Ierland in een notendop

Ik koester een liefde voor Ierland sinds die ene keer toen ik dat land bezocht, jaren geleden. Sindsdien ben ik er vaker geweest en mijn oorspronkelijke verrukking werd enkel verstrekt. Dat land biedt mij alles wat ik wil van een land. Jarenlang heb ik er gereisd met rugzak en tent, en dit jaar verkende ik het vanuit een vakantiehuisje. Ik heb er gewandeld, dingen bezocht en gezocht, geslapen onder de sterren en gegeten op weitjes langs de rand van de weg.

Ierland in een notendop

Mijn rugzakjaren zitten er ondertussen op en ik moet eerlijk toegeven dat het een apart gevoel was om warm in een huisje met magnetron en bad te logeren. Maar deze voor mij nieuwe manier van reizen heeft mij er wel van overtuigd dat Ierland voor ieder wat wils heeft. Ierland in een notendop:

Craic
Ieren maken graag plezier en lachen graag. Dat merk je wanneer je een pub bezoekt en een praatje maakt met de tooghangers. Vaak zit zo’n pub vol tot de nok met gasten, die allemaal met een Guinness voor hun neus gesprekken voeren. Ze betrekken iedereen bij hun discussies, en voor je het weet nemen ze je op sleeptouw. Het gelach golft er van de ene tafel naar de andere, aangevoerd door de heerlijke Guinness. Deze plezier noemen ze craic.

Maar niet enkel in de pubs tonen de Ieren die houding, die eigenlijk meer een levensvisie is. De vriendelijkheid zit er diep ingebakken en vaak steken ze zelfs ongevraagd een handje toe, al was het maar om de juiste weg te wijzen. En hoe kan dat beter dan iedereen die voorbij komt er bij te betrekken, zodat je zeker niet fout kan lopen?

Het Groene Eiland
Het wordt wel eens gezegd dat Ierland de meeste en mooiste kleuren groen heeft. Omgeven door de vaak staalblauwe zee in het landschap haast fonkelend groen. De natuur is er weelderig en alom aanwezig. Net daarom is het heerlijk om te wandelen in Ierland. Het landschap is bezaaid met tegelijk de overduidelijke sporen van landbouw zoals enorme graanvelden, en tegelijk met uitgestrekte bossen en veenlanden. Verschillende wandelwegen slingeren zich door wat er ter plekke voor handen is: velden of heuvels. Lange wandelwegen, zoals de Wicklow Way, de Mid Clare Way en de Ring Of Kerry. Deze wandelpaden zijn er voor backpackers, maar omdat ze vaak wegen kruisen, kan je beslissen om maar een paar kilometer te wandelen. Je kan starten en stoppen waar je maar wil.

Kleine wandelwegen vind je overal tussen dorpen en velden. Soms moet je een hek overklimmen met behulp van trapjes. Soms zie je de hele dag niemand. Heerlijk. Vaak leiden de wandelpaden, groot of klein, je langs uitzichten of historische sites, zoals het klooster van Glendalough uit de zesde eeuw, of door de Burren, het maanlandschap in het westen. Er zijn ontelbaar veel van deze plekken, waarvan meer dan de helft vrij te bezoeken is, zonder dat je entree dient te betalen of lastiggevallen wordt door hordes toeristen in grote tourbussen. Plekken waar je nog kan voelen dat ze ooit heilige plaatsen waren voor de omliggende dorpen.

Plooi een willekeurige stafkaart van het land open, en je zal de kastelen, staande stenen, kerken, grafheuvels en hunebedden niet kunnen missen.

De woestheid van de natuur, de hoge kliffen, de heuvels bekleed met zoetgeurende heide en brem, het landelijke binnenland, de heuvels aan de kust… Ze zijn stuk voor stuk prachtig.

Vijf Steden
Niet alleen de wandelaars vinden hun ding in Ierland, ook stadsmussen kunnen er hun hartje ophalen. Slechts vijf steden in Ierland mogen de naam stad dragen en deze zijn Dublin, Cork, Galway, Limerick en Waterford. Dat zijn er niet veel, en ze liggen niet dicht bij elkaar, maar ze zijn stuk voor stuk prachtig en bruisend.

Langs de andere kant zijn plaatsjes zoals Wicklow en Drogheda onontdekte parels. Geen steden, maar toch het centrum van hun respectievelijke graafschappen. Elke stad of elk plaatsje biedt zijn eigen historische bezienswaardigheden, restaurantjes en uitgaansbuurt. De echte stedenliefhebber zal meer vinden in Dublin, terwijl een ander misschien eerder geniet van de betrekkelijke rust in Wicklow. Desondanks zijn ze allen de moeite waard, door hun historische centra, bezienswaardigheden zoals brouwerijen en stokerijen, oude kerken met hun gotische bravoure, uitgaansbuurten en alom aanwezige pubs.

Wat Het Land Geeft
De Ierse keuken is er een van eenvoud. Verschillende gerechten worden klaargemaakt met wat er voor handen is: aardappelen, lamsvlees, rund, uien en zeevruchten. Deze betrekkelijk eenvoudige producten hebben zich echter ontwikkeld tot een hoog niveau. Ierse zalm en Iers rundvlees zijn beroemd!

Veel pubs gaan prat op hun homecooked food, hun huisgemaakte gerechten. Dat zijn gerechten die je inderdaad thuis ook gewoon zou maken, zoals een stoofpotje of vis met frietjes, maar bijna altijd op een perfecte manier klaargemaakt. Een Irish Stew met een Guinness erbij en een plakje cake met whisky als dessert vormt een traditionele en heerlijke maaltijd.

Net zoals de gerechten bestaan uit eenvoudige maar goede ingrediënten, bestaan hun bieren en whisky’s uit de beste granen. Het donkere bier Guinness is het grootste exportproduct uit Ierland, maar wat ze zeggen is waar: hij smaakt het beste in Ierland. Getapt in tien minuten tijd, door een kundige barman die een klavertje in het schuim tekent, zo smaakt hij het beste. Ierland produceert verschillende whisky’s, waarvan Jameson de beroemdste is. Goud en amber van kleur, met een heerlijke smaak, vormt hij een heerlijk slaapmutsje.

De Magie
Al de bovenstaande dingen zijn dingen die je ook in toeristische brochures kan vinden. De Ieren weten perfect wat er goed is aan hun land, en promoten dat. Maar het is niets vergeleken met de sfeer en de magie die er hangt.

Wees eens eerlijk, zijn er in Nederland en België nog zo veel plekken waar je kan verdwalen in de bossen of de heuvels? Plekken waar staande stenen of kastelen open en bloot staan, te bezoeken door iedereen die wil? Zijn er momenten in onze lage landen waar je tijdens een wandeling niemand tegenkomt? Dat je je helemaal alleen voelt in de mist tussen de bomen, of piepklein op de rand van de zee?

Er zit iets in dat land, dat iedereen die er ooit kwam doet verlangen om er weer heen te gaan. Er zijn plekken die zich in je ziel nestelen, plekken die je wil terugzien, koste wat het kost. Alleen om dan te ontdekken dat de kleuren en sfeer helemaal anders zijn, gewoon omdat de zon ergens anders staat.

De woestheid van de natuur, de hoge kliffen, de heuvels bekleed met zoetgeurende heide en brem, het landelijke binnenland, de heuvels aan de kust… Ze zijn stuk voor stuk prachtig.

Ierland… een aanrader!

Wees eens eerlijk, zijn er in Nederland en België nog zo veel plekken waar je kan verdwalen in de bossen of de heuvels? Plekken waar staande stenen of kastelen open en bloot staan, te bezoeken door iedereen die wil? Zijn er momenten in onze lage landen waar je tijdens een wandeling niemand tegenkomt? Dat je je helemaal alleen voelt in de mist tussen de bomen, of piepklein op de rand van de zee?

Lotte
  1. Wat leuk om te lezen! Heel herkenbaar ook! Ierland is 1 van mijn favoriete landen geworden. De natuur, cultuur en natuurlijk de gezellige sfeer van de steden.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>