Hij werkte ooit op een accountantskantoor in Nederland, maar koos voor een avontuurlijk leven in Noorwegen. Het ‘kantoor’ waar hij tegenwoordig werkt heet het Lysefjord.

Preikestolen, Lysefjord, Noorwegen

Preikestolen, Lysefjord, Noorwegen

Jaarlijks begeleidt Cees Apon als berggids honderden wandelaars naar de populairste bestemming in het fjord; Preikestolen. Maar hij organiseert ook meerdaagse trektochten, die verder gaan dan alleen deze hotspot en ik ga met hem mee. Samen met Andrea Wenskat uit Maagdenburg (Duitsland) begeven we ons vijf dagen buiten de platgetreden paden en beleven alle hoogtepunten van het Lysefjord.

Meer van Skogavatnet, Lysefjord, Noorwegen

Meer van Skogavatnet

Cees en Andrea bij het meer van Skogavatnet, Lysefjord, Noorwegen

Cees en Andrea bij het meer van Skogavatnet, Lysefjord, Noorwegen

Uitzichten op het Lysefjord

Uitzichten op het Lysefjord

Flørli

Na een nacht in een tent aan de oever van het meertje van Skogavatnet lopen we over smalle paden met indrukwekkende vergezichten, in de richting van het veer naar Flørli. Flørli is een dorp dat na 1917 gebouwd werd voor de werknemers van de waterkrachtcentrale. Er woonden nog geen 60 mensen, maar er was een school, een dokter en een postkantoor. Tot 1999 was de centrale in gebruik, maar werd toen vervangen door een rendabeler variant in de berg. Het dorp van toen is nu een locatie, die geëxploiteerd wordt door de Nederlander Hessel Haker. Hij wil van het oude dorp een toeristische trekpleister maken. “Het Lysefjord is een magneet voor buitensportliefhebbers”, vertelt hij na het diner, dat hij zelf heeft gemaakt. “Flørli ligt middenin het fjord en is een uitstekende plek om te overnachten. Ik wil ervoor zorgen dat mensen het Lysefjord niet gaan bezoeken, maar het gaan beleven”.

Florli, Lysefjord, Noorwegen

Flørli gezien vanaf de veerboot

Hessel Haker, Florli, Lysefjord, Noorwegen

Hessel Haker, Flørli

In 2015 werd Hessel aangesteld door Lysefjord Untvikling met als doel het cultureel erfgoed van Flørli te behouden en het toerisme te bevorderen. Flørli is een uitstekend basiskamp voor outdoor avonturen, maar Hessel geeft ook historische rondleidingen in de centrale die nu als museum is ingericht. Je kunt in het dorp kajaks en roeiboten huren, teambuildings activiteiten en feesten voor gezelschappen houden. Er is een tentoonstellingsruimte voor kunstenaars en Flørli heeft een enorme uitdaging, waaraan ook ik me ga wagen.

Het oude school gebouw, Flørli

Het oude schoolgebouw, Flørli

Interieur oude schooltje dat omgebouwd wordt tot café

Interieur oude school. Wordt omgebouwd tot café

Langste houten trap ter wereld

De grootste attractie van Flørli is de langste houten trap ter wereld met 4444 treden! Toen de centrale nog in werking was, werd de trap gebruikt voor onderhoud van de enorme buizen die langs de bergwand lopen, maar nu is het een sportieve uitdaging die je gedaan moet hebben, zijn zowel Hessel als Cees van mening. De houten trap is een echte ‘Stairway to Heaven’, maar wel via de hel, althans voor mij. Ik ploeter naar boven. Terwijl Andrea en Cees deze martelgang vrolijk ondergaan, ga ik volledig stuk op de trappen die tot 55 graden steil zijn.

Op de langste houten trap ter wereld, foto gemaakt door Cees

Afzien op de langste houten trap ter wereld, foto gemaakt door Cees Apon

Cees op de houten trap, Flørli

Cees op de houten trap, Flørli

Het is 740 meter klimmen, maar de beloning is groot. Onderweg hebben we fantastische uitzichten over het fjord, avontuur is gegarandeerd, voldoening als je het einde haalt nog meer en na de trappen komen we in een prachtig, door gletsjers gepolijst landschap, met sneeuwvelden, kleine meertjes, zwerfkeien en trollen… ja, die leven hier nog.

Sneeuwvelden en ronde toppen, Lysefjord, Noorwegen

Sneeuwvelden en ronde toppen, Lysefjord, Noorwegen

Wildernis

Langs één van de vele meertjes zetten we ons kamp op en genieten van de serene rust van het landschap. In dit gebied is geen mobiel bereik meer, we zijn hier volledig op ons zelf aangewezen. De volgende dag worden we wakker door de warmte van de zon. Het is prachtig weer en we worden vriendelijk onze tenten uitgestoomd. Cees maakt een heerlijk ontbijt met havermout en thee. Dit is ons 5 sterren outdoor restaurant.

Ons Meertje, Lysefjord, Noorwegen

Meertje, Lysefjord, Noorwegen

Ontbijten voor de Tent

Ontbijten voor de Tent

Het 5 sterren outdoor bad is iets minder comfortabel, maar in navolging van Cees, die als eerste een duik neemt in het ijskoude water, gaan ook Andrea en ik het water in. Zelden heb ik het zo koud gehad, maar eenmaal op de kant begin ik te gloeien. Het is een bijzondere sensatie.

Ijskoud bergmeer

Ijskoud bergmeer

Kjerag rots

Via een prachtige route door het ruige landschap bereiken we het laatste hoogtepunt van de tocht; de Kjerag rots. Deze zwerfkei is ingeklemd tussen twee loodrechte wanden en bij helder weer kijk je bijna een kilometer de diepte in. Gelukkig is het mistig, maar door de onpeilbare leegte sta ik toch te trillen op mijn benen als ik me op de rots waag. Ook Andrea doet voorzichtig, maar voor Cees is dit gesneden koek en hij maakt nog even een dansje als hij op de foto gaat.

Het ruige landschap van het Lysefjord

Het ruige landschap van het Lysefjord

Plek voor daredevills, Kjerag Rots, Lysefjord, Noorwegen

Plek voor daredevills, Kjerag Rots, Lysefjord, Noorwegen

Cees voelt zich hier inmiddels zo thuis dat hij zich heeft laten naturaliseren tot Noor. “Ik heb een heel sterke band met Noorwegen en ben trots op dit land”. Zijn roots is hij overigens niet vergeten, want hij laat met liefde steeds meer Nederlanders kennis maken met het Lysefjord.

Ook met Cees mee: Outdoorlife Norway
Meer info over Flørli: Flørli
Meer foto’s Lysefjord: Frank Peters in Noorwegen

Berggids Cees op de Kjerag rots

Berggids Cees op de Kjerag rots

Peters Frank
Reis mee
Laatste berichten van Peters Frank (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>