Nieuw-Zeeland is een topbestemming

Volgens alle reisgidsen die wij erop nageslagen hebben, is het onmogelijk slechts een paar hoogtepunten uit te kiezen als je over Nieuw-Zeeland praat. Er schijnt zo'n enorm aanbod van bezienswaardigheden te zijn, dat je wel aan de gang kan blijven.

Een rondrit over het Zuidereiland met de camper

Ook al is Nieuw-Zeeland geen groot land, er is van alles te bezichtigen. We trekken onze conclusies: de imposante natuur, oude maori-cultuur en uitstekende wandel- en trekkingsmogelijkheden vormen de belangrijkste trekpleisters. Bovendien zijn er geen gevaarlijke dieren zoals in Australië.

Aankomst in Kiwiland
Getooid met petje, zonnebril en korte broek en ingevet met factor 50 komen we aan in Auckland. Vanmorgen hebben we afscheid genomen van Fiji, tot dusver het mooiste wat we hebben gezien tijdens onze trip. Nieuw-Zeeland zou echter wel eens een belangrijke concurrent kunnen worden als paradijs op aarde, afgaande op alle informatie die we over het land hebben verkregen.

We hebben vier uur de tijd in Auckland, voordat een interne vlucht ons 800 kilometer zuidelijker af zal zetten in Christchurch. Daar begint onze reis (na drie dagen verblijf in Christchurch) met een camper, in vijf dagen naar het Noordereiland, met einddoel, opnieuw, Auckland.

“Waarom loopt iedereen in winterkleding?” vragen we onszelf hardop als we tegen het einde van de middag aankomen op het Zuidereiland, in Christchurch. Het is hartje zomer en naar ons idee moet het in Nieuw-Zeeland net zo warm zijn als in Australië, waar momenteel een hittegolf heerst.

Maar nee… regen, wind en 12 graden. Is dit onze straf omdat we iedere dag de grootste lol hebben als we het weer in Nederland horen? “En waarom is de grootste stad van het Zuidereiland net zo sfeervol als de Kuip op zondagmiddag?” vraag ik mijzelf in gedachte af. “Reykjavik is nog gezelliger!” roept Dion gevat.

Ons backpack hotel in Christchurch is overigens prima, en na twee vluchten van ieder vier uur besluiten we hier te blijven vanavond. Morgen dan maar vroeg op, dan geven we Nieuw-Zeeland een tweede kans om iets van onze torenhoge verwachtingen waar te maken.

Mijn oprechte excuses Kiwi’s
Wat Nieuw-Zeeland in acht dagen met ons heeft gedaan is bijna onbeschrijflijk. Op de eerste plaats wil ik alle Kiwi’s (de inwoners van Nieuw-Zeeland worden zo genoemd en zijn er nog trots op ook) mijn welgemeende excuses aanbieden voor iedere vergelijking die ik eerder heb gemaakt. Ik vergeleek het land met IJsland, nee, erger, met Reykjavik. En alsof dat nog niet alles was, vergeleek ik het klimaat met dat van Nederland, waar nu al onze vrienden met kou en regen naar hun werk moeten. Maar waar ik mij nog het meeste voor schaam is het totale gebrek aan vertrouwen dat ik in het land stelde. Sorry Kiwi’s, ik zal jullie nooit meer in één zin noemen met de tiende club van Nederland.

Nieuw-Zeeland heeft ons hart gestolen. Vanaf het moment dat we wakker werden begon het grootste avontuur van mijn leven. Ik ben verliefd!!!!!! Ik ben stapelgek, helemaal hoteldebotel verliefd geworden op Nieuw-Zeeland!!!!

Het land heeft een overweldigende en zeer gevarieerde natuur; besneeuwde bergen, gletsjers, wilde rivieren, vulkanen, spuitende geisers, kokende modderpoelen, regenwouden en koraalriffen. De kuststrook met prachtige stranden, granieten kliffen, baaien, eilanden en riffen, is de thuisbasis voor dolfijnen, walvissen, zeehonden, pinguïns en zeevogels. Het regenwoud op het vasteland reikt tot op de zandstranden.

Het Zuidereiland
We gingen op het Zuidereiland offroad moutainbiken door mistige bergen, wandelden door het regenwoud van Abel Tasman, liepen een gedeelte van de 51 kilometer lange wereldberoemde coastal track langs verlaten gouden stranden en overdonderende watervallen, zwommen met dolfijnen op open zee, doorkruisten het land met de TransAlp train (een van de Most Magnificent Railroads in the World), klauterden en klommen te voet naar de sneeuw op 2.000 meter hoogte (terwijl we twee uur daarvoor nog met 25 graden op het strand lagen), voerden wilde papagaaien in bossen en liepen langs pinguïns en zeehonden op ongerepte stranden.

Banks Peninsula
Ten oosten van Christchurch ligt het Banks Peninsula, een vulkanische berg vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving. Mits de omgeving niet in een grote mistwolk gehuld is natuurlijk. Vanuit Christchurch kan je met een gondelbaan omhoog. Onderaan de gondels kun je mountainbikes huren die je meeneemt in de gondel. Vervolgens kan je met behulp van een meegekregen plattegrond zelf omlaag fietsen door Mount Vernon Park.

Akaroa Harbour
Omdat de krater aan één zijde is ingestort, is er aan de zuidoostzijde van Banks Peninsula een prachtige natuurlijke haven ontstaan, waar het vissersplaatsje Akaroa ligt. Vanuit Akaroa worden swimming with the dolphins cruises georganiseerd, waarbij je de kans hebt met de zeldzame wilde Hector Dolphins te zwemmen.

Abel Tasman National Park
55 kilometer ten noorden van Nelson ligt het beroemde Abel Tasman National Park. De beste manier om het park te bezoeken, is door (een gedeelte van) de 51 km lange coastal track te lopen. Je kan je vanuit Marahau, de zuidelijke toegang van het Abel Tasman National Park, met de watertaxi laten afzetten op een bepaald punt en later laten oppikken, of teruglopen naar het startpunt, waardoor je in je eigen wandeltempo het park kan ervaren. De natuur is echt fantastisch en erg afwisselend; je loopt over door het regenwoud over heuvels, langs stranden en af en toe moet je riviertjes oversteken.

55 kilometer ten noorden van Nelson ligt het beroemde Abel Tasman National Park. De beste manier om het park te bezoeken, is door (een gedeelte van) de coasttrack te lopen.

TranzAlpine Express
Wat je zeker moet overwegen vanuit Christchurch of Greymouth is de TranzAlpine Express. Deze trein gaat dwars door de bergen van de westkust naar de oostkust in een dag (231 km). Je kan halverwege uitstappen bij bijvoorbeeld Arthur’s Pass voor een wandeling door besneeuwde bergtoppen of bij het kleine Moana voor een uitzicht en picknick bij het meer. Een enkeltje van Christchurch naar Greymouth duurt 4,5 uur. Naast de begroeide bergen, zie je de Waimakarivier, enkele meren, bruggen en tunnels. De hoogste brug is 150 meter, de langste tunnel 8,5 kilometer.

De luxe trein bestaat uit een wagon met buitenplatform en een met catering. Vanuit Christchurch kan je het beste aan de rechterkant van de trein zitten voor het beste uitzicht. De trein is niet goedkoop (vanaf 70 dollar enkele reis), maar de bus is een goed alternatief. Boek je een enkele reis dan bespaar je tijd en geld voor de terugreis. Bovendien is het een leuke manier om aan de westkust te komen. Daar kan je eenvoudig verder reizen naar Nelson of de gletsjers Fox Glacier en Franz Josef.

De oversteek naar het Noordereiland
De InterIslander van Picton naar WellingtonVanuit Picton nemen we de veerboot en steken we over naar Wellington op het Noordereiland. De overtocht met de InterIslander duurt drie uur. We genieten op het voordek van het prachtige uitzicht als de ferry door de Queen Charlotte Sound gaat!

Zelfs het Noordereiland (waarvan iedereen zei dat we het wel over konden slaan) is echt geweldig. Rivieren, kloven, regenwouden, woestijn, bizarre stranden met zwart zand, de Maori-cultuur, vulkanen, geisers, overal zie je de vulkanische activiteit.

Stinking City
In Rotorua wandelden we tussen spuwende geisers, borrelende modderpoelen en stomende heetwaterbronnen. De stad heeft de bijnaam stinking city gekregen, omdat als de de zwavellucht van de vulkanische activiteit door de stad gaat wind goed staat. We parkeerden onze camper op de rand van een actieve vulkaankrater, waar we ‘s morgens zwommen in warmwaterbronnen, gevoed met de hitte van onderaardse activiteit. Niets is te gek hier!

De camper mag je hier vrijwel overal vrij neerzetten om de nacht door te brengen. Het leven in een camper bevalt ons buitengewoon goed. Je bent mobiel, hebt altijd al je spullen bij de hand, hoeft niet steeds in en uit te checken en het voelt echt avontuurlijk als je ’s avonds een mooi plekje opzoekt! Op een bergklif, onder een heldere sterrenhemel in een verlaten bos of aan het strand.

Overal watervallen, de een nog mooier dan de andere. Groene, beboste bergen, soms met een kraag van sneeuw en ijs. Kibbelende beekjes, grote meren, woeste rivieren en altijd de azuurblauwe kleur van het water.

En zodra je het water op gaat, word je begroet door schollen (roedels? vlucht? kudde?) dolfijnen. Zo gingen we het water op met een zeilboot, een catamaran en een kolossale ferry, en iedere keer spelende dolfijnen om ons heen. Nieuw-Zeeland is ook het enige land ter wereld waar de touroperators garanderen dat je dolfijnen zult zien tijdens een tour op het water, uniek!

Kiwi’s, nogmaals mijn excuses, het zal niet meer gebeuren, jullie land heeft ons hart gewonnen!

Reishonger auteurs in Nieuw-Zeeland

Informatie, reizen en vakanties naar Nieuw-Zeeland:
– prachtige Nieuw-Zeeland Camperreizen
– diverse groepsrondreizen in Nieuw-Zeeland
– informatie over Nieuw-Zeeland vindt u op www.nieuwzeelandonline.nl.

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>