Salar de Uyuni: een must in Bolivia

Een must do in je leven als je het mij vraagt. Vroeg opstaan, kortademigheid door sterke toename in hoogte (+4000m), goed gezelschap, een Spaanstalige of deels Engelstalige gids, heerlijk eten en de meest fantastische landschappen die ik ooit zag! Deze ervaring in een 4x4 jeep met een te gekke groep en leuke gidsen staat zeer zeker in mijn top drie so far! Deze tour mag je niet missen!

Salar de Uyuni

In het zuidwesten van Bolivia ligt Salar de Uyuni, de grootste zoutvlakte van de wereld. De stad Uyuni en de zoutvlakte zijn enorm populair; dagelijks zijn er wel mensen te vinden die over de grote witte vlakte rijden, fietsen of wandelen. De Salar de Uyuni is een bijzondere plek in Bolivia, een die je gezien moet hebben.

De tour die ik maakte kun je starten vanuit San Pedro de Atacama, zoals hieronder staat beschreven. Wil je in Uyuni starten? Dan beleef je precies hetzelfde, maar dan precies achterstevoren. Er zijn heel veel bureautjes waar je dit kunt boeken en je kunt onderhandelen over de prijs. Wij kozen voor Cordillera Traveller, door de goede reviews en wij hebben hier echt geen moment spijt van gehad, want het was tot in de puntjes verzorgd. Wij betaalden 130 euro, waarvan 25% vooraf (vanuit Nederland) om te bevestigen. Ter plekke onderhandelen en boeken zal je goedkoper uit laten zijn. Denk voor vertrek aan hoogteziekte medicijnen.

Wanneer je voor een driedaagse tour kiest, zal het er ongeveer als volgt uitzien.

Dag 1 – we’re off and we’re off road!

Nog vóór zonsopkomst worden jij en je reisgenoten opgehaald door een busje. Afhankelijk van het aantal reizigers word je ingedeeld in 4×4 jeeps die het bizarre landschap vanuit de woestijn naar de zoutvlaktes zal gaan oversteken. Zorg ervoor dat je elke dag je daypack in orde hebt en dat je verder niets meer uit je grote rugzak nodig hebt, want die gaat veilig en stofvrij onder het blauwe zeil bovenop de jeep en komt er niet meer af tot je bij je slaapplaats bent aangekomen. Dit alles kan gaan beginnen wanneer je vanuit Chili de grensovergang formaliteiten naar Bolivia hebt doorlopen. De bus stopt in the middle of nowhere bij een huisje met daarnaast een brandende hoop afval en een muurtje dan dient als toilet. Deze muur beschermt je tegen alle pottenkijkers, maar neem wel even een wachter mee, want dit is een drukbezocht punt. Bij het huisje moet je in de rij gaan staan met je paspoort en krijg je voor Chili uit een stempel en voor Bolivia inwaarts een stempel. Je krijgt dan een visum dat geldig is voor negentig dagen en het kost je niets. Een tip is om ervoor te zorgen dat je al je Chileense Peso’s opmaakt voordat je de grens overgaat. Eventueel kun je daar ter plekke je Peso’s nog omwisselen tegen Boliviano’s bij een local. Check wel van te voren even wat de wisselkoers is. Je zult er altijd wel iets verlies op maken. Maar ach, dan heb je weer een local gesponsord.

jeep salar de uyuni

Onze 4×4 Jeep tijdens de tour

De eerste stop die je maakt is gelijk één van de meest indrukwekkende spots ever: White Lagoon. Deze lagune ligt aan de voet van de Licancabur vulkaan. Bij het zien van dit kraakheldere water omringd door rotsachtige bergen valt mijn mond open. Man, wat een plaatje! Hier raak ik echt niet uitgekeken. Aan de randen van het water is zelfs nog ijs zichtbaar, dat nog niet is weggesmolten na de blijkbaar koude nacht. Erik gooit nog wat skipstones het water op en voelt zich ook als een kind zo blij. We weten heel zeker: deze trip wordt helemaal het einde!

 

white lagoon salar de uyuni

White Lagoon heeft het meest heldere water ever!

white lagoon bolivia

White Lagoon met zoutkorsten en ijsranden

Nòg een formaliteit die moet plaatsvinden is het permit kopen om toegang te krijgen tot het nationaal park. Bewaar dit papiertje goed! Ook hier sta je weer even in de rij, maar je gids zorgt ervoor dat alles vlotjes verloopt. En door!

We reizen verder door Salvador Dalí Desert en brengen een bezoekje aan de Polques Hot Springs. Dat betekent zwemkleding aan en genieten van het te gekke uitzicht dat je er gratis bij krijgt. Toegang tot de hotsprings kost je een euro. Mijn advies is om er niet al te lang in te blijven zitten, omdat je in dit hete water veel energie verbruikt en dus meer last van hoogteziekte kunt krijgen. Na een half uurtje ben ik me gaan afdrogen en omkleden, wat echt een hele workout was op dat moment! Het voelt net alsof of je een pakje sigaretten in één keer hebt leeggepaft. Zorg voor wat te drinken en iets te eten met genoeg suiker erin, zodat je weer lekker op gang kunt komen.

De ‘weg’ (lees stofbak) leidt ons, na een half opgedroogd Laguna Verde, naar Sol de Mañana Geysers. Deze heetwaterbronnen zijn 90 °C heet en ruiken erg naar zwavel oftewel rotte eieren. Het stoom dat de grond uit spuit is indrukwekkend om te zien, zeker met het landschap dat zich daaromheen uit als blubberpoeltjes met borrelende massa’s.

geisers salar de uyuni

Stinkende geiserrook bij Sol de Mañana Geysers

 

blubberbaden salar de uyuni

Blubberbaden: niet betreden

 

We zijn als een één van de zandkorrels in de woestijn, echt maar een stipje! Ongelooflijk hoe je hier de weg zou kunnen vinden. Maar bij onze gids voelen we ons super veilig, want die rijdt deze route met gemak. De traditionele panfluitmuziek die uit de boxen klinkt, zorgt voor het ultieme Boliviagevoel. Fantastisch! Na anderhalf uur is het tijd voor een spotify lijstje via het AUX-kabeltje, wat ook erg in de smaak valt bij de gids. Alle nummers moeten worden genoteerd.

salar de uyuni tour

Tijdens deze tocht wordt wel heel duidelijk dat we maar een klein onderdeel zijn van iets heel groots

 

De laatste stop van vandaag zit dichtbij de slaapplaats voor die nacht: Hosta de Polques. De laatste stop is zeker niet de minste: Laguna Colorada, ver in het zuidwesten van Bolivia. Deze lagune ligt in het hoogland omringd door een landschap zonder bomen. Bijzonder aan deze lagune is de vurige rode kleur van het meer. Er kunnen meer dan 30.000 flamingo’s bij deze lagune gehuisvest zijn. Wat een bizar gezicht! De flamingo’s moet je niet van te dichtbij willen fotograferen, want dan vliegen ze weg. Een goede zoomlens is dus wel heel erg handig als je van fotograferen houdt. Ook kun je hier wat leuke lama’s spotten. De roze, witte en donkerbruine dieren, het dieprode water en het bruine landschap maken dit een onvergetelijke bezichtiging.

laguna colarada salar de uyuni

Laguna Colarada: een thuis voor meer dan 30.000 flamingos

 

Heb je een leuke groep en hebben jullie wat lekkere versnaperingen meegenomen? Dan is in het hostel de tijd om, na een overheerlijke en behoorlijk vullende maaltijd, deze heerlijk te gaan nuttigen. Je kunt hier voordat het personeel naar bed gaat nog wat bier en wijn bij ze kopen. En niet onbelangrijk: een slaapzak huren! Wij hebben dat niet gedaan en hier enorm veel spijt van gehad, want ’s nachts lijkt hier de tweede ijstijd aan te breken. Serieus, het ijs staat aan de binnenkant van het enkelglas. De dikke dekens en de drankjes hebben ons niet warm gehouden. Het kan er ’s winters dan ook -20°C worden. Doen dus!

Dag 2 – Een dag vol meren en flamingo’s

Dag twee start in de Siloli woestijn, waar je na een stoffige rit kunt kijken naar ‘the Stone Tree’. Dit is een gesteente uitziend als een boom, gevormd uit vulkanisch materiaal. Wij hadden geluk, want onze gids wilde extra vroeg op pad, zodat we onderweg nog iets meer konden meepikken. Een mysterieuze plek waar lama’s hun dag vroeg beginnen. Heel tof om deze rustieke plekjes met alleen je eigen groep te kunnen aanschouwen.

meren salar de uyuni

Lama’s spotten in de vroege ochtend

 

lama salar de uyuni

Earlybird lama’s

 

Deze dag zit vol meren en flamingo’s. De wateren: Chiarcota, Honda, Hedionda en Cañapa Lagoons staan op het programma. Het ene meer is nog mooier dan het andere en bij allemaal zijn er ontelbaar veel flamingo’s te bewonderen. Het landschap verandert zo rap in deze omgeving, je komt echt ogen te kort.

Op de flamingo’s raak ik maar niet uitgekeken. Heb jij ook echt iets met dieren? Zorg dan in ieder geval voor genoeg geheugenkaartjes èn accu’s voor je camera, zodat je niets van deze vrolijke roze vrienden hoeft te missen. Want echt, wanneer je nèt je camera hebt opgeborgen, kun je hem alweer tevoorschijn toveren, omdat er alweer een toffe compositie verschijnt. En niets is zo vervelend als een lege accu of te weinig opslagruimte voor beeldmateriaal tijdens een tour als deze.

skipstones bij chiacrota

Nog wat steentjes over het water laten scheren bij Chiacrota

 

honda bolivia

Honda, adembenemend mooi!

 

hedinonda

Hedinonda: een waterstrook langs donkere bergen, met helder water en knalroze flamingo’s. Prachtig toch?

 

Wanneer de zon al wat lager aan de horizon begint te staan, rijd je over de zoutvlaktes van Chiguana naar San Juan del Rosario Village, waar je slaapt in Hostal de Sal San Juan de Rosario. Een hostel dat volledig uit zout bestaat. En ja, ik heb het geproefd! (Achteraf is dat een beetje smerig, want ik ben vast niet de enige die dat heeft uitgeprobeerd.) De tocht hierheen is al minder stoffig en betreft een ruiger landschap dat minder uitgestrekt is dan voorheen. En als je geluk hebt zie je op klaarlichte dag een joekel van een maan verschijnen, wanneer de zon tegelijkertijd lekker op je bol schijnt en je uitzicht hebt op een actieve vulkaan. Je maakt wat mee hier.

flamingo canapa lagoons

Hier bij de Cañapa Lagoons zijn de flamingo’s niet meer zo schuw, ze zijn gewend aan voorbijgangers

Dag 3 – Salar de Uyuni

Het is zo ver: we gaan Salar de Uyuni, oftewel de zoutvlaktes van Uyuni! Dit is iets waar ik echt zó naar heb uitgekeken, vanaf het moment dat zeker werd dat we naar Bolivia zouden gaan. Dit wereldberoemde fenomeen is niet voor niets zo’n gewilde plaats voor backpackers. Het is onwerkelijk.

’s Ochtends vroeg moeten we écht op tijd vertrekken en Ruben, onze gids, heeft al zes keer hard VAMOS geroepen. Normaal was hij niet ongeduldig, maar hij wil dat we de zonsopkomst op de zoutvlaktes niet zouden missen. De zonsopkomst bekijken we vanaf Incahuasi Island of ‘cactuseiland’ na een korte maar explosieve klim. Deze limestone formatie ligt centraal in de Salar. Een slechte conditie, behoorlijke hoogte en hier op tijd willen staan, zijn geen goede combinatie. Zorg er dus voor dat je ruim op tijd aan de klim begint, of neem genoegen met de zonsopkomst vanaf de zoutvlakte zelf te bekijken of ergens halverwege de klim. Eigenlijk maakt het niet zo veel uit, want indrukwekkend wordt het toch wel! Hijgend, piepend en puffend net op tijd aan komen kan stressvol zijn, kan ik je vertellen.

incahuasi

Incahuasi, wel uitkijken waar je gaat zitten

Wanneer de zon is opgekomen, kun je pas zien hoe uitgestrekt en hoe wit deze zoutvlaktes zijn. Gevoelsmatig zou het koud moeten aanvoelen, omdat het soms iets wegheeft van een enorme schaatsbaan. Maar niets is minder waar: het is een ruige ondergrond en totaal niet glad. Dit is het dan, die enorme witte zoutvlakte omgeven door woestijn. Het is onbeschrijflijk en ook een beetje onbegrijpelijk dat zoiets wat zo groot en alleen maar wit is, zoveel indruk kan maken.

Dan is het tijd voor de foto’s met forced perspective. Ruben kan niet wachten en heeft zijn speelgoed dinosaurus al voor ons klaargezet. Hier kun je echt hele lachwekkende en creatieve foto’s maken met alleen mensen of met gebruik van attributen. Fantastisch!

forced perspective foto zoutvlakten

Forced perspective foto’s maken op de zoutvlakten is één groot feest!

Tot slot kom je nog langs het punt waar Dakar is langsgekomen. Hier kun je ook een kijkje nemen in het zoutmuseum en de zoutmijn of gewoon nog tachtig leuke perspectief foto’s maken.

salar de uyuni international flags

International flags bij het zouthotel

dakar bolivia

Tot slot kom je nog langs het punt waar Dakar is langsgekomen

Vanaf hier is het niet ver meer naar het stadje Uyuni, waar lokaal verder weinig te beleven valt. Je kunt er een hostel boeken om even bij te komen, maar je kunt er ook voor kiezen om de nachtbus te nemen naar je volgende bestemming. Zoals Potosi of Sucre. Ook kun je er nog een dag aan vastplakken en de volgende dag met Cordillera mee terug naar San Pedro gaan. Wij kozen ervoor om met de nachtbus naar Sucre te gaan. Bij het kantoor van Cordillera regelen ze je bustickets en vertellen jou precies waar je moet zijn op welk tijdstip. Deze bustickets kosten je nog geen tien euro per persoon en de rit duurt ongeveer zeven uur. Zorg voor warme kleding in deze bus, want ze zetten de airco graag op standje vries. En let in de (nacht)bus goed op je waardevolle spullen. Nooit boven je hoofd wegleggen en kijk ook uit met onder je stoel neerzetten. Niet erg handig, maar het beste is wel om je tas op schoot te houden. Je backpack in het ruim kun je het best in je flightbag doen met een slotje eraan. En let er op dat je een bewijsje krijgt, waarmee je aan het einde van de rit je tas weer kunt claimen. Wij hebben nergens problemen gehad met bagage, maar we hebben er wel veel verhalen over gehoord. Dus wees niet bang, maar wel alert.

Wat je ook doet, ga in elk geval deze tour ervaren als je in de buurt bent. Het biedt zo veel meer dan alleen die geweldige zoutvlaktes. Deze tocht geeft je een heel gevarieerd beeld van een heel mooi stuk van Bolivia. Ik kan oprecht zeggen dat dit de gaafste off-road excursie is die ik ooit heb meegemaakt. Echt mindblowing!

boliviaanse vrouw

 

Kyra
Laatste berichten van Kyra (alles zien)
  1. Mayke Verweij zegt:

    Beste mensen,

    Ik las dit mooie verhaal over Uyuni. Wij gaan er in mei naartoe. Eerst naar San Pedro de Atacamo. Een tour lijkt een must.

    Het mag ietsje luxer (we zijn geen lowbudget travellers meer;-). We zijn wel op zoek naar iets dat start in San Pedro en dan eindigt in Uyuni.
    Ik had een tip van rutaverde.com. Maar dat is rond de € 900 p.p, voor 3 nachten. En dat is me echt te gek.
    Enig idee hoeveel we kwijt gaan zijn aan een goede tour van 3 dagen? Welke organisatie is aan te raden?

    Alvast dank voor jullie antwoord.

    Hartelijke groet,
    Mayke Verweij

    • Beste Mayke,

      Bedankt voor je bericht. En wat gaaf dat jullie in mei die kant opgaan!

      Als je bij Cordillera boekt, kun je een mooie en betaalbare driedaagse tour (3 days, 2 nights) doen vanuit San Pedro de Atacama met als eindstation Uyuni (precies zoals wij deden). Een vierdaagse tour (4 days, 3 nights) biedt niets extra dan op de vierde dag weer terugrijden naar San Pedro, zonder bijzondere stops.

      Hopelijk hebben we jullie een beetje op weg geholpen. Als ik nog wat kan betekenen, hoor ik het wel!

      Alvast een hele fijne reis toegewenst!

      Groetjes,
      Martijn Huizer

  2. Cees Getkate zegt:

    Ha Martijn,

    Leuk reisverslag van Kyra!

    Ik ben ook zeer geïnteresseerd in deze trip. Heb wel een paar vragen :

    – hoe heb jij het hoogteverschil (hoogteziekte) van San Pedro naar Uyuni ervaren?
    – omdat je er 3 dagen over doet voordat je deze hoogte bereikt, helpt dat dan?
    – hoe heb je er op voorbereid, als dit al kan?
    – welke medicijnen had je bij je?
    – andere tips?

    En ik las in de omschrijving van de Tour Operator dat ze de derde dag ook om 08.00 vertrekken. Jij had het echter over de ‘zonopkomst’ op een heuvel. Dat lijkt mij toch veel eerder? Was dat een ‘bonusje’?

    Ik hoor graag van je.

    Groet,
    Cees Getkate

    • Hoi Cees,

      Leuk dat je geïnteresseerd bent in deze trip. Hij is mij zo goed bevallen en zou het zo weer doen! Ik hoop dan ook dat je deze trip gaat maken, daar zul je echt geen spijt van krijgen. Hij staat in mijn top 3!

      Wat betreft de voorbereiding op hoogteziekte: het is een fijn gevoel om uit voorzorg hoogteziektepillen op zak te hebben tijdens deze reis naar hoge hoogtes. Ikzelf ben bij de GGD langs geweest en zij gaven mij de juiste hoeveelheid mee. Die ik overigens niet heb hoeven gebruiken, omdat ik geen last kreeg van hoogteziekte. Dit kan heel goed komen doordat je tijdens deze dagen langzaam maar zeker stijgt. Wel was ik bijvoorbeeld snel buiten adem tijdens het afdrogen en aankleden. Blijf ook zeker niet te lang in de natural hot springs zitten, dit vraagt op deze hoogtes namelijk veel van je lichaam. Verder hoef je niet super actief te zijn, want de chauffeur regelt alles. Heel luxe dus eigenlijk. Je kunt jezelf ook beschermen door goed te eten en voldoende water te drinken (advies is ook: geen alcohol). Voor alle ins en outs zou ik zeker even op de GGD website kijken.

      Die zonsopkomst was inderdaad een bonus! Ik ben toen extra vroeg opgestaan, omdat ik hiervan een timelaps wilde maken met mijn GoPro. En dat was het helemaal waard!

      Ik hoop dat dit je vragen heeft beantwoord. Anders hoor ik het heel graag!

      Veel plezier alvast!
      Groetjes, Kyra

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>