De vele gezichten van Iran

Iran ademt godsdienst. En je hoeft maar een uur in Iran rond te rijden om te weten, wie hier aan de macht is. Overal, maar dan ook overal hangen posters van Khomeini en Khamenei.

In Kashan kan je Badgirs zien, dit zijn windtorens die wind opvangen en deze doorgeven aan de woningen eronder.

Bij de moskee, in restaurants en hotels, in de straten, je komt ze overal tegen. De president niet, Mahmoud Ahmadinejad is totaal afwezig. Wel hangen in elke stad nog steeds rouwfoto’s van de overleden soldaten als gevolg van de oorlog met Irak uiteraard onder goedkeurend oog van Khomeini en Khamenei.

De tentakels van de overheid gaan ver, heel ver, in het privéleven van de bevolking. Het toverwoord is hier: stiekem. Want natuurlijk ontmoeten jongens en meisjes elkaar. Maar als dat te openlijk gebeurt, wordt bijvoorbeeld een theehuis gesloten! De meeste mensen hebben een satelliet-TV. Maar voor de buitenwereld is alles verborgen. Niet iedereen is natuurlijk even gelovig, maar doet dat zelden openlijk. Want een baan bij de overheid is vaak alleen weggelegd voor gelovige moslims.

Iedereen heeft het redelijk goed, maar er is niet veel luxe. Geen grote supermarkten, weinig restaurants en natuurlijk geen bars. Wel veel theehuizen (merendeels mannen) waar je ook goed kunt eten. Veel mensen zijn hoog opgeleid, maar een baan is niet voor voor iedereen weggelegd. De kleuren van de Iraanse vlag zijn rood, groen en wit. Maar dat kunnen ze beter veranderen in grijs, blauw en zwart. Dat zijn de kleuren die je ziet op straat. Bij de mensen thuis zie je ineens jeans en leuke kleding verschijnen. De avondjurken die in de etalages hangen, worden gedragen op vrouwenparty’s of bij feesten van de familie.

De vele gezichten van Iran
Iran moet je bezoeken om de cultuur en de mensen. Langs het strand liggen: vergeet het maar. Vrouwen mogen niet in publiek zwemmen, alleen in afgesloten zwembaden tijdens bepaalde uren. En in hijab. Op het strand alleen vrouwen in hijab. Dan is de lol er gauw af. Want de religieuze politie is overal. Buitenlanders worden meestal met rust gelaten, maar Iraniërs kunnen gearresteerd worden. Bovendien is hier de sharia van kracht. Dus de straffen zijn niet mis. Het land wordt getiranniseerd door de regering en de politie.

In het weekend is de hele goegemeente aan de picknick (zouden ze daarom nauwelijks restaurants hebben?). Nooit gedacht dat hier ordinaire meisjes te zien zouden zijn. Hoe ze het voor elkaar krijgen met die kleding… haar hoog opgekamd soms geblondeerd, strakke legging, heel hoge pumps met glitters, sjaal met allerlei dingen versierd en een make-up… en ernaast zitten de zwarte chadors.

De jongeren zijn het over het algemeen niet eens met de regering, maar ja er is geen keuze. De ouderen en de orthodoxen spreken we over het algemeen niet. Maar een Iraanse lente – nee, dat zit er niet in. Zeker gezien de resultaten in de rest van het Midden-Oosten. En misschien zijn de mensen gewoon te aardig…

Gastvrij Iran
In Iran maken de mensen zelf de meeste indruk. Nergens ontmoet je zoveel gastvrijheid. De mensen zijn enthousiast dat we in Iran reizen. We horen heel vaak: “Where do you come from?” en nog meer: “Welcome in Iran”.

We praten met ontzettend veel verschillende mensen, op straat, in parken, onderweg en bij hun thuis. We worden uitgenodigd bij ze thuis, om te eten en te slapen. En dan altijd: bedankt dat je onze gast wilde zijn! Ook samen praten we heel wat af. Iran heeft diepe indruk bij ons achtergelaten. Deze bevolking allemaal terroristen – NOOIT. Maar iedereen hier houdt intens veel van zijn land. Als er ooit een aanval mocht komen, dan zal de hele bevolking zich achter de regering scharen en zich dood vechten. Laten we hopen dat het nooit zover zal komen.

“Het mooiste land ter wereld moet toch wel Nederland zijn,” zo wordt ons verschillende keren verteld. Daar keken we de eerste keer vreemd van op. Maar Nederland is bloemenland en die hebben ze hier nauwelijks. Dus een land met de meeste bloemen ter wereld moet dus wel het mooist zijn. We zijn inderdaad verwend met bloemen en tuinen.

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>