Tafelmanieren over de hele wereld

Tafelmanieren zijn heel persoonlijk: de ene zit keurig op zijn stoel, terwijl de ander liever languit op de bank hangt tijdens het eten. Dat is natuurlijk heel normaal. Als je naar een ver land gaat om vakantie te vieren of te emigreren, dan raden wij je wel aan om je te verdiepen in de tafelmanieren van het land. Deze manieren verschillen van expres een beetje eten overhouden op je bord tot scheten laten en slurpen.

eetgewoonten

Tafelmanieren zijn heel persoonlijk: de ene zit keurig op zijn stoel, terwijl de ander liever languit op de bank hangt tijdens het eten. Dat is natuurlijk heel normaal. Als je naar een ver land gaat om vakantie te vieren of te emigreren, dan raden wij je wel aan om je te verdiepen in de tafelmanieren van het land. Deze manieren verschillen van expres een beetje eten overhouden op je bord tot scheten laten en slurpen.

Tekst en fotografie: Aukeline van Dorp van Thuisbezorgd.nl

Thailand

Som-Tum-Thais

Wist je dat ze in Thailand ook – net als wij – gewoon met mes en vork eten? Er is alleen een klein verschil: je schept hier namelijk eerst met je vork eten op een lepel, waarna je het dan pas naar je mond brengt. Breng je meteen met je vork eten naar je mond? Dan vinden ze dat onbeleefd! Omslachtig hè?

Japan

vrouw slurpt

Sommigen vinden het heerlijk om te doen, terwijl anderen het maar onbeleefd en irritant vinden: slurpen. In Nederland zijn hier dan ook de meningen over verdeeld. Als jij een voorstander bent van het opslurpen van je soep, dan voel jij je vast thuis in Japan! Volgens de Japanners verbetert slurpen zelfs de smaak van het gerecht en kun je jouw eten sneller naar binnen werken als het heel warm is.

Midden-Oosten en India

eetgewoonten

In bepaalde landen is het heel normaal om met je handen te eten in plaats van met bestek. En dat wisten we natuurlijk al! Maar wist je dat hier ook weer aparte regels voor zijn? Zo is het in delen van het Midden-Oosten en India taboe om te eten met je linkerhand. Zij vinden namelijk dat de rechterhand bestemd is voor het oppakken van eten en andere, ‘hygiënische’ dingen. De linkerhand is alleen bestemd voor toiletbezoek.

lege kop koffie

In het Midden-Oosten kan een lege kop ook voor misverstanden zorgen. Als je bij de bedoeïenen op bezoek bent, dan blijven ze uit gastvrijheid jouw kop maar weer bijschenken. Bedoeïenen zijn Arabische woestijnbewoners in voornamelijk het Midden-Oosten. Heb je inmiddels wel genoeg koffie gedronken na het zesde kopje? Eén tip: schud even met je kop voordat je deze teruggeeft. Op deze manier geef je keurig aan dat je genoeg hebt gehad.

Zuid-Korea

eetgewoonten

Als je in Zuid-Korea met meerdere mensen aan een tafel zit te eten, dan moet je je toch even inhouden. De oudste persoon aan tafel mag namelijk als eerste eten. Zit je met een tweeling aan de tafel? Ook dan geldt deze regel! Degene die een minuut later geboren is, moet alsnog beginnen met eten.

Italië

pasta garnaal kaas

Ben je in Italië uit eten? Je kunt dan beter niet aan de ober vragen om kaas op jouw pasta met zeevruchten. De combinatie vis en kaas wordt namelijk gezien als doodzonde door de Italianen. (Oké, we geven het toe: strenggelovigen dachten voorheen zo, maar tegenwoordig doen steeds meer mensen dit gewoon. Wilde je vroeger kaas over jouw garnaal? Dan was de kans groot dat je zelf tussen de vissen zwom …)

Canada

scheetkussen

Een scheetkussen en Canada: wat hebben die twee met elkaar te maken? In sommige delen van Canada laat je met een scheet na de maaltijd merken dat je het eten lekker vond. Echt? Ja, echt! Jouw ome Harrie kan dus lekker losgaan in dit land! (Let op: check voor vertrek even goed waar de Canadezen dit waarderen, voordat je jezelf alleen maar voor schut zet …)

China

eetgewoonten

In China zijn de tafelmanieren helemaal anders dan wij gewend zijn. Ze eten hier natuurlijk met eetstokjes, waar ook weer regels voor zijn. Zo is het hier not done om deze in je rijstkom te steken, zodat ze rechtop blijven staan. Als je dit doet, dan denken de Chinezen aan een of andere ceremoniële maaltijd. Bij zo’n maaltijd worden er offers gebracht aan de doden. Maar er zijn nog meer dingen die je hier echt niet met je stokjes mag doen! Je mag er bijvoorbeeld niet mee zwaaien naar een andere persoon, ze op zo’n manier op tafel laten rusten dat ze verwijzen naar iemand anders, ermee op de tafel tikken of ze ondersteboven gebruiken. Het komt er dus op neer dat je gewoon met je stokjes moet eten en ze na het eten weer netjes terug moet leggen. En dan is er niks aan de hand!

Hoor je een boer na het eten? Ook dan is er niks aan de hand! Chinezen vinden het namelijk heel beleefd om te boeren na het eten …

India, Japan en China

leeg bord

We hebben hier in Nederland geleerd om ons bord netjes leeg te eten. Als je dit niet doet, dan is dit ook geen ramp. Je hebt dan gewoon genoeg gegeten. In India en Japan hechten ze hier iets meer waarde aan, want de kok – of iemand anders die jouw maaltijd heeft klaargemaakt – weet dat je je eten lekker vond. Ben je in China? Dan is het juist weer onbeleefd om je bord helemaal leeg te eten, omdat je dan de indruk geeft dat je gulzig bent.

Ga je binnenkort naar een ver land? Verdiep je dan eerst goed in de tafelmanieren van het land, voordat je onaangenaam verrast wordt. We willen natuurlijk wel dat je vrienden maakt!

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>