Say cheese!

Ze noemen ons weleens kaaskoppen. Twee volwassen mannen die een gondeltje met daarop tientallen kilo’s aan kazen op een plein ronddragen. Of dat je in de verste uithoeken van de wereld het risico loopt om plakjes Edammer kaas aan te treffen. We zijn echter niet de enigen die er wat van kunnen.

Roquefort, de koning van de kazen

Hartelijk is de ontvangst van Jean. Al zijn hele leven zit hij tussen de kazen. Roquefort is een gevestigde naam in Frankrijk. Wereldberoemd zijn de taartvormige puntjes in de groen witte verpakking. Het merk heeft haar hoofdkwartier in het pittoreske Roquefort, dat op een kwartiertje rijden van Millau in het zuiden van Frankrijk ligt. Het dorp is Roquefort. En Roquefort is het dorp. Nagenoeg alle dorpelingen hebben een dienstverband bij de bekende kaasboer, terwijl het merendeel van de huizen en gebouwen onderdeel van het imperium zijn.

Roquefort-sur-Soulzon, Aveyron

Het lieflijke dorpje Roquefort in betere weersomstandigheden

Waarom juist deze plek? Nevel verhult de toppen van de bergen, waarmee het landschap een mysterieuze uitstraling krijgt en meer aan Schotland doet denken. Verspreid over de steile groene hellingen zijn huisjes gebouwd. Dwars door het landschap slingert een weg. ‘Niet het prachtige uitzicht, maar de aanwezigheid van grotten was de voornaamste reden’, vertelt Jean. Hierin blijken de klimatologische omstandigheden voor de productie van en opslag van kaas ideaal te zijn. Dagelijks worden er rondleidingen door het grottencomplex georganiseerd.

Ondergrondse kaaswereld

Meerdere verdiepingen hoog en diep is het hoofdkwartier van Roquefort. Het ruikt gek genoeg niet eens naar kaas. Het een grot noemen is wellicht wat oneerbiedig. Als feestlocatie of nachtclub zou het zeker niet misstaan. Donker houten vloeren, brede zware deuren, metershoge puntige plafonds en zacht licht geven het een klassieke uitstraling. Dat Bach op de achtergrond speelt versterkt het gevoel nog eens extra.

Roquefort grottencomplex

Op een wand in de grot is een plattegrond van het complex als een levensgroot schilderij aangebracht

Hoofdkwartier Roquefort

Van een grot kun je bijna niet meer spreken. Je hebt het gevoel een klassieke kelder te betreden

Een deel van het jaar is het hier rustig. Slechts zes maanden wordt er geproduceerd. Dit komt doordat een belangrijk ingrediënt, namelijk de melk van maximaal een paar maanden oude lammetjes die vrolijk door een groene wei dartelen, niet het hele jaar verkrijgbaar is. Kenmerkend aan Roquefort is de schimmel, die grofweg hetzelfde effect als penicilline hebben.

Kaas, kaas en kaas

Blauwe zakjes om de schoenen, chirurgenhoedje op en een lange wit jas aan. Klaar om op kaas safari te gaan. Kaas zover het oogt reikt. Rijen lang, vier kazen naast elkaar op hun zij te rijpen op smalle houten tafels. Jean loopt voorop en geniet zichtbaar. ‘De kraamkamer noemen ze het,’ zegt hij. ‘Deze kazen zijn nog geen paar maanden oud’. Met een druk op de knop valt de duisternis weer over de ronde brokken kaas en keert de rust weder en is het tijd om de smaak zintuigen te prikkelen. Drie soorten kaas zijn te proberen. Smaken verschillen nu eenmaal. Ook als je geen liefhebber van schimmelkaas bent, is het leuk om een uurtje voor de rondleiding uit te trekken en Roquefort te bewonderen.

Roquefort kaas

Overal kaas

Roquefort rijpingskelder

Roquefort kaas safari

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)
  1. Ziet er indrukwekkend uit allemaal. Beslist een bezoekje waard.

    De kaas zelf smaakt vrij sterk met de typische smaak van de blauwschimmel. Blue Stilton smaakt wat zachter en is wat steviger van structuur. Gorgonzola heeft ook weer een wat ander smaak palet. Qua smaaksterkte zit het tussen Roquefort en Blue Stilton in en is zachter van structuur zelfs smeerbaar. Een andere lekkere kaas is Taleggio (geen blauwader kaas). Deze heeft een heel verfijnde smaak die licht romig is.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>