Leven als een Gibbon

Waarom zou je op zestig meter hoogte van een klif geslingerd willen worden? En waarom zou je dit doen voor je plezier? En waarom zou je in de jungle willen overnachten tussen wilde dieren en insecten? Deze vragen schoten door mijn hoofd toen ik over deze ervaring hoorde. Maar na twee nachten door te hebben gebracht in Bokeo National Park in Laos, is The Gibbon Experience ook voor mij een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt van Azië geworden.

Leven als een gibbon in Laos

Een gibbon is een soort mensaap die voorkomt in Zuidoost Azië. Ze leven in de boomtoppen van het regenwoud.Een gibbon? Wat is dat?
De eerste vraag is natuurlijk, wat is een gibbon? Een gibbon is een soort mensaap die voorkomt in Zuidoost Azië. Ze leven in de boomtoppen van het regenwoud. Gibbons zien er qua uiterlijk anders uit dan andere mensapen zoals bijvoorbeeld de chimpansee. Ze hebben lange armen waardoor het slingeren tussen bomen hen gemakkelijk afgaat en ze hebben geen staart. Gibbons zijn geen groepsdieren, ze leven vooral in paren: een mannetje en een vrouwtje plus eventuele jongen. Hierdoor is het spotten van deze prachtige dieren niet gemakkelijk, je zult nooit een groep van meer dan vijf gibbons tegenkomen.

Maar toch ga ik proberen deze bedreigde dieren te spotten. Diep in de jungle van het Bokeo Natuurreservaat in het Noordwesten van Laos leven deze apen. Sinds 2004 brengt The Gibbon Experience gasten vanuit de hele wereld het natuurreservaat in. Met dit initiatief proberen zij mensen op een leuke manier verantwoordelijk met de natuur te leren omgaan en te laten zien hoe fantastisch dit gebied is. Door kabelbanen over de valleien te hangen en boomhutten op de mooiste plekjes te bouwen worden hier driedaagse hikes georganiseerd, waarbij je dit gebied op een unieke manier kunt bewonderen. Daarnaast bieden zij werkgelegenheid voor gibbonstropers die omgeschoold worden tot gidsen. Deze gidsen kennen het reservaat als hun broekzak en weten ook precies hoe zij het spoor van gibbons moeten volgen. Zodat ook wij een kans krijgen om deze prachtige wezens in het wild te kunnen zien.

The Gibbon Experience

Waar is het?
Voordat je begint aan dit avontuur, moet je eerst de lange reis naar Laos maken. Hier krijg je namelijk de kans om deel te nemen aan een ervaring die je nooit zult vergeten. In het grensdorpje Huay Xai is het kantoor van The Gibbon Experience gevestigd. Alleen een rivier scheidt hier Laos en Thailand van elkaar. Verder bestaat dit dorpje uit een straat, waarvan 3 op de 4 gebouwen een hotel, internetcafé, restaurant of winkel is. Dit dorpje weet duidelijk dat toeristen een goede bron van inkomsten zijn. The Gibbon Experience is uiteraard de reden van deze populariteit en je kunt er dan ook van alles kopen wat met Gibbons te maken heeft. Knuffels, magneetjes, ansichtkaarten, je kunt niet om de gibbons heen. Het project is dan ook erg populair bij reizigers en er is een beperkt aantal plaatsen. Word dus niet teleurgesteld en reserveer van tevoren op de website.

Als ik het kantoor van The Gibbon Experience binnen stap, wordt ik voorgesteld aan mijn groepsgenoten, twee stelletjes uit Nederland en twee vriendinnen uit Duitsland. Met dit gezelschap zal ik de volgende twee nachten in een boomhut doorbrengen. Maar eerst: veiligheidsinstructies! Veiligheidsinstructies? Jazeker! Want hier draait The Gibbon Experience allemaal om. De volgende drie dagen zal ik mij met behulp van kabelbanen verplaatsen door het reservaat. Op een hoogte van minimaal veertig meter worden we van de ene kant naar de andere kant van het park geslingerd. Juist, net als… een gibbon!

De volgende drie dagen zal ik mij met behulp van kabelbanen verplaatsen door het reservaat. Op een hoogte van minimaal veertig meter worden we van de ene kant naar de andere kant van het park geslingerd. Juist, net als... een gibbon!Het is fijn om te weten dat groepen klein worden gehouden. Met een maximum van acht personen, wordt het unieke gevoel van dit project versterkt. Daarnaast krijgt elk groepje zijn eigen gids, die op zijn beurt erg geïnteresseerd is in het leven in Europa en die graag Engels met je wilt oefenen. Zo kom je ook over zijn leven veel te weten, wat niet altijd even makkelijk is in Laos. Met de kleurrijke en vriendelijke mensen, is de levensverwachting helaas nog altijd maar 52 jaar en is de helft van de bevolking onder de 15 jaar oud. Mijn verbazing is dan ook groot als ik hoor dat onze gids net 18 jaar is geworden en een vrouw en twee kinderen heeft!

Achterin de tuktuk op weg naar het natuurreservaat leer ik mijn mede-gibbons to be kennen. Allemaal zijn ze al een tijd bezig met reizen of hebben ze nog even te gaan. Onderweg pikken we nog even een moeder met een baby op en na een rit van een uur komen we aan bij de rand van het park. Er is net een groep teruggekomen en in het enthousiasme wordt er geroepen welke boomhut het mooiste uitzicht heeft en dat we een ‘dodelijk’ mooie tijd tegemoet gaan. Of ik daar nou blij mee moet zijn…

Daar ga ik dan!
Na de laatste veiligheidsinstructies, krijgen we allemaal een tuigje aangemeten en vullen we onze rugtassen met koekjes en water. Elk groepje krijgt een boomhut aangewezen. Na een flinke hike door de jungle met zijn allen, splitst de groep zich op en gaan we allemaal op weg naar ‘onze’ boomhut voor de komende nachten. En daar staan we dan. Aan de rand van een vallei. De enige manier om verder te gaan is door je tuigje aan een kabel vast te maken, een aanloop te nemen en jezelf keihard van de klif te lanceren om aan de overkant weer aan te komen! De gids adviseert ons om niet te remmen anders val je misschien stil in het midden. En dat willen we niet. Hij doet het voor en roept vanaf de overkant dat de volgende mag komen. Een voor een laat ik mijn mede-gibbons voor. Het gegil spreekt boekdelen…

Ik doe even mijn ogen dicht, neem een aanloop en daar ga ik! Even denk ik dat het niet zo hoog is, totdat het struikgewas wegvalt en ik gewoon op zestig meter boven de boomtoppen suis!Maar daar is dan toch het moment van de waarheid. Ik doe even mijn ogen dicht, neem een aanloop en daar ga ik! Even denk ik dat het niet zo hoog is, totdat het struikgewas wegvalt en ik gewoon op zestig meter boven de boomtoppen suis! Een acuut geval van hoogtevrees doet zich aan, maar als ik op kijk zie ik het uitzicht waardoor ik alles om me heen vergeet. In de verte zie je oneindig veel bomen, blauwe lucht en de zon. Dit is fantastisch! Na een perfecte landing, volgt er een luid applaus en de vraag: ‘Can we go again?!?!’

Accommodatie
Na nog een aantal circuits van kabelbanen en een aardige wandeling, komen we dan eindelijk aan bij onze boomhut. Ook deze is alleen te bereiken per kabelbaan. Wij blijken de boomhut met panorama uitzicht te hebben. Verder zijn alle boomhutten uitgerust met stromend drinkwater, een keukentje, matrassen met muskietennetten, zonnepanelen, een koelbox met fruit, snoepjes en drinken en een openlucht toilet en douche Een van de grotere boomhutten heeft ook nog een tweede verdieping, een telescoop en een kat! Dit beestje wordt een aantal keer per week gevoederd door de gidsen op het vasteland. Kat onder de arm en gaan! De boomhut hut wordt tijdens de nachten bewaakt door de gids die in een kamp vlakbij de boomhut slaapt. Hier wordt dan ook ons ontbijt, lunch en avondeten bereid wat ze elke dag komen brengen en wat voornamelijk uit rijst met groenten bestaat. Na het eten gaat de zon onder, wat tot nu toe de mooiste zonsondergang is die ik ooit heb gezien.

Na genoten te hebben van een prachtige heldere avond met een uitzicht op miljoenen sterren, worden we de volgende ochtend om zes uur wakker gemaakt. Echt geslapen hebben we niet, aangezien we wakker werden gehouden door het unieke gezang van gibbons, insecten en blaffende herten, wat toch ook wel bijzonder is.Spot de Gibbon
Na genoten te hebben van een prachtige heldere avond met een uitzicht op miljoenen sterren, worden we de volgende ochtend om zes uur wakker gemaakt. Echt geslapen hebben we niet, aangezien we wakker werden gehouden door het unieke gezang van gibbons, insecten en blaffende herten, wat toch ook wel bijzonder is. Het wordt een echt hike-dag vandaag. De gidsen vertellen tijdens het hiken meer over hen werk en de natuur in het Bokeo Nationaal Park. Onderweg worden we opeens staande gehouden, iedereen is stil. De gids tuurt in de hoogte maar wij zien niks. Hij wijst iets aan! Is het een gibbon? Een aap? Nee, een reuze-eekhoorn! Ook bijzonder. De rest van de dag hebben we ons vermaakt met hiken, kabelbanen en lekker eten. We vermaken ons ‘s avonds met een kaartspelletje en gaan vroeg naar bed. De volgende dag wandelen we weer terug naar het kamp. Het kabelbanen gaat inmiddels makkelijk, met in de ene hand een camera worden inmiddels zelfs stunts uitgevoerd! Helaas hebben we geen gibbons gezien, maar dankzij de natuur, de unieke ervaring en de gidsen was The Gibbon Experience nog mooier dan ik me heb voorgesteld.

Al met al was het een geweldige ervaring. De prachtige natuur, uitzichten en miljoenen sterren gecombineerd met het slapen in een boomhut, het vliegen over de valleien en de kennis van de gidsen maken het echt uniek! De leeftijden van de deelnemers variëren van 15 tot 80 jaar, al moet je wel in goede conditie verkeren aangezien je vaak heuvels omhoog moet hiken en lange afstanden loopt. Verder is The Gibbon Experience op eigen risico. Je tekent dan ook een formulier dat de organisatie van The Gibbon Experience op heeft gesteld.

Meer informatie en kosten
De prijzen liggen ongeveer tussen de 200 en 250 euro. Je kunt kiezen uit twee verschillende tours, Classic of Waterfall. Bij de Waterfall Tour krijg je de kans, zoals de naam al zegt, een waterval te kunnen zien. Deze tour duurt dan ook iets langer. Check wel even de website, want soms gaat een tour niet door vanwege slecht weer of andere onverwachte omstandigheden.

Voor meer informatie en boekingen zie: The Gibbon Experience. In Thailand worden vergelijkbare tours aangeboden, onder andere de Flight Of The Gibbon. Verder zijn er verschillende reservaten waar gibbons worden opgevangen en beschermd, zie ook The Gibbon Project. Hier kun je ook gibbons in hun natuurlijke leefomgeving zien en vrijwilligerswerk doen.

Tekst en fotografie: Femke Strietman

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>