Historisch Turkije

Wie Turkije al bezocht, weet dat een groot deel van zijn aantrekkingskracht is zijn geschiedenis ligt. Als kruispunt van verschillende beschavingen, heeft het land nog verschillende sites uit verschillende tijdsperken. Efesus is natuurlijk de bekendste, maar bij lange na niet de enige.

Theater van Efesus

Wie Turkije al bezocht, weet dat een groot deel van zijn aantrekkingskracht is zijn geschiedenis ligt. Als kruispunt van verschillende beschavingen, heeft het land nog verschillende sites uit verschillende tijdsperken. Efesus is natuurlijk de bekendste, maar bij lange na niet de enige.

Reishonger bezocht alvast Efesus, het huis van de maagd Maria, Afrodisias en Sardis.

Efesus en het huis van de maagd Maria
Efesus is een bekende naam. Deze stad, die opmerkelijk goed bewaard is, geeft je het gevoel te wandelen in het verleden. Je mag dan ook verschillende huizen betreden, wandelt over de aloude heirbanen en kan zelfs op de openbare toiletten zitten (zonder ze te gebruiken, natuurlijk).

Maar wist je dat het niet de enige site is van die regio? Dichtbij, in de heuvels, vind je een bedevaartsoord. Naar verluid zou de maagd Maria, na de dood van Jezus, door Johannes naar deze heuvels gebracht zijn. Johannes bouwde er een huis voor haar, waar Maria bleef wonen tot ze stierf.

Van het huis is tegenwoordig niets meer te zien, aangezien er een kleine kerk op de fundamenten werd gebouwd. Maar de plaats wordt drukt bezocht door gelovigen van over de hele wereld. Niet enkel christenen, maar ook moslims bezoeken deze plaats, aangezien Jezus ook in hun geloof een profeet is.

Gelovigen bij het huis van Maria

De plaats is indrukwekkend. De stilte, het geloof van de bezoekers en de wens-muur waar men wensen en vragen voor de maagd Maria kan bevestigen, zijn inspirerend. Een plaats die je gezien moet hebben.

Wensmuur

Afrodisias
Deze stad, gewijd aan de godin Aphrodite, is niet zo druk bezocht als Efesus en zodoende niet zo keurig aangelegd. Iets wat voor mij aantrekkelijk werkt. Hier wandel je tussen gevallen brokstukken van de stad, overgroeid met gras en bomen. Enkele stukken werden heropgebouwd, andere plaatsen, zoals de arena, werden vrijwel intact opgegraven.

Omdat de stad aan de godin van de liefde en schoonheid was opgedragen, was de stad dan ook in de eerste plaats mooi. Het is niet moeilijk om je in te beelden hoe ze er bij lag in de hoogdagen. De stad moet werkelijk erg mooi geweest zijn en zelfs nu kan je dat nog zien in zijn ruïnes.

Arena van Afrodisias

Afrodisias is als archeologische plaats al erg lang bekend, hoewel er pas in de laatste 40 jaar grondig gegraven werd. Onze gids vertelde hoe hij als kind op deze site kwam picknicken met zijn ouders, en tussen de half begraven beelden speelde. Stel je voor!

Sardis
Wat vooral opvalt aan de opgravingen van Sardis, is hoe de Hellenistische, Romeinse en Byzantijnse culturen op oudere bouwwerken doorbouwden. Precies daarom is het soms erg moeilijk vast te stellen uit welk tijdstip een bepaald gebouw afkomstig is, aangezien het kenmerken toont van verschillende culturen.

Bijzonder aan deze site is het gereconstrueerde badhuis. Je krijgt een correcte indruk van hoe imposant en gedetailleerd deze bouwwerken wel niet waren.

Sardis Badhuis

Naast de site ligt een Romeinse heirbaan die het hele land (!) doorkruist. Hoewel ze grotendeels onder een meter grond ligt, wordt de baan hier en daar blootgelegd, om een beeld te krijgen van de lengte en grootte. Het einde van deze heirbaan vind je in het centrum van Izmir.

Mozaieken

Turkije heeft ruim 1800 blootgelegde historische sites. Het loont de moeite om er tenminste één van te bezoeken. De sites liggen kriskras over het land verspreid. Een bezoek bereid je dus best goed voor.

Ook goed om te weten is dat de meeste sites een museum hebben waar de kostbare beelden en gebruiksvoorwerpen uit de sites bewaard worden. Absoluut een bezoekje waard!

Afrodisias

Lotte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>