Het ongekende Kenia

Wanneer je aan Kenia denkt, denk je natuurlijk onmiddellijk aan het Masai Mara Nationaal Park. Want waar anders kan je de Big 5 en zelf de Big 7 spotten? Of was het misschien Amboseli met zijn kuddes olifanten dat eerst in je opkwam? Ik neem jullie mee naar twee minder gekende nationale parken, Meru en Kora, en zal jullie versteld laten staan van hun diversiteit.

Meru en Kora National Park worden niet door alle touroperators aangeboden, althans niet hier in Nederland en België. Je neemt best contact op met een plaatselijke Keniaanse touroperator. Hiervoor moet je wat onderzoek doen op het internet. Ik heb deze korte safari geboekt via Bush and Events Africa. Vanaf het eerste mailcontact met Zoe Wanjiru tot het einde van de reis was alles perfect georganiseerd.

Ik had één grote reden om deze twee parken te bezoeken, namelijk George en Joy Adamson, maar al snel bleek dat deze parken veel meer te bieden hadden

Ik had één grote reden om deze twee parken te bezoeken, namelijk George en Joy Adamson, maar al snel bleek dat deze parken veel meer te bieden hadden

George Adamson, een jachtopziener, kwam vaak in contact met leeuwen tijdens zijn werk in Kenia. In 1956 werd hij verplicht een leeuwin te doden toen ze hem aanviel. Later ontdekte hij dat ze gewoon haar drie kleine welpjes wou beschermen. Toen hij ze meebracht naar zijn vrouw, Joy Adamson, wou zij ze alle drie houden, maar dat was onbegonnen werk. Twee werden naar diergaarde Blijdorp in Rotterdam gevlogen, één bleef bij hen: Elsa! In haar boek ‘Born Free’ beschrijft Joy het verhaal hoe zij en haar man George Elsa opvoedden en haar leerden leven als een wilde leeuwin! Met succes! Want Elsa heeft als wilde leeuwin geleefd. Toen ze uiteindelijk zelf met drie kleine welpjes naar hen toekwam, wisten ze dat hun opzet geslaagd was. Elsa bezweek helaas aan een tekeninfectie, waardoor de Adamsons opnieuw drie welpjes hadden om voor te zorgen, op te voeden en uiteindelijk ook weer wild te laten leven. Hun verhalen kan je lezen in de boeken ‘Born Free’, ‘Live Free’ en ‘Forever Free’. Born Free werd verfilmd en is ondertussen uitgegroeid tot een must-see African klassieker, met de fantastische Virginia McKenna (mede-oprichtsters van de Born Free Foundation) als Joy Adamson.

Het Kamp van de Leeuw

Hun leven speelde zich grotendeels af in Meru en Kora Nationaal Park. In Kora, ook beter gekend als Kampi Ya Simba, Kamp van de Leeuw, heeft George Christian -je kent het Youtube filmpje vast en zeker– zijn vrijheid gegeven. Ik heb dit kamp kunnen bezoeken en ook al was het jaren geleden (1989) dat George werd vermoord door Somali stropers, nog steeds kan je hier zijn aanwezigheid voelen. Het is zo’n rustgevende plek! Een plek waar een groot man heel wat prachtig werk heeft verricht voor het behoud van de leeuwen.

Kamp van de Leeuw

Kampi Ya Simba, waar de tijd is blijven stilstaan, waar een groot man ooit leefde

Kampi Ya Simba

George ligt begraven in zijn Kampi Ya Simba, samen met zijn broer Terance en een leeuw genaamd Supercub

Kampi Ya Simba, waar de tijd is blijven stilstaan, waar een groot man ooit leefde. Wie interesse heeft om meer te weten te komen over het werk en leven van George en Joy kan ik aanraden om één of meerdere van hun boeken te lezen.

In Kampi Ya Simba werden leeuwen opgevoed en wild. George ligt begraven in zijn Kampi Ya Simba, samen met zijn broer Terance en een leeuw genaamd Supercub. Joy Adamson werd in 1980 vermoord en een deel van haar as ligt begraven naast haar Elsa.

"The wind the wind the heavenly child, is fanning the solitary stone. It strokes and caresses in the moonlight night. And watches over the mysterious deep. Wind, wind the heavenly child. Secret are thy ways" ~ Joy Adamson

“The wind the wind the heavenly child, is fanning the solitary stone. It strokes and caresses in the moonlight night. And watches over the mysterious deep. Wind, wind the heavenly child. Secret are thy ways” ~ Joy Adamson

De laatste Wildernis

Zo worden Meru en Kora National Park ook wel genoemd. De natuur is overweldigend en vooral onbereisd. In Kora zelf kan je niet overnachten, tenzij er speciale toelating wordt gegeven om te kamperen in Kampi Ya Simba. Meestal moet je overnachten in het nabijgelegen Meru Nationaal Park. Hier kan je kamperen, maar ook in pure luxe van Elsa’s Kopje overnachten. Dat laatste viel net buiten mijn budget, maar we zijn er wel even langsreden en gestopt om de sfeer op te snuiven.

Kamperen in Meru

Kamperen in Meru

De natuur is hier op haar mooist! De wilde Tana rivier die ontspringt bij Mount Kenia en naar de Indische Oceaan vloeit, geeft verschillende adembenemende uitzichten.

Tana rivier, Adamsons Falls

Tana rivier, Adamsons Falls

Wildlife in Meru en Kora National Park

Aan wildlife is hier ook geen gebrek. Niet alleen kan je hier kanjers van olifanten tegenkomen, ook de minder voorkomende reticulated (Somalie)giraffen en grévy zebra’s kan je hier spotten. Misschien wil je nog een zwarte neushoorn in het wild zien, nu het nog kan? Deze en nog veel meer dierensoorten kan je hier in alle rust bekijken.

wildlife meru en kora

Aan wildlife ook geen gebrek in Meru en Kora. Hier kan je nog steeds de zeldzaam geworden zwarte neushoorn tegenkomen.

Weetje: hoe zie je het verschil tussen een zwarte en witte neushoorn? Nee, niet doordat ze zwart en of wit zouden zijn. Eigenlijk is het begonnen met een vertaalfout. Toen de Engelsen aankwamen in Afrika en ze aan de plaatselijke bevolking vroegen wat voor beest dat was zeiden deze ‘wide rhino’, verwijzend naar hun brede mond (om te grazen). Dit werd vertaald naar White Rhino, waardoor de andere dus Black Rhino werd genoemd. Je zou kunnen zeggen dat deze een pruilmond hebben, waarmee ze gemakkelijk blaadjes van struiken en bomen kunnen halen!

Vogelliefhebbers komen hier ook aan hun trekken. Meer dan 400 soorten kan je hier bewonderen.

Vogels spotten in Kenia

Vogels spotten in Kenia: meer dan 400 soorten kan je hier bewonderen.

Heb ik je kunnen overtuigen? Ik denk het wel! Meru en Kora wachten op je! Vergeet je camera niet en geniet met volle teugen van dit adembenemend schouwspel van Moeder Natuur!

Nuttige literatuur
• Bwana Game: The Life Story of George Adamson, Collins & Harvill (April 1968), ISBN 978-0-00-261051-3
• My Pride and Joy: Autobiography, The Harvill Press (22 September 1986), ISBN 978-0-00-272518-7
• Born Free: A lioness of two worlds (1960) ISBN 1-56849-551-X
• Living Free: The story of Elsa and her cubs (1961) ISBN 0-00-637588-X
• Forever Free: Elsa’s Pride (1962) ISBN 0-00-632885-7
• The Spotted Sphinx (1969) ISBN 0-15-184795-9
• Pippa: The Cheetah and her Cubs (1970) ISBN 0-15-262125-3
• Joy Adamson’s Africa (1972) ISBN 0-15-146480-4
• Pippa’s Challenge (1972) ISBN 0-15-171980-2
• Peoples of Kenya (1975) ISBN 0-15-171681-1
• The Searching Spirit: Joy Adamson’s Autobiography. Ulverscroft Large Print Books. 1 July 1982. ISBN 978-0-7089-0826-6. OCLC 4493290. ; also, (1978) ISBN 0-00-216035-8
• Queen of Shaba: The Story of an African Leopard (1980) ISBN 0-00-272617-3
• Friends from the Forest (1980) ISBN 0-15-133645-8

Wil jij ook op reis naar Kenia?

Check onze speciaal geselecteerde reizen naar Kenia in de reisshop.

Sylvie
Laatste berichten van Sylvie (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>