Eens een machtige en rijke havenstad, nu een rustig Noord-Duits stadje dat bij niet veel reizigers tot de verbeelding zal spreken. Toch is Lübeck, dankzij haar interessante geschiedenis en indrukwekkende stadscentrum, een plaats die verrast en bezoekers continu versteld doet staan.

De Holstentor, het symbool van de Hanzestad, is wellicht de bekendste en belangrijkste behouden gebleven stadspoort van Duitsland uit de late middeleeuwen. Dit stukje Lübeck heeft bijna iedereen al eens in zijn portemonnee gehad, het stond namelijk op de achterkant van het oude 50-mark biljet.

Lübeck’s geschiedenis gaat terug naar de 8e eeuw toen langs de rivier de Trave de nederzetting Liubice werd gebouwd. Na een aantal onstuimige eeuwen met enkele verwoestende stadsbranden, begon Lübeck vanaf het eind van de 12e eeuw te floreren. Nadat keizer Barbarossa er voor zorgde dat in de stadsraad vooral handelaren terecht kwamen begon een lange, succesvolle periode van handeldrijven en ontwikkelde Lübeck zich tot de hoofdstad van het machtige Hanze handelsnetwerk dat zich over heel Noord-Europa verspreidde.

In de 17e eeuw begon het handelsnetwerk, en dus ook Lübeck, echter langzaam haar macht te verliezen. Desondanks bleef de havenstad een belangrijke handelsplaats in de regio. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad als een van de eerste Duitse steden gebombardeerd door de geallieerden. Hoewel de stad zelf relatief goed de strijd doorkwam vond voor de kust van Lübeck een grote ramp plaatst toen Engelsen aan het einde van de oorlog drie Duitse schepen tot zinken brachten die, wat later bleek, vol zaten met krijgsgevangenen.

Lübeck centrum

De binnenstad van Lübeck, gedomineerd door prachtige baksteengotiek, verwijst naar de indrukwekkende geschiedenis van de ‘Koningin van de Hanze’ en maakt inmiddels al meer dan 20 jaar deel uit van Unesco’s werelderfgoed. Het oude stadscentrum is omgeven door de Trave rivier en bevindt zich dus letterlijk op een eiland. De mooiste manier op de binnenstad te betreden is door de belangrijkste poort en hét symbool van de stad: de meer dan 500 jaar oude Holstentor. Daarna is het niet moeilijk om al langzaam slenterend door smalle steegjes langs middeleeuwse handelshuizen weg te dromen naar de tijden van de machtige Hanze. Het pittoreske plaatsje telt meer dan 1.000 historische gebouwen en monumenten waarvan de Burgtor, het Rathaus, de Lübecker Dom en de Marienkirche de belangrijkste zijn.

Dankzij haar compacte centrum is Lübeck uitermate goed per voet te verkennen. De vele gezellige café’s en restaurants zorgen voor een aangename sfeer en een boottochtje over de Trave biedt de mogelijkheid de stad vanuit een ander perspectief te bewonderen.

Dankzij haar compacte centrum is Lübeck uitermate goed per voet te verkennen. De vele gezellige café’s en restaurants zorgen voor een aangename sfeer en een boottochtje over de Trave biedt de mogelijkheid de stad vanuit een ander perspectief te bewonderen. Iets wat ook zeker niet gemist mag worden is de Lübecker marzipan, die volgens een lokale legende uit de stad stamt. De plaatselijk fabrikant Niederegger maakt al meer dan 200 jaar marsepein en wordt beschouwd als een van de beste producenten ter wereld. Jaarlijks komen dan ook vele toeristen naar Lübeck om van de schitterende binnenstad, maar ook van de heerlijke marsepein te genieten.

Een bezoek aan Lübeck

Lübeck ligt op de route van Nederland naar Denemarken en Zweden (via de Puttgarden – Rødby veerverbinding) en vormt als een van de mooiste steden van Noord-Duitsland een ideale plaats om een lange reis te onderbreken. Hoewel de stad uitermate geschikt is voor een kort bezoek kan in de omgeving van Lübeck prima een langere vakantie worden gehouden. Nabij de stad liggen de badplaatsen Travemünde en Timmendorfer Strand en fietsen langs de prachtige Baltische kust behoort tot een van de populairste activiteiten in de regio. Op zo’n 60 kilometer ligt de ‘Hafenmetropole’ Hamburg terwijl ook Kiel een bezoekje meer dan waard is, vooral tijdens het grote zeilevenement de Kieler Woche die jaarlijks eind juni plaats vindt.

Tekst en foto’s: Sam van der Werf

Martijn
  1. Wij zijn zelf bezig om de geschiedenis bij elkaar te zoeken privé en zouden graag willen weten wat Kampen met de Hanze te maken had.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>