Aan Zee met Kinderen

Citytrippen met kinderen, is dat eigenlijk wel haalbaar? Dat is de hamvraag die veel ouders zich stellen. Want genieten hoeft toch niet te stoppen zodra die kinderen er zijn? Nee, natuurlijk niet! Een speelse ziel als ik ben, testte ik uit wat er te doen is voor kids op een citytrip.

Skyline Oostende

Citytrippen met kinderen, is dat eigenlijk wel haalbaar? Dat is de hamvraag die veel ouders zich stellen. Want genieten hoeft toch niet te stoppen zodra die kinderen er zijn? Nee, natuurlijk niet! Een speelse ziel als ik ben, testte ik uit wat er te doen is voor kids op een citytrip.

De ideale plek voor mijn onderzoek? Dé stad aan zee: Oostende. Oostende heeft voldoende kindvriendelijke hotels en restaurants. Het strand is één grote zandbak en met voldoende wakende ogen kan er zelfs gezwommen worden in de zee. En wanneer je dat allemaal beu bent, zijn er genoeg dingen te doen in en om de stad zelf.

Geen kinderen

Bij gebrek aan eigen kinderen, speelde manlief en ik dan maar zelf voor kind. Gelukkig zijn we de zandkastelen-ridders-en-piraten-fase nooit helemaal ontgroeid. We hebben dan ook een voorliefde voor het bezoeken van forten, kastelen en oorlogssites op vakantie. En daar is Oostende gelukkig goed van voorzien.

Raversijde

Onze eerste stop was domein Raversijde: een archeologische site met interpretaties van het leven in de middeleeuwen. Dat wil zeggen: op deze plaats, waar men vaak en veel archeologische vondsten maakte, werd er aan de hand van die vondsten een realistische representatie van een middeleeuws vissersdorp nagebouwd. Je loopt door de huizen en ziet hoe de vissers in de moeilijke middeleeuwen overleefden. Er is zelfs een klein deel van het terrein waar je kan zien hoe archeologen opgravingen verrichten. En aan de hand van het interactieve museum leer je meer over de levensstijl van deze vissers.

Op een tweede deel van het domein Raversijde kan je een deel van de Atlantikwall bezoeken. Deze site is een onderdeel van de verdedigingswerken die langs de kustlijnen van Europa werden opgesteld door de Duitsers, voor wereldoorlog ll. In Oostende werden deze verdedigingswerken zorgvuldig bewaard, om als stille getuigen te dienen.

Je begint de ongeveer twee uur durende wandeling aan het memorial Prins Karel, de derde museumsite van domein Raversijde. Met een audiogids volg je een route door loopgraven, langs (onklaar-gemaakt)  afweergeschut en door ruim zestig bunkers, waarvan de meeste zijn ingekleed met affiches, attributen en poppen aangekleed als militairen. Zeker voor kinderen is dit een heel leerrijke en fascinerende route. De wandeltocht is een echte inlevingstocht in het leven ten tijde van oorlog.

Atlantikwall

Het Noordzeeaquarium

Dit kleine aquarium op de kaai heeft een aantal bijzondere aquaria, enkel en alleen bevolkt door dieren uit de Noordzee zelf! Hoewel het niet het spektakel heeft van een tropisch aquarium, is het daarom niet minder interessant. De aquaria zijn gevuld met verschillende kleurrijke anemonen, waarvan je je niet kan voorstellen dat ze in onze eigen Noordzee voorkomen. Zeesterren is alle maten, schelpdieren en een ‘materniteit’ met baby-hondshaaien! Wist je overigens dat de rode poon, ons allemaal bekend als een heerlijke vis, pootjes heeft als een kreeft?

Amandine

Na het bekijken van de vissen in het Noordzeeaquarium, wilde manlief en ik wel eens weten hoe die vissen wel niet gevangen werden. Niet ver van het aquarium vind je de Amandine, een echte ijslandvaarder die op het droge werd gezet en ingericht als museum. Je loopt door dit logge schip, langs de kajuiten, door de machinekamers en door het met ijs gevulde ruim waar de verse vis koel bewaard werd.

Je leert spelenderwijs over het ruige leven dat de vissers aan boord leidden. Over hoe ze urenlang halfbegraven in ijs de vis over ruim moesten verdelen; zo dat de boot niet uit balans zou raken. Of over wat de vissers deden bij stormweer, of hoe ze de netten vol vis veilig aan boord brachten, zonder dat het schip kantelde. Hoewel het museumschip Mercator spectaculairder is, zullen jonge kinderen veel meer hebben aan het meer interactieve bezoek aan de Amandine.

De Amadine

Fort Napoleon

Als kers op de taart kan je vanop de kaai de gratis ferry nemen naar het fort Napoleon. Mensen die niet zo houden van varen (zoals ik), kunnen er ook met de auto heen. Maar kinderen zullen dol zijn op het boottochtje.

Fort Napoleon werd, zoals de naam zegt, gebouwd door de heerser zelf. Met de audiogids volg je een route door het fort en leer je hoe en waarom forten werden gebouwd. Heldere, korte teksten met plaatjes aan de muur helpen de kinderen om de audiogids beter te begrijpen. Voor de allerjongsten is de verkenningstocht door het fort voldoende. Hou ze maar eens in het oog terwijl jij naar je audiogids luistert.

Het fort is bovendien voorzien van enkele activiteiten voor kinderen en een ruim terras voor de ouders. Bovendien is het fort gebouwd in de duinen, een speelplaats bij uitstek voor kinderen.

Citypass

Hoewel de relatief lage inkomprijs van de bovenstaande activiteiten, kunnen de kosten voor een heel gezin toch aantikken. Daarvoor riep toerisme Oostende de citypass in het leven. Deze digitale pass kan verkregen worden bij het bureau toerisme in de stad zelf. De kost van de citypass, die je na aankoop binnenlaat in onder andere alle bovenstaande activiteiten, is opmerkelijk veel lager dan de optelsom van alle inkomprijzen. Je haalt je geld er dus zéker uit. Afhankelijk van de duur van je verblijf kan de pass voor één, twee of drie dagen, of een heel jaar aankopen. Een gouden tip!

citypass

Wat nog?

Naast deze activiteiten kan je met je citypass nog vele andere dingen doen. Alle informatie vind je terug op de website van toerisme Oostende. Let ook zeker naar de speciale activiteiten, zoals de griezeldagen op het museumschip Mercator of de nabootsing van veldslagen op domein Raversijde.

Domein Raversijde

Lotte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>