Vals, Graubünden

Het Zwitserse bergdorp Vals is er eentje naar mijn hart. Nochtans is het maar een klein gevalletje, dat dorpje. Het heeft amper 1000 inwoners, 1000 schapen en niet meer dan 1000 gastbedden. En dat is maar één van de redenen waarom ik het zo fantastisch vind.

Naar Vals

Reis je naar Vals, dan moet je daar wat voor over hebben. Je kan met de auto gaan, en dan ben je een hele dag aan het rijden. Of je kan met het vliegtuig tot in Zürich vliegen, waarna je enkele treinen en een bus moet nemen om er te geraken. Gelukkig is met de trein rijden in Zwitserland een mooie ervaring.

Eenmaal je in Vals bent, is het kiezen tussen verschillende, huiselijke en door plaatselijke bewoners uitgebate hotels en gasthuizen. Elk van hen heeft zijn eigen karakter, al worden ze allemaal verenigd door hun liefde voor de lokale stijl en hun dorp. Ik logeerde in het Valserhof, maar ik kan je ook met plezier hotel Steinbock aanraden.

Het dorp Vals, gezien van op de omliggende bergen.

Het dorp Vals, gezien vanaf de omliggende bergen

Architectuur en Sfeer

Het sfeervolle dorp bekijken is een must. Door bepaalde wetten zijn inwoners van Vals verplicht hun daken te bedekken op een traditionele manier: met Valser steen. Dat geeft dat elk huis, al is het honderden jaren oud of gloednieuw, hetzelfde dak heeft. Erg mooi!

Bovendien zijn veel van de huisjes gebouwd zoals men dat al honderden jaren doet: een schapenstal op het gelijkvloers en een woning met prachtige houten gevel er bovenop.

Wat te doen in Vals?

In de winter geniet je in Vals van verschillende winteractiviteiten. Er is een bescheiden, maar erg rustige skipiste waar je voor je plezier een paar runs kan maken. Als het sneeuwt, kan je met een gids de bergen in voor een wandeling met sneeuwschoenen.

Wanneer het zomer is, wordt de gondellift niet door skiërs, maar door wandelaars gebruikt. Je gaat de bergen op om te genieten van een stevige wandeling langs typische berghutten, langs de weiden waar herders voor het vee zorgen en nog hoger om gemzen en steenbokken te spotten.

Wanneer je ook gaat, winter of zomer, het einde van je dag is steeds hetzelfde: genietend van de plaatselijke keuken, die vaak een uitgebreid gamma aan plaatselijk vlees, lokale kazen en ander lekkers serveert. Sluit je maaltijd, en je dag, af met een borrel kersenlikeur en hopla, het bedje in. Klaar voor de volgende dag.

Weinig sneeuw, maar genoeg ijs in 2016.

Weinig sneeuw, maar genoeg ijs in 2016

Even praktisch

Vals is gelegen in de toeristische regio Graubünden. Besluit je om naar Vals te reizen, dan kies je voor een vakantie waar genieten voorop staat. Ja, je kan er skiën en wandelen, maar wil je fanatiek skiën of hiken, dan kies je best voor een andere bestemming.

Ben je iemand die liever op het gemak reist? Prima! Onthoud dan even deze tips: de Valser steen is een steensoort die enkel in Vals opgegraven wordt. Je ziet hem overal, op het dorpsplein, de brug, in de vorm van de meest mooie souvenirs en geschenkjes… Kijk maar om je heen.

Bij Vals vind je een dam, gebouwd om het dorp van elektriciteit te voorzien. Jammer genoeg moest er een ander dorp wijken voor deze dam. Je kan vanuit Vals op enkele uren tijd tot bij de dam wandelen. Vandaar heb je een magnifiek uitzicht over de vallei en kan je zelfs resten van het ondergelopen dorp onder water zien.

Kies je er voor om met het openbaar vervoer te reizen, dan kan je gebruik maken van Swiss Travel Pass. Deze pas komt in verschillende variaties en staat je toe voor een bepaalde tijd al het openbaar vervoer te gebruiken. De prijs is afhankelijk van de combinatie en opties die je kiest. Ik had bijvoorbeeld een pas die mij toestond op één dag tussen de luchthaven (ik vloog tussen Zaventem, Wenen en Innsbruck met Swiss) en Vals te reizen, en op een andere dag van Vals naar de luchthaven. Ideaal, toch?

berg en mist en sneeuw en zon.

Lotte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>