Sneeuwwandelen op de Lofoten

Sneeuwwandelen op de grillige Lofoten is een bijzonder winters avontuur. Maak je op voor een Arctisch avontuur, meer dan honderd kilometer boven de poolcirkel. Te midden van de grillige witte bergtoppen, rotsachtige fjorden, kleine dorpjes met rode vissershuisjes, de stokvisrekken, het noorderlicht en het spectaculaire kustlandschap. Schoon, onontdekt en ongerept.

Sneeuwwandelen op de Lofoten

Leon Huijs, specialist winterreizen bij SNP, is diep onder de indruk van de Lofoten. “Stel je voor: links rijzen grillige witte bergtoppen honderden meters hoog boven je uit. Rechts kijk je uit over een eindeloze watervlakte waarop vissersbootjes varen. Sneeuwwandelen aan zee! Hoeveel contrast wil je? Alsof de alpen onder water staan. Onderweg in de natuur kom je geen mens tegen. Het is er stil. Extreem stil. Veel bergtoppen dragen de naam van Ørn, de zeearend. Deze ‘vliegende deur’, met een spanwijdte van wel 2,5 meter, vist Arctische kabeljauw uit het kraakheldere water van de Vestfjord.”

winters-lofoten

Noorderlicht
Met veelal vrij uitzicht naar het noorden staat Lofoten bekend om de imposante aurora’s, het noorderlicht, in de wintermaanden. De de groep eilanden voor de Noorse westkust zijn in theorie een perfecte plek om het noorderlicht te zien. De kans hierop is extra groot na een bezoek aan het Polarlightcentrum van de Nederlanders Rob Stammes en Trees van Nieuwenhoven in Laukvik. Rob ontwikkelde hier allerlei instrumenten die veranderingen in het aardmagnetische veld meten. Daarmee kan hij nauwkeurig voorspellen wanneer het noorderlicht (bij helder weer) zichtbaar is. Als het noorderlicht zich aandient, stuurt Rob een sms-bericht tijdens je verblijf op de Lofoten.

Rob Stammes en Therese van Nieuwenhoven

Leon Huijs: “Binnen een minuut staat iedereen dan met ingehouden adem omhoog te kijken naar een langzaam oplichtende wolk in de lucht. Even later vullen groene vegen, strepen en vlekken de nachtelijke sterrenhemel. Als een groots vuurwerk in slow motion. Het licht wuift, danst, komt en gaat met vlagen en strekt zich soms over het hele hemelgewelf uit. Een prachtig schouwspel.”

Polarlightcenter Laukvik

Poollichtcentrum

A way of life
Het beeld van Lofoten wordt gedomineerd door houten rekken met kabeljauw. Eind februari verspreidt zich een zilte vislucht over de eilanden. De gevangen vis wordt dan opgehangen op metershoge en brede houten drooghekken langs de weg. Na een droogperiode van drie maanden vindt de stokvis zijn weg naar de Zuid-Europese keukens.

Droogrekken vol kabeljauw

Al eeuwenlang wordt er in de winter op kabeljauw gevist. Ook vandaag de dag speelt de kabeljauwvangst nog een belangrijke rol op de Lofoten. Elke winter trekken scholen kabeljauw naar de wateren rondom de eilanden om zich hier voort te planten. De komst van de kabeljauw betekent het startschot van het visseizoen, dat vissers aantrekt vanuit heel Noorwegen. Het laatste weekend van maart wordt het seizoen afgesloten met het onofficiële wereldkampioenschap kabeljauwvissen in Svolvær. De vanger van de zwaarste vis, in 2013 wel 34 kilo, wordt “wereldkampioen”.

vis-lofoten

High Peaks aan Zee
Trek een week lang dagelijks de sneeuwschoenen, of snøtruger, aan en ontdek het land van het dansende licht. Loop over bevroren meren, zoals het Kongsvatnet, langs de kust van de Vaterfjord en beklim de Andershaugen, voor een schitterend uitzicht op de hoge pieken van de Småtindan. Een historische wandeling in Kabelvåg en een bezoek aan het polarlightcentrum maken deze reis tot een compleet Noors winteravontuur!

SNP-reportage LofotenGa mee naar SNP’s nieuwste winterbestemming, ga mee sneeuwwandelen op de Lofoten!

8-daagse groepswandelreis vanuit hotel in Svolvaer:

  • prijs vanaf € 1.135,- (reiscode 500320)
  • vertrek 16 en 23 februari en 2, 9 en 16 maart 2014

Meer informatie over de Lofoten vind je op de website van SNP: Sneeuwwandelen op de Noorse archipel van de Lofoten

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>