De Powerscourt Waterval

Ierland, met zijn grillige heuvels, heeft een heel aantal prachtige watervallen. De hoogste daarvan is de Powerscourt waterval, in de heuvels van Wicklow. Deze waterval ‘hoort’ bij het domein en de tuinen van Powerscourt, zo’n vijf kilometer van de waterval.

Powerscourt Waterval

Ierland, met zijn grillige heuvels, heeft een heel aantal prachtige watervallen. De hoogste daarvan is de Powerscourt waterval, in de heuvels van Wicklow. Deze waterval ‘hoort’ bij het domein en de tuinen van Powerscourt, zo’n vijf kilometer van de waterval.

En net omdat de waterval bij dit domein hoort, betaal je een kleine som om ze te bezoeken. Manlief en ik vonden dat maar niets en zochten een andere manier om de waterval toch te zien, zonder dat we daarbij een heuse speeltuin, hot-dogkraampjes en parking moesten trotseren.

Powerscourt

Wilde Brem
De Wicklow Mountains vormen een prachtig terrein om te wandelen. Goede stafkaarten zijn dan belangrijk. Zeker omdat de meeste wandelingen op die stafkaarten aangeduid zijn in rode stippellijn.

We wisten dat de waterval in een vallei liep, half omringt door heuveltoppen, die als een hoefijzer om de vallei liggen. De hellingen van de vallei zelf waren te steil om zo maar af te dalen, en bovendien begroeid met wilde brem. Wilde brem kleurt in de zomer en herfst de heuvels van Ierland heldergeel. Als je tegen de plant stoot, komt er een warmzoete, kokosachtige geur vrij. Maar de plant is vooral stug en prikkend; niet ideaal om door te waden.

Er zat dus niets anders op dan de paden te volgen tot we de waterval in het zicht zouden krijgen.
Powerscourt Waterfall

De Waterval
Uiteindelijk vergaten we de waterval, we genoten te veel van de wandeling. Volgens de stafkaart moesten we een fiks stuk wandelen voor we bij de waterval zouden komen en dat stuk liep door prachtige bossen. Wanneer we eindelijk de waterval zagen, waren we zelfs verrast. Zelfs van op afstand, aan de andere kant van de vallei, was ze indrukwekkend. Het water stortte zich in verschillende stroompjes van de rotsen, om uiteindelijk onderaan toch samen te komen in een natuurlijk bassin.

We hadden een prachtig uitzicht, dat varieerde naargelang we verder wandelden. En uiteindelijk kwam ook het geruis van het water binnen gehoorsafstand. Indrukwekkend! Een aanrader voor wie ooit Wicklow bezoekt.

De Waterval

Powerscourt Gardens
En voor wie daarna in alle rust wil flaneren, kan terecht in het domein Powerscourt. Het grootse landhuis ligt te midden van verschillende prachtige, soms thematische, tuinen. Zeker wanneer je ze door de week bezoekt, wanneer er minder toeristen zijn, is het een prachtige plek om te bezoeken.

Powerscourt Gardens

Lotte
  1. HEYSE Lieven zegt:

    Hallo Lotte,

    Heel boekende artikels en mooie foto’s met de gaspeldoornen (“furze”) in bloei, mijn Ierse favoriete plant. Die ruikt inderdaad naar kokosnoot en het meest intens in de lente.

    Een echte aanrader in deze regio: The Wiclow Way, long distance walk. Iedere dag een ander landschap, evenals de Kerry Way, the Beara Way, …
    De long distance walks in Ierland zijn echt subliem vooral in de lenteperiode, zoals jij alvast ook weet.

    Rond welke periode zijn uw foto’s genomen: meimaand?
    Heb je de Barrow Way reeds gewandeld?

    Een Vlaamse backpacker-Ierlandfan

  2. Dag Lieven!

    Dank je voor je compliment. Mijn foto’s zijn meestal genomen tussen september en november. Ik hou van de herfst in Ierland, zo rijk in kleuren!

    Ik heb de Wicklow Way, Barrow Way en Mid Clare Way bewandeld, telkens slechts een stuk. Hoewel de wandelingen, zoals je zegt, subliem zijn, vind ik het leuker mijn reis niet te plannen. Je maakt de meest interessante dingen mee wanneer je van je pad afwijkt 😉

    Als je deze link volgt, kom je bij mijn verzamelde artikels terecht. Enkele ervan gaan over de Barrow Way, mijn belevenissen in Ierland en zijn prachtige natuur!
    https://www.reishonger.nl/author/lotte-wildiers

    Sláinte 😉
    Lotte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>