese Muur bij Mutianyu

Na een paar poortjes eindigt de muur met een bord waarop verboden toegang staat, dit omdat dit gedeelte van de muur niet gerenoveerd is. Het is echter mogelijk om nog een stukje verder te lopen vanaf hier. Over een muur waar de natuur zijn gang gaat. Geen treden zijn, maar vooral struiken. Dit deel eindigt bij een poortje waar weinig meer van over is. Vanaf daar is de enige optie omkeren omdat de muur verder echt op instorten staat en ook al gedeeltelijk is ingestort. Het is echter wel aan te raden om het laatste stukje van de muur die nog niet is ingestort wel te begaan. De sfeer voelt hier anders omdat de natuur bezig is met een gevecht tegen één van de grootste bouwwerken ter wereld.

Beijing: ongerenoveerde Chinese Muur

Beijing: ongerenoveerde Chinese Muur

Vanaf dit punt is omkeren de enige optie. De mogelijkheid is er om dan nog de andere kant op te lopen, die ook eindigt in een ongerenoveerd stuk muur. Een andere optie is om terug naar beneden te gaan. Hiervoor zijn drie mogelijkheden. Lopend, de kabelbaan of de rodelbaan. De rodelbaan is zeker een aanrader. Kronkelend zul je afdalen door een super mooi landschap en uiteraard haalt het toch een beetje het kind in je naar boven.

Jingshan Park en de Verboden stad

Een ander bekende attractie in Beijing is de Verboden Stad. Een aanrader voordat je een bezoek aan de Verboden Stad brengt is het Jingshan Park. Het Jingshan Park bevindt zich bij de uitgang van de Verboden stad. De entree is slechts 2 yuan en die is het zeker waard. Het park behoort tot de voormalige tuin van de Verboden Stad en is al sinds 1928 open voor bezoekers. In het park vind je dan ook bouwwerken in dezelfde stijl als de Verboden Stad. Midden in het park is een aangelegde heuvel. Vanaf hier heb je een fenomenaal uitzicht over de Verboden Stad en Beijing. Hier krijg je dus vast een voorproefje van de Verboden Stad en kun je wegdromen wat er zich allemaal afspeelde in deze reusachtige stad.

Het uitzicht vanaf het Jingshan park over de verboden stad

Het uitzicht vanaf het Jingshan Park over de Verboden Stad

Naast het geweldige uitzicht kun je in het park ook de sfeer proeven van het Chinese leven. In het park zie je Chinese mensen samenkomen om spelletjes te spelen of je ziet de oudere Chinezen bezig met een dagelijkse workout.

Nadat je een voorproefje gehad hebt van de Verboden Stad kan een bezoekje aan de stad zelf niet ontbreken natuurlijk. Om bij de Verboden Stad te komen zul je eerst door de beveiliging moeten bij het Tiananmen plein. Dit kan even duren aangezien het plein en de Verboden stad behoren tot de populairste hoogtepunten van Beijing. Na de beveiliging kom je eerst aan op het Tiananmen plein, het Plein van de Hemelse Vrede. Als je vanaf daar door twee poorten loopt kom je in de Verboden stad.

Beijing; de verboden stad

Beijing; de Verboden Stad

De Verboden Stad is vooral immens. Het eerste aanzicht is super mooi, maar doordat de architectuur van alle gebouwen hetzelfde is gaat het toch al snel vervelen. Het is wel een aanrader om een audio guide mee te nemen. Hierdoor kom je toch net wat meer te weten over de geschiedenis en de gebouwen. Negeer vooral de mensen die je een gratis tour aanbieden om Engels te leren. In de meeste gevallen zullen deze mensen geld van je eisen aan het einde van de tour. Laat ook je aanstekers thuis, want deze worden afgepakt bij de controle.

Beijing De verboden stad

Beijing De Verboden Stad

Persoonlijk was ik binnen 1,5 uur weer klaar in de Verboden Stad. Ik denk de Verboden Stad iets is wat je niet kunt overslaan, omdat het zo bekend is, maar ik had het hier vrij snel gezien omdat alles op elkaar lijkt en het aanvoelde als de meest toeristische plek in Beijing. Wees ook voorbereid dat Chinezen uit het zuiden van het land je zullen zien als heel bijzonder, de kans dat je wordt gevraagd om een paar keer op de foto te gaan is dan ook vrij groot.

Het Oude Zomerpaleis

In Beijing vind je het oude en het nieuwe zomerpaleis. Beide zijn gemakkelijk te bereiken met de metro. Voor het oude zomerpaleis stap je uit bij Yuánmíng Yuán. Dit is direct ook de naam van het park. Het oude zomerpaleis is bijna volledig vernietigd gedurende het einde van de Qing-dynastie. Tegenwoordig is het een park met water, planten en ruïnes, maar vooral een heerlijke getaway van het drukke stadse leven. Het park is groot genoeg om uren in rond te wandelen. Daarbij is het buiten het toeristische seizoen echt mogelijk om plekken te vinden waar je niemand anders ziet lopen. Het oude zomerpaleis is dus zeker een aanrader om even weg te zijn van de grote stad en te genieten van een immens park.

Oude zomerpaleis

Oude zomerpaleis

Het oude zomerpaleis in Beijing

Ga off the beaten track en bezoek het oude zomerpaleis van de keizer

Een nadeel van Beijing is echter wel dat het smog gehalte extreem hoog kan zijn. Hierdoor zal je op dagen met weinig wind de zon niet zien en krijgt alles een grijze waas. Dit is dan ook de reden dat het aan te raden is om een mondkapje aan te schaffen en te gebruiken bij een bezoek aan Beijing.

Tekst en foto’s: Brenda Bonte

Beijing door de ogen van een local

Wil jij Beijing zien door de ogen van een local? Als lokale reisexpert helpt Stella je om de leukste plekjes van Beijing te ontdekken.

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)
  1. Metrocazar zegt:

    Peking is echt een schitterende stad. Een mooie plek die ik niet in het bovenstaande artikel zag staan is de Tempel van de Hemel. Omdat deze bezienswaardigheid in een prachtig groot park ligt vind ik dit een mooie plek om de vakantie te beginnen.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>