Tirol is mooi. En niet alleen in de winter met een dik pak sneeuw. De geweldige vergezichten, de zuivere lucht en de fraaie paden maken dit stukje Oostenrijk ook in de zomer erg aantrekkelijk. Maar wandelen en mountainbiken maakt hongerig – weten ze ook bij het Tourismusverband Paznaun – Ischgl. Daarom is hier een bijzonder initiatief: de Kulinarischer Jakobsweg. In vijf berghutten rond Paznaun – Ischgl laten vijf Europese chef-koks hun culinaire kunsten zien. Gastronomie op sterren niveau, maar dan in berghutten op 2500 meter hoogte. Is dat leuk of is dat leuk?
Voor sportievelingen
Het is al laat, als ik aankom in het plaatsje Ischgl, vlak bij het drielandenpunt tussen Oostenrijk, Zwitserland en Italië. We springen snel op de fiets voor een eerste verkenning van de omgeving. In het Paznauntal kun je sportief gezien alle kanten op: mountainbiken, klimmen, delta-vliegen, paragliden, raften – maar de meeste bezoekers komen voor hiking & biking. Ik spring op de e-bike en we spurten weg. Sommige gravelpaden zijn zó steil dat de mountainbike even op ‘turbo’ moet.
Overal om me heen klatert water van de bergen. De laatste sneeuw smelt nu snel, begin juli. Op ondiepe plekken stuiter ik door het water. Op andere plekken is een smal houten bruggetje makkelijker. Ik ben net onder de boomgrens. Nog iets hoger is het helemaal kaal en wonen marmotten. De laatste zon schijnt op de bergtoppen, de sneeuw schittert.
Tirol – hiken voor watjes?
Vandaag loop ik een stuk van de Kulinarischer Jakobsweg. De aankomst zal zijn in de Heidelberger Hütte, die eigenlijk in Zwitserland ligt… Het miezert een beetje en ik ben er blij mee – in de brandende zon is zo’n tocht op 2000 meter hoogte veel zwaarder. Ik laat me het eerste stuk vanuit Ischgl rijden, naar het startpunt hoog op de berg. Vanaf daar is het nog ruim twee uur lopen naar de Heidelberger Hütte – en dus ook twee uur terug.
Ik ben inmiddels boven de boomgrens en de velden staan vol planten, geurige kruiden en orchideeën. Hier en daar loopt een verdwaalde koe. Marmotten spelen of luieren op een steen. Gelukkig wordt het miezerige regentje minder en breekt de zon zelfs door. Even checken op mijn mobiel of er nog meer zon komt lukt niet: geen bereik. En dat is een heerlijk bevrijdend gevoel! Inmiddels ga ik mijn kuiten aardig voelen. En ik moet ook nog weer terug…
Gastronomie op grote hoogte
De Kulinarischer Jakobsweg is een initiatief van een restauranthouder die zich realiseerde dat een zware bergtocht leuker wordt met een culinaire afsluiting. Een beloning; die (natuurlijk) de nodige calorieën levert, maar die ook smaakvol is en er goed uitziet. En die bovendien goed past bij een generatie die kwaliteit belangrijk vindt. De kers op de taart. En zo creëren elk jaar 5 topkoks uit Europa elk een bijzonder gerecht voor één van de betrokken Alpenhutten.
Een Alpenhut is in het Paznauntal trouwens niet alleen een schuilhut bij noodweer, maar vaak ook een respectabel onderkomen met kamers en een goede keuken. Het zijn de perfecte locaties om een paar dagen helemaal van de wereld te zijn. Hiken of biken, heerlijk slapen en prima eten. Geen telefoon, wel wifi; geen verharde wegen, wel oneindig veel bergstroompjes.
Alpenhut wordt sterrenrestaurant
Na twee uur stevig wandelen kom ik aan bij mijn lunch-locatie: de Heidelberger Hütte. De ‘Hütte’ blijkt tot mijn verbazing een paar kilometer in Zwitserland te liggen aan een oude smokkelroute. Maar vanuit Zwitserland is de hut niet bereikbaar, dus is hier alles Oostenrijks, behalve de vlag. De Heidelberger Hütte is één van de vijf deelnemers aan de Kulinarischer Jakobsweg. Dit jaar levert de Belgische chef kok Viki Geunes hier zijn bijdrage.
Viki Geunes kookt volgens een heel eigen principe. Zijn achtergrond als industrieel ontwerper maakt zijn benadering anders. Tijdens de persconferentie hoor ik hoe hij bij elk gerecht ‘achteraan’ begint. Altijd staat het eindproduct centraal. Dan worden de ingrediënten en de bereiding erbij ‘bedacht’. Zijn speciale 2016 gerecht voor de Heidelberger Hütte is een lokaal stukje bief met een sellerie risotto, cantharellen en wilde kruiden.
Tirol – niet alleen voor wintersport
De Kulinarischer Jakobsweg past helemaal in de campagne van het Tourismverband Paznaun – Ischgl om Oostenrijk minder oubollig te maken. Hier is het ook in de zomer leuk, hier bruist het van de sportieve activiteiten, hier eet je meer dan schnitzel mit pommes. Dat is het verhaal en dat kan ik inmiddels alleen maar beamen. De prachtige vergezichten, de spelende marmotten en de mountainbike met turbo waardeer ik het meest. Het Kulinarischer aspect is een mooi extraatje en een geweldige beloning na een paar uur van inspanning boven de boomgrens. Dus hou je niet van skiën? Ga gerust in de zomer!
Aan de vele ski-liften en hotels is goed te zien in welk seizoen Ischgl het meeste geld verdient. Dat betekent dat je hier in de zomer een goede kans hebt op een voordelig verblijf in een top-hotel. De hele dag heerlijk actief zijn met wandelen, fietsen of raften en daarna bijkomen in een zwembad met uitzicht over het Paznauntal. Cocktail bij de hand – wie doet je wat!
Tekst en foto’s: Arjan Mulder
Tips
- Hier vind je meer info over de Kulinarischer Jakobsweg en de activiteiten in Ischgl.
- Een heel ander type dan de Heidelberger Hütte is bijvoorbeeld de Ascherhütte.
- Wil je jezelf niet in het zweet werken op een mountainbike, huur dan bij het High-Bike Testcenter voordelig de nieuwste typen motoren; bijvoorbeeld voor een tocht over de adembenemende Silvretta Hochalpenstrasse.
- Nachttrein naar Praag – groen, snel en comfortabel - 12 april 2024
- Interlaken – winterpret voor niet-skiërs - 20 februari 2024
- Beleef Bologna via Interrail - 22 november 2023