The Miracle of Lake Placid

22 februari 1980, de Olympische Winterspelen van Lake Placid. Miljoenen mensen zitten wereldwijd aan de buis gekluisterd. De VS nemen het op tegen de onverslaanbare Sovjet-Unie. Op de vier voorafgaande Winterspelen sleepten de Russen immers het goud in de wacht. Tegenover deze ijzersterke ijshockeyploeg van de USSR stond een bont gezelschap van amateurs en studenten van de VS. Een ploeg met nauwelijks ervaring op het allerhoogste niveau.

De Herb Brooks Arena waar in 1980 de Miracle on Ice plaatsvond

De ijshockey arena waar in 1980 The Miracle on Ice plaatsvond

37 jaar later sta ik zelf in het ijshockey-walhalla van weleer. Het ademt nog steeds iets van nostalgie uit. Ik probeer mij te verplaatsen naar de tijdsgeest van de begin jaren ’80. De Koude Oorlog woedde nog in volle hevigheid. De Sovjet-Unie was zojuist Afghanistan binnengevallen waardoor de Oost-West-verhoudingen naar een absoluut kookpunt waren gestegen.

Samen met de directeur van het Olympische museum lopen we door de kille gangen van het ijshockeystadion. “Do you believe in miracles?” vraagt hij mij plots, als we voor een grote metalen deur staan. Met veel kracht trekt hij de zware toegangspoort open. “Welcome to ice hockey heaven!” Hij moet dit al tientallen keren hebben gedaan, maar nog steeds verschijnt er een trotse blik, alsof de wedstrijd gisteren heeft plaatsgevonden.

“Ik herinner dat ik de uitzending keek met mijn broer en vader. Rokend, juichend en schreeuwend aan de eetkamertafel. En bij iedere buzzer sprongen we van tafel. We wisten toentertijd niet eens dat we naar een opgenomen wedstrijd aan het kijken waren. De wedstrijd was eerder die middag al gespeeld.”

lake placid olympic village

lake placid olympic village

“A team of college kids with an average age of 21,” vervolgt hij. “21! Kan je dat geloven?! Het jongste team waarmee de Amerikanen ooit op een Olympisch toernooi verschenen. En zij moesten het opnemen tegen de ervaren Russische vechtmachine. Na de eerste periode stond het 2-2 gelijk, maar het werd al snel een 3-2 achterstand. Mijn pa geloofde er niet meer in. De wedstrijd was gespeeld. Ik vergeet nooit meer dan hij toch weer aan tafel kwam, toen hij mijn broer en ik hoorde schreeuwen bij de 3-3. En toen die 4-3, onvoorstelbaar. Terwijl het Amerikaanse publiek aftelde bij de laatste seconden, noemden de ABC commentaren het ‘The Miracle On Ice’. De beste ijshockeywedstrijd ooit!”

Over deze epische halve finale wordt nog steeds gesproken. Kippenvel! In de finale winnen de Amerikaanse studenten overigens ook van Finland en zo krijgen zij het goud.

Olympisch Museum Lake Placid

lake placid olympic museum

lake placid olympisch museum

lake placid olympisch museum

Lake Placid Olympic Museum

Lake Placid, een stadje met minder dan 4.000 inwoners, heeft al twee maal de Olympische Winterspelen gehost. De Winterspelen van 1932 werden ook al in Lake Placid gehouden. Vancouver in Canada was de enige tegenkandidaat, maar trok de kandidatuur vóór de stemming in.

Het Olympische museum van Lake Placid, in het Olympic Center naast het Visitors Bureau, is het hele jaar geopend en geeft je een unieke kijk in de Olympische Spelen van 1932 en 1980. Bijvoorbeeld het waanzinnige verhaal van de Amerikaan Eric Heiden, de schaatsheld van 1980. Hij wist alle vijf de afstanden bij het schaatsen te winnen en verbeterde het wereldrecord op de 10.000 meter!

lake placid olympische schaatsbaan

The Olympic Speed Skating Oval

winter olympics lake placid

Sporterfgoed Lake Placid

lake placid 1932

lake placid 1932

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>