Wat je moet weten voor je naar IJsland reist

IJsland, dat is zo’n land waarvan je niet weet wat je moet verwachten. Het is dan ook onmogelijk om accuraat te beschrijven, je moet het zelf zien. Foto’s en verhalen doen het altijd tekort. Daarom vertel ik je niet over mijn reis naar IJsland, maar geef ik je de tips die je nodig hebt om er zo goed mogelijk voorbereid heen te reizen.

Wat je waarschijnlijk al wel hebt gehoord, is dat IJsland duur is. Dat klopt. Het is heel wat duurder dan wat wij hier gewend zijn. Voor een etentje in een restaurant, betaal je al snel meer dan veertig euro per gang. Voor excursies minstens honderd euro, vaak het dubbele.

Tips IJsland: vliegtickets

Om je kosten te drukken, kun je gelukkig terecht bij vliegmaatschappij Transavia. Transavia biedt wekelijks meerdere vluchten van en naar IJsland aan, en dat voor een betaalbare prijs. Aanrader!

Al moet je soms met een zaklamp zoeken, je kunt al een enkele reis boeken voor een bodemprijs van 35 euro! Net als bij andere prijsbrekers moet voor allerlei diensten, van handbagage en ruimbagage tot vrije stoelkeuze, worden bijbetaald.

Rijden

Hoewel het wel gebeurt dat mensen IJsland al liftend ervaren, wil ik je toch aanraden een huurauto te nemen. Je bent vrij het land op eigen tempo te verkennen, en hebt shelter te allen tijde. Niet onbelangrijk als je weet dat het weer er in een hip en een knip omslaat.

Het wegennetwerk is goed onderhouden, maar beperkt. Er zijn simpelweg maar heel weinig wegen. En die wegen lopen allemaal min of meer bij de kust. Wil je dieper het land in, dan ga je op een bepaald punt op onverharde wegen terechtkomen en heb je een terreinwagen nodig.

Nergens in IJsland mag je sneller dan 90km/h. En hoewel de wegen keurig aangelegd zijn, wil je hier niet doorvlammen aan 120km/h

Nergens in IJsland mag je sneller dan 90km/h. En hoewel de wegen keurig aangelegd zijn, wil je hier niet doorvlammen

Nergens in IJsland mag je sneller dan 90 kilometer per uur, en dan nog enkel wanneer de omstandigheden perfect zijn. Op veel plaatsen mag je maar 50, of minder. Verkeersboetes zijn onbetaalbaar, dus zorg er voor dat je je aan de limiet houdt!

Bezoeken

Er zijn prachtige plaatsen: watervallen, hotpots, bronnen, zwarte stranden, geisers. Je zal al die plaatsen terugvinden in de toeristengids, en dus worden die plaatsen -zeker in de buurt van Reykjavik- bezocht door hordes toeristen. Het is wat het is. Wil je de mooiste plaatsen van IJsland zien, zal je je tussen de toeristen moeten wagen.

Het goede nieuws? Bijna al die plaatsen zijn gratis te bezoeken. In IJsland vraagt men geen entree voor natuurlijke fenomenen. Het andere goede nieuws? Reis je buiten het toeristische seizoen, zijn die plekken veel rustiger.

Gevaar

De natuur in IJsland is agressief. Het land werd gecreëerd door vulkanische activiteit, en onder de bodem broeit de lava nog steeds. Hier en daar komt die lava aan het oppervlakte in de vorm van kokende warmwaterbronnen, zwavelbronnen of gewoon als, welja, lava.

De natuur in IJsland is agressief. Het land werd gecreëerd door vulkanische activiteit, en onder de bodem broeit de lava nog steeds

Heel mooi om te zien, maar daar wil je niet per ongeluk in stappen!

Naast al die hitte, giert er altijd een sterke wind over het eiland, die zand, kiezels en soms stenen tegen je aan smijt, en de golven zo hard opzweept dat ze je zo van het land kunnen spoelen.

Dus, wanneer IJslanders je zeggen dat iets gevaarlijk is, luister dan. Blijf weg van de branding, blijf op de paadjes en probeer niet in eender welke hotpot te gaan zwemmen. Ga niet uit wandelen als er storm is voorspeld.

Het Zuiden

Eerste keer in IJsland? Blijf dan in het zuiden. Er is in het zuiden meer dan genoeg te doen, zonder dat je er ver voor moet rijden. Hou dat noorden voor een andere gelegenheid. Dichtbij Reykjavik vind je de zogenaamde Golden Circle, een route die langs de meest prachtige natuurfenomenen leidt. Voor een eerste smaakje van IJsland heb je niet veel meer nodig. Maak tijdens je rondreis door IJsland ook zeker een stop op het schiereiland Snaefellsnes. Hier lees je meer over de Snaefellsness bezienswaardigheden.

Overnachten

IJsland is nogal aan de dure kant. Wil je goedkoop logeren, dan betaal je soms nog vlotjes tachtig euro per nacht. Iets meer luxe? Wees bereid die portemonnee open te trekken. Je kan de prijs wat drukken door bijvoorbeeld in een Airbnb te logeren, en door zelf te koken. Maar hoe dan ook, reken een fiks budget.

Excursies

Soms lijkt het wel alsof men in IJsland nog een beetje moet wennen aan al die toeristen. Dat maakt dat de prijs-kwaliteit verhouding van excursies soms een beetje eigenaardig aanvoelt. Vaak is de prijs gewoon hoog, en krijg je niet altijd wat je verwacht. Lees dus goed waaruit een excursie bestaat voor je reserveert.

Bijvoorbeeld: vaak wordt de tijd die nodig is om je te verplaatsen tussen je hotel en de locatie van je excursie bij de totaaltijd van de excursie gerekend. Drie uur paardrijden wordt dus heel wat korter als je eerst een uur heen en een dan een uur terug moet per auto.

De Natuur

IJslanders zijn heel erg zuinig op hun natuur. En terecht, de bergen, heuvels en stranden moeten de mooiste zijn die ik ooit zag. Maar om die natuur zo mooi te houden met al die toeristen, treedt men erg streng op tegen wie vervuilt of schade toebrengt. Dus, alsjeblieft, voor IJsland en voor alle mensen die nog na je komen: laat niks achter behalve voetstappen, neem niks behalve foto’s.

En bovenal, geniet! IJsland is magnifiek!

tips IJsland: de Gullfoss waterval

De Gullfoss waterval, deel van de Golden Circle

Lotte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>