Rondje Sierra Nevada

Een roadtrip van 800 km rond de Sierra Nevada brengt je niet alleen in de enige woestijn van Europa, maar ook in Spaans Hollywood, in nog altijd bewoonde grotwoningen en in Mexicaans ogende bergdorpen. Het landschap is onwaarschijnlijk mooi en zeldzaam afwisselend. Net zoals de temperatuur...

De Sierra Nevada is de hoogste berg van Europa (op de Alpen na). Ik ben voor mijn roadtrip vertrokken uit Málaga en ben via de kustweg onderweg naar Almería in het oosten. Rechts de zee, links altijd zichtbaar: de bergen. Bij Almeria draai ik naar het noorden. En daar begint mijn avontuur dan echt! Leegte, elk uur een ander landschap: sit back and relax.

In de Sierra Nevada ligt de enige woestijn van Europa.

In de Sierra Nevada ligt de enige woestijn van Europa.

Sierra Nevada – woestijnen en oases

De tocht van 800 km voert me achtereenvolgens door de enige woestijn van Europa (met een echte oase), langs een filmset, langs ontelbare grotwoningen en tenslotte via de stad Grenada omhoog naar de oude bevloeiingskanalen van de Moren. In de verlaten dorpen zitten zelfs een aantal boeddhistische gemeenschappen en yogis verstopt…

Hier zijn bijna alle westerns met Clint Eastwood gefilmd.

Hier zijn bijna alle westerns met Clint Eastwood gefilmd.

Maar eerst de woestijn. Tussen de Sierra Alhamilla en de Sierra de Filabres ligt de woestijn van Tabernas. Ik volg de bordjes en net voor Tabernas, midden in de woestijn, zit ik plotsklaps in een oude filmset. Hier zijn in de jaren 60 en 70 bijna alle westernfilms met Clint Eastwood opgenomen. Het nagebouwde westernstadje, met barbershop, sheriff’s office, bank en galg is niet alles. Lukraak staan in de woestijn nog indianententen, Mexicaanse huizen en piepende roestige watermolens. Je waant je ergens in Texas.

Al sinds de jaren 60 staan hier indianententen bij een westerndorp.

Al sinds de jaren 60 staan hier indianententen bij een westerndorp.

Ik draai een stoffige weg op en de temperatuur schiet omhoog. De weg wordt smaller. De omgeving is geel, stenig en gortdroog. Dan doemt ineens hoog tegen de rotsen Sierra Alhamilla op. Een echte oase met bronnen, dadelpalmen en een paar huizen. Onwerkelijk… De Romeinen en de Moren kwamen hier al om te genieten in de zoutwaterbronnen. Ik overnacht er in een klein pension en geniet die nacht van de overweldigende stilte en van duizenden sterren…

Slapen in een echte oase, waar Romeinen en Moren al kwamen baden.

Slapen in een echte oase, waar Romeinen en Moren al kwamen baden.

Grotwoningen van Guadix

Verder noordwaarts. Ik ga op weg naar Guadix waar grotwoningen zijn die nog steeds worden bewoond. Ik passeer onderweg de meest geavanceerde zonne-energiecentrale van de wereld. De omgeving is vlak maar de weg blijft stijgen. Het beroemde Castello de La Calahorra doemt op, met op de achtergrond (onwerkelijk) de eeuwige sneeuw van de Sierra Nevada. Van de zinderende hitte in de woestijn naar eeuwige sneeuw – in een paar uur!

Op weg naar de grotwoningen van Guadix. Castello de La Calahorra en eeuwige sneeuw.

Ik voel kriebels als ik Guadix nader. De eerste grotwoningen! Surrealistisch… Hier, hoog aan de noordkant van de Sierra Nevada kan het in de zomer makkelijk 45 graden worden. Maar in de winter ligt er sneeuw. De grotwoningen van Guadix lijken misschien primitief maar ze zijn bijzonder comfortabel: koel in de zomer, warm in de winter – altijd 19 °C. Ik slaap die avond in zo’n grotwoning en mijn kamer blijkt van alle gemakken voorzien. Er is zelfs een Arabisch bad… Onwerkelijk.

De nog altijd bewoonde grotwoningen in Guadix.

De nog altijd bewoonde grotwoningen in Guadix.

Grotwoningen in Guadix - binnen 19 graden, zomer en winter.

Grotwoningen in Guadix – binnen 19 graden, zomer en winter.

Sierra Nevada – eeuwige sneeuw en smeltwater

Op de toppen van de Sierra Nevada ligt het hele jaar sneeuw, ondanks de zomerse hitte. In Andalusië wordt het ‘s zomers makkelijk 45 graden. Maar de eeuwige sneeuw zorgt voor smeltwater en daarmee niet alleen voor een groen landschap, maar via ondergrondse gangen ook voor waterbronnen. Op de gekste plekken. Soms is het bronwater thermaal (40 tot 45 graden), soms bevat het geneeskrachtige mineralen, maar altijd is er genoeg. Om er het land mee te bevloeien hebben de Moren ooit 1000 km (!) aan kanalen en kanaaltjes aangelegd.

De bergen in. Via Lanjaron richting Pico Veleta (3400m).

De bergen in. Via Lanjaron richting Pico Veleta (3400m).

Mijn gids laat de waterkanalen zien. De Moren legden 1000 km aan om het land te bevloeien.

Mijn gids laat de waterkanalen zien. De Moren legden 1000 km aan om het land te bevloeien.

Ik wil omhoog, de bergen in en rij naar Lanjaron, richting Pico Veleta (3400m). Maar dat blijkt niet verstandig met de eigen auto. Dus ik huur een gids en met een busje hobbelen we richting Capileira. Over gravelwegen, langs afgronden en langs eindeloos veel waterkanalen. Kleine dorpjes met witte huizen, waar kleurrijke kleden en dito poncho’s hangen, en waar ezeltjes door smalle straatjes lopen. Ik waan me zo langzamerhand in Mexico of in de Andes!

Sierra Nevada in Spanje. Ik waan me soms in Mexico of de Andes.

Sierra Nevada in Spanje. Ik waan me soms in Mexico of in de Andes.

Sierra Nevada in Spanje.

Capileira, hoog in de Sierra Nevada. Het kan er koud zijn.

Via Alhama-de-Grenada terug naar de kust

Mijn rondje Sierra Nevada gaat verder via Alhama-de-Grenada terug naar Malaga. Alhama (tot 1600 een Arabische stad) komt trouwens van het Arabische Al-Hamma = bron van warm water. Ik zie nog een oud Romeins bad (letterlijk uit het jaar nul!) en via steile haarspeldbochten kronkel ik verder terug naar de drukke kust. De 800 km zijn voorbij gevlogen. Wat een mooi landschap en een adembenemende tocht. Fijn dat zoveel mensen liever aan zee blijven, in Malaga…

Bergdorpje in de Sierra Nevada.

Bergdorpje in de Sierra Nevada.

  • Malaga is dagelijks met Transavia vanuit Amsterdam te bereiken
  • Deze tocht duurt vier dagen; uitbreiden met een dagje Alhambra in Granada is natuurlijk super
  • Leer vooraf een paar woorden Spaans, want met Engels kom je in het binnenland van Andalusië niet ver
  • Slapen in een grotwoning kan in de B&B van Cuevas Abuelo José in Guadix. Zo’n B&B in een grot is heerlijk met een constante temperatuur van 19 graden, zomer én winter! In één van de grotten is een baños árabes – als in Marokko

Tekst en foto’s: Arjan Mulder

Arjan
Volg mij!
Laatste berichten van Arjan (alles zien)
  1. Hoi Arjan,

    leuk stuk heb je geschreven!
    Ben heel benieuwd.
    Wat voor roadtrip zou je adviseren voor een dag?
    Grt Quin

    • Hoi Quin,

      Het is idd een mooi gebied! Om dat in één dag te bekijken? Daarvoor kan ik je geen tips geven. Drie of vier dagen is echt nodig!

      Groeten, Arjan

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>