De winters in Nederland stellen tegenwoordig niet meer veel voor. De laatste Elfstedentocht dateert al weer van 1997 en elk jaar worden de ijzers al uit de kast gehaald bij de eerste vorst. In tegenstelling tot Nederland, biedt de Weissensee wel de garantie voor deze tocht. Een jaar geleden borrelde het idee op om de alternatieve elfstedentocht op de Weissensee te schaatsen. Samen met een college vertrokken we naar Oostenrijk voor 200 kilometer afzien op het ijs. Een uitdaging die heel wat doorzettingsvermogen vereist, maar ook ontzettend veel voldoening geeft. Een echte aanrader!

We verblijven in de komende dagen in Pension Weissbriach in het gelijknamige dorpje Weissbriach op enkele kilometer van de Weissensee. De accomodaties rond het meer zijn in de twee weken van de Alternatieve Elfstedentocht snel uitverkocht en redelijk prijzig.

De afgelopen weken is het ijskoud geweest in Oostenrijk zodat het ijs op het meer gegroeid is tot wel 30 centimeter. De ijsmeester, Norbert Jank, heeft met zijn team het westelijke meer vrijgegeven en een parcours van 10 kilometer geprepareerd. Op deze baan zullen de komende weken vier prestatietochten plaatsvinden waar alle schaatsliefhebbers proberen 200 kilometer te overwinnen. Tijdens de twee weken vindt er ook het Open Oostenrijks Kampioenschap, de KPN Open en de Elfstedentocht voor de profs plaats zodat er elke dag wel iets te beleven is op het ijs. En voor de mensen die alleen voor de gezelligheid komen staat er een grote feesttent die na elke prestatietocht het toneel is van het blarenbal.

Op 26 januari gaat om 5u de wekker. We nemen een stevig ontbijt, schaatskleren aan en snel met de auto naar het meer. “Nog 5 minuten tot de start” schreeuwt de speaker door de microfoon. We zijn net op tijd om plaats te nemen in het vierde startvak. Om 6u55 trekt de duisternis al weg zodat de hoofdlampjes eigenlijk overbodig zijn. Samen met 1.500 andere schaatsliefhebbers staan we te popelen om de ijzers te laten glijden.

De rijders uit het eerste startvak gaan voor een toptijd waarbij ze gemiddeld 30 kilometer per uur over het ijs vliegen. Wij willen vooral de tocht uitrijden en zorgen dat we voor 18u de laatste ronde ingaan. Als je dat haalt, mag je de laatste ronde zo rustig rijden als je wil en genieten van de prestatie.

De eerste 100 kilometer is puur genieten. De zonsopkomst weerkaatst prachtig op het ijs en creëert zwarte silhouetten van de schaatsers voor ons. Alle schaatsers hebben goede moed en leggen er een hoog tempo op. Onze benen zijn ook goed en wij gaan mee in dit hoge tempo en rijden de ene na de andere snelle ronde. Maar als de zon op volle winterkracht begint te schijnen, wordt de bovenste ijslaag zacht en komen er plassen water.

De eerste keer dat ik mijn collega inhaalde, ging het ook bij hem fantastisch, maar bij de tweede keer is hij al verschillende keren gevallen. Door de vermoeidheid valt de ene schaatser na de andere, soms alleen een schuiver, soms keihard met het hoofd op het ijs. Dat vallen is niet alleen voor de persoon die valt want twee keer heb ik geluk als een schaatser voor mij valt en er een schaats in mijn been komt. Gelukkig alleen een kleine wonde die je bijna niet voelt na al het afzien.

Met nog 50 kilometer te gaan, krijg ik nieuwe energie en begint het aftellen naar de 200 kilometer. Af en toe een sportgel lijkt wonderen te doen en ik pers er een snelle voorlaatste ronde uit. De laatste ronde kan ik rustig genieten en kom voor de derde keer mijn collega tegen die het zwaar heeft, maar wel op schema ligt om binnen de limiet de laatste ronde te halen. Samen rijden we over de finish, hij moet nog drie ronden, maar ik ben volledig voldaan en trots op deze prestatie.

Vooraf zei ik dat het once-in-a-life zou zijn, maar achteraf kriebelt het al een beetje om terug te komen en die tijd te verbeteren. Mijn collega kwam drie minuten voor 18u over de streep en had alle tijd om zijn laatste ronde af te leggen. Achteraf weet hij zeker dat die de eerste en laatste keer was, alleen een echte elfstedentocht in Nederland zou hij nog overwegen.

Sta jij er volgend jaar?

Wanneer is het?

Er zijn vier prestatietochten in de laatste twee weken van januari. De weersomstandigheden zijn niet op voorhand te plannen dus het kan dan ze niet allemaal doorgaan.

Doen?

De toertochten worden georganiseerd door de Nederlandse organisatie Alternatieve Elfstedentocht Weissensee (AEW). Enige schaatservaring is vereist, maar met een half jaar training is het mogelijk om binnen 12 uur te finishen.

Inschrijven?

Inschrijven kan ongeveer vier maanden op voorhand. De deelname aan een prestatietocht kost €70 + het lidmaatschap van de AEW (€26,50). Het is mogelijk om voor meerdere toertochten in te schrijven en vaak zijn er tot een week voor de start nog plaatsen beschikbaar.

Waar slaap je?

De dorpjes rond de Weissensee hebben verschillende hotels, pensions en appartementen. Tijdens de twee weken zijn deze snel volgeboekt en redelijk prijzig. Alternatief kan je overnachten in een de dorpjes op een paar kilometer van de Weissensee. Een aanrader is het pension Weissbriach gerund door het Nederlandse koppel Joost en Claudia.

Hoe kom je er?

De Weissensee ligt in de zuidelijke provincie Karinthië op zo’n 1200 kilometer van Utrecht. Reizen kan per auto, trein of met het vliegtuig (vliegen naar Salzburg).

Eten en drinken?

Tijdens de tocht zijn er twee bevoorradingsposten waar je eten (ontbijtkoek, boterhammen, rozijnen, banenen en mandarijntjes) en drinken (thee, soep en sportdrank) kan krijgen. Daarnaast is het aangeraden om een aantal sportrepen en sportgels bij te hebben, zeker voor de laatste uurtjes als het lichaam geen vast voedsel meer opneemt.

Meer informatie?

De website van de organisatie: www.weissensee.nl

De website van ijsmeester Norbert Jank: www.natureislauf.at

Tekst en foto’s: Olivier van Herck

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>