Tiroler Zugspitz Arena

Oostenrijk is voor veel gezinnen hét klassieke vakantieland. Op amper een dag autorijden ben je vanuit Antwerpen in Tirol. Het is dan ook niet verwonderlijk dat velen onder ons als kind in de winter gingen skiën of in de zomer gingen wandelen in Oostenrijk.

Zugspitz

Ik ben zelf een meisje dat graag naar het noorden reist. De natuur en de stilte trekken me zo aan. De Zugspitz Arena bezoeken was dus een ervaring voor mij. Maar wel eentje die mij helemaal heeft overtuigd van de charmes van deze veelzijdige streek.

Tiroler Zugspitz Arena

Wie Oostenrijk zelf nooit bezocht, heeft meestal wel een specifiek beeld in gedachten. De lederhosen, de jodelaars en de après ski. En dat klopt wel zo’n beetje. Maar het land is veel meer dan enkel die clichés. De massieve Alpen zijn niet in woorden te beschrijven. De gezelligheid van de houten huizen, met bloemen overladen, is voor ons ongekend. En zelfs de zweem kerstmis, die je telkens denkt te bespeuren, is eigen aan de unieke sfeer.

In de schaduw van de berg Zugspitze vind je de dorpjes Ehrwald, Lermoos, Berwang, Biberwier, Heiterwang, Bichlbach en Namlos. Tezamen vormen deze plaatjes de Tiroler Zugspitz Arena: een vlakke vallei aan de voet van de Alpen. Ehrwald, het grootste dorpje, vormde voor enkele nachten mijn home-away-from-home. Ik logeerde er in sporthotel Schönruh, vanwaar de omgeving snel en gemakkelijk te verkennen valt.

Lermoos

Mountainbiken

De Zugspitz Arena staat bekend om de vele mogelijkheden die sporters hebben: wandelaars, skiërs, mountainbikers en liefhebbers van extreme sporten vinden er gemakkelijk iets naar wils. Dat wil ook zeggen dat je niet enkel in de winter in de Zugspitz Arena terecht kan. Integendeel. De zomer biedt meer dan genoeg voor de sportieve geesten onder ons.

Ik mocht proeven van het sportieve leven in de Zugspitz Arena. En hoewel ik me een beetje dwaas voelde als mountainbiker zonder ervaring, heb ik er toch erg van genoten.
Onze gids, een (bijzonder) kwieke dame van 64, nam manlief en mij mee de bergen in. Ik vertelde nog enthousiast dat ik per maand wel bijna 200 km fiets. In België. In het platte, platte Vlaanderen.

Onze gids moest een lachen en ging ons voor, de berg op. En terwijl zij keer na keer geduldig op ons wachtte, puften manlief en ik naar boven, met een rood gezicht en spijt.
Maar ondanks het feit dat fietsen in de Alpen niet te vergelijken is met fietsen in Vlaanderen, was het zo leuk! Je komt met je fiets op plaatsen die per auto niet te bereiken zijn en het gaat veel sneller dan wandelen. Bovendien klinkt het zo stoer om iemand te vertellen dat je met de mountainbike langs een skipiste naar beneden reed!

Bergmeer

Wandelen en Rodelen

Wanneer mountainbiken niet echt je ding is (hoewel je het eigenlijk gewoon moet proberen, zo leuk is het!), trek je gewoon je wandelschoenen aan en ga je de bergen in. Elke klim wordt beloond met een uitzicht, elk bos is zo heerlijk rustig. Wanneer je geluk hebt, zie je zwarte eekhoorn, marmotjes of zelfs herten.

Vanuit de dorpskernen zijn er verschillende wandelpaden. Even buiten de dorpen, op de flanken van de Alpen, vind je genoeg kabelbanen die jou alvast een heel stuk op weg helpen. Van daaruit wandel je naar beneden, of maak je een cirkelwandeling terug naar de kabelbaan.

Bij sommige van deze kabelbanen, vind je rodelbanen. Rodelen is een zomeractiviteit. Je wandelt of gaat per kabelbaan omhoog tot aan het begin van de rodelbaan. Daar krijg je een soort van plastieken slee, die in een baan past. Je stapt op, laat de rem los en zoeft naar beneden. In Biberwier vind je de langste rodelbaan in de omgeving met een lengte van bijna 1400m op een hoogteverschil van 160m.

Misschien is rodelen eerder iets voor kinderen. Misschien ook niet. Hoe dan ook: ik wilde rodelen. En dus stapten we de skilift in aan de rodelbaan van Biberwier. Boven stapten we elk in zo’n slee en zoefden we naar beneden. Wat gaat dat snel! En wat een plezier. Laat niemand je wat wijsmaken: rodelen is voor iedereen!

Rodelen

Lotte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>