De Islamitische stempel in Zuid-Spanje

In de tijd van Francisco Franco is er gigantische historie vastgelegd, zowel in Spanje als in de buurlanden. Mede dankzij de Marokkanen die onderweg waren naar een verovering van Frankrijk zijn de steden in zuid Spanje opgebouwd met een enorme Islamitische invloed. Aangekomen in Spanje besloten deze vechtersbazen namelijk niet verder te gaan, maar zij verbleven in Spanje. Vervolgens zijn er in de Romeinse tijd nieuwe kunstwerken gebouwd met de bekende Romeinse stijl waar wij Europeanen veel bekender mee zijn. Het resultaat dat je tot op de dag van vandaag nog kunt zien, is een mix van zeer gedetailleerde Islamitische en Romeinse bouwwerken, straten en vele krachtige versieringen.

plaza_de_espana_sevilla

In het populaire Andalusië zijn vooral steden als Sevilla, Almería, Granada, Antequera en Córdoba echte toeristische trekpleisters, net als de Britse enclave Gibraltar met de markante rots, het spectaculair gelegen Ronda, de historische stad Cádiz en de populaire badplaats Marbella! Evenals de zonnige costa’s van de geliefde Costa del Sol en het fraaie landschap van uitgestrekte olijfboomgaarden, citrusgaarden en ruige bergen! Het is dan ook niet voor niets dat Kras meerdere verschillende rondreizen naar deze prachtbestemming aanbiedt. Maar je natuurlijk ook je eigen reis organiseren. Toen ik de kaart van Spanje erbij pakte en inzoomde op Andalusië ging mijn interesse uit naar drie stadjes: Sevilla, Cordoba en Granada. Ik besloot in een halve maan circel deze gezellige studenten stadjes in Andalusië te bezoeken.

Serieus Sevilla

Ik begon mijn bezoek in het mooie Sevilla, de ietwat grotere en meer toeristische stad waar je tussen allemaal Nederlandse en Duitse vakantiefotografen loopt, waar vooral de Santa Maria kathedraal in het oog springt. Vanuit het busstation liet ik mij leiden door de rivier die mij richting de binnenstad bracht. Via Plaza de Torres, waar iedere zondag de traditionele stierengevechten gehouden worden, belandde ik in het hart van Sevilla. Wanneer je door de binnenstad van Sevilla loopt zie je dat er flink geïnvesteerd is in onderhoud en transport. De gebouwen en straten zien er netjes uit, en met een moderne tram dwars door het centrum ben je snel in elke hoek van de stad.

Een Lonely Planet of plattegrond van Sevilla is overbodig. In iedere straat en op elk plein ligt de typische atmosfeer van Sevilla voor het oprapen, welk straatje je ook in loopt. Met de warme kleuren van de geplasterde muren en de heerlijk warme zon in de rug dat de hele stad opfleurt voel je je meteen op je gemak. Na een aantal uren wandelen door de binnenstad tussen de vele paard-en-wagen-taxi’s dacht ik alles wel gezien te hebben. Totdat ik op Plaza de España terecht kwam en me realiseerde dat ik het mooiste eigenlijk hier pas ontdekte. Op Plaza de España dat momenteel gedeeltelijk gerestaureerd wordt, ontdek je een enorm aanbod aan details op muurtegeltjes, bruggetjes, vloeren en plafonds. Het drie verdiepingen tellende gebouw met lange balkonnen, omringt het half ronde plein als een brede panoramafoto.

Mocht je in Sevilla in het hoogseizoen vertoeven dan biedt Sevilla enorm veel mogelijkheden om in de kleine parkjes en op de vele bankjes in de schaduw met je fles water even uit te puffen. Tel ongeveer twee dagen uit om de hele binnenstad te verkennen, en te genieten van de heerlijke aangename atmosfeer in Sevilla voordat je de trein neemt richting Cordoba.

Mesquita moskee, Cordoba

Genieten van de stille avonden in Córdoba

Toen mijn trein na een uur het moderne station van Córdoba binnen reed, stond Ramon, mijn Spaanse couchsurf-host mij reeds op te wachten. Hij nam mij direct mee de stad in langs de drukke weg en langs de eerste universiteitsfaculteit van Córdoba. Het centrum van Córdoba bestaat uit drie gedeeltes, namelijk het Joodse gedeelte, het nieuwere historische gedeelte en het moderne winkelgebied. Binnen 10 minuten doorstappen bereikten we het Joodse en oudste gebied dat in het Spaans bekend is als de Juderia. In de vele kruisende kleine steegjes kun je heerlijk rondlopen alsof je dwaalt in een labyrint. Links, rechtdoor, rechtsaf, het maakt niet uit want je komt altijd wel op een leuk plekje uit! De leukste manier om dit soort stadjes te beleven is het doelloos rondlopen en je te laten verrassen in de rustigste straatjes.

Elk straatje is betiteld met een naam geschreven in de traditionele letters. In een van de kleinste steegjes heeft een lokale grappenmaker met traditionele letters de muur versierd alsof het de straatnaam is. Dit steegje heet nu: ‘He encontrado un atajo’, vrij vertaald: ‘ik heb een kortere weg gevonden’. Eenmaal dichter naar het hart van het centrum kom je uit in het nieuwere gedeelte dat vooral een Romeinse stijl kent. Een grote prachtige moskee op het plein, de herbouwde Romeinse brug die in een traditionele en tegelijkertijd moderne stijl het zuidelijke gedeelte met de historische stad verbindt. De lokale bewoners vinden het een afschuwelijke brug dat vloekt met de traditionele moskee op de achtergrond. In het moderne winkelgebied vind je Plaza de las Tendillas met in het midden een monument voor de Gran Capitán die je overal in Spanje tegenkomt. De versie van het standbeeld in Córdoba is in het grijs afgebeeld met een wit hoofd omdat hij onthoofd is. Na de flinke wandeling nam Ramon mij mee naar de traditionele barretjes om de lokale sterke wijn van de gebieden Montilla en Moriles te drinken, en om de beste tapas te nuttigen. Heerlijke zeedieren, slakken en een dikke tomatensoep dat met brood opgelepeld wordt.

Voor Córdoba hoef je slechts één dag uit te tellen, en om de beste indruk van Córdoba te krijgen is de avond het beste moment van de dag om de Juderia en de omgeving van de rivier te bezoeken. Op de late avond is het er erg rustig en zijn de vele toeristische winkeltjes gesloten waardoor je heerlijk kunt genieten van de stille straatjes en de mooie gevels, deuren en zware luiken voor de ramen. Overdag ben je niet de enige in de steegjes en hangen de ramen vol met toeristische koopwaren zoals armbanden, ansichtkaarten en alle andere troep die je in elke toeristische stad weer tegenkomt.

alhambra_granada

Laat je verrassen in bruisend Granada

De ruim twee uur durende busrit verzekerde mij een bezoekje aan Granada. Vergeleken met Córdoba is Granada een stuk groter en een stuk geavanceerder. Ook Granada is een trotse eigenaar van de Juderia met de vele smalle steegjes. Echter is Granada gebouwd op een heuvelachtig landschap dus ik moest flink wat klimmen om de stad te verkennen. Dat had wel weer als voordeel dat je van de mooie vergezichten over zowel de omringende natuur als de stad zelf kan genieten.

In Granada kun je vooral genieten van de vele muurschilderingen op de grote appartementgebouwen. Iedere gevel heeft een andere kleur en andere decoraties. De Islamitische invloed in Granada is veel levendiger en soms is het net of je je in een Arabisch land bevindt. De vele kleine Islamitische winkeltjes in de smalle steegjes hangen vol met warme dansende kleuren van de verschillende materialen en stoffen waarmee tassen, sjaals en kussentjes geweven zijn. In andere straatjes zie je kraampjes die vol staan met heerlijke kruiden vel gekleurde kruiden en andere specerijen. Een schouwspel van kleuren en geuren. In de Juderia van Granada heb je vele barretjes die precies zo ingericht zijn zoals je ze in Marokko zou vinden, inclusief de mogelijkheid tot het roken van Shisha.

De mooie binnenstad met de gigantische kathedraal verschilt niet veel van die van Sevilla en Córdoba. Granada onderscheidt zich door het nachtleven. Dankzij de vele lokale en internationale erasmusstudenten is het nachtleven bruisend. Ontelbaar veel barretjes, groepen studenten en een proefbare gezelligheid.

Reisgids Andalusië: Sevilla, Cordoba, Granada, Almeria | Michelin groene gids

Reisgids Andalusië: Sevilla, Cordoba, Granada, Almeria

Het historische wonder Alhambra

Het hoogtepunt van Granada heb ik voor het laatste bewaard, namelijk het imposante Alhambra; een middeleeuws paleis en fort van de Moorse heersers van Granada. Dit bouwwerk dat genoteerd staat op de UNESCO World Herritage lijst heeft zich hoog op de berg aan de stad gevestigd. Voor het bezichtigen van Alhambra is het noodzakelijk om enkele dagen van tevoren entreekaartjes te boeken, of ‘s morgens vroeg in de rij bij de kassa aan te sluiten. De UNESCO heeft namelijk quota gesteld qua bezoekersaantallen. Ik besloot voor de laatste optie te gaan, en om 5 minuten over 7 kon ik als 21ste persoon aansluiten in de rij voor de kassa die pas om 8.00h open ging. Een half uur later stonden er inmiddels 100 bezoekers achter mij geduldig te wachten in de hoop dat ze überhaupt een kaartje konden bemachtigen. Evengoed valt er rondom het Alhambra ook veel te zien, want de natuur en omgeving en het Alhambra zelf zijn op zich al de moeite van het bezoek waard, met uitzicht op de Sierra Nevada en de vlakte van Córdoba.

Kijk hier voor beschikbaarheid van tickets voor Alhambra: tickets Alhambra.

Nasrid paleis

Eenmaal binnen ben ik rechtstreeks naar het Nasrid paleis gelopen. Alleen daar al kun je meer dan een uur rond blijven lopen in de verschillende kamers, de kleine patio’s en kronkelende gangen. Elke muur heeft ontzettend veel details ingegraveerd. De vele decoraties, houtsnijwerken en gekleurde tegeltjes dat het Nasrid paleis rijk is. Het Arabische schrift vind je vele malen terug, ingegraveerd in de muren, pilaren en plafonds. Ze zijn allen indrukwekkend afgewerkt.

Het Nasrid paleis is omringd door het Generalife paleis, grote tuinen en andere kunstwerken met aan de noordkant het Alcazaba (het oudste gedeelte van het fort) met zijn verdedigende muren en torens dat een prachtig uitzicht geeft over geheel Granada en nog veel verder. Het Alhambra is niet te beschrijven, en geen enkele foto voldoet aan de kwaliteit van dit gigantische kunstwerk. Je zult zelf een bezoek moeten brengen om er meer over te weten te komen.

Aan het einde van deze ‘drie steden tocht’ denk ik terug aan drie gezellige steden die allemaal met elkaar overeen komen, en toch weer compleet verschillend zijn. Elke stad heeft zijn eigen specialiteiten en kenmerken. Drie prachtige steden waar je heerlijk rond kunt dwalen en waar altijd iets te doen is. Met de Alhambra als hoogtepunt is Andalusië enorm rijk.

Tekst en fotografie: Frederik Iedema

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)
  1. Jeroen Schless zegt:

    Sinds eind 2010 kun je de Mezquita in Cordoba ook ‘s avonds bezoeken, als het donker is. Je krijgt dan een schitterende lichtshow te zien. Deze bezoeken vinden wel plaats in groepsverband en kosten 18 euro per persoon, normaal 8 euro. Meer info en reserveren van kaartjes kan online, maar het reserveringsgedeelte op de site is in het Spaans en je moet je dan ook eerst inloggen, niet echt handig voor toeristen. Dus misschien handig te melden dat je bij de grotere El Corte Inglés, het warenhuis in Spanje, bij de ticketbalie ook kaartjes kunt kopen. Deze tip staat trouwens in de Y-Guide Andalusie, de reisgids die je bij de Andalusia Travelcard krijgt. Met deze travelcard slaap je bij de leukste adressen, eet je in heerlijke restaurants in Andalusië en je krijgt nog korting ook, ook nog bij allemaal leuke dingen om te doen en bij het huren van een auto op de luchthaven van Malaga!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>