Buitengewoon Bijzonder Borneo

Jaarlijks vliegen massa’s mensen richting Kuala Lumpur of Bangkok voor hun avontuurlijke reis. Maar ooit al gedacht aan Maleisisch Borneo? Zowel Sabah als Sarawak laten je verliefd worden op de verschillende nationale parken, lokale bevolkingen en prachtige jungle met een diversiteit aan flora en fauna.

Overnacht bij de Iban diep in de jungle

Een van de stammen die op Borneo voorkomt is de Iban bevolking. Om bij deze bevolking te kunnen overnachten, gaat er nog wel een reis aan vooraf. Je mag eerst een prachtige route van 275 kilometer rijden vanaf Kuching naar het stuwmeer van Batang Ai. Hier reis je per boot af naar een klein eiland voor een overnachting in een prachtig resort. De volgende ochtend word je opgehaald voor een indrukwekkende tocht door leden van een Iban-familie in hun eigen longboat. Een ware tocht, kan ik je vertellen.

Borneo

Een van de vele longboats van de Iban bevolking

Twee uur lang varen we namelijk middenin de jungle, over water als een spiegel en langs verschillende lokale scholen. Na een adembenemende tocht zijn we aangekomen in Nanga Sumpa, het dorpje waar we overnachten. Hier leven de families met z’n allen in één longhouse, waar elke familie een eigen ruimte heeft die uitkomt op de gemeenschappelijke gang. Vroeger om elkaar te beschermen tegen de vijand, maar nu om de cultuur in stand te houden. Ook zie je hoe elke familie met elkaar verbonden is door samen te leven in de longhouse. Volledig back to basic overnachten we in de lodge naast de longhouse. De ultieme proef voor je digital detox, want er is géén wifi en de generator gaat om 21.00 uur uit.

Longhouse Borneo

De gemeenschappelijke hal van deze longhouse

De Iban is volledig zelfvoorzienend. Ze leven vooral van hun rijstteelt en van het jagen en vissen. En dat vissen laten ze graag aan je zien! Vanaf de longboat wordt er gevist met originele werpnetten en varen we door naar de oever van de rivier. Hier worden de vissen klaargemaakt in palmbladeren en bamboe met een prachtige waterval op de achtergrond! Na een heerlijke maaltijd varen we terug naar het dorpje om te genieten van de natuur, privé rivier en lokale bevolking. Voordat we een nacht vol junglegeluiden tegemoet gaan, mochten we op bezoek bij de Iban waar we gastvrij werden ontvangen om de lokale rijstwijn te proeven.

Vissen Borneo

Met de originele werpnetten vangt de lokale bevolking hun (en onze) vissen

Een neus voor apen in Sukau

Van Sarawak vliegen we naar Sabah, waar we nóg meer natuur gaan beleven. Niet alleen natuur trouwens, want kom je in Sabah dan mag je het Sepilok Orang Oetan Centre zeker niet overslaan! Kom hier oog in oog te staan met de orang-oetans die opgevangen of als weesje gevonden zijn om hun klaar te maken voor hun weg terug naar de natuur. Want waar er honderd jaar geleden nog meer dan 230.000 orang-oetans leefden op heel Borneo, zijn daar nu nog maar 57.000 van over… Een bizar feitje, maar onwijs mooi om deze prachtige dieren te bewonderen (en te steunen).

Orang Oetan Borneo

Na het bezoekje aan Sepilok worden we naar het centrum van Sandakan gebracht, waar we een 2,5 uur durende boottocht gaan maken naar Sukau. Uiteraard is ook deze boottocht er eentje waar je ogen tekort komt voor alle prachtige vogels en ongerepte natuur. Uiteindelijk aangekomen bij het resort aan de Kinabatangan rivier, maken we vervolgens onze eerste riviercruise om op zoek te gaan naar de neusapen, ook wel Probiscus Monkey genoemd. Wat een ervaring! In het wild spot je zo een familie neusapen bij elkaar en wat zien ze er bijzonder uit. Ook de orang-oetan spotten we nog in het wild!

Neusaap Borneo

Op een bewoond Lankayan Island

Na een reis vol (lokale) belevingen, mogen we genieten op een eilandje midden in de Sulu zee. Vanaf het ‘vaste land’ van Borneo is het ongeveer anderhalf uur met de speedboot en kom je aan in het paradijs, genaamd Lankayan Island! Een eiland zoals je een echt paradijs voor ogen hebt: witte stranden, azuurblauwe zee en vanaf je lodge loop je zo de zee in of klim je in je hangmat. Echt groot is het koraaleiland niet, want in een halfuur ben je het hele eiland rondgelopen. Tijdens de wandeling kom je natuurlijk weer veel moois tegen, zo spot je kleine zwartpunthaaien of zie je groene zeeschildpadden rondzwemmen. Naast het relaxen is dit eiland ook dé bestemming om te snorkelen of te duiken.

Lankayan Borneo

Het is net een wallpaper toch? Het parelwitte strand, de azuurblauwe zee en het regenwoud op één eiland

Wat Lankayan Island extra bijzonder maakt, is dat het een broedplaats is van de groene zeeschildpad. In de periode van juni tot en met september is de kans groot dat je een schildpad haar nest ziet maken én eieren ziet leggen. Wij hadden dan ook dat geluk en hebben 84 eieren het nest in zien vallen. Even zo speciaal is het moment dat de eieren uitkomen. Deze eieren worden door een project van het eiland beschermt tegen de mens en dier. Een mooie bijkomstigheid is dat wij als bezoekers van het eiland de vrijlating van deze prachtige baby schildpadden mochten bijwonen!

Borneo

‘s Nachts wakker gemaakt worden om dit mee te maken: een schildpad die haar eieren legt

Borneo

De eieren komen uit! We worden ‘s middags van ons strandbed gehaald om de vrijlating te bewonderen

Ja, dat wil ik ook!

Wil jij ook naar Borneo en vind je het fijn om dit direct met een lokale specialist te regelen? Local Mike helpt je om je ideale reis samen te stellen.

Denise
  1. Amy van den Durpel zegt:

    Beste,

    Mijn vriend en ik zouden in juni een reis willen maken naar Borneo. Na wat opzoekingswerk kwam ik uit op deze site. Graag zouden we ook, zoals hier vermeld, een tripje naar de iban stam maken en daar overnachten. Nu vroeg ik me af hoe we dit het beste kunnen regelen? Ik ben ook al verschillende organisaties gezien die tours regelen maar deze kosten om en bij de 500 eur. Ik vroeg me af of we niet goedkoper kunnen rondtrekken in Borneo?

    Ook zouden we naar danum valley en maliau basin willen gaan, maar ook daar vind ik enkel dure organisaties die verschillende tours aanbieden…

    Ik kan moeilijk informatie vinden over het rondreizen in Borneo aangaande openbaar vervoer. Hebben jullie tips? Alvast bedankt.

    • Hoi Amy,

      Wat leuk dat je van plan bent om met je vriend in juni naar Borneo te gaan. Echt een aanrader. Alleen, moet ik je helaas vertellen dat het inderdaad erg prijzig is. Naar de Iban stam (en daar twee nachten te verblijven) kost om en nabij 500 euro. Helaas bestaat de reisorganisatie waarmee ik toentertijd naar Borneo ben geweest niet meer, anders had ik je de gegevens doorgestuurd. Ondanks dat het een dure grap is, is het wel een onwijs mooie ervaring. Je bent in een andere wereld, gaat op in de natuur, leert de locals kennen en je bent even weg van de bewoonde wereld. Leuke kijktip: https://3opreis.bnnvara.nl/bestemming/nanga-sumpa. Chris Zegers van 3 op reis is ook op bezoek geweest bij de Iban. Wedden dat je nu zeker van plan bent te gaan?

      Wat betreft de andere twee (mooie) tours die je wil doen, ben ik daar niet geweest en kan ik je helaas niets over vertellen.

      De rondreis door Borneo heb ik met de reisorganisatie geregeld en reden wij in een eigen auto rond. Kost wat extra. Openbaar vervoer in Borneo kan ik me herinneren dat er wel bussen reden. Deze gingen volgens mij wel pas weg als ze vol waren, dus geduldig moet je wel zijn 😉 Maar zeker de moeite waard.

      Als ik je een tip mag geven: ga langs bij een specialist en laat je goed informeren. Succes!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>