Toscane: onthaasten met inhoud

Hoewel ik nooit in Toscane geweest ben, voelt de eerste aanblik van de daarin gelegen Chianti streek als een déjà vu. De rollende heuvels met de rijen druivenranken, de grillige olijfbomen, de kleur groen en vooral de uit het landschap stekende cipressen voelen vertrouwd aan. Zoals je het stadslandschap van Manhattan uit tal van televisieseries kent, is ook het beeld van Toscane via kunst en media in het geheugen gegrift.

Toscane op een Vespa

De Vespa scooter is net als het Toscaanse landschap een icoon van Italië. Dus wat is er mooier dan dit te kunnen combineren. Op een parkeerterrein leren we omgaan met onze Ferrari-rode wespen (Vespa is Italiaans voor wesp, een mooi gekozen naam). De vlot reagerende automatische scooters wennen snel en spoedig zoemen we de weg op. De wegen slingeren door het landschap waarbij na bijna iedere bocht een nieuw uitzicht wacht. Heuvels afgetopt door een cipressen bos onderstreept door een lijnenspel van wijnranken. Kleuren geel groen en blauw, het beroemde Italiaanse licht dat al eeuwen geleden kunstenaars inspireerde. Kleine boerderijtjes, burchten en plaatsjes waar de huizen gemetseld zijn van grove brokken uitgehakt natuursteen. Met de nodige pauzes in sfeervolle restaurantjes, een uitgebreide lunch met lokale en Italiaanse specialiteiten en wat stops in dorpjes kun je je een ruim dagdeel geheel onderdompelen in Toscane.

Toscaans landschap

Toscaans landschap

 

Toscane: onthaasten met inhoud

Het landschap is nooit ver weg

Yes ! Rode vespa's !

Yes ! Rode vespa’s !

Ambacht en kleinschaligheid

Hoe toeristisch Toscane misschien mag zijn, hier in het midden van de Chianti streek is alles nog relatief kleinschalig. Tijdens onze tocht stoppen we bij een klein dorpstentje voor een Espresso. Binnen blijkt een keur van delicatessen verkocht te worden in een ruimte die traditie uitstraalt. Kaas, worst vleeswaren en ambachtelijke baksels. Een paar tafeltjes om de lekkernijen binnen op te eten completeren het geheel. De oude papa staat achter het espressoapparaat. En na de uitgebreide lunch in het sfeervolle restaurant Osteria in Badia al Montemuro ontmoetten we de oma die hier nog steeds in de keuken werkt. Het familiebedrijf is hier nog de norm.

ambachtelijk winkeltje toscane

Binnen blijkt een keur aan delicatessen verkocht te worden in een ruimte die traditie uitstraalt.

delicatessen shop toscane

De achterkant van de delicatesseshop. Geniet hier van de heerlijkheden

In het plaatsje Greve stoppen we bij ‘de slager’. Dat wil zeggen bij Antica Macelleria Cecchini, een beroemde delicatessewinkel die in stapels tentoongestelde kookboeken figureert. Dario Cecchini heeft het vak van slager tot kunst verheven. Van de beste dieren die hij kan kopen gebruikt hij uit principe en uit respect alles in zijn vleeswaren. En inderdaad, uit een kleine proeverij blijkt al snel dat zijn reputatie niet overdreven is.

Antica Macelleria Cecchini: niet zomaar een slager

Niet zomaar een slager

Chianti en truffels

De Chianti is een streek die je vooral moet proeven. Het eten, maar ook zeker de wijn. Chianti Classico als de wijn uit de driehoek tussen Florence, Arezzo en Sienna komt en Chianti zonder toevoeging uit de gebieden eromheen.

De Chianti is een streek die je vooral moet proeven

Een overvloed aan heerlijkheid

We bezoeken Azienda Agricola Semboloni, een gemengde boerderij waar onder meer Chianti gemaakt wordt. Volgens biologische principes, al mag de wijn nog niet zo genoemd worden omdat daarvoor een tijdrovende certificering en een nieuwe aanplant nodig is. Vierenhalve hectare wijngaard, één hectare olijfbomen, een paar citroenbomen en drie hectare bos, al drie generaties in de familie. De olijven worden met de hand geplukt, koud geperst en traditioneel gefilterd, zo verteld Fabio, de derde generatie. En gepassioneerd vertelt hij verder over zijn druiven, wijnen en de variatie die hij aan het ontwikkelen is. Bij een lunch met onder meer Crostini paté, pasta met noedels, mortadella en andere vleeswaren en heerlijk gekruide lam met tomaat mogen we de wijnen proeven. Vooral de wijn met een portret van zijn grootvader op het etiket kan bekoren.

Hond Theo heeft de truffels snel gevonden

Hond Theo heeft de truffels snel gevonden

Sinds tien jaar heeft de familie een nieuwe passie erbij. In het bos wordt gezocht naar truffels. Dat gebeurt hier niet met varkens omdat die de grond van de beschermde bossen teveel omwoelen maar met honden. We krijgen een demonstratie van hond Theo, die als jong naast een truffel werd gelegd en vervolgens een bal met daarin een truffel kreeg om mee er spelen. Daarna volgde het begraven van zijn speelgoed en daarna volgden echte. Truffels zoeken is dus een spel voor de hond. Dat is duidelijk te zien als hij kwispelend de eerste truffel vindt. Voor de ‘truffel experience’ zijn de truffels verstopt bij de bosrand. In het echt moet je voor truffels, die een symbiotische relatie hebben met de wortels van pijnbomen en eikenbomen, dieper het bos in.

Het wijnkasteel

Niet alleen kleinschalig ambacht is een familiezaak. Het landgoed Castello di Albola is eeuwenlang in handen geweest van de meest nobele families van Toscane. Sinds 30 jaar is het in handen van de Zonin familie. Die familie is goed voor vijfentwintig miljoen flessen wijn uit elf wijngaarden. Toch is het ook hier een familielid, een neef van de grote baas, die de leiding heeft over deze wijngaard. En net als de meest kleinschalige producenten vertelt hij met passie over zijn wijnen, productiemethoden, vaten en druivenrassen. De eeuwenoude kelders bevatten grote traditionele houten vaten. En het kasteel ligt in een prachtig landschap dat de zonsondergang lijkt te omhelzen.

Grote houten wijnvaten in de kelders van het kasteel

Grote houten wijnvaten in de kelders van het kasteel

 

Wijn proeven bij Castello d'Albola in de Chianti is niet zomaar genieten

Het kasteel ligt in een prachtig landschap dat de zonsondergang lijkt te omhelzen

Glamping

Veel toeristen, zeker zij die wat luxe behoeven, bezoeken de streek, verblijven in steden als Florence en Sienna en bezoeken van daar het Toscaanse platteland. Ik verbleef op het platteland, op een camping. Nu kennen we allemaal de beelden van verregende kampeervakanties in eigen land. Maar in zuidelijke Europese landen is het door het weer over het algemeen prettiger verblijven, zo wordt me verteld. En zo heb ik het ook ervaren.

Toch is het traditionele kamperen ook hier op de terugweg. Er ontstaat behoefte aan meer luxe, meer diversiteit en meer ruimte. Camping Orlando van Vacanceselect, waar we verbleven, speelt op die trend in. Gelegen op een heuvel en grotendeels in een beschermd bos. Met veel ruimte, schaduw en privacy. Slanke bomen zorgen voor veel groen in het zichtveld.

Een airlodge. Met ruimte, schaduw en privacy

Een airlodge. Met ruimte, schaduw en privacy

Hier wordt ingespeeld op de trend richting beleving, natuur, onthaasten (hoe kan dat beter dan in een bos) en duurzaamheid. En ja, ook luxe en een zeker gevoel van exclusiviteit.

De camping bestaat voornamelijk uit vaste accommodaties. De kern bestaat uit stacaravans maar ook die zijn vernieuwd en gemoderniseerd. En dan zijn er de Safaritenten, het concept waarmee Glamping begon. Ruim, met een houten vloer. En Airlodges waarbij het slaapgedeelte boven is. Het meest glamoureuze verblijf is wel de Lodgesuite.

De lodgesuite

De lodgesuite

En de meest moderne, de Cube, is eigenlijk een mini hotelkamer in de natuur met een ruime veranda. Voor stellen, maar ook voor de opa’s en oma’s die met gezinnen meereizen, iets dat ook steeds meer een trend is. Daarnaast zijn er nog allerlei andere vormen van verblijf omdat deze camping fungeert als broedplaats voor nieuwe concepten.

De Cube, een hotelkamer met veranda

De kunststeden Florence, Siena en Arezzo liggen op zo’n 40 kilometer afstand. En dichterbij liggen Radda en andere charmante dorpjes. Hierdoor wordt het een verblijf in de natuur met cultuur binnen handbereik. En zo ontstaat een mooie vorm van onthaasten met inhoud.

Voor meer informatie: camping Orlando in Chianti
Met dank aan Vacanceselect

de Safaritenten, het concept waarmee Glamping begon

Safaritent

Uitzicht voor de safaritent

Uitzicht voor de safaritent

Theo

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>