Kajakken op Curaçao

Op een ochtend in november geniet ik van al het goeds dat een eiland in de Caraïben te bieden heeft. Overal om me heen is felblauw, helder water. Ik heb een zonnebril op, voel de wind van de zee en ruik de geur van zonnebrand op mijn huid. Vissersbootjes, golven en groene baaien trekken aan me voorbij.

Het strand van Piscadera op Curaçao

Maar van luieren in de zon, een populaire activiteit op deze vakantiebestemming, is op dit moment geen sprake. Er staat een flinke wind en daarmee stroming op het water, dus is het hard peddelen om vooruit te komen. Ik ben aan het kajakken op Curaçao!

Peddelen in de Piscadera Baai

Bij aankomst op het strand van Piscadera, in de buurt van de hoofdstad Willemstad, zijn alleen de lege strandbedjes getuige van het vroege tijdstip. Wie op Curaçao actief wil doen, doet dat het beste in de (vroege) ochtend of in de namiddag. Op die manier heb je het minste ‘last’ van de felle zon en de warmte. Langs het strand ontmoet ik mijn gids, Ryan de Jongh. We nemen plaats in onze kajaks en zetten koers naar de Baai van Piscadera.

Kajakken op Curaçao

In de Piscadera Baai vind je de eerste mangroveplantage ter wereld

Blue Curaçao

Na een flink stuk peddelen meren we aan op een zandbank. Hier begint Ryan te vertellen over de natuur op Curaçao. Het eiland staat bekend om haar prachtige blauwe water en koraal. Wat veel mensen echter niet weten, is dat dit alles er zonder de mangroves niet zou zijn. Zestig procent van de vissen die in het rif leven, leggen hun eitjes namelijk tussen de boomwortels van de mangroves. De vissen eten de algen, waardoor het koraal in leven blijft en het water blauw. Toch is door de eeuwen heen een groot deel van de rode mangroves op Curaçao gekapt. Een serieuze bedreiging voor de natuur.

Mangroveplantage

Zodoende startte Ryan acht jaar geleden met het planten van mangroveboompjes op Curaçao. De Piscadera Baai is dan ook niet zomaar een baai, maar de eerste mangroveplantage ter wereld. Inmiddels zijn er meer dan 100.000 boompjes op Curaçao geplant. Het planten is hard werk. De stekjes plaatst Ryan handmatig in pallets, die met behulp van piepschuim op het water drijven. Het mooie aan deze methode is dat het water al het onnatuurlijke materiaal uiteindelijk weer oplost. In de beginperiode was het vooral uitproberen wat wel en niet werkt, want er was vrijwel niets bekend over het aanplanten van mangrovebomen. Inmiddels kan Ryan er uit eigen ervaring honderduit over vertellen.

Ryan de Jongh plantte de eerste mangroveplantage ter wereld

Inmiddels zijn er zo'n 100.000 mangroveboompjes geplant op Curaçao

Het planten van de mangroveboompjes is hard werk

Ryan neemt me ook mee naar een stukje volwassen mangrove. Zo krijg ik een goede indruk van hoe het er allemaal uit moet komen te zien. “Mijn ideaal is dat de mangrove zo goed zal groeien dat deze baai de status van een beschermd park krijgt. Curaçao is qua koraal het meest intact van het hele Caribische gebied en dat wil ik graag zo houden. Dat is één van de redenen dat ik me hiervoor inzet”, vertelt Ryan. Het is moeilijk om geen bewondering op te brengen voor het mangroveproject en de inzet die Ryan hiervoor levert. Ryan is tevens vrijwilliger bij Carmabi, een marinebiologisch instituut dat zich sterk maakt voor de natuur op Curaçao. De organisatie beheert onder andere het Christoffelpark en het Shete Boka park op Curaçao.

Een volwassen deel van de mangrove

Clearwater Challenges

Om aandacht te vragen voor het natuurbehoud op Curaçao, gaat Ryan al bijna 20 jaar jaarlijks een uitdaging aan. Dit doet hij onder de noemer Clearwater Challenges. Zo legde hij in een kajak de afstand van Sint Maarten naar Curaçao (2800 kilometer) af in 22 dagen. Ook heeft hij eens in 33 uur om Curaçao gekajakt. Wat er nog meer op de planning staat? “Een rondje Aruba, Bonaire en Curaçao met de kajak, waarschijnlijk in 5 dagen.”

Het strand van Piscadera

Twee uur na de start van de tour zet ik opnieuw voet op het strand van Piscadera, een bijzondere ervaring met een local rijker. Het enthousiasme waarmee Ryan over de natuur op Curaçao heeft verteld, werkt nog lang aanstekelijk. Bij iedere duik die ik de daaropvolgende dagen in de blauwe wateren van Curaçao neem, zie ik weer even de mangrovestekjes in de Piscadera Baai voor me.

Wil je meer weten over Ryan de Jongh of de mangroveplantage? Je vindt zijn contactgegevens op de Facebookpagina van zijn bedrijf Kayak Tours. De kajak tours zijn op afspraak, dus je kunt zelf de datum en de duur bepalen. Behalve de tour door de Piscadera Baai kun je ook kajakken naar Santa Cruz en de Blue Room.

Sascha
  1. Ben geïnspireerd door je verhaal,
    Waar heb je de kajak gehuurd? Ik zou komende winter ook graag een tocht willen maken maar ben momenteel nog zoekende… Inmiddels wel een idee rijker!

    Mvg Roy Bos

    • Hoi Roy,

      Dankjewel voor je reactie! Leuk dat je ook wilt gaan kajakken op Curaçao.

      Ik had een tour geboekt via Ryan de Jongh’s Kayak Experience. Je vindt zijn contactgegevens op zijn Facebookpagina (linkje staat hierboven in het artikel). Je kunt hem ook een mailtje sturen via ryandejongh @ hotmail .com (aan elkaar geschreven).

      Groetjes Sascha

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>