Roadtrip Noordkaap, Zuid-Afrika

Wat komt er in je op als je aan Zuid-Afrika denkt? Het land van de wilde dieren (‘The Big Five’), de uitgestrekte savannes, het land van Nelson Mandela, de Afrikaanse wijnen of het land waar wij Nederlanders een historie hebben?

Het klopt allemaal en het laatste zeker. Maar de provincie Noordkaap heeft verrassend veel meer te bieden dan al het bekende van Zuid-Afrika. Met Reishonger hebben we een fantastische roadtrip mogen maken door deze schitterende regio. Een deel van Zuid-Afrika dat toeristen nog niet zo goed weten te vinden. Via Kaapstad zijn we naar Noordkaap gereisd en via Johannesburg weer terug naar Nederland gevlogen. Reis je mee?

skilpadflowercamp gemsbok

Gemsbokken in Skillpad Camp

Van veranderende landschappen tot verre horizonnen, van kustlijnen tot gebergten, van een droge woestijn tot de groene uiterwaarden van de Oranjerivier. Van wilde dieren tot de meest spectaculaire watervallen van het land. Van het overnachten in een tentje aan de kust onder een fantastisch heldere sterrenhemel tot de luxe lodges in de natuurparken, waarbij het natuurpark letterlijk je achtertuin is. En dat allemaal in een gebied dat geen massatoerisme kent. Dit alles, de unieke natuurbeleving en de indrukwekkende bloemenzeeën, maakten deze roadtrip tot een absoluut onvergetelijke reis. Eentje voor op je bucketlist!

De ongerepte provincie Noordkaap Zuid-Afrika

De provincie Noordkaap ligt in het noordwesten van Zuid-Afrika. Het is de grootste provincie van Zuid-Afrika, maar heeft de minste inwoners vanwege het woestijnklimaat. Slechts 2% van de Zuid-Afrikanen woont in deze provincie. De Oranjerivier wordt gezien als de levensader van het gebied en is erg belangrijk vanwege de goede tuinbouwmogelijkheden. Er worden vooral groenten, graan, fruit en katoen verbouwd. Daarnaast is Noordkaap rijk aan grondstoffen, zoals diamant, koper, ijzererts en marmer. Maar deze grondstoffen zijn tegelijkertijd ook een bedreiging.

oranjerivier

De Oranjerivier als levensader van Noordkaap

Kaapstad

In 11 ½ uur tijd vlieg je van Amsterdam naar Kaapstad. Kaapstad ligt in de zuidwestelijke punt van Zuid-Afrika, aan de Atlantische Oceaan. Direct op het vliegveld merk je de Nederlandse invloeden van vroeger. De huidige Afrikaanse taal is hier een voorbeeld van. ‘Ons skryf soos ons praat’ (wij schrijven zoals wij spreken). De Afrikaanse taal wordt simpelweg geschreven zoals men het letterlijk uitspreekt. Heel gemakkelijk en een droom voor iedere Nederlandse scholier. Het levert overigens grappige uitspraken op. De disjockey wordt aangeduid als een ‘plaatjoggie’, de striptease als ‘ontkleedansvertoning’, het drinkwater als ‘rivierbier’ en de doucheruimte als een ‘stortbakkie’.

Boven Kaapstad torent Zuid-Afrika’s bekendste berg de Tafelberg uit. Deze vlakke berg kijkt uit over Kaapstad en de omgeving en wordt vaak bedekt door een dikke wolkenlaag wat dan lijkt op een reusachtig tafelkleed. Wat ons betreft zeker bezoek waard.

Vergeet ook niet om voldoende tijd vrij te maken voor een bezoek aan Kaapstad. Twee à drie dagen zou voldoende moeten zijn om de echte highlights te bekijken. Proef de ontspannen sfeer van Kaapstad. Beleef de kaap met zijn kleurrijke huizen, de moderne stad en de stranden van Camps Bay en See point. Of dompel je onder in het nachtleven van Kaapstad.

Kaapstad, gekleurde huizen en Camps Bay

Gekleurde huizen in Kaapstad en Camps Bay

Veranderende landschappen

Vanuit Kaapstad begint onze roadtrip naar Noordkaap. De eerste bestemming is het Flower Beach Camp in het Namaqua National Park waar we aan de Atlantische Oceaan overnachten in luxe tenten, het zogenaamde glamping. Via de N7, een zeer goed begaanbare weg, reizen we naar het noorden. De afstanden in Afrika zijn uiteraard veel groter dan in bijvoorbeeld Nederland. De eerste 450 kilometer leiden over de N7. De laatste kilometers worden afgelegd over een onverharde weg. Bij de plaats Garies nemen we de afslag om de onverharde weg te nemen. Op de onverharde weg is het echt nodig om de banden leeg te laten lopen tot een bepaalde druk, zodat je gemakkelijker op de onverharde weg kan rijden. Na een uur of vijf rijden, komen we aan bij Namaqua National Park.

Zuid-Afrika bestaat uit een hele reeks van uiteenlopende landschappen, van hoge bergen en grasland tot woestijnen en kustvlakten. Het is dan ook helemaal geen straf om in de auto te zitten en deze veranderingen geleidelijk aan je voorbij te zien trekken.

noordkaap veranderende landschappen

De veranderende landschappen van Noordkaap

flowerbeachcamp noordkaap zuid-afrika

Flower Beach Camp, zonsondergang over de Atlantische Oceaan

skilpadflowercamp zonsopkomst savanne

Zonsopkomst op de savanne bij Skillpad Camp

richtersveld np

Richtersveld national park

richtersveld rotsformaties

Rotsformaties in de (semi)woestijn van Richtersveld NP

Digital detox in de Namaqua Flower Camps

Het Flower Beach Camp biedt een unieke natuurbeleving waar je overdag in alle rust kunt genieten van de bloemenzeeën. En waar je aan het einde van de dag de zon in de Atlantische Oceaan kunt zien zakken, natuurlijk onder het genot van een heerlijk glas goede Zuid-Afrikaanse wijn. ’s Nachts slaap je in een luxe tent onder een betoverende sterrenhemel. Dat is waar het overnachten in het Flower Beach Camp voor staat. Een onvergetelijke ervaring!

Sterrenhemel Flower Beach Camp, Namaqua

Slapen onder de fantastische sterrenhemel, Flower Beach Camp

Het Namaqua National Park staat bekend om zijn wilde bloemenzeeën die je een aantal weken per jaar kunt bewonderen. In Namaqualand vallen de regens in de winter (juni-augustus) en de beste periode voor een bezoek is dan ook de lente. Het Flower Beach Camp biedt dan ook alleen in augustus en september plek voor 20 tweepersoons tenten. Deze tenten zijn luxe en van bepaalde gemakken voorzien. Overdag hebben ze stroom en ’s nachts kan je gebruik maken van de elektrische dekens. Geen overbodige luxe, want in de winter kan de temperatuur ’s nachts rond het vriespunt liggen.

De tenten van het Beach Camp staan letterlijk aan de Atlantische Oceaan waardoor de kans groot is dat je dolfijnen en walvissen ziet. ’s Nacht slaan de golven zich kapot op de rode rotsachtige kust. Heerlijk om mee in slaap te vallen. Als je, net als wij deden, je tentdeur openhoudt, kun je vanuit je bed staren naar de zee en de sterrenhemel. Op die manier heb je het gevoel even helemaal weg te zijn uit de dagelijkse sleur. Dit wordt versterkt doordat er geen telefoonontvangst is. Mijn ervaring is dat deze ‘digital detox’ in deze snelle tijd helemaal geen kwaad kan. Sterker nog; het geeft juist een enorme rust. Althans als je jezelf eraan kan overgeven! Letterlijk onthaasten van het vluchtige leven in Nederland. Lees meer over Flower Beach Camp en Skillpad Camp in mijn artikel over glamping in Noordkaap en op de website van de organisatie.

Tent aan de Atlantische Oceaan, Flower Beach Camp

Slapen aan de Atlantische Oceaan in het Flower Beach Camp

Bloemenzee Flower Beach Camp

Bloemenzee Flower Beach Camp, Namaqua NP

Verre horizonnen vanuit het Skilpad Camp

Via de onverharde weg en Garies reizen we verder naar de omgeving van de plaats Kamieskroon waar we opnieuw een deel van het Namaqua national park bezoeken en slapen in een luxe tentenkamp in het Skilpad Nature Reserve. Kamieskroon is een dorp in de gemeente Kamiesberg, gelegen in de uitlopers van de Kamiesbergen. Het ligt op een hoogte van 800 meter. Het plaatsje ligt centraal in Namaqualand. Het Namaqua national park ligt 20 km ten westen van Kamieskroon. Het Skilpad Camp is van dezelfde organisatie als het Flower Beach Camp. Het concept van de luxe tenten is hetzelfde, maar dan in aan andere omgeving. Een omgeving waar je kunt genieten van vergezichten en uitzicht op de bergen.

skilpadflowercamp zonsopkomst

Zonsopkomst bij Skilpad Camp

Het bizarre aan deze streek is dat het over het algemeen genomen een dorre en droge omgeving is, maar dat er wel meer dan 1.000 soorten (vet)planten te zien zijn. Dit, terwijl het geschatte aantal plantensoorten over de hele wereld zo’n 3.500 is. Er zijn weinig regendagen per jaar en toch zijn er zoveel plantensoorten terug te vinden. Op sommige stukken lijkt het wel op confetti in de natuur, zoveel bloemen zijn er aanwezig. Zelfs als de omgeving geen geweldig bloemenseizoen zou hebben, is het hier nog vaak spectaculair. Uiteraard hebben we hier ook genoten van de prachtige zonsondergang en een gamedrive tijdens de zonsopkomst. Waar we trouwens voor het eerst kennis maakten met een aantal wilde dieren, zoals de gemsbokken, springbokken en de klipspringer.

glamping Skilpad Camp

Luxe tenten bij het Namaqua Flowers Skilpad Camp

Een gamedrive in Namaqua NP bij Skilpad Rest Camp

Confetti in de natuur

De spagaat van Noordkaap

Om de geschiedenis van Noordkaap beter te begrijpen brengen we een bezoek aan het mijnstadje O’kiep. Daar wordt duidelijk in welke spagaat dit gebied zich bevindt. We volgen nog steeds de N7 naar het noorden, richting Namibië. Onderweg passeren we de plaats Springbok. Deze plaats is gelegen tussen de bergen en is de grootste plaats in de provincie Noordkaap. Het centrum van de mijnindustrie. Maar om het oudste stadje te bezichtigen moeten we echt naar O’kiep, wat zo’n 8 kilometer boven Springbok ligt.

Zuid-Afrika en in het bijzonder Noordkaap hebben een belangrijk deel van de welvaart te danken aan de vele grondstoffen (o.a. diamanten, goud, koper, steenkolen, graniet). O’kiep was ’s werelds rijkste kopermijn. In 1855 zijn ze gestart met het delven van de grondstoffen. Maar de mijnindustrie heeft een negatieve uitwerking op de natuur. En juist door die schitterende natuur komen er toeristen. De mijnindustrie doet afbreuk aan de natuur (toerisme), maar de mijnindustrie brengt ook welvaart. Het is de struggle waar de provincie Noordkaap mee te maken heeft.

Zuid-Afrika werd het rijkste land in Afrika. De blanke bevolking (Europeanen) maakte snel gebruik van de rijkdom om de macht over het land en de mensen in handen te krijgen. In 1948 voerde de blanke Zuid-Afrikaanse regering een beleid in dat de apartheid werd genoemd. Dit had als doel om de blanke en zwarte mensen te scheiden. De apartheid werd in 1991 pas afgeschaft.

Onze gids, Konrad Steijn (www.halfmens.com), wist te vertellen dat in de zeventiger jaren er in de vroege ochtend een alarm afging. Dat was het signaal voor de zwarte mensen dat ze voor een bepaalde tijd in de mijnen aan het werk moesten zijn. Deed je dit niet, dan werd je opgepakt en gevangen gezet. Ondanks dat er in Zuid-Afrika inmiddels veel is veranderd, zijn de sporen van de apartheid nog altijd voelbaar en merkbaar. Dit geeft een extra lading aan het bezoek van deze plek.

In 2010 zijn de mijnen gesloten, omdat het te gevaarlijk is geworden en de infrastructuur niet meer voldeed aan de eisen. De werkloosheid in de regio is daarmee gestegen tot rond 70%. Lang niet iedereen kan leven van het toerisme. Er is in kaart gebracht waar er nog grondstoffen gedolven kunnen worden. Het overtuigen van de regering voor het aanleggen van een goede infrastructuur is de volgende stap. Zo zou er onder meer een goede treinverbinding naar Port Nolloth aan de westkust moeten komen. De locals kijken reikhalzend uit naar de heropening van de mijnen. Ze kunnen niet wachten om er weer aan het werk te gaan. Dat, terwijl het keihard werken is en door het werken in de mijnen de levensverwachting aanzienlijk lager ligt. In het verleden lag deze slechts rond de 45 jaar.

community pelle

We spreken lokale mensen – community Pelle

Tijdens onze reis spraken we met mensen uit de meerdere community’s en de weerslag die de werkloosheid op hen heeft. Het bezoeken hiervan is een echte reality check. Zeker als je de verhalen hoort over de armoede. Bijvoorbeeld het feit dat kinderen op school een middagmaaltijd ontvangen, zodat ze niet met honger naar huis hoeven te gaan. Dat kan een schuldgevoel met zich meebrengen, omdat je het zelf wel goed hebt. Ondanks de armoede blijven de mensen echter opvallend positief. Het toerisme stimuleert de economie in dit gebied en dat hebben ze keihard nodig. Wanneer je het op die manier relativeert dan begrijp je de geschiedenis van het gebied, maar je leert het ook meer waarderen. Een bezoek aan Okiep geeft een extra dimensie aan je reis.

In O’kiep hebben we overnacht in het Okiep Country Hotel. Het bijzondere aan dit hotel is dat het in de bruisende tijd werd gebruikt als bar en ontmoetingsplaats door de werknemers van de mijnen. Het gebouw ademt een en al historie. De eigenaar en zijn personeel zijn enorm gastvrij en maken dat je ontspannen kunt genieten van je verblijf.

Restafval uit de mijn in O'kiep, dode niet te gebruiken grondstoffen, maar nog wel de bloei van bloemen

Zelfs in het dode gruis uit de mijnen blijven de bloemen bloeien

Okiep country hotel

Okiep Country Hotel

Raften op de Oranjerivier

Nu we de achtergrond en de geschiedenis van het gebied beter begrijpen, vervolgen we onze reis naar het noorden via de N7. Deze leidt via de plaats Vioolsdrift naar Namibië, maar wij slaan net voor de Namibische grens af naar Kotzeshoop om te gaan raften op de Oranjerivier. Dit gedeelte van de rivier is speciaal, omdat de grens het vormt tussen Zuid-Afrika en Namibië. Tijdens het raften zie je niets anders dan schitterende vergezichten en ongerepte natuur. Het unieke aan dit landschap zijn de groene uiterwaarden van de rivier, die direct overgaan in de (semi)woestijnachtige landschappen van nationaal park Richtersveld. De Oranjerivier vervolgt zijn weg door het nationaal park en eindigt uiteindelijk in de Atlantische Oceaan.

De Oranjerivier wordt niet voor niets de levensader genoemd van Noordkaap. Langs de Oranjerivier zijn veel tuinbouwmogelijkheden welke benut worden door de lokale bevolking. Wij mochten raften met de organisatie Bushwhacked. Super vriendelijke mensen, die het gebied goed kennen. Via deze organisatie kun je onder andere meerdere dagen raften en ’s nachts overnachten langs de oever in een slaapzak. BBQ’en in de open lucht, genieten van de sterrenhemel en de absolute rust van de schitterende natuur.

raften noordkaap zuid-afrika

Raften met Bushwacked

raften oranjerivier richtersveld

Raften op de Oranjerivier

richtersveld oranjerivier

De Oranjerivier, Richtersveld NP

Het ruige landschap van Richtersveld

Lava-achtige bergen, verbazingwekkende rotsgebergten en de zanderige vlaktes maken het landschap van nationaal park Richtersveld spookachtig mooi. Het grootste woestijngebied van Zuid-Afrika is een buitengewoon berggebied.

richtersveld woestijn

Woestijngebied Richtersveld

Het wordt in het noorden begrensd door de Oranjerivier en in het westen door de Atlantische Oceaan. Slechts enkele honderden mensen leven in het bergachtige gebied. Richtersveld wordt sinds 2003 samen met Namibië als transnationaal park bestuurd. Het is een zeer droog, onherbergzaam gebied, dat het merendeel van zijn vocht betrekt uit de dichte mist, die hier ’s ochtends vanaf de ijskoude oceaan komt opzetten. Sommige plantensoorten hebben zich aangepast aan de extreme condities, waardoor Richtersveld desondanks rijk is aan kleine zoogdieren, reptielen, vogels en planten. Met recht een verborgen juweel.

Richtersveld is een gebied waar de temperturen gedurende de dag en het jaar sterk wisselen. Vorst in de winter en een temperatuur van boven de 40⁰ C in de zomer zijn niet ongebruikelijk. De Oranjerivier kan je helpen om te ontsnappen aan de woestijnhitte. Het park is het best begaanbaar met een 4WD. De beste plek om in Richtersveld te overnachten is op een van de vijf goed aangeschreven campings: Richtersburg, De Hoop, Kokerboomkloof, Potjiespram of op de Tatasberg & Ganakouriep Wilderness Camps.

De hoogste piek van het nationaal park is de 1.400 meter hoge Vandersterberg. Voor ervaren hikers of getrainde klimmers zijn er meerdaagse trektochten over deze berg. Ook worden MTB-tochten georganiseerd. Deze tochten (280 km) duren gemiddeld vijf dagen. Er wordt veel gefietst in de late middag en het begin van de avond, dus tijdens de zonsondergang en de opkomst van de maan. Dit hebben wij niet gedaan, maar is zeker aan te raden.

richtersveld noordkaap

Noordkaap is een gigantisch niemandsland waar je urenlang doorheen kunt rijden zonder iemand tegen te komen

richtersveld vergezichten

Genieten van het uitzicht in Richtersveld Transfrontier Park

Place of great Noise, Augrabies Falls

We hebben al uitgebreid kennis gemaakt met de Oranjerivier, maar we hebben de rivier ook in een hele andere hoedanigheid ontmoet. Ongeveer 40 kilometer ten noordwesten van het stadje Kakamas ligt het Augrabies Falls National Park. Hier perst de machtige Oranjerivier zich door een nauw, diep ravijn uitgesleten in het massieve graniet. Vlak voor de watervallen is de Oranjerivier samen met een aantal eilanden drie kilometer breed. Als het water in de rivier hoog staat, dan stort er per seconde 405 miljoen liter water in het ravijn. Niet alleen via de hoofdgeul, maar ook nog eens via 18 kleinere geulen. Hiermee is de Augrabies Falls de op zes na grootste waterval ter wereld. Het wordt door vele mensen dan ook de ‘the place of great noise’ genoemd. Een passende naam voor het bulderende water wat 56 meter naar beneden valt. Een bezoek aan de watervallen zou bovenaan de lijst moeten staan. Probeer er bij zonsondergang te zijn; het is dan koeler en het zachte licht geeft de rotsen subtiele kleuren.

Augrabies Falls

Augrabies Falls, een van de grootste watervallen ter wereld

Nationaal park Augrabies is met 55.000 ha misschien wat klein, maar heeft veel te bieden. Naast de watervallen is er een natuurreservaat met veel bloemen, planten en dieren. Er zijn diverse hiking trails (van 2 tot 35,8 km (met twee overnachtingen), 4WD routes en verschillende uitkijkpunten. Je kunt er raften over de Oranjerivier, gamedrives maken (overdag en ’s nachts) om wildlife te spotten en heel leuk overnachten. Sowieso kan je op safari genieten van het echte ‘outback’ gevoel en van de maanlandschappen in het gebied. Het avontuur en de spanning om wildlife te spotten tijdens een gamedrive moet je eens ervaren! In het gebied kan je tijdens een zogenoemde gamedrive zo’n 50 wildsoorten spotten, onder andere giraffen, zebra’s, zwarte neushoorns, luipaarden, gemsbokken, klipspringers, springbokken, jakhalzen, bavianen, enz.

Er zijn meerdere uitkijkpunten in het park waar je kunt genieten van de prachtige en adembenemende landschappen. De Moon Rock, Swartrante en Oranjekom zijn de bekendste uitkijkpunten. Onze tip is om de Oranjekom te bezoeken tijdens de zonsondergang. Als de zon ondergaat kleuren de rotsvlakten oranjerood; dit is wat je van Zuid-Afrika verwacht. Vergeet niet een lekker drankje en wat snacks mee te nemen, zodat je nog meer kunt genieten van deze overweldigende natuurbeleving. Ook kun je bij de Oranjekom een lodge huren met een fantastisch uitzicht op de Oranjekom. Een romantische plek waar je één bent met de natuur.

Ons advies is om tenminste twee volle dagen te verblijven in Augrabies om een goede indruk te krijgen van het park. Na de safaribeleving kom je terug in je lodge, die zich midden in de natuur bevindt. Werkelijk waar een mooie belevenis. Overnachtingen zijn te boeken via South African National Parks.

Uitkijkpunt Oranjekom

Uitkijkpunt Oranjekom; lava-achtige rotsen tijdens de zonsondergang

Vervet aapje in Augrabies Falls

Genoeg wildlife te vinden in Augrabies Falls NP, ook dit Vervet aapje (groene meerkat)

Afsluiten in alle rust en luxe op Kanoneiland

Een roadtrip brengt altijd veel indrukken met zich mee. Je trekt van de ene plaats naar de andere plaats en je ziet steeds nieuwe, mooie dingen. Ditmaal hebben we veel schitterende natuurbelevingen mogen ervaren. Om al deze indrukken te laten indalen, sluiten we af in een luxe omgeving waar we in alle rust nagenieten van de opgedane ervaringen. Dit is natuurlijk geen must, maar wel erg lekker. Via Kamakas reizen we door naar Kanoneiland, het grootste eiland in de Oranjerivier. Het eiland is bedekt met wijngaarden.

We verblijven in het prachtige 4-sterren guesthouse African Vineyard gelegen tussen de weelderige wijngaarden. Gasten kunnen hier genieten van de rustgevende wandelingen door de tuinen van het complex. Het oude wijnhuis serveert het ontbijt bij het zwembad. En gasten hebben de gelegenheid om een 6-gangen diner te boeken met bijbehorende Zuid-Afrikaanse wijnen. Bovendien heeft het guesthouse een eigen wellness afdeling. Voor slechts € 20,- à € 25,- kun je een 90 minuten durende behandeling boeken.

African Vineyard

African Vineyard, een luxe en romantische accommodatie

Vanuit Kanoneiland hijsen we onszelf nog een keer in de auto om naar Upington te reizen voor een binnenlandse vlucht naar Johannesburg. Vervolgens zijn we via Johannesburg terug gevlogen naar Nederland waar we terug kijken op een zeer geslaagde roadtrip. We hebben genoten van een indrukwekkend land waarvan we lang nog niet alles hebben gezien en waar we dan ook nog zeker terug willen keren.

Roadtrip Northern Cape

Roadtrip Northern Cape

Waarom Noordkaap bezoeken?!

Zuid-Afrika trekt veel toeristen aan door de verscheidenheid aan landschappen. Ook willen toeristen er graag kennis maken met de traditioneel Afrikaanse levenswijze. Veel toeristen kiezen voor de geijkte routes in Zuid-Afrika en kiezen er in eerste instantie niet voor om de provincie Noordkaap te bezoeken. Naar onze mening is een bezoek aan Noordkaap het meer dan waard. Noordkaap biedt tal van plekken waar je zeker geweest moet zijn om te ervaren wat een ultieme natuurbeleving is. Waar je kunt onthaasten en kunt genieten van de vele vergezichten, in alle rust en ruimte.

augrabies falls sundowner

Sundowner Augrabies Falls

Bart
Laatste berichten van Bart (alles zien)
  1. Marjolein London zegt:

    Beste Bat,

    Nogmaals de vraag of je persé een 4wd of SUV nodig hebt als we in januari zouden gaan

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>