Goed voorbereid op reis!

Eind augustus ga ik voor drie maanden naar Peru, Bolivia en een klein gedeelte van Brazilië. Een heel avontuur waar veel bij komt kijken. Waar wil ik naartoe? Hoe kom ik er? En heb ik eigenlijk vaccinaties nodig? Hier lees je algemene tips over te treffen voorbereidingen en de voorbereidingen van de reis die ik ga maken.

Festival in Cusco

Festival in Cusco

Over een aantal maanden is het zover: dan gaat mijn grote avontuur beginnen. Samen met mijn vriend vertrek ik 29 augustus voor drie maanden naar Peru, Bolivia en Brazilië. We hebben allebei een passie voor reizen en willen heel graag voor een langere periode naar het buitenland. Maar voordat je in het vliegtuig stapt, zijn er heel wat voorbereidingen die getroffen moeten worden.

Waar wil ik naartoe?

De eerste stap is het bepalen van de reisbestemming. Dit is voor de één eenvoudiger dan voor de ander. Vraag jezelf af waar je naartoe wilt. Wil je luieren op het stand, nieuwe culturen ontdekken of wandelingen maken door tropische regenwouden? Bedenk ook hoe lang je de tijd hebt om te reizen. Heb je de tijd om één land te ontdekken of misschien wel meerdere landen? Als je weet wat je wilt doen en hoe lang je de tijd hebt, ben je al een hele stap verder.

Als je een beeld hebt van wat voor soort reis je wilt maken, is het een goed idee om het reisinspiratie op te doen. Via reismagazines, reisorganisaties en reiswebsites kun je veel reisinspiratie opdoen. Op Reishonger vind je veel inspirerende reisverhalen, maar ook schitterende foto’s en handige reistips. Het opdoen van reisinspiratie is een goede manier om een reisbestemming te kiezen. Bovendien kunnen de reiskriebels dan al echt beginnen!

Door een eerdere reis die ik samen met mijn vriend door Latijns-Amerika heb gemaakt, wisten we zeker dat we terug wilden naar dit schitterende continent. Omdat we toen in Midden-Amerika zijn geweest, wilden we dit keer heel graag Zuid-Amerika ontdekken. Bovendien houden we allebei erg van natuur, en dan met name van tropische regenwouden. Het moest dus een reisbestemming in Zuid-Amerika zijn met tropische jungle. Ook wilden we allebei heel graag de Incastad Machu Picchu in Peru met eigen ogen bewonderen. Al met al kwamen we snel op de landen Peru, Bolivia en Brazilië.

Kleurrijke ara's in Boliviaanse jungle

Wanneer ga ik op reis?

Het kan van een aantal factoren afhangen wanneer je op reis gaat. Als je rekening moet houden met schoolvakanties of bepaalde weken dat je vrij kunt krijgen van je werkgever, dan heb je niet zo veel keuze. Maar als dit geen invloed heeft op je reisperiode, dan zijn er een aantal zaken die het waard zijn om in overweging te nemen.

Wanneer je geen rekening hoeft te houden met bepaalde vakantieperiodes, dan heb je geluk. Financieel gezien kan het namelijk een stuk aantrekkelijker zijn in het laagseizoen te reizen. In deze periode zijn de prijzen van vliegtickets, excursies en niet te vergeten van accommodaties namelijk aanzienlijk lager dan in het hoogseizoen. Daarbij kan de beste reistijd zich laten beïnvloeden door het weer. Waar je bij een strandvakantie vooral op zoek bent naar hoge temperaturen en zonneschijn, wil je bij een actieve vakantie misschien wat meer aangename temperaturen mooie excursies te maken. Van vrijwel ieder land is op het internet informatie over het klimaat te vinden. Dit helpt je om een geschikte periode uit te kiezen.

Wij waren met onze reis wel afhankelijk van een bepaalde reisperiode, waardoor we niet veel te kiezen hadden. De maanden september, oktober en november zijn wij in Peru, Bolivia en Brazilië. Deze maanden bleken achteraf een prima reistijd voor deze landen. In deze maanden eindigt daar namelijk de winter en start de lente. Met over het algemeen temperaturen tussen 20 en 25 graden en geen regenseizoen, hebben we hopelijk prima weer. En mochten we toch in een regenbui terechtkomen, dan zal dat de pret echt niet drukken!

Wat wil ik allemaal zien?

Wanneer je een rondreis wilt maken en dit niet-georganiseerd wilt doen, is het handig om te bepalen welke plekken je in een land wilt bezoeken. Het uitstippelen van een reisroute vind ik zelf de leukste stap in het treffen van de voorbereidingen. Deze stap is overigens geen must voor iedere reiziger: de ‘die hard’ backpacker kiest alleen het startpunt van de reis en kijkt vanaf daar welke plekken hij wilt bezoeken.

Ik ben van mening dat je in ieder geval een lijstje moet maken van hoogtepunten die je niet mag missen. Zo ben je eigenlijk niet in Peru geweest als je Machu Picchu niet hebt gezien en mag een bezoek aan zoutvlaktes Salar de Uyuni niet ontbreken aan je rondreis door Bolivia.

Wij hebben er voor gekozen om onze reis in Peru te starten. Vanuit je startbestemming (bij ons Lima) ga je vervolgens een (globale) route uitstippelen langs plaatsen die je niet wilt en mag missen. Een goede manier om je te oriënteren is door te kijken naar plekken die georganiseerde reizen bezoeken. Zo kom je er snel achter wat de highlights van een land zijn en kun je bepalen of je deze wilt toevoegen aan je eigen reisroute. Ook voor deze stap leent Reishonger zich uitstekend. Van vele landen staan handige reistips en mooie reisverhalen op de website, waardoor je een goed beeld krijgt van plekken die een bezoek meer dan waard zijn.

De globale route die wij gaan afleggen, is weergegeven in onderstaande afbeelding. Daarbij moet ik zeggen dat wij halverwege onze reis vier weken vrijwilligerswerk gaan doen in Yungas, Bolivia. Omdat wij een passie hebben voor de natuur en echte dierenvrienden zijn, wilden we graag vrijwilligerswerk doen met dieren. Ons oog is gevallen op het dierenopvangcentrum ‘La Senda Verde’ in Bolivia, vlakbij La Paz. Bij La Senda Verde worden allerlei mishandelde dieren uit de jungle opgevangen. Zo gaan we apen, tropische vogels en reptielen verzorgen en ze een beter leven geven. Bovendien ligt het opvangcentrum aan de rand van de Boliviaanse Amazone, waardoor we in een groene oase terecht gaan komen. Ik kan niet wachten! Uiteraard zal ik bij terugkomst mijn ervaringen met jullie delen.

Globale route rondreis

Wat gaat het allemaal kosten?

Niet geheel onbelangrijk is het budget dat je hebt voor je reis. De kosten verschillen uiteraard per persoon en per bestemming. Terwijl een backpacker in Thailand met duizend euro een maand lang kan rondkomen, zul je datzelfde bedrag kwijt zijn voor een weekje Miami. Om inzicht te krijgen in je budget, is het handig om de kosten die je denkt te maken op een rijtje te zetten. Hierbij kan een onderscheid gemaakt worden in kosten die je voorafgaand aan je reis gaat maken en kosten die je ter plaatse maakt.

Kosten voorafgaand aan je reis
Je vliegticket is waarschijnlijk de grootste uitgave voorafgaand aan je reis. Aangezien te prijzen voor een vliegticket erg uiteenlopen, loont het om wat tijd te steken in het opspeuren van de meest voordelige optie. Om de beste deal te krijgen zul je verschillende websites moeten bezoeken en prijzen met elkaar moeten vergelijken. Een aantal tips die ik heb voor het boeken van een vliegticket:

  • Boek vroeg: vaak stijgen de prijzen van vliegtickets naarmate de datum van vertrek dichterbij komt. Vroeg boeken (zo’n half jaar tot drie maanden van te voren) is vaak voordeliger dan wanneer je langer wacht.
  • Ga voor last minute: in tegenstelling tot het vroeg boeken van je vliegticket, kan het slim zijn om juist tot het allerlaatste moment te wachten. Wanneer vliegtuigen vlak voor vertrek nog niet vol zitten, wordt namelijk vaak gestunt met de prijzen. Maar wil je wat meer zekerheid, ga dan niet voor deze optie.
  • Bekijk vertrek vanaf meerdere luchthavens: wanneer je de mogelijkheid hebt om vanaf meerdere luchthavens te vertrekken, kan het de moeite waard zijn hier goed naar te kijken. Vooral bij internationale vluchten kan vertrek vanaf bijvoorbeeld Brussel of Düsseldorf veel euro’s schelen.

Naast de aanschaf van je vliegticket, zul je geld kwijt zijn voor een goede reisverzekering, vaccinaties en je uitrusting. Zo heb je misschien een nieuwe rugtas, wandelschoenen, reisgidsen en een fotocamera nodig. De aanschaf van deze spullen kan erg duur zijn, maar door aanbiedingen in de gaten te houden of spullen te lenen, kun je veel geld besparen. Wanneer je van te voren accommodaties of excursies boekt, neem dan ook deze kosten mee in je begroting.

Kosten tijdens je reis
Het is lastig te zeggen hoeveel je tijdens je reis gaat uitgeven. Het merendeel van de kosten gaat waarschijnlijk uit naar eten en drinken, accommodaties en excursies. Het is geheel afhankelijk van het soort reis dat je gaat maken, hoeveel geld je hieraan kwijt bent. Terwijl een backpacker zal kiezen voor slaapzalen in hostels en regelmatig zal eten bij eettentjes langs de straat, wil de meer luxe reiziger overnachten in een hotel en eten bij restaurants. De beste tip die ik kan geven om tijdens je reis geld te besparen, is ‘leef als een local’. Door bijvoorbeeld de lokale bus te nemen en bij eettentjes langs de straat te eten, bespaar je al snel veel geld.

Tijdens onze reis door Latijns-Amerika willen wij geen geld besparen op excursies. We zijn er tenslotte maar één keer en willen daarom zo veel mogelijk zien. Ons plan is daarom om vooral geld te besparen op eten en accommodaties. Zo zullen we soms in (goedkope) restaurantjes eten, maar vooral bij eettentjes langs de straat. Ook zijn we van plan het slapen in tweepersoonskamers van hostels af te wisselen met het slapen in slaapzalen. Zelf vind ik de website ‘Tripadvisor’ onmisbaar in het zoeken naar leuke en betaalbare slaapplekken. Op deze website staan ervaringen van medereizigers, zodat je een goed beeld hebt van wat je van een slaapplaats kunt verwachten. Uiteraard kunnen ook reisgidsen zoals de Lonely Planet je helpen bij het kiezen van accommodaties.

Salar de Uyuni

Salar de Uyuni


Bron foto’s: National Geographic

Heb ik vaccinaties nodig?

Je wilt natuurlijk volop genieten tijdens je reis, waardoor ziek worden het laatste is waar je op zit te wachten. Je laten vaccineren is essentieel als je een verre reis gaat maken. Door je te laten inenten tegen ziektes als Hepatitis A, DTP en gele koorts beperk je de risico’s aanzienlijk. Op de website van de Gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD) en het Landelijk Coördinatiecentum Reizigersadvisering (LCR), vind je welke vaccinaties worden aanbevolen (of zelfs verplicht zijn) voor jouw reisbestemming. Tip: zorg dat je een ziektekostenverzekering hebt die de vaccinaties (voor een groot deel) vergoedt. Het kan anders erg hoog in de kosten oplopen.

Voor onze reis hebben we onder andere Hepatitis A en B, DTP, Gele koorts en Buiktyfus nodig. En omdat wij vrijwilligerswerk met dieren gaan doen, hebben wij ook het vaccin tegen Rabiës (hondsdolheid) gehaald. Dit vaccin moet je drie keer halen en is normaal gesproken een erg dure uitgave. Bij de GGD betaal je rond de € 65 per vaccinatie, terwijl je bij Het Vaccinatiecentrum € 32 per vaccin betaald. De overige vaccinaties verschillen niet veel qua prijs. Dus mocht je Rabiës nodig hebben, dan raad ik je aan contact op te nemen met Het Vaccinatiecentum in Nijmegen, Wageningen of ’s Hertogenbosch.

Reizen is naar mijn mening het mooiste wat er is. En om het meeste uit je reis te halen en volop te kunnen genieten, is een goede voorbereiding essentieel. Hopelijk heb ik jullie een aantal goede tips gegeven die je kunt toepassen tijdens het plannen voor je eigen reis. Wanneer ik terug ben van mijn avontuur, zal ik mijn ervaringen en verhalen uiteraard met jullie delen.

Tekst en foto’s: Marije van Dongen

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>