Heb jij het al op je bucketlist staan? Het land van zalm, Vikingen, immense fjorden, hikes, betoverende én adembenemende natuur... Noorwegen is een must! Zeker wanneer je rust, natuur en actief bezig zijn kunt waarderen. Ik maakte een vlog over Noorwegen waarin je dit prachtige land nóg beter zult ervaren.

In mijn vlog neem ik jullie mee naar een gedeelte van mijn vierweekse trip door Noorwegen. Om een goed beeld van Noorwegen te krijgen, kun je het beste vier weken uittrekken, zodat je ook de tijd hebt om dingen te bezichtigen en hikes te maken. En dan nog kun je maar een gedeelte zien. Vergis je namelijk niet in de afstanden. Noorwegen is een groot land (bijna 12 keer zo groot als Nederland) en daarbij zijn er geen snelwegen zoals wij die hier kennen; gemiddeld rijd je 60 à 70 km per uur. Wanneer je start vanaf Oslo, de zuidkust meepakt, vanuit daar naar de fjorden gaat en dan naar midden Noorwegen, heb je een hele mooie dikke trip te pakken.

In mijn Noorwegen vlog neem ik jullie allereerst mee naar twee bekende hikes, namelijk de Galdhopiggen en de Besseggenkam. Deze hikes vind je in het hooggebergte van Noorwegen; Jotunheimen ligt heel centraal in Noorwegen tussen de driehoek Oslo, Bergen en Trondheim. Daarna neemt ze je mee naar een adembenemend sprookjeslandschap bij Lake Lovatnet en gelooft ze bijna in trollen aan de voet van de Trollstigen.

Galdhøpiggen
De Galdhopiggen is met zijn 2.469 meter de hoogste berg van Noorwegen en tevens van Noord-Europa. De berg ligt in Jotunheimen NP, ook wel het ‘Huis der Reuzen’ genoemd. Om bij de voet van de berg te komen, kun je het beste rijden naar Spiterstulen. Hier zijn veel mensen die slapen in dit hotel, gebruik maken van een hytte of als een echte bikkel slapen in een tentje tussen de sneeuw en schapen. Start in de ochtend, neem genoeg eten en drinken mee want het is een pittige klim. Kleed je warm aan, want hoe hoger je komt, hoe kouder. En sta niet te kijken wanneer je in een sneeuwstorm terecht komt. Ja, zelfs midden in de zomer. Wij hebben zo’n 9 uur over de tocht gedaan. Bovenop de Galdhoppigen heb je een restaurant met een waanzinnig uitzicht, als het weer dit uiteraard toelaat. Vind je een hike van negen uur teveel van het goede, kun je ook starten bij Juvasshytta, dan loop je binnen vier uur naar de top en doe je er twee uur over om te dalen. Galdhopiggen is een echte aanrader, de vergezichten zijn geweldig, de fysieke strijd met jezelf zwaar, maar eenmaal terug kun je zó trots op jezelf zijn!

Prachtige vergezichten op de Galdhoppigen

Prachtige vergezichten op de Galdhoppigen

Besseggen bergkam
De Besseggenkam is een van de bekendste hikes van Noorwegen. De kam ligt net als Galdhopiggen in Jotunheimen. Daarom zijn de hikes goed te combineren. Houd er wel rekening mee dat je tussen de hikes door rust houdt, je spieren zullen je daarvoor dankbaar zijn. Je rijdt vanaf rijksweg 51 naar het plaatsje Gjendesheim. Daar kun je de zes uur durende hike starten vanaf oost (Gjendesheim) naar west (Memurubu). Al zou ik je aanraden om de route andersom te lopen. Het is veel fijner om de hele steile stukken te klimmen dan deze te moeten afdalen. Neem daarom vanaf Gjendesheim de boot naar Memurubu, vroeg in de ochtend (in de zomermaanden kan het namelijk erg druk zijn). De boottocht over het groene meer is een waanzinnig begin van je dag. Na 20 minuten kom je aan bij Memurubu en kan de 16 km hike beginnen. Deze begint al gelijk vrij pittig. In een rap tempo stijg je en kijk je uit over het prachtige bergmeer, kun je kilometers ver kijken, zie je besneeuwde bergtoppen en tal van watervallen. Het laatste stuk van de kam is erg steil en redelijk smal en moeten je handen en voeten flink aan het werk.

Aan de voet van de Besseggenkam, het zwaarste stuk kan nu beginnen.

Aan de voet van de Besseggenkam, het zwaarste stuk kan nu beginnen.

Al met al is deze klim prima te doen zonder speciale uitrusting. Wanneer je eenmaal de top hebt bereikt kun je daar best een vreugdedansje doen: wat een uitzicht en wat een klim! Het afdalen is goed te doen en is zeker niet te vergelijken met de klim naar boven. En… als je geluk hebt, net zoals ik dat had, kom je misschien nog wel een kudde wilde rendieren tegen. Trek voor deze hike goeie bergschoenen aan en maak hem met zonnig weer, ik zou hem niet aanraden tijdens een regenachtige dag. De stenen op de klim naar boven zullen glad zijn en kans op mogelijk uitglijden kan aanwezig zijn. Je zit toch op zo’n 1.600 meter… Na de hike kun je overnachten op een fijne camping 2,5 km vanaf Gjendesheim.

Lake Lovatnet
Wanneer je vanuit het kleine plaatsje Stryn op weg gaat naar Kjenndalsbreen, de arm van de Jostedalsbreengletsjer, kom je langs het supermooie Nordfjord. De weg naar Kjenndalsbreen begint met door de riviervallei te sluipen voorbij weelderige weiden en dan zie je daar Lake Lovatnet.

Adembenemend mooi: Lake Lovatnet

Adembenemend mooi: Lake Lovatnet

Het is een smal meer met blauw/groen ijswater. Op een zonnige dag verandert dit landschap daadwerkelijk in een sprookjeslandschap. Wat een kleurenpracht! De perfecte plek om je kleedje neer te leggen tussen de hoge grassprieten, te genieten van je lunch, en voor de echte waaghalzen en lekkere duik in het ijs maar echt ijskoude water. Daarna kun je doorrijden naar Kjenndalsbreen en de krakende immense gletsjer bewonderen.

De Kjenndalsbreen-arm, zijtak van de enorme Jostedalsbreengletsjer

De Kjenndalsbreen-arm, zijtak van de enorme Jostedalsbreengletsjer

Trollstigen
De Trollstigen, ook wel ‘Trollenladder’ genoemd, is een weg die je moet berijden in Noorwegen. De route ligt tussen Valldal en Åndalsnes. Vanaf welke kant je deze ladder ook wilt beklimmen of afdalen, in beide richtingen is het fascinerend. Wij kwamen vanaf Andalsnes, je rijdt eerst in een vallei met om je heen enorme bergen. Het weer was regenachtig en de toppen van de bergen hingen in de mistwolken. Op dat moment begon ik serieus in kleine trollen te geloven. Het had mij niks verbaasd wanneer ze zo uit de natte bergen waren geklommen… tja dat is wat Noorwegen met je doet! De Trollstigen heeft elf goeie haarspeldbochten en een maximale helling van 9%. Met een auto prima te doen, met een camper is het even spannend. Tip van mij: laat vooral de man aan het stuur. Wat is de klim geweldig, links van je een waterval waarvan het water naar beneden dendert, een prachtuitzicht over de vallei…ja ook hier ben je weer in een adembenemend sprookjeslandschap terecht gekomen. Op de top kun je het Trollstigplataet bezoeken. Hier is een bezoekerscentrum met een café en een kleine tentoonstelling over de Trollstigen. Maar loop vooral verder naar het uitkijkpunt, want daar heb je werkelijk een magisch panorama uitzicht op de vallei om omliggende bergen. Vanaf daar kun je nog verschillende hikes maken.

Uitzicht vanaf  het uitkijkpunt: fenomenaal!

Uitzicht vanaf het uitkijkpunt: fenomenaal!

Andere tips:

  • Neem een dikke portemonnee mee naar Noorwegen! Uitgaven liggen 70% hoger dan bij ons in Nederland. Met name boodschappen, uit eten en alcoholische drank.
  • Houd er bij het voorbereiden van je reis rekening mee hoe je in Noorwegen wilt reizen. Slaap je in hotels, ga er dan vanuit dat deze minstens € 100,- per nacht kosten. Met een tent of camper ben je veel goedkoper uit en je mag in Noorwegen overal vrij kamperen. Wild kamperen is in Noorwegen een traditie die is vastgelegd in de wet. Je mag overal in de open lucht kamperen zolang het maar 150 meter bij een hut of huis vandaan is, al gelden er enige restricties in bepaalde gebieden. Op campings kun je tevens gebruik maken van zogenaamde ‘hytten’. Dit zijn kleine houten huisjes, basic ingericht en kosten je zo’n € 30,- per nacht.
  • Neem warme kleding mee, ook wanneer je in de zomer gaat. Het weerbericht kun je uiteraard checken, maar ik heb zelden zo’n onvoorspelbaar weerbericht meegemaakt als in Noorwegen. Zeker wanneer je tussen de bergen zit is het lastig voorspellen en kan het weer binnen no-time omslaan.
  • Ga vooral genieten van al het moois dat dit waanzinnige land je te bieden heeft.
Fleur
Laatste berichten van Fleur (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>