SOS Family Challenge: jungle expeditie

Ga samen met je vader, zus, of iemand die als familie voelt, dwars door de jungle! De expeditie voert je door de wildernis van Sumatra’s Bukit Lawang en het Gunung Leuser National Park. Tijdens deze tiendaagse reis is de kans groot dat je oog in oog komt te staan met de laatste nog in het wild levende orang-oetans.

SOS Family Challenge Indonesië: jungletrekking Sumatra

Daag jezelf uit met SOS Family Challenge Indonesië

Een onvergetelijk avontuur

Van de tien dagen zul je zes dagen de wildernis in trekken. Het wordt een uitdagende tocht waarbij je gladde rotsen passeert, rivieren oversteekt en steile paden trotseert. Per dag hike je ongeveer zes uur. Slapen doe je in tentenkampen en basic lodges. Naast hiken, raft je de laatste dag over de Wampu rivier waar je machtige watervallen tegenkomt. Je bereidt je eten op een zelfgestookt vuurtje en ‘s nachts droom je weg onder een dak van groene bladeren. Een technische achtergrond is niet vereist, een goede voorbereiding wel.

Bukit Lawang

Bukit Lawang is een paradijselijk dorpje midden in de jungle van Noord-Sumatra. Bukit Lawang, onderdeel van het Gunung Leuser National Park, staat met name bekend om de trekkings waarbij je de bedreigde orang-oetans nog kunt zien in hun natuurlijke leefomgeving. Geloof mij, dat is een ervaring om nooit te vergeten. Houd er wel rekening mee dat veel van deze orang-oetans niet wild, maar semi-wild zijn, wat inhoudt dat ze gewend zijn aan mensen doordat zij of hun moeder in het verleden door mensen zijn opgevangen. Het duurt even voor je in Bukit Lawang bent aangekomen, maar het is de lange reis absoluut waard! Met niets anders dan tropisch regenwoud om je heen, beleef je de jungle hier elk moment van de dag.

De bossen van Sumatra zijn voor vele bedreigde diersoorten een toevluchtsoord

Veel van deze orang-oetans zijn gewend aan mensen

Gunung Leuser

Het Gunung Leuser National Park op Sumatra is een van de weinige plaatsen in de wereld waar orang-oetans nog in het wild leven. Zij delen deze jungle met een heleboel andere wilde dieren, zoals luipaarden, gibbons, neushoornvogels, olifanten, sunbears en de ongrijpbare Sumatraanse tijger. Gunung Leuser heeft lang níet op de lijstjes van reizigers gestaan, waardoor het een plek is zonder massatoerisme of platgereden bospaden en met échte wilde dieren. Tijdens de tocht leer je te overleven in het regenwoud en leer je verschillende dier- en plantensoorten uit het wild kennen.

kinderen sumatra

Help kinderen in Indonesië

Help kinderen in Indonesië

Ondanks dat Indonesië de afgelopen decennia economische groei doormaakt, leeft meer dan 10% van de bevolking onder de armoedegrens. Door aardbevingen, tsunami’s en de jarenlange burgeroorlog in Atjeh is de armoede, vooral op het platteland, extreem hoog. In de dagelijkse praktijk zien SOS-medewerkers dat families uit pure wanhoop hun eigen kinderen in de steek laten (met de gedachte dat de kinderen ergens anders alleen beter af zijn dan in de armoede van de eigen familie) om zelf in de stad hun geluk te beproeven.

SOS Kinderdorpen is gespecialiseerd in het opvangen van kinderen die geen ouders meer hebben. In Indonesië worden in eerste instantie familieversterkende programma’s opgezet om te zorgen dat een kind bij zijn eigen familie kan blijven. Lukt dat niet dan worden ze opgevangen in een liefdevolle familie in een van de SOS kinderdorpen. Ze kunnen jouw hulp hierbij goed gebruiken. Met deze SOS Family Challenge krijg je de kans om van 13 t/m 22 juli 2018 dé reis van je leven te maken en tegelijk kwetsbare kinderen in Indonesië te helpen. Kinderen die helemaal geen familie meer hebben of die dreigen de zorg te verliezen.

kinderen in indonesie

Ga jij de uitdaging aan?

Dagprogramma:
Dag 1: vertrek uit Nederland
Dag 2: aankomst in Medan en bezoeken van het kinderdorp in Medan
Dag 3 t/m 8: trekking door de jungle van Noord-Sumatra
– dag 3: aankomst Bukit Lawang en rustige trekking van 1,5 uur
– dag 4: pittige trekking van 6 uur naar Adi Black (overnachten in tentjes)
– dag 5: trekking van 6 uur naar Batu Gajah (zelf vis vangen)
– dag 6: trekking van 6 uur naar Jamur Batu Atas
– dag 7: zeer pittige trekking van 6 uur naar Batu Rangring
– dag 8: 1 uur trekking en 2 uur raften over de Wampu rivier, terug naar Bukit Lawang
jungle expeditie indonesieDag 9: verlaat de jungle voor een stadstour in Medan. Avondvlucht naar Nederland
Dag 10: aankomst Schiphol

Durf jij het aan?

Halverwege 2018 vindt de SOS Family Challenge Indonesië plaats en zullen maximaal 30 deelnemers door de dichtbegroeide jungle in Noord-Sumatra trekken. Om aan de Challenge deel te nemen moet elke deelnemer minimaal € 3.000,- aan sponsorgeld werven. Daarom worden de teams nu al gemobiliseerd.

Bekijk de digitale brochure (hiernaast) of meld je aan voor een voor de informatieavonden in september of oktober. Tijdens deze informatieavonden -in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven of online- hoor je alles (en meer) over de Challenge!

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)
  1. Eline Develtere zegt:

    Heel triest dat jullie de indruk wekken dat mensen zomaar dichtbij mogen komen bij de orang oetans. Het is ongelofelijk slecht voor de dieren als ze voeding krijgen van gidsen/toeristen omdat ze daardoor afhankelijk blijven. Ik roep bij deze dus ook op om indien je naar Bukit Lawang (of eender welke andere plaats waar er nog orang oetans in het wild leven) gaat, je echt nagaat of de gids bij wie jij een jungle tour boekt, géén eten geeft aan de dieren en de dieren vanop een normale afstand bekijkt waardoor het dier niet gestoord wordt. Het is misschien wat duurder, maar boek dus een tour waarbij je met zo weinig mogelijk mensen de jungle in gaat!

    • Hoi Eline,

      Jammer dat je het zo ziet, want het is juist heel goed wat er daar voor de ernstig bedreigde orang oetans gedaan wordt. Vlakbij het kleine stadje Bukit Lawang aan de oostgrens van het Gunung Leuser National Park ligt een rehabilitatiecentrum. Daar worden orang oetans opgevangen (die voorheen in gevangenschap hebben gezeten, vaak slachtoffer van illegale wildlife handel) met het uiteindelijke doel ze weer vrij te laten in de natuur.

      In zo’n centrum leren ze zich weer gedragen als orang oetan en worden ze klaargestoomd voor een leven in de jungle. Eerst worden ze in de buurt van het voedingscentrum losgelaten. Als alles goed gaat, gaan ze na verloop van tijd uit zichzelf terug de natuur in. Veel van deze dieren zijn altijd gewend geweest aan mensen en dus semi-wild. Natuurlijk is het belangrijk dat het contact met mensen tot een minimum wordt beperkt! Als bezoekers aan de jungle hebben wij hier zeker een bepaalde verantwoordelijkheid. Het park is gelukkig alleen te betreden onder begeleiding van een geregistreerde en ervaren gids.

      Wij proberen dan ook zeker niet de indruk te wekken dat je ze moet voeren of dat je selfies moet maken met de orang oetans. Maar Sumatra en Borneo zijn ideale plaatsen om onze roodharige neven in hun natuurlijke habitat te zien. Niets overtreft de mogelijkheid om de expressieve mensapen in het wild te zien. Voor toeristen gaat het om een unieke ervaring, én zo komt er veel geld in de regio. Dat is hard nodig, want er leven nog maar 7.500 Sumatraanse orang oetans op de wereld…

      • Eline Develtere zegt:

        Dag Dionne,
        Ik ben een half jaar geleden in Bukit Lawang en het Gunung Leuser National Park geweest en dat rehabilitatiecentrum waar jullie het over hebben bestaat al zeker 10 jaar niet meer. Er zijn helaas gewoon nog steeds enkele gidsen die enkel op geld uit zijn en doen alsof het voederplatform er nog is en dus gewoon zelf eten geven aan de dieren alsof het de normaalste zaak ter wereld is. En jammer genoeg zijn er dus heel veel toeristen (en jullie als reismagazine precies ook?) die hierin trappen en zo de semi-wilde orang oetans en hun intussen wilde kleintjes afhankelijk van de mens laten zijn en blijven. Mijn boodschap is dus: zoek een gids die géén eten geeft aan de dieren.

        En ik ben heel blij dat je aanhaalt dat het contact met mensen tot een minimum wordt beperkt, maar vind het dan toch tegenstrijdig dat jullie advertenties plaatsen op sociale media met bovenstaande foto waar een meisje naast een orang oetan ligt alsof dit de normaalste zaak ter wereld is.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>