Een eigen kasteel in Ierland

Twintig jaar geleden ging de Amsterdamse Shelly voor een lang weekend naar Dublin. Dat dit de eerste stap naar een emigratie naar Ierland zou worden, kon zij op dat moment nog niet vermoeden. Toen de vonk met de Ierse Peter oversloeg, was er echter geen weg meer terug. Zes maanden later verhuisde Shelly naar het thuisland van haar 'love at first sight'. Inmiddels heeft het stel niet alleen vier dochters, maar ook een eigen kasteel in Ierland.

De oprijlaan van Castle Durrow, het kasteel van de Nederlandse Shelly en haar Ierse man Peter.

De oprijlaan van Castle Durrow, het kasteel van de Nederlandse Shelly en haar Ierse man Peter.

Hoe ben je precies in Ierland terecht gekomen?

“Twintig jaar geleden ging ik voor een lang weekend naar Dublin om een vriendin te bezoeken”, vertelt Shelly. “Tijdens dat weekend zijn wij met wat vrienden van haar gaan eten en Peter was daar ook bij. Hij is een echte Dubliner, die in de horeca is gerold. Hoewel we allebei geen formele horecatraining hebben gevolgd, zijn we wel altijd met eten bezig geweest. Voor mij was het love at first sight.”

Hoe verliep je verhuizing van Nederland naar Ierland?

“Zes maanden na onze ontmoeting ben ik naar Ierland vertrokken. Mijn spullen heb ik niet allemaal direct verhuisd, maar beetje bij beetje. De verhuizing verliep soepel, zonder veel problemen. Maar dat komt misschien ook omdat Peter al zijn hele leven hier woont. Voordat ik naar Ierland vertrok, had ik mijn hele leven in Amsterdam gewoond. Ik had altijd gedacht dat ik veel zou reizen, maar nooit dat ik echt zou verhuizen!”

Castle Durrow is een Ierse 'mansion' van maar liefst 300 jaar oud. Shelly en Peter knapten het gebouw in 2,5 jaar eigenhandig op.

Castle Durrow is een Ierse 'mansion' van maar liefst 300 jaar oud. Shelly en Peter knapten het gebouw in 2,5 jaar eigenhandig op.

Inmiddels hebben jullie een eigen kasteel in jullie bezit! Hoe is dat zo gekomen?

“In 1998 waren we toe aan verandering. We hadden een paar restaurants in Dublin en waren op zoek naar een nieuwe uitdaging. Het leek ons leuk om iets te vinden dat we konden restaureren en waar we ook kamers bij konden betrekken. Ook wilden we groter gaan wonen. Al deze wensen kwamen samen in wat nu Castle Durrow is. Dat het zo’n gigantisch project zou worden, hadden we echter nooit kunnen bedenken!”

“Toen we het gebouw zagen, werden we op slag verliefd. Daardoor keken we eigenlijk nauwelijks naar wat er moest gebeuren – en dat was eigenlijk bijna alles! Van het dak tot de ramen en van de elektriciteit tot en met het water. In totaal heeft de verbouwing dan ook zo’n 2,5 jaar geduurd. We deden alles onder eigen toezicht en met direct labour. Ik heb zelf de concepten voor de hele inrichting bedacht en uitgevoerd. Alle kleuren, elk bed en iedere vaas of art work heb ik zelf gekocht.”

Durrow is een hotel met 48 kamers. Shelly richtte het met zorg in: "Alle kleuren, elk bed en iedere vaas of art work heb ik zelf uitgezocht."

Durrow is een hotel met 48 kamers. Shelly richtte het met zorg in: "Alle kleuren, elk bed en iedere vaas of art work heb ik zelf uitgezocht."

Wat bieden jullie op Castle Durrow aan en waarom hebben jullie voor dit concept gekozen?

“Wat wij aanbieden is dat wat we zelf zoeken als we ergens heen gaan. Op reis houden Peter en ik beiden van lekker eten, uitslapen in een groot bed en laat ontbijten. Kortom: relaxen! Als ik ergens verblijf, wil ik kunnen zien dat de eigenaren hun hart en ziel in hun project hebben gestopt. Ik geef mijn geld immers aan hun product, dus wil ik het beter hebben dan het bij mij thuis zou zijn. Met deze gedachte runnen wij Castle Durrow.”

“De kamers hebben wij met zorg ingericht; met heerlijke bedden, ruime kamers en mooi uitzicht. Voor gezinnen zijn er familiekamers, met een aparte kamer met een stapelbed. Zo heb je als ouders je kinderen in de buurt maar ook privacy. Onze eetruimte is wat mij betreft de mooiste van heel Ierland. Een bar met een open haard en een stoute kat die elke dag naar binnen probeert te komen. Lekker eten en vriendelijk personeel, zonder dat het een vermogen kost. Precies zoals ik het zelf wil als ik op vakantie ben.”

Shelly en Peter met hun vier dochters. Tess, de oudste, doet op de foto mee aan een 'Junk-Kouture' competitie voor school.

Shelly en Peter met hun vier dochters. Tess, de oudste, doet op de foto mee aan een 'Junk-Kouture' competitie voor school.

Wat maakt jullie aanbod bijzonder?

“De tuinen van Castle Durrow zijn een groot deel van onze aantrekkingskracht. In totaal hebben we ongeveer 18 hectare tuinen, verdeeld in formele tuinen en ruimte voor groente en fruit. Ik ben al zo’n vijftien jaar bezig met het plannen, inrichten en verbouwen van de tuinen. Op dit moment ben ik bezig met een nieuwe kamer in de tuin en met het herdoen van de kruidenbedden. Daarnaast is het natuurlijk bijzonder dat het kasteel een mansion van maar liefst 300 jaar oud is, dat wij helemaal zelf hebben gerestaureerd. Durrow wordt gerund door mensen die er zelf wonen en die dus altijd aanwezig zijn en weten wat ze doen.”

Wat is er voor bezoekers zoal te doen in de omgeving?

“De omgeving van Durrow is prachtig glooiend. Er zijn verschillende wandelingen die bezoekers samen met een gids kunnen doen, zoals de eco walk vanuit het dorp. In de nabije omgeving zijn er vier golf courses en op een paar minuten rijden is er een schitterende Bog Walk. Door ons landgoed stroomt de rivier de Erkina, waardoor wij op de juiste tijden ook visvergunningen kunnen uitgeven. Het middeleeuwse stadje Kilkenny City is een halfuur rijden en Cork ligt op een uur rijden aan de zee.”

Het kasteel omvat behalve hotelkamers ook een restaurant, een beautysalon en 18 hectare tuinen.

Het kasteel omvat behalve hotelkamers ook een restaurant, een beautysalon en 18 hectare tuinen.

Castle Durrow biedt hotelkamers, een restaurant, een beautysalon en vormt het decor voor bruiloften. Welke van deze onderdelen vind jij zelf het leukst om mee bezig te zijn?

“Ik ben gelukkig zo verwend dat ik niet hoef te kiezen! Het enige dat ik nog miste was kleding en cadeaus. Vier jaar geleden ben ik daarom in Abbeyleix, een dorp naast Durrow, een zaak begonnen met kleding, woonartikelen, cadeauartikelen en een lunchroom. Omdat ik toch al veel koop voor het kasteel, leek dat mij leuk om erbij te doen. Het meeste koop ik in Amsterdam, zodat ik altijd een reden heb om terug naar Nederland te reizen!”

Hoe gaat een bruiloft op jullie kasteel eraan toe?

“De huwelijken op Castle Durrow doen wij heel speciaal; daar ben ik erg trots op. We verzorgen een compleet pakket, met alle ‘toeters en bellen’ erop en eraan. Onze bruiden worden aangemoedigd om vanaf hun boeking bij ons, continue wanneer ze willen te bellen of langs te komen. Het diner is als een diner in een toprestaurant, maar dan voor tot aan 180 gasten. Zelfs nu, tijdens de Ierse recessie, zijn we erg populair. We doen dus blijkbaar iets goed!”

Zijn er grote (cultuur)verschillen tussen Ierland en Nederland?

“Grote cultuurverschillen tussen Ierland en Nederland zijn er niet. De Ieren zijn erg vriendelijk en gastvrij. In de laatste jaren is de typische Ierse vriendelijkheid echt weer terug gekomen. Dat merk ik vooral aan mijn leveranciers, die nu weer een stapje verder gaan om ons tegemoet te komen. De cliënten in het hotel zijn ook weer een stuk vriendelijker.”

“Over het algemeen – natuurlijk niet allemaal en waarschijnlijk niet met alles – zijn de Ieren beleefder dan Nederlanders. Nederlanders zijn op hun beurt weer netter en meer georganiseerd. De Ieren zijn erg gelovig, zeker buiten de grote stad. Een van de eerst gestelde vragen is vaak wat je geloof is.”

De tuinen van Castle Durrow vormen een groot deel van de aantrekkingskracht van het landgoed. Shelly is al zo'n vijftien jaar bezig met het plannen, inrichten en verbouwen ervan.

De tuinen van Castle Durrow vormen een groot deel van de aantrekkingskracht van het landgoed. Shelly is al zo'n vijftien jaar bezig met het plannen, inrichten en verbouwen ervan.

Wat zijn de do’s en dont’s in Ierland?

“Antwoord nooit alleen maar met ja of nee, maar altijd met ‘yes please’ of ‘no thank you’! En als je met Ieren uit bent, dan moet je zeker deel uitmaken van de ‘next round’. In de pub, wanneer je met Ieren in gesprek bent, zullen ze je al snel een drankje aanbieden. Zorg ervoor dat je zelf ook een rondje aanbiedt! Daarnaast is de ‘sing-song’ nog steeds alive and kicking in Ierland, dus het kan geen kwaad om een Nederlandse ballade of meezinger te oefenen voordat je naar Ierland komt.”

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

“Vooral héél erg gelukkig zijn! Onze oudste dochters werken al mee in het bedrijf. De jongsten staan te popelen (niet echt hoor, haha)”.

Heb je nog tips voor lezers met vertrekplannen?

“Als je naar Ierland gaat, vergeet dan vooral je regenjas niet. We zijn niet voor niets zo’n groen land! Maar maak je niet té veel zorgen over het weer; meestal is er wel een stuk van de dag met lekker weer. Kom vooral eens langs op het kasteel voor een kop soep of om de tuinen te zien, ook al logeer je niet bij ons. En áls je naar Durrow komt, neemt dan vooral drop en de Telegraaf voor me mee!”

Meer weten over Castle Durrow?

Website: www.castledurrow.com
Facebook: https://www.facebook.com/CastleDurrow

Met dank aan Tourism Ireland.

Sascha

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>