Noorwegen heeft geen Eiffeltoren of Vrijheidsbeeld; Noorwegen heeft Preikestolen! Het is misschien wel de bekendste toeristische attractie, die je in vrijwel elke brochure over Noorwegen tegenkomt. Het walhalla in fjordenland.

preikestolen route

Tussen Stavanger en Bergen ligt een resem aan fjorden. De een breed, groen en zacht glooiend, de ander met behoorlijk steil omhooglopende rotswanden. Overeenkomst tussen al deze verschillende fjorden is dat overal de indrukwekkende natuur centraal staat. Watervallen, gletsjers, ravijnen, maar ook hoe de Noren met deze krachten omgaan, denk maar aan stuwdammen of wegenbouw, is hier allemaal te zien.

De Lysefjord

De Lysefjord is heel populair, met name doordat hier twee van de populairste wandelroutes in Noorwegen te vinden zijn: Preikestolen en Kjerag. Niet alleen de hike is de moeite waard, de uitzichtpunten waar de route je naartoe loodst, horen tot de meest spectaculaire ter wereld! Ik ging naar Preikestolen en moet toegeven dat het absoluut een hoogtepunt van mijn verblijf in Fjord-Noorwegen was!

Het unieke platte rotsplateau, dat als een preekstoel boven de fjord hangt, heeft een aantrekkingskracht op bezoekers van alle leeftijden en uit alle landen. Er zijn geen wegen en er is geen lift. Wil je Preikestolen zien, zul je daar wat moeite voor moeten doen. Maar het uitzicht dat op je wacht na een stevige wandeling over rotspaden, maakt dat je de klim snel vergeten bent.

Ik kan niet geloven dat er mensen zijn die op de top durven zitten met hun benen loshangend in de lucht 600 meter boven de fjord. Maar toch wil ik dat ook…

dionne op de preekstoel

Een stukje geschiedenis

Toeristen voelen zich al meer dan honderd jaar aangetrokken tot Preikestolen. In oude tijden heette het plateau Hyvlatonnå (letterlijk: de afgesleten tand). Een bankier uit Stavanger vaarde regelmatig op een stoomboot door de Lysefjord, en toen de kapitein hem gewezen had op de rots, besloot de man dat hij de eerste wilde zijn die het rotsplateau beklom. In 1896 lukte hem dat! In de jaren die volgden maakten meer en meer mensen de trip, werd er promotie gemaakt voor deze hike en in 1921 werden er routebordjes geplaatst.

Door de toenemende populariteit van Preikestolen en de grote groei in het toerisme in de jaren ’80 heeft het pad, en ook het rotsplateau zelf, heel wat te lijden gehad. Daarom is er in 2013 een stel Nepalese sherpa’s ingehuurd om het moeilijkste gedeelte van de trail te verbeteren.

preikestolen fjellstue

Mijn Preikestolen hike

Komende vanuit het zuiden, van de levendige studentenstad Stavanger, ontmoet ik de fjorden direct zodra ik op de ferry naar Tau stap. Fjorden en eilanden liggen er te midden van een dramatisch landschap. Niet alleen voor de toeristen, ook voor de lokale bevolking is het een dankbaar recreatiegebied. Niet vreemd dat de Nationale Toeristische Route Ryfylke (rijksweg 13) hier langs komt. De bus brengt me van Tau naar de parkeerplaats bij Preikestolen Fjellstue (de berghut).

De standaard route is een vier kilometer lang voetpad naar het rotsplateau, waarbij Preikestolen 330 meter hoger ligt dan Preikestolen Fjellstue. De berghut fungeert als bezoekerscentrum, jeugdherberg, hotel en restaurant in één. Het houten gebouw, dat geheel zonder spijkers of lijm is gebouwd, won in 2009 prijzen voor haar architectuur.

De uitzichten zijn wereldberoemd. Reken er daarom niet op dat je de enige wandelaar bent. In 2014 ondernamen 250.000 mensen de trip, en op mooie dagen in juli en augustus komen er wel 6.000 mensen per dag! Daarmee is Preikestolen veruit de meest populaire wandelbestemming van Noorwegen.

Trek je goede schoenen aan, maak een lunchpakketje klaar, vul je fles met water en vergeet je camera niet! Het voetpad naar Preikestolen begint abrupt, gelijk met een aardige klim door het dennenbos. Na deze korte klim bereik je het eerste plateau, vanaf waar je niet alleen de lodge kunt zien, maar ook de flauwe skyline van Stavanger in de verte. Over de moerassige gedeeltes zijn houten bruggen aangelegd zodat de natuur niet beschadigd raakt. Geen route in Noorwegen is trouwens beter bewegwijzerd, maar als je toch van het pad afdwaalt, kom je ook daar bordjes tegen: “STOP – you have now left the path to Preikestolen”.

a dry path through the bog

Halverwege kom je bij Neverdalsskaret, het punt waar de Nepalese sherpa’s in 2013 een granieten trap gebouwd hebben. De nieuwe trappen passen goed in het landschap en bieden je een veilige natuurbelevenis. Als je boven komt, heb je bijna al het klimmen gehad. Het uitzicht wordt weidser en de route gaat verder over grote rotsen en langs talloze meertjes die snel opwarmen in de zon.

Het laatste stuk naar Preikestolen is veruit het gaafst! De weg splitst hier en als je rechts gaat, via de Hill Trail, bereik je Preikestolen via de hoger gelegen bergtop. Deze alternatieve route is wat minder druk. De meeste mensen volgen de klassieke route, de Cliff Trail, door rechtdoor te gaan. Al snel duikt de Lysefjord voor je op. Op een heldere dag zoals bij ons kun je links Lysebotn zien liggen, helemaal achterin de fjord. Wandel je een stukje naar rechts, waarbij je het pad op de rand van de kliffen volgt, komt eindelijk je bestemming in zicht: Preikestolen! De laatste meters zijn ongelofelijk gaaf, omdat je heel goed ziet dat de kliffen van het granieten plateau loodrecht uit de fjord oprijzen.

klassieke hike preikestolen

Op de Preekstoel

Veel mensen krijgen de rillingen van het idee alleen al om over de rand te kijken, terwijl anderen hun benen over de rand laten bungelen en gewoon zitten te lunchen. Als je bang bent van de kloof in de rots, kunnen de geologen je gerust stellen. De kans dat Preikestolen de komende duizend jaar instort en in de fjord valt is minimaal. Het gewicht van honderden toeristen op de rots vormt absoluut geen risico; dit kun je vergelijken met een veertje op de rug van een olifant. Een oud bijgeloof zegt echter, dat op de dag dat zeven zussen met zeven mannen zullen trouwen uit het gebied rond de Lysefjord, het plateau zich los zal rukken van de berg, in de fjord zal vallen en een enorme golf zal veroorzaken, die al het leven in het gebied zal wegvagen. Je bent gewaarschuwd.

Het uitzicht van de Preikestol over de Lysefjord en Ryfylke en de adrenaline die je voelt aan de rand doet je werkelijk alles vergeten.

preikestolen lysefjord

Het leuke aan deze hike, ten opzichte van bijvoorbeeld Trolltunga of de Kjeragbolten, is dat je op de Preikestolen zelf, bovenop het 25 x 25 meter vlakke rotsplateau, ruim de tijd hebt om foto’s te maken en te genieten van je lunch. Her en der doorkruisen kleine veerboten de fjordwateren. Ze lijken nietig van zo’n hoogte.

pulpit rock

Preikestolen extreme

Wil je meer uitdaging, wijk dan van de gebaande paden af! Overweeg een andere route, bijvoorbeeld via de top van de berg Moslifjell (718 meter hoog), of juist richting Bratteli bij de Lysefjord, waar je op de boot kunt stappen om verder de fjord in te gaan naar Flørli of Lysebotn. Wil je Preikestolen op een andere manier beleven?

  • Slaap bij het plateau: neem een tent, slaapzak en kookgerei mee; in Noorwegen is wildkamperen toegestaan als je je houdt aan de regels van het allemansrecht
  • Van het gebaande pad af: wil je de route in relatieve rust beleven, kun je kiezen voor een meer extreme route
  • Preikestolen after dark: je ziet niet verder dan tot waar je hoofdlamp schijnt, maar de ervaring is uniek
  • De Majesteiten van de Lysefjord: een meerdaagse wandeling rondom de Lysefjord (bezoek Preikestolen, Kjerag en Flørli)
  • Preikestolen maanlicht/zonsopgangwandeling: spreekt voor zich
  • Preikestolen winterwandeling: bezoek Preikestolen in de winter op sneeuwschoenen (dit moet heel zwaar zijn, terwijl de dagen kort zijn)

wildkamperen preikestolen

preikestolen

Geniet mee van deze prachtige timelapse video van Preikestolen:

Icoon van fjord Noorwegen

De Preekstoel is de bekendste toeristische attractie van Ryfylke en Rogaland. Het rotsplateau, dat recht vanuit het water omhoog rijst, steekt iets meer dan 600 meter boven de Lysefjord uit. De meest grandioze ervaring krijg je boven op het vlakke plateau, of zelfs nog een stukje hoger, met uitzicht op het plateau.

Mijn tips

  • Trek voor de tocht van acht kilometer lang (heen en terug) zeker vier uur uit en gun jezelf ook een verblijf van een uur of twee op de Preekstoel. Verwacht trouwens niet dat het er rustig is!
  • Wil je de drukte ontlopen, is het aan te raden ‘s morgens vroeg of later in de middag te gaan. Je loopt wat makkelijker, bent misschien wel één van de weinigen op de top en het licht is dan ook beter om mooie foto’s te maken.
  • De meeste mensen blijven een tijdje op het plateau staan en wandelen vervolgens dezelfde weg terug. Als je echter wat verder doorloopt richting het westen, heb je een prachtig uitzicht op de rots en de fjord.

Heb je zelf de Preikestolen wel eens bezocht? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!
Voor iedereen die Preikestolen nog gaat bezoeken: ik hoop dat je ervan geniet!

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)
  1. Trudy - Slakopreis zegt:

    Mooi uitgebreid verhaal over de Preikestolen! Wij waren er in 2014 tijdens onze camperreis door Noorwegen. We vonden het (als zestigplussers) best een pittige tocht maar hebben er geen spijt van gehad. Boven krijg je inderdaad een onvergetelijke ervaring. Wij schreven erover in ons reisverslag. Op de nabij gelegen camping Preikestolen (onder Nederlandse leiding) kun je op maandag en donderdag mee met helikoptervluchten over de Preikestolen. De helikopter vliegt vanaf ca. 18.00 uur. De vluchten duren 10 tot 15 minuten en kosten 500 NOK pp.

  2. Vincent Van Gennip zegt:

    Goeie dag, ik heb een vraag. Ik ga voor het eerst in november naar Noorwegen en wil heel graag naar Prekistollen , maar volgens mij is dat niet mogelijk of wel?

    • Hallo Vincent, in principe is het gewoon mogelijk, ook in november. Alleen als er sneeuw of ijs ligt, wordt het je afgeraden de trail te hiken. Als je twijfelt, doe het dan niet! Denk er ook aan dat het vaak koud is en de dagen kort zijn, dus je moet je goed kleden en bijtijds starten.

      En… er is geen openbaar vervoer in het winterseizoen (in ieder geval niet tot aan de parkeerplaats waar de trail start), dus je zult een auto moeten huren in Stavanger bijvoorbeeld en een ferry moeten pakken, of je reist naar Tau, pakt de bus naar Jørpeland en dan nog 10 km met de taxi. Het is slim deze gelijk vast te leggen voor de terugweg.

  3. Yvonne van Ewijk zegt:

    Mooi verhaal. Duidelijk ook over de scheuren in de rots, het afwijken van de paden en het ontstaan van de trail. Heb met veel plezier jullie verhaal gelezen. Komt prima van pas met het voorbereiden op deze tocht.

  4. Prachtig herkenbaar verslag. Ik ben er deze zomer met het gezin geweest, wel een beetje druk in augustus.
    Een beetje geoefende loper is al binnen 1,5 uur boven. Terug gaat niet sneller, want dalen kan lastiger zijn dan klimmen.
    Ga het zeker nog een keer doen maar dan ergens in het voorseizoen als het nog rustig is. Ik wil dan ook graag naar de Trolltunga, al is dat wel +/- 4 uur lopen (en dus ook +/- 4 uur terug), dus nog even trainen.
    Ik heb mijn hoogtevrees overwonnen door ook met de beentjes over de rots te zitten, een geweldige ervaring, die ik nooit meer vergeet.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>