Noorwegen in een notendop

Vorige maand reisde ik een maand door Noorwegen, en werd gevraagd door een Noors reismagazine om een interview te geven over onze trip: met alle liefde! Hierbij het artikel en gelijk mijn kick-off als nieuwe blogger en vlogger voor reishonger! Enjoy en tot snel.

Kjeraghike

Fleur en Floris tijdens hun Kjeraghike

Tenten waren te primitief, hotels te duur. Fleur de Klerk koos de camper om Noorwegen voor de eerste keer te ontdekken en te ervaren. En dit werd een regelrechte hit voor haar! Fleur en haar vriend reisden een zomermaand in de breedte en lengte en van plaats naar plaats door Noorwegen, ze hebben fantastische ervaringen opgedaan. “Het was een vakantie vol met avonturen en verrassingen in een waanzinnig mooi sprookjesland!” zegt een enthousiaste Fleur die enorm van reizen houdt.

Sneeuwstormen en trollen

Op haar eerste trip door Noorwegen heeft ze de Kjærag beklommen, maar verdween ze toch uit de wachtrij toen ze stond te wachten om de bekende Kjeragbolten te beklimmen, fietste de Rallarvegen, bezocht Bergen, ontdekte Geirangerfjord per kayak, is de Trollstigen opgereden, sneeuwstormen getrotseerd op Galdhøpiggen, de Besseggenkam hike gemaakt te dure biertjes gedronken in Oslo en vond de mythe over trollen steeds geloofwaardiger worden.

Keuze viel op camper

Fleur en haar vriend Floris planden hun trip naar Noorwegen een paar maanden geleden. Ze vonden enkele foto’s online en werden verliefd op wat ze zagen. Het plan was eerst om te reizen met de auto, maar ze vonden dat het te duur was om een maand lang te verblijven in hotels. Fleurs vriendje suggereerde dat ze best met een tent Noorwegen konden verkennen, maar daar is ze geen grote fan van. “Prima voor 3 of 4 nachten maar niet voor een hele maand”, aldus Fleur. “Ik hou van een beetje meer luxe”. Uiteindelijk konden zij een camper lenen en kon hun reis gaan beginnen.

Logopedist in Nederland

Fleur is afkomstig uit Bergen op Zoom, een kleine gezellige Bourgondische stad in het zuiden van Nederland. Daar werkt ze als logopedist en dyslexiespecialist. Ze werkt o.a binnen het speciaal basisonderwijs, waardoor ze vrij is in de schoolvakanties. Hierdoor heeft ze de kans om veel te reizen en dit doet ze dan ook zeker. Zoals Fleur citeert: “My heart belongs to travel”!

Sparen voor de volgende reis

Fleur geeft aan dat ze veel reist met haar vriend, maar ook met vriendinnen en met haar nichtje. “Veel mensen sparen voor een pensioen, een nieuwe auto of dure kleding: ik niet…ik spaar voor vliegtickets.” Waar de volgende reis heengaat weet ze nog niet. “De wereld is zo mooi en ik hou erg van onbekendere minder toeristische bestemmingen. Misschien wel de Galapagos-eilanden, Madagaskar of Ecuador of Costa Rica of of of?”

Fleur en Floris hadden geen gedetailleerd reisplan, dit hebben ze overigens nooit. Gewoon maar gaan en zien waar de weg hen brengt. Dit vindt ze de leukste manier van reizen. Er waren echter drie dingen die ze wilden ervaren in Noorwegen: Kjerag, kajakken in een fjord en over de Trollstigen rijden. Uiteindelijk zou blijken dat het bezoek aan Noorwegen veel bewogen was.

Sneeuw in de zomer

“We zijn gestart in Oslo en zijn daarna zuidwaarts gegaan richting Arendal, Kristiansand, Hornnes en vervolgens naar Lysebøtn, waar we de Kjerag hike naar de Kjeragbolten hebben gemaakt. Ik stond in de rij om de Kjeragrots te betreden, maar in die rij kreeg ik spontaan ineens énorme last van kauwgombenen; ik durfde de rots niet meer op! Het was zo ontzettend hoog, en ik begon ineens te twijfelen of die rots toch wel goed vast zat…Maar de hike naar de Kjeragbolten was geweldig en ik was verbaasd om zoveel Noorse gezinnen met kleine kids ook deze hike van 6 uur te zien maken. Sommige kids waren nog maar 18 maanden oud en werden aan de hand meegenomen en hadden het super naar hun zin. Na Lysebøtn gingen we naar Hovden en namen de E124 richting Hardangervidda. Daar werden we verrast: sneeuw in hartje zomer. We wisten toen nog niet dat dit pas het begin was van alle sneeuw! Thuis had ik als grap handschoenen, mutsen en sjaals meegenomen, maar later zou blijken dat we dit hoog nodig hadden.

ijsschotsen vanuit de auto

Rallarvegen

Vanuit het plaatsje Odda kun je een waanzinnige hike maken naar Trolltunga, maar het weer was die dagen erg slecht en Fleur en Floris besloten om door te rijden naar Eidfjord.”Het was er mooi, rustig met waanzinnige vergezichten. We parkeerden de camper aan het einde van het fjord aan de baai voor de nacht. Van Eidfjord reden we naar Flam, daar hebben we een deel van de Rallarvegen gefietst. Een pittige fietstocht van 21 km naar Myrdal. De meeste mensen kiezen ervoor om de tocht van boven naar beneden te fietsen, maar wij zochten wat meer uitdaging, en fietsten hem andersom. Het is een geweldige fietstocht, we werden omringd door hoge bergen en verkoelende watervallen en we eindigden de fietstocht met onze voeten in de sneeuw. Vanuit Myrdal namen we de trein (Flamsbana) terug naar beneden”.

Kjenndalsbreen

“Hierna gingen we voor twee dagen naar Bergen, een mooie en gezellige stad met prachtige houten huizen. De tocht ging vervolgens naar Loen en Stryn, vanuit daar was de gletsjer Kjenndalsbreen goed te bewonderen. De bergen er omheen zijn zo mooi en rustgevend en ineens doemt daar de krakende gletsjer op. We durfden niet te dichtbij te komen omdat er overal waarschuwingsborden stonden, een gletsjer blijft altijd in beweging. Kjenndalsbreen was waanzinnig, maar de weg ernaartoe was werkelijk adembenemend! Ik had nog nooit zoiets gezien. We reden langs Lovetnet, de zon scheen, kleine witte wolkjes in de lucht, sneeuw in de bergen en helder lichtgroen water, het leek wel een sprookjeslandschap. We besloten om bij het meer te picknicken. Heel even heb ik overwogen om een duik te nemen, maar hoe mooi het water er ook uitzag, het bleef smeltwater. Uiteindelijk heb ik me gefocust op het fotograferen van Floris, die dus wel een (zeer korte)duik durfde te nemen, ook een zeer belangrijke taak”.

lovatnet

Geiranger en Trollstigen

Na het bezoek aan de gletsjer reisden ze verder naar Geiranger. “Daar hebben we een kayak gehuurd, drie uur lang hebben door het fjord gepeddeld, wat een super ervaring. Je voelt je zo enorm klein in zo’n immens fjord. We zagen de bekende waterval de Seven sisters en andere watervallen.” Na het kayakken ging de reis verder naar Alesund, waar het twee dagen non-stop bleef regenen. Hierdoor hebben ze niet heel veel van de stad gezien. Vanuit daar gingen ze verder naar Andalsnes en hier konden ze dan eindelijk de Trollstigen op. “Het was een regenachtige dag en we reden in de vallei van het reuzengebergte, voor ons zagen we de scherpe haarspeldbochten al van de Trollstigen. Tussen de hoge bergen hingen dikke mistwolken, het was weer zo’n ander, mooi, filmachtig landschap. Ik kon mij hier dus werkelijk waar kleine natte trollen voorstellen, alsof ze ieder moment uit de bergen konden komen. Met een camper en een vrouw aan het stuur is het een uitdaging om de Trollstigen te beklimmen, maar uiteindelijk ging dit prima”.  “Nee, ik heb niet gereden” aldus Fleur.

kayak Geiranger

Luxe kamperen met camper

Na de Trollstigen ging onze reis verder richting het park der reuzen: Jotunheimen. Ik wilde heel graag de hike maken naar Gadlhopiggen, dit was een hike van zes tot zeven uur volgens ons boekje. We pakten onze bergschoenen, handschoenen, warme mutsen en vulden onze rugzakken met pastasalade, energierepen thee en soep; voorbereid op pad! We verbleven in de camper aan de voet van de berg bij Spiterstulen, er stonden in totaal maar 3 campers. Verder kampeerde iedereen in kleine tentjes. Ik voelde me toen maar een nep-kampeerder, maar het maakte mij niet uit. ‘s Nachts vroor het daar, ik was blij met onze camper & kachel.”

galdhopiggen

Sneeuwstorm

“De tour naar de top van de Galdhopiggen was echt zwaar. Dit komt ook doordat ik niet ben gewend om zo te klimmen. Maar elke stap was goed voor m’n bilspieren. Na twee en een half uur kwamen we uit bij de eeuwige sneeuw, het was enorm koud en het begon te sneeuwen en waaien. Na drie en een half uur wandelen had ik het onwijs koud en mijn vingers dood, maar ik dacht we zullen er nu snel zijn, dat stond namelijk in het boekje. Maar nergens zag ik maar iets van een top. We ontmoetten een aantal Amerikanen en zij vertelden dat ze zeker vijf uur onderweg waren geweest naar de top. Oeps! We zijn verder gelopen maar uiteindelijk kwamen er zoveel sneeuwstormen en moesten we nog zo’n steil stuk door de sneeuw omhoog dat we hebben besloten om niet helemaal naar de top te gaan. Uiteindelijk hebben we er bijna negen uur gedaan voordat we weer terug waren bij ons startpunt.”

Besseggenkam

De volgende dag reden we naar Gjendesheim om de bekendste hike van Noorwegen te maken; de Besseggenkam. Het weer was (weer) zeer slecht. Alleen maar regen, maar we besloten om te wachten op de zon. Die kwam na twee dagen, en die pauze beviel mijn spieren prima. Vanaf Gjendesheim namen we de ferry naar Memurubu en vanaf daar begonnen we de tour. Het was een mooie hike, niet te lang en niet te zwaar en het uitzicht op de top was geweldig.”

Op de top van de Besseggen

Ik kom terug

Fleur wil heel graag nog een keer terug naar Noorwegen, ze heeft nog lang niet alles gezien. Ze zou graag de Lofoten nog eens bezoeken, een orka- en walvissafari maken vanuit Andenes en in de winter het Noorderlicht aanschouwen. En ze zou heel graag een sneeuwtocht willen maken op een slee, voortgetrokken door husky’s.

Besseggenkam rendieren

Groot, mooi maar duur

Noorwegen is echt een groot en prachtig land, ik ben er echt verliefd op geworden. Het is verbazingwekkend mooi en het is zo ontspannend ik heb echt rust gevonden op deze vakantie. Wel is Noorwegen voor Nederlanders erg duur, de prijzen liggen 70% hoger dan bij ons, met name boodschappen.

Geïnteresseerd in het Noorse artikel? Reis door Noorwegen met een camper

Fleur
Laatste berichten van Fleur (alles zien)
  1. Welkom bij het team Fleur! Ik schrijf inmiddels een jaar of 4 voor Reishonger, succes en veel plezier met de aankomende reizen die je gaat maken.

  2. Hoi Fleur, begin november ga ik met mij vriendin bijna een maand door Noorwegen reizen. We nemen een printje mee van jouw verhaal, echt tof wat jullie hebben gedaan!

    Zelf nemen we tentje mee, mag je echt overal vrij kamperen?? Op internet wat tegenstrijdige berichten dus dacht vraag het aan jou.

    Mark

    • Hoi Mark, wat een heerlijk vooruitzicht hebben jullie! Groot gelijk om een printje mee te nemen: zijn fijne tips en hopelijk hebben jullie er iets aan.

      Je bent vrij om te kamperen, mocht het in een gebied niet zo zijn, staat dit duidelijk aangegeven. Rond de zuidkust is dit wel moeilijker hoor, daar is het erg druk en is er veel ‘volgebouwd’ (op z’n Noors uiteraard) wij wilden nl ergens gaan picknicken en toen bleken we in iemands tuin te zitten… Huizen en grondoppervlakten zijn enorm daar. Maar ze vonden het geen probleem! De Noren kamperen zelf ook vrij.

      Veel plezier met de voorbereidingen van jullie reis en voor november: Veel plezier!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>