Het andere Bonaire

Bonaire is meer dan duiken – veel meer. “We zijn hier nu al voor de derde keer, maar we hebben nog nooit gesnorkeld”, vertelt een fietser mij als ik een praatje maak. Zelf ben ik hier voor de eerste keer en ik doe een roadtrip, van één dag. Bonaire is prachtig – ook boven water. Rij je mee?

Ik ben voor familiebezoek op Curaçao wanneer het idee ontstaat om ‘ook even een dagje Bonaire’ te doen. Bonaire ligt op nog geen 50 km dus dat kan makkelijk. Met de vroegste vlucht heen en de laatste terug, een sportief autootje huren en je hebt een leuke dag. Want dat werd het! Een leuke dag op een prachtig, schoon eiland, waar iedereen trots is en volop geniet.

Roadtrip Bonaire - want er is zoveel meer dan duiken en snorkelen.

Roadtrip Bonaire – want er is zoveel meer dan duiken en snorkelen.

Bonaire – niet zo klein als ik dacht

Bonaire is niet zo groot, wist ik. Maar toch ben ik verbaasd. Om alles te zien heb ik zelfs met de auto aan één dag niet genoeg. Bonaire is van de ABC-eilanden (Aruba, Bonaire, Curaçao) met een lengte van 40 km de tweede qua grootte. Ik vlieg met InselAir in krap 15 minuten van Hato Airport op Curaçao naar Kralendijk op Bonaire. Nog eens 15 minuten later stap ik in mijn Suzuki Jimny 4WD van SunnyCars. “Dit is voor het eerst in 21 jaar dat ik niet zelf rij”, zegt mijn gids Rolando van het verkeersbureau uit Kralendijk. Rolando moet er even aan wennen. Maar ja, ik rij nu eenmaal graag, in vreemde landen helemaal.

De natuur op Bonaire is mooi - ook boven water.

De natuur op Bonaire is mooi – ook boven water.

“Leuk, zo’n dagje”, geeft Rolando aan het eind van de dag aan. “Ik heb zelf weer nieuwe dingen gezien vandaag. Ik ga er vaker naast zitten!” Rolando kent het eiland op zijn duimpje en stuurt me van Kralendijk in het midden eerst naar het noorden, waar de natuur ruig en heuvelachtig is, en daarna naar het vlakke zuiden, naar de zoutpannen en naar het mooiste strand.

Bonaire is schoon en rustig.

Bonaire is schoon en rustig.

Bonaire – mooi, schoon en afwisselend

Het eerste wat me opvalt als ik van Curaçao kom is hoe schoon Bonaire is. Ik voel hoe trots iedereen op het eiland is. De wegen zijn goed onderhouden, de natuur is mooi en mensen houden hun erf schoon. Rolando: “Elk jaar hebben we hier BONdoet. Net als bij NLdoet wordt dan met veel vrijwilligers een opruimactie gehouden.” Nu is er op Bonaire natuurlijk ook veel minder vervuilende industrie dan op Curaçao, maar ook de mentaliteit is hier anders. Als Nederlandse gemeente heeft Bonaire duidelijk ook iets meer van de Nederlandse mentaliteit.

Het grote meer. Een lagune met brak water en veel flamingo's.

Het grote meer. Een lagune met brak water en veel flamingo’s.

Vanaf het vliegveld rijden we naar het noorden, via de ‘toeristenweg’ langs de kust. Wow! Dit is dus het bekende duikgebied! Overal zie ik pick-ups waarmee duik-fanaten onderweg zijn – de hele uitrusting achterin. Ik stop even bij ‘1000 steps’ en praat met een paar Amerikanen. “Ik kom hier al voor de 8ste keer. Dit is echt het mooiste duikgebied van de wereld waar je vanaf het strand kunt beginnen.” De trap met ‘1000 steps’ blijkt er maar 64 te hebben, maar met het gewicht van een duik-uitrusting lijken het er veel meer te zijn…

Fietsen op Bonaire is prima te doen.

Fietsen op Bonaire is prima te doen.

Het noorden is heuvelig, stenig en de weg kronkelt. Tussen cactussen en rode rotsblokken voel ik me als in Mexico of Texas. Prachtig. Na nog een bocht duikt ineens ‘het grote meer’ op: als in een roman van Winnetoe en Old Shatterhand. Ik stop en ik geniet van de stilte – en het zicht op de flamingo’s. Hijgend komen een paar fietsers tot stilstand. “We zijn voor de derde keer op Bonaire, maar we hebben nog nooit gedoken of gesnorkeld. Er is zoveel meer te zien hier!”

Bonaire is meer dan duiken en snorkelen

Dat is ook mijn gevoel: kom niet alleen naar Bonaire om te duiken of te snorkelen. Het is een heerlijk eiland om te relaxen, te fietsen, en natuurlijk foto’s te maken. Ik zou hier dagen kunnen fotograferen: telkens een ander landschap, andere kleuren. Het noorden is ruiger en steniger, het zuiden is vlak met zoutpannen en kite-surf stranden. Het buitengebied is droog met veel cactussen en divi-divi bomen. De dorpjes Kralendijk en Rincon zijn kleurrijk met leuke huisjes, bijzondere bewoners en relaxte eettentjes.

Met elektrische autootjes op pad. Genieten van de stilte.

Met elektrische autootjes op pad. Genieten van de stilte.

Heerlijk, zo'n open auto.

Heerlijk, zo’n open auto.

Om dat alles te zien ben ik bezig met mijn roadtrip. Maar ook mijn mede-genieters die met de fiets onderweg zijn maakten een goede keuze. Ik zie zelfs een groepje Duitsers die met vier elektrische Renault Twizy’s onderweg zijn! Geruisloze open tweezitters, waarin je nog het meest geniet van de stilte die overal op Bonaire heerst.

Op weg naar de tweede plaats op Bonaire: Rincon.

Op weg naar de tweede plaats op Bonaire: Rincon.

Over lokale likeuren, geitenkaas en heel veel zout

Na ‘het grote meer’ (een verscholen lagune met brak water en flamingo’s) rijden we door naar het dorpje Rincon. Ik heb een afspraak met Eric Gietman die er in 2009 zijn likeurstokerij The Cadushy Distillery begon. Na 10 jaar op vakantie naar Bonaire, wonnen de kriebels om definitief te gaan. “Ik heb daarna nog twee jaar gedacht over een bedrijfsmatige bezigheid en ontdekte dat er ruimte was voor lokaal geproduceerde likeuren: voor elk Caraïbisch eiland een specifieke.” Ik proef natuurlijk de likeur van Bonaire: met limoen en cactus. “De cactus wordt geschild, gedroogd en dan getrokken in alcohol. Net als de limoen. En inmiddels maak ik ook de enige Caraïbische whisky!”

Lokaal gestookte likeur van cactus en limoen: heerlijk!

Lokaal gestookte likeur van cactus en limoen: heerlijk!

Tegeltjes wijsheden schrijf je hier op drijfhout.

Tegeltjes wijsheden schrijf je hier op drijfhout.

Als we na Rincon het buitengebied weer ingaan, zie ik een bekend bordje: ‘Aletta’s geitenboerderij’. Aletta is bekend van ‘Boer zoekt vrouw’ en blijkt zowaar thuis te zijn: ze zit op haar erf te lunchen met de drie voormalige kandidaten! De reünisten kijken allemaal verschrikt op, en als ik paparazi was, had ik nu een dure foto geschoten! Maar ik doe het niet en ga verder. Het eiland rond.

Aletta's geitenboerderij. Gesloten. Ik zie haar lunchen met 'haar' drie mannen.

Aletta’s geitenboerderij. Gesloten. Ik zie haar lunchen met ‘haar’ drie mannen.

Het mooie kerkje van Rincon.

Het mooie kerkje van Rincon.

Als ik de zuidpunt van Bonaire rond, zie ik de enorme zoutpannen. De zoutwinning gaat hier helemaal op zonne-energie: grote bassins waaruit het water verdampt. Het is een beschermd gebied omdat er flamingo’s broeden. De slavenhuisjes houden het verleden levend, maar ik hoor dat ‘zout’ nog steeds 10% van het eiland-inkomen vormt.

Mijn 4WD voor een dag, bij de zoutpannen van Bonaire. Zij zorgen voor 10% van de inkomsten.

Mijn 4WD voor een dag, bij de zoutpannen van Bonaire. Zij zorgen voor 10% van de inkomsten.

Rust in mooie resorts

De lunch gebruik ik in Beach Resort Sorobon. Sorobon ligt aan de zuidoost kust, bij Lac Cai. Deze ondiepe afgeschermde lagune, met mangrove en zandbanken, is ideaal om te surfen, om met kleine kinderen te zwemmen en om: heerlijk te lunchen! Sorobon bestaat uit een klein aantal houten chalets vlak aan zee, in het witte zand. Echt een tropisch gevoel. Dat tropische gevoel groeit nog als tijdens de lunch de huis-leguaan even langskomt….

Lunchen bij Beach Resort Sorobon. Prachtige plek, ook voor massages op het strand.

Lunchen bij Beach Resort Sorobon. Prachtige plek, ook voor massages op het strand.

Een tweede resort dat ik wil noemen is Harbour Village, in Kralendijk (een verbastering van koralen-dijk). Harbour Village is een zeer chique resort. Rijke club-members hebben hier hun eigen villa met privé haven. Ik zie jachten van 80 meter. Maar de villa’s zijn ook gewoon te huur. En dat is  goed nieuws! Ik geniet van de prachtige tuin, het mooie privé-strand en de spa. Als ik ooit rijk ben kom ik hier logeren!

Harbour Village is een mini-dorp voor welgestelden met een mooie spa.

Harbour Village is een mini-dorp voor welgestelden, met een mooie spa.

Nagenieten bij Karel's Beach Bar.

Nagenieten bij Karels Beach Bar.

Nagenieten aan het water

De dag is omgevlogen. De zon zakt langzaam weg als ik terug ben in Kralendijk, waar rond 20:00 uur de terugvlucht naar het ‘hectische’ Curaçao vertrekt. Rolando gaat nog even naar zijn kantoor en ik ga naar Karels Beach Bar. In de verte ligt Klein Bonaire (een mooie duik- en snorkelplek) maar ik heb genoeg gezien. Nog een biertje met citroen, nog even doezelen in de ondergaande zon, en dan terug naar het vliegveld. Hier kom ik nog wel eens terug, weet ik nu al.

Met de laatste vlucht terug naar Curaçao.

Met de laatste vlucht mee, terug naar Curaçao.

  • Meer info via het Bonaire Toeristenbureau
  • InselAir vliegt dagelijks een aantal keer heen en weer tussen Aruba, Curaçao en Bonaire. Ideaal voor een dagtrip.
  • Sinds een paar jaar is er geen bootverbinding meer tussen de eilanden.
  • Vanuit Nederland is Bonaire ook rechtstreeks te bereiken met bv. KLM of TUI
  • Huur je auto vooraf in Nederland via SunnyCars; de huur wordt dan geregeld (all-inclusive) via bv. Herz of anderen.

Originele publicatie: 15 maart 2016

Arjan
Volg mij!
Laatste berichten van Arjan (alles zien)
  1. sharon zegt:

    Bonaire is Super! Ik heb er gewoond, en geef nu yoga retraites op Bonaire! Fijn eiland, heerlijke rustig en lieve mensen.

  2. Marlies zegt:

    Hallo Arjan,
    Heb met plezier jouw verslag over Bonaire gelezen.
    Prachtig gedaan!!
    Wij hebben een huis op Bonaire en verblijven er zo’n 12 weken per jaar.
    Als we landen met de KLM hebben we meteen weer dat thuisgevoel, de geur van het eiland en de” warme deken”, zowel van de temperatuur als de mensen daar.
    Het is een groot feest, gevoelsmatig, en hebben de tranen in de ogen als we weer naar Nederland moeten.
    Thuisgekomen wordt er meteen geboekt en leven we weer toe naar de datum dat we naar “ons” geliefde eiland mogen.

  3. w.arts zegt:

    Ook onze zoon woont op Bonaire..
    Ben er geweest om de 1ste verjaardag van mijn kleinzoon te vieren,
    en 15 maart weer terug gekomen,het was heerlijk!!

    • Arjan zegt:

      Nog gefeliciteerd! Dat moet een geweldig verblijf geweest zijn. Ik wil ook kinderen die op Bonaire wonen 🙂

  4. Estrella zegt:

    Dank Arjan voor uw visite. Ik ben blij dat u genoten hebt van het natuurschoon dat het eiland biedt. U bent van harte welkom op mijn geboorte eiland.

    • wies van der Sluis zegt:

      Hallo Estrella,

      Ik zit er over te denken om les te gaan geven op Bonaire, geef nu les in Nederland. Heb je misschien connecties aangezien ik met een aantal vragen zit en er graag antwoord op wil. En de antwoorden tot nu toe nog niet kan vinden op internet.
      Hoop heel graag wat van van je te horen!!

      Alvast bedankt,
      Wies

  5. Karin Van Mechelen zegt:

    hallo Arjan

    Even een vraagje. Ik ga binnenkort naar Bonaire en zou graag voor 1 dag naar Bonaire gaan maar vind geen voordelige vlucht. Wat is de gemiddelde prijs per vliegtuig of boot?
    groetjes Karin

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>