Highlights en lowlights van India

India kent natuurlijk een groot aantal bij veel bezoekers bekende monumenten en plekken, zoals de Taj Mahal, de Ellora grotten en de stranden van Goa. En zo nog een paar dozijn verspreid door dit grote land. Maar er zijn ook veel plekken die veel minder bekend zijn, maar op hun eigen manier zeer de moeite waard. En vaak ook leuker doordat ze minder druk bezocht zijn.

Koeien op het strand zijn niet ongewoon in Goa

Koeien op het strand zijn niet ongewoon in Goa

We geven je graag een opsomming van een aantal populaire must-see’s in India (de highlights) en wat minder bekende plekken (de lowlights) die ook zeker de moeite van het ontdekken waard zijn. We noemen een aantal highlights daarbij soms al er wat vlakbij gelegen lowlights en lowlights die op zich een meerdaags bezoek waard zijn.

Highlight #1 – Agra

In Agra staat natuurlijk de Taj Mahal, misschien wel het mooiste gebouw ter wereld. In ieder geval een van de meest gefotografeerde. De Taj Mahal werd door de Moghul keizer Shah Jahan gebouwd als laatste rustplaats voor zijn geliefde echtgenote Mumtaz Mahal, die in 1631 in het kraambed was overleden bij de geboorte van haar veertiende (!) kind. Hij wilde voor zichzelf een kopie in het zwart bouwen maar werd door zijn zoon afgezet en gevangengezet in het Rode Fort. Na zijn dood werden ook zijn resten bijgezet in de tombe. Ook zeer de moeite waard zijn de andere Moghul monumenten als het Rode Fort, Akbars tombe en, even buiten de stad, Fatehpur Sikri.

Highlight #2 – Delhi

De belangrijkste attracties in Delhi zijn het Rode Fort, met zijn Moghul paleizen, Qutb Minar en de erbij gelegen monumenten, Humayun’s tombe, Jama Mashid (de grote Moskee) en het straatleven (Candni Chowk) in Oud-Delhi. Maar ook de beroemde lotusvormige Bahai tempel en Connought place, met zijn kenmerkende architectuur, restaurants en winkels en de diverse musea zijn de moeite waard. Een tip: neem de metro, stap zo maar ergens uit en verken de buurt.

Delhi - Jami Mashid

Delhi – Jami Mashid

Highlight #3 – Rajasthan

Rajasthan de woestijnstaat met forten en paleizen is misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende deelstaat in India. Plaatsen om te bezoeken zijn Jaipur, de roze stad met het Amber fort, de paleizen en het observatorium, Jodhpur, de blauwe stad, Jaisalmer, Bikaner Udaipur, de romantische stad rond het meer en de heilige stad Pushkar. In die laatste plaats vindt jaarlijks een kamelenmarkt plaats die zijn weerga niet kent. Minder bekend is Mount Abu, waar prachtige Jain tempels te vinden zijn.

Highlight #4 – Bombay

Een stad om een paar dagen doorheen te dwalen. Levendig, aan het water, en met genoeg tempels en attracties. En met een Unesco Heritage treinstation als: de Chhatrapati Shivaji Terminus, tot 1996 bekend als Victoria Terminus. Ook de moeite waard zijn het wat lugubere Towers of Silence waar de Parsi hun lijken ophangen voor de gieren en het nabijgelegen Hanging Gardens.

Highlight #5 – Goa

Goa staat voor strand. Het vroegere hippieparadijs is weliswaar grotendeels verworden tot een nogal platte bestemming voor dikke oudere bierhijsende Engelsen, maar in het noorden (Agonda, Arambol) en in het zuiden (Palolem, Patnem) zijn er nog wel bestemmingen te vinden waar je nog kunt genieten van simpel strandleven. En er is het groene binnenland met zijn witte Portugese kerkjes, de Portugese wijk van Panjim, en de kerkmonumenten in Oud Goa. Tip: huur een fiets. Goa kan in combinatie met het zuiden of, als je lui bent, apart gedaan worden.

De Portugese kerk in Panjim

De Portugese kerk in Panjim

Highlight #6 – Het zuiden

Zuid India is misschien wel India op zijn kleurrijkst. Madurai, en Mysore hebben gigantische wat barokke tempelcomplexen. Je kunt in Periyar naar wild zoeken, en in het Tropische Kerala een prachtige vaartocht doen door de backwaters. En er zijn de Chinese vissersnetten in de kustplaats Cochin, de tempels van Hampi, de beeldhouwstad Mahabalipuram en het tempelcomplex in Thanjavur. Dit alles is mooi te combineren met mooie stranden als Goa en Varkala.

Highlight #7 – Ladakh

De landschappen in Ladakh zijn evenals in Tibet adembenemend. Een verschil is dat Ladakh oases kent die als sterk afgebakende intens groene vlekken in het maanlandschap lijken te liggen. De plaats Leh en zijn omgeving worden het meest bezocht en hebben ook de meeste (hoewel buiten Leh aangenaam beperkte) toeristische faciliteiten. De busrit van Leh naar Manali is één van de meest spectaculaire tochten die er in de regio te ondernemen zijn. Vanuit Manali is het een korte busrit naar Dharamsala, de residentie van de Dalai Lama.

Gebedsvlaggen in Ladakh

Gebedsvlaggen in Ladakh

Lowlight #1 – Oost van Delhi

Via Agra kun je verder reizen naar Gwalior, met zijn immense fort, Orchha, een kleine plaats met fraaie paleizen in (alweer) een fort, de nodige tempels en een omringend platteland. Verder naar het oosten ligt Khajurao, de stad van de erotische tempels en nog iets verder vind je Varanasi, waar mensen baden in de ghats en de doden verbrand worden aan de oevers van de Ganges. Een boottocht bij het ochtendgloren is een ervaring die je niet snel vergeet.

markt voor de tempel in Orcha

Markt voor de tempel in Orcha

Lowlight #2 – Noord van Delhi

Liefhebbers van heilige plaatsen, in de Ganges badende pelgrims en berglandschappen kunnen vanuit Delhi naar het Noorden trekken. Haridwar is een tempelstad, Rishikesh een toevluchtsoord voor de meer spirituelen. En iets verder naar het noorden ligt Shimla, de voormalige zomerhoofdstad van de Britten. Dharamsala is het Tibetaans aandoende toevluchtsoord van de Dalai Lama, die er tussen zijn wereldreizen door regelmatig te zien is. En Manali is zowel bij westerlingen als bij Indiers een populaire vakantieplaats. En bovendien de vertrekplaats van de bus richting Leh. Meer naar het westen ligt Amritsar, een stad met een bijna magische sfeer in en rond de gouden tempel.

De gouden tempel in Amritsar

De gouden tempel in Amritsar

Lowlight #3 – Sikkim en Darjeeling

De officiële taal in Sikkim is Nepalees maar de bevolking bestaat uit verschillende etnische groeperingen. De Bhutia’s, die uit Tibet stammen spreken een Tibeaans dialect, en hun gebruiken en tradities zijn Tibetaans. En hoewel de steden en dorpen toch overwegend Indiaas zijn qua sfeer en bouwstijl bevat het fraaie bergachtige landschap een aantal interessante Tibetaanse kloosters als Rumtek en Pelling. En Darjeeling is natuurlijk het theegebied, het ultieme Hill Station compleet met Unesco Heritage smalspoor stoomtrein. Een bezoek aan deze regio is goed te combineren met het nabijgelegen Bhutan.

Lowlight #4 – Shekawati

Tussen Delhi en Rajasthan (Bikaner) vind je de regio Shekawati. Deze woestijnachtige landelijke regio heeft wat ingrediënten van Rajasthan, zoals imposante forten en kastelen en landhuizen die ooit aan de adel behoorden en nu als hotel fungeren. En als bijzonderheid de beschilderde huizen Haveli’s) van de Marwari kooplieden en hun grafmonumenten (Shattri’s). Shekawati combineert dat met een charmante kleinschaligheid, korte reistijden tussen de verschillende plaatsen en voordelige, maar bijzondere verblijfplaatsen. Interessante plekken zijn Jhunjhunu, waar alle ingrediënten wel aanwezig zijn, Mehansar met woestijn en Nawalgarh met een paar van de mooist gerestaureerde Haveli’s en de beste markt die je je kunt wensen.

De Rani Sati tempel in Jhunjhunu (Shekawati)

De Rani Sati tempel in Jhunjhunu (Shekawati)

Lowlight #5 – Orissa

Orissa is een heel andere kant van India, ver van hectiek en hindoeïsme. In Orissa natuur leven, dicht bij de natuur, de Advasi, de oude stammen van India. Er zijn afgelegen gebieden waar mannen in lendendoeken met pijl en boog jagen. De vrouwen zijn uitbundig versierd met kralenkettingen. Alle stammen hebben hu eigen feesten, kleding en animistische rituelen.

Lowlight #6 – De straten

Er is geen land ter wereld waar zoveel op en rond de straten te zien is als in India. Keurig geklede zakenmensen en beschilderde bedelaars, die Sadhoe’s verbeelden en echte Sadhoe’s, handkarren en vrachtauto’s, ezels, ossenkarren, olifanten, koeien, platte karren met houten wielen, getrokken door kamelen, zestiger jaren automobielen, markten, luidruchtige bruiloftsprocessies, naakte heiligen, gat-in-de-muur winkels, fietsriksja’s, tuk tuks, begrafenisstoeten, processies, marcherende muziekkorpsen. Een kleurrijk, lawaaierig en vaak onbeschrijflijk chaotisch schouwspel dat een belangrijke plek in iedere reis zou moeten innemen.

Trompetist in de straten van Delhi

In de straten van Delhi kun je zomaar stuiten op processies met muziekkorpsen

Theo

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>