De Azoren, het meest westelijke punt van Europa, vormen een archipel midden in de Atlantische Oceaan. De 9 vulkanische eilanden liggen zo’n 1000 km ten westen van Lissabon en zijn onderverdeeld in de westelijke, centrale en oostelijke groep. Dankzij een gematigd zeeklimaat, dat onder sterke invloed staat van de warme Atlantische golfstroom, heerst er zowel op land als in zee een aangenaam klimaat met temperaturen die variëren van ‘s winters 14 °C tot zomers 25 °C. Met ook nog een prachtig behouden natuur maakt dit de Azoren ideaal om te wandelen.

Eilandhoppen op de Azoren

Een vakantie naar de Azoren betekent eilandhoppen. Voor een vakantie van twee weken koos ik voor vier eilanden in de centrale groep, met als beginpunt Terceira, vervolgens per vliegtuig naar São Jorge en per ferry naar Faial en Pico. De eilanden zelf zijn relatief klein, met een huurauto of taxi kan je makkelijk elk eiland binnen een paar dagen ontdekken.

Terceira

Naast kleine dorpjes met gekleurde huisjes, groene weides omringd met zwarte stenen muurtjes en lokale boeren met ezels zijn er twee grote steden op het eiland.

01-1

Het typische beeld van de Azoren

De hoofdstad, Angra do Heroísmo, staat met zijn oude binnenstad en historische fort op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In Praia da Vitoria, de tweede grote stad, wordt nog elk seizoen het traditionele stierenrennen in de straten van de binnenstad gehouden, waarbij jonge mannen de stier uitdagen.

Eilandhoppen Azoren

De Werelderfgoed huisjes van Angra do Heroísmo en het traditionele stierenrennen in Praia da Vitoria

Aan de rotsachtige kustlijn van het eiland kun je zien hoe de vulkaan destijds met al haar lava rotsblokken richting de zee heeft geduwd. Er zijn slechts 2 zandstranden op het eiland, om zwemmen overal mogelijk te maken zijn er natuurlijke zwembaden gecreëerd en hangen er zwemtrappen aan de rotsblokken.

13

De rotsachtige kustlijn van Terceira

Vanaf de zuidkust landinwaarts kom je op de vulkanische ontdekkingsroute met goed aangegeven toeristische hoogtepunten. Furnas do Enxofre, vulkanische felgekleurde vegetatie rond een dampende warmwaterbron, Algar de Carvão, een leeggespuwde vulkaan waaruit een 600 meter diepe mossige grot is ontstaan en Mistérios Negros, een prachtige wandeling door een wildernis van bos en vulkanische overblijfselen.

02

De leeggespuwde krater van Algar de Carvao

São Jorge

São Jorge is 53 km breed, slechts 8 km lang en de kustlijn bestaat voornamelijk uit hoge kliffen met een gemiddelde hoogte van 700 meter. Tussen deze kliffen liggen zogenaamde fajâ’s. Deze landtongen zijn tijdens een eruptie ontstaan toen lavastromen in zee terecht kwamen. Er is een wandeling waarbij je vanaf 800 meter hoogte op de berg van Serra de Topo een daling start via kronkelpaadjes met hortensiahagen, door weilanden en langs watervallen richting fajâ de Santo Cristo.

06

Een dalende wandeling langs hortensiahagen en watervallen

Vanaf deze fajâ loopt het pad nog 5 kilometer door tot de volgende fajâ des Cubres. Neem je tent mee, dit is een prachtige wandeling die je niet te snel voorbij wilt laten gaan!

05

Van fajâ de Santo Cristo naar fajâ des Cubres

Faial

Je arriveert hier per ferry in de prachtige havenstad van Horta, welke bij zeezeilers bekend staat als stop voor de belangrijke oversteek naar de Carribean. Het is een traditie voor zeilboten om een muurschildering achter te laten in de haven, wat geldt voor goed geluk tijdens oversteek.

07

De sfeervolle haven van Horta

Midden op het eiland kan je een wandeling maken over de kraterwand van Cabeço Gordo (op 1.043 meter hoogte). De krater heeft een doorsnede van 2 km en is 400 meter diep. Tijdens de wandeling heb je een constant uitzicht op het prachtig onbereikbare stukje natuur in de diepe krater waar na duizenden jaren een nieuwe habitat is ontstaan voor veel planten en dieren.

08

Een wandeling rond de krater van Cabeço Gordo

In het westen van het eiland vind je het maanlandschap Capelinhos. Dit landschap is gevormd in 1957 toen een vulkaan net buiten de kust uitbarstte. Na een uitbarsting van 13 maanden lang is het landschap veranderd in een grote woestijn en is het eiland zelfs 2,5 km2 groter is geworden!

09

Alleen de vuurtoren (links) is overgebleven na de eruptie in zee

Pico

Pico is vernoemd naar de grote puntige vulkaan midden op het eiland. Deze vulkaan is 2.351 meter hoog en tevens het hoogste punt van Portugal. De inmiddels vruchtbare grond eromheen staat vol met wijngaarden, en is benoemd tot Werelderfgoed door UNESCO. Om de vulkaan te beklimmen moet je je inschrijven bij Casa de Montanha de Paquinho en je krijgt een gps-tracker mee voor nood. Na een pittige rotsbeklimming van 2,5 uur word je beloond met een 360 view en met helder weer kijk je op São Jorge en Faial.

11

Uitzicht op Faial vanaf de kraterwand van Pico

Als dagafsluiter kan je met een lokale wijn neerploffen bij een van de restaurantjes in de haven van Lajes do Pico, de oudste stad van het eiland.

10

Lajes do Pico is de oudste stad op Pico

12

Uitzicht op de vulkaan vanuit de haven van Lajes do Pico

Informatieve websites voor het plannen van je reis zijn:

Margriet
Laatste berichten van Margriet (alles zien)
  1. Derk Buisman zegt:

    Geachte heer/ mevrouw,

    Volgend jaar zomer wil ik graag voor 3 weken, in juli, backpacken op de Azoren. Nu zag ik dat een retourvliegticket tegen ongeveer 250 euro kost. Het is voor het eerst dat ik ga in mijn eentje op vakantie wil en mijn vraag is dan ook hoe ik alles (boot van eiland naar eiland, hostels, vervoer op de eilanden) het beste kan regelen. Het lijkt me ook leuk om andere jongeren tegen te komen en mee op te trekken. Zou u mij misschien het één en andere kunnen adviseren?

    Met vriendelijke groet,

    Derk Buisman

    • Beste Derk,

      Bedankt voor je bericht op Reishonger.nl en wat ontzettend gaaf dat je 3 weken wilt gaan backpacken op de Azoren! Ik heb mijn reis zelf gepland. Ik heb een vlucht naar Terceira geboekt bij TAP Portugal. Vanuit Terceira een binnenlandse vlucht (SATA Airlines) gepakt naar Sao Jorge, en vanuit daar weer de ferry naar Faial en Pico. Dit was de voordeligste optie in mei. Je zou de ferry en vliegtickets met elkaar kunnen vergelijken. Ik heb gekampeerd op de azoren dus ben slechts bekend met de campings. Azoren is niet heel erg toeristisch, ik denk dat je eerder een Airbnb of leuke bed&breakfast zult vinden dan een hostel. Via de website van Visitazores.com worden accomodaties aangeboden i.c.m. bijvoorbeeld een surfcamp! Dit is meteen een perfecte manier om andere jongeren tegen te komen. Op deze site vind je trouwens alle informatie die je nodig hebt en voorafgaand aan je trip wilt weten! Wellicht kan je ook eens met hun contact opnemen voor advies over het in contact komen met andere jongeren op de Azoren.

      Succes en heel veel plezier met de voorbereidingen!
      Margriet
      Reishonger

  2. Hoi Margiet!
    Ik ben samen met mijn vriend ook druk bezig om mijn 3 weekse backpack reis naar de azoren te plannen voor aankomende zomer! Hoe meer ik lees en zie hoe liever ik er heen wil! Het ziet er zo tof en mooi uit allemaal 🙂
    Ik vroeg mij af hoe jij het gedaan hebt, heb jij een auto of taxi gehuurd of heb je een jeepsafari gedaan om verschillende eilanden te verkennen? En hoeveel kost een taxi daar ongeveer? Wij zullen in principe de eilanden, sao miguel, pico, faial, sao jorge en terceira gaan bezoeken.
    Alvast bedankt!
    Groetjes
    Demi

    • Margriet zegt:

      Hoi Demi,

      Bedankt voor je reactie en wat tof dat je op trip gaat naar de Azoren! Ik wil ook zeker nog een keer terug om zowel de eilanden die ik al heb gezien, als de nog onbekende eilanden te bezoeken!
      Wij hebben in 2 weken tijd 4 eilanden bezocht. Eerst Terceira, hier hebben we een auto gehuurd en hebben we 4 dagen rond gereden (vooral de vulkanen-route niet overslaan!). We hebben vervolgens via SATA een vlucht gepakt naar Sao Jorge en hier alleen een wandeltocht gedaan van 2 dagen. Ik weet niet meer precies wat de taxi ons heeft gekost maar het was niet duur. Via het VVV op het vliegveld kwamen we aan een Engels sprekende taxi chauffeur. Vanuit Velas hebben we een boot gepakt naar Faial en hier weer een auto gehuurd. Dat raad ik ook zeker aan want Faial heeft zoveel moois verspreid over het hele eiland! Vanuit Faial hebben we de boot naar Pico gepakt, hier weer een auto gehuurd, de vulkaan beklommen en na 3 dagen via de ferry weer in Sao Jorge terug aangekomen waar we het vliegtuig terug naar Terceira hebben genomen. Ik denk dat het voor jullie ook voordelig zal zijn om vanuit Sao Miguel het vliegtuig via SATA airlines te pakken, alhoewel de ferry overtocht met grote kans op walvissen en dolfijnen wel mooier zal zijn. Mocht je verder nog tips nodig hebben, mail mij gerust! Succes met het plannen van je trip!
      Groetjes Margriet

  3. Madeleine zegt:

    Beste Margriet,

    Dit voorjaar wil ik super graag gaan backpacken in de Azoren. Ik heb al een beetje in mijn hoofd wat ik wil gaan doen en ben er flink voor aan het sparen. Ik wil graag gebruik maken van campings en probeer erachter te komen wat de verwachte tarieven zijn en hoe de drinkwatervoorzieningen zijn? Heb jij hier informatie over en zijn sommige campings misschien aan te raden? Ik reis met een klein tentje. (de eilanden: Faial, Pico, São Miguel, Terceira, São Jorge)
    Daarnaast beschik ik niet over een rijbewijs, wel heb ik begrepen dat er buslijnen zijn die bruikbaar zijn zolang er rekening gehouden wordt met de vertrektijden. Heb je hier toevallig ook ervaring mee? Ik wil graag zoveel mogelijk zien en wandelingen maken! Heb er al superveel zin in en kan bijna niet kiezen tussen wat ik wil gaan ondernemen.
    Alvast bedankt!
    Met vriendelijke groetjes,
    Madeleine

    • Hoi Madeleine,

      Wat tof dat je gaat backpacken op de Azoren! De drinkwatervoorzieningen op de Azoren zijn prima, wij hebben water uit de kraan gedronken en water uit een waterval gehaald en dat gekookt. Wij hebben voornamelijk wild gekampeerd. In Velas op het eiland Sao Jorge is een camping waar we 2 nachten hebben gestaand voor circa 20 euro. De eilanden zijn heel veilig en iedereen is aardig. Als je geen camping kunt vinden mag je vast wel op iemand zijn erf staan! Misschien op Sao Miguel is dat wat lastiger, omdat dit toeristischer is.
      Ik zou lekker gaan liften! Wij hebben 1 keer op Sao Jorge een taxi gehuurd en daarmee voor 15 euro naar de andere kant van het eiland gebracht. Dit was wel één van de weinig Engels sprekende taxichauffeurs die we hadden gekregen via het VVV op het vliegveld (tip!). Hij kwam ons de volgende dag aan het einde van onze hiketocht weer halen (zie ook mijn verhaal over een wandeltocht op Sao Jorge).
      Alle wandelingen staan overigens op de toeristen website van de Azoren!
      Ik hoop dat je hiermee uit de voeten kunt! Veel plezier alvast, de eilanden zijn zo mooi! Groetjes Margriet

      • Madeleine zegt:

        Beste Margriet,

        Heel erg bedankt voor je reactie! Ik heb heel veel aan deze informatie. Tijdens het verder voorbereiden van mijn vakantie ontstond er nog een vraag waar ik nog geen duidelijkheid over heb kunnen vinden. Jullie hebben veel wild gekampeerd. Hoe hebben jullie dan gekookt? Verkopen ze bijvoorbeeld campingaz op de Azoren. Wat is een handige manier om te koken? Ik tel de weken af!

        Met vriendelijke groetjes,
        Madeleine

        • Margriet zegt:

          Hoi Madeleine,

          Geen dank! Fijn dat je iets hebt aan de informatie die ik je heb gegeven. Wij hebben zelf een benzinebrander van MSR. Die zijn erg makkelijk te vullen bij elke benzinepomp en je kunt hem in het vliegtuig leeg mee nemen in je ingecheckte bagage. Houdt er rekening mee dat op de Azoren ‘slechts’ in de grote stad op elk eiland een mogelijkheid zal zijn om campinggas aan te schaffen!
          Groetjes Margriet

  4. Hoi Margriet,

    Ik zie in de reacties dat je over de vulkanen-route op Terceira spreekt. Ik kan deze nergens vinden… Kan jij mij helpen?

    Heel erg bedankt voor dit informatieve en nuttige artikel!!

    Groetjes,
    Lut

    • Hallo Lut,

      Tof dat je naar de Azoren gaat! Op Terceira loopt er een weg (R 5-2) dwars over het eiland van oost naar west. Langs deze weg staan borden met uitzichtpunten en bezienswaardigheden m.b.t. vulkanisme! Je kunt het beste even op Google de tourist map Terceira erbij zoeken, hier zie je de route met icoontjes aangegeven. Deze kaart kan je overigens ook meepakken op het vliegveld! Veel plezier daar, het is er zo ontzettend mooi! Groetjes Margriet

  5. Hoi Margriet, ik las iets over verschillende ferries echter heb ik tot nu toe 1 organisatie gevonden en ik schrok van de prijs. Heb jij een suggestie? We willen van Sao Miguel naar Terceira (retour). Mvgr. Erno

    • Hoi Erno,

      Ik zou deze afstand per vliegtuig doen, er is een voordelige maatschappij die tussen de eilandjes vliegt. De ferries zijn enkel voordelig op korte afstanden. Wij hebben destijds gekozen voor twee verschillende vakanties, waarbij we de eerste keer de centrale eilanden bezochten en een tweede keer Sao Miguel.

      Groetjes Margriet

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>