Fietsen in Berchtesgadener Land

In juli bracht mijn reisje door Duitsland mij in Berchtesgadener Land, een van de Beierse regio’s die tegen Oostenrijk aanleunen. Deze regio is een waar fietsparadijs, met landelijke vlaktes en stevige kuitenbijters.

Jammer genoeg had ik ook hier een beetje pech met het weer, en moest ik het grootste deel van mijn tocht per auto afleggen. Grmbl. Toch, zelfs vanuit de auto had ik al snel door dat het Berchtesgadener Land een fietsparadijs is.

TraumWerk

De eerste stop die ik maakte op mijn tocht, die eigenlijk een fietstocht had moeten zijn, was het museum TraumWerk, van Hans-Peter Porsche. Dat museum was eigenlijk gewoon erg leuk. In het moderne gebouw vind je de hele verzameling van die Hans-Peter. En die man verzamelde modeltreintjes, autootjes en oud speelgoed.

Tinnen soldaatjes in het gelid

Tinnen soldaatjes in het gelid

Loop je door dat museum, dan kijk je je ogen uit. Al dat speelgoed! Helemaal leuk wordt het zodra je de racebaan ontdekt. Een enorme tafel met een raceparkoers, en autootjes op afstandsbediening. Ik voelde mij ineens weer kind.

Maar het was de laatste kamer van het museum die ik helemaal geweldig vond: een enorme ruimte gevuld met modeltreintjes, huisjes, dorpjes, bergen. Overal lichtjes en verborgen hoekjes en kantjes, onder een geprojecteerde hemel die dag, nacht, onweer en zelfs vuurwerk over de modelbergen wierp. Héérlijk!

Modeltrein Traumwerk Museum

Een modeltreintje in het Traumwerk Museum

Heb je van al dat gespeel honger gekregen? Dan kan je terecht in het Klostergasthof Höglwörth, dat vlakbij ligt.

De Molenaar

Matthias Mühlbache is de jongste telg van zijn familie, die al acht generaties de watermolen Maiermühle, in Teisendorf, in handen heeft. Het 150 jaar oude rad draait nog elke dag en stuurt zowel moderne als traditionele machinerie aan die in één jaar van 50 ton graan 3,5 ton bloem maken. In het kleine winkeltje dat aan de molen verbonden is, vind je bloem, pasta’s en andere heerlijke producten.

molenrad

Het 150 jaar oude molenrad is steeds in beweging

Het is een echte aanrader om daar even te stoppen en iets lekkers uit te kiezen. Maar helemaal interessant wordt het als je vraagt om een rondleiding. Deze rondleidingen gaan een paar keer per jaar door, en je wordt als gast overspoeld met vriendelijkheid en passie voor het beroep.

Matthias

De jonge molenaar Matthias en zijn vader

Bad Reichenhall

Welke fietsroute je ook kiest in Berchtesgadener Land, het is een goed idee om te eindigen in Bad Reichenhall. Deze stad staat, je raadt het nooit, op een zoutwaterbron. Deze bron ontstond door afzetting van mineralen en zouten uit de omliggende bergen, in het water. In de stad vind je overal sporen van die zoutwaterbron. Zo kan je in het stadspark, het kuurpark, een glaasje zoutwater tappen uit een sierlijke fontein. Drink je daar een paar slokjes van, heb je genoeg vitaminen en mineralen binnen voor een week!

Mijn favoriete aspect van Bad Reichenhall moet wel de zoute luchtwandeling zijn. In het kuurpark vind je een metershoge muur, opgebouwd uit twijgjes. Deze muur is overdekt door een groot, open afdak en er wordt constant zou water over de takken gedruppeld. Loop je langs de muur, dan adem je gezonde, zoute lucht in. Het is een eigenaardige beleving, om midden in Duitsland en ver weg van de zee, zoute lucht in te ademen.

Je eindigt je dag in de Bürgerbrau brouwerij van Bad Reichenhall, waar je naast een rondleiding ook een goede pint krijgt! Santé! Ben je dan nog niet uitgekeken, is het een echte tip om in Bad Reichenhall te blijven: het is een hippe stad, met veel winkelstraten en bijzondere gebouwen. Ga ook zeker iets eten in restaurant Salin. Het perfecte einde van een perfecte dag.

Berchtesgadener Land: Bürgerbrau brouwerij

Pintje drinken in de Bürgerbrau brouwerij

Lotte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>