IJssculpturen in het donker

Oostenrijk kent veel mooie plekjes. Maar één daarvan is wel heel bijzonder. Even onder Salzburg bevindt zich Eisriesenwelt, de grootste ijsgrot ter wereld. Een absolute must voor iedereen die van grotten houdt – en eigenlijk ook voor iedereen die daar niet van houdt. Want Eisriesenwelt is een grot als geen ander.

Oostenrijk kent veel mooie plekjes. Maar één daarvan is wel heel bijzonder. Even onder Salzburg bevindt zich Eisriesenwelt, de grootste ijsgrot ter wereld. Een absolute must voor iedereen die van grotten houdt – en eigenlijk ook voor iedereen die daar niet van houdt. Want Eisriesenwelt is een grot als geen ander.

Een flinke klim naar boven
Wie de ijsgrot wil zien, kan het best vroeg opstaan. De ingang van de grot ligt namelijk op 1652 meter hoogte, wat garant staat voor een flinke klim naar boven. Eisriesenwelt ligt in het plaatsje Werfen. Rondom de weg naar de grot zijn diverse grote parkeerplaatsen. Vanaf hier begint de klim omhoog. Een deel van de route kan je met een kabelbaan afleggen, maar op drukke dagen zijn er lange wachtrijen. Hierdoor duurt het al snel een paar uur voordat je bij de ingang van de grot bent. Maar de reis naar boven is het absoluut waard. Al was het alleen al om het prachtige uitzicht dat je vanaf de ingang van de grot hebt.

Ontdekkingstocht in het donker
Binnen in de grot is het nog veel mooier. Al zie je daar op het eerste gezicht niet veel van, want als je binnenkomt is het pikkedonker in de grot. Er zijn geen vaste lampen bevestigd, dus deelt de gids carbidlampen uit. Gewapend met deze lamp begint de ontdekkingstocht. Langs steile trappen en smalle tunnels ga je steeds dieper de berg in. Het totale gangenstelsel van Eisriesenwelt strekt zich uit over ongeveer 42 kilometer. De eerste kilometer hiervan is onder begeleiding van een gids voor het publiek toegankelijk. De grot is alleen in de zomermaanden geopend. In de winter is de tocht naar boven door kans op lawines namelijk te gevaarlijk.

Foto afkomstig van: Winock.eu

IJzige figuren
Al snel wordt duidelijk waarom de Oostenrijkers deze grot ‘de wereld van de ijsreuzen’ noemen. Overal waar je kijkt, doemen prachtige figuren van ijs op. Je ziet stalagmieten, stalactieten en zelfs bevroren watervallen. Het schijnsel van de carbidlampen werpt schaduwen op de glinsterende ijswand, die op sommige plaatsen wel twintig meter dik is. Hier en daar steekt de gids magnesiumlicht aan, wat de ijsformaties spectaculair doet oplichten. Het brandende magnesium zorgt voor genoeg licht om de mooiste sculpturen te kunnen zien. Toch wordt het nooit volledig licht, waardoor er een mysterieuze sfeer in de grot hangt.

Het ijspaleis
Het hoogtepunt van de rondleiding is het ‘IJspaleis’. Dit is een grote hal aan het eind van de route. Op dit punt bevind je je één kilometer in de berg en 400 meter onder de grond. Het ijs is hier opvallend glad, als een spiegel. Om in de hal te komen, loop je eerst door een tunnel van 100 meter lang, uitgeslagen in het ijs. Het contrast tussen de smalle tunnel en het hoge plafond van het ‘IJspaleis’ is groot, maar daardoor des te indrukwekkender.

Op je netvlies geschreven
Als je na ongeveer één uur en een kwartier weer buiten staat, ben je een hele bijzondere ervaring rijker. Het is helaas niet toegestaan om foto’s te maken in Eisriesenwelt, maar de beelden van deze indrukwekkende ijsgrot zullen nog lang op je netvlies geschreven staan.

Sascha

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>