Highlights en lowlights van China

China kent natuurlijk een groot aantal bij veel bezoekers bekende monumenten en plekken, zoals de Chinese Muur, de Verboden Stad, de Terracotta soldaten. En zo nog een aantal verspreid door dit grote land. Maar er zijn ook veel plekken die veel minder bekend zijn, maar op hun eigen manier zeer de moeite waard. En vaak ook leuker doordat ze minder druk bezocht zijn.

We geven je graag een opsomming van een aantal populaire must-see’s in China (de highlights) en wat minder bekende plekken (de lowlights) die ook zeker de moeite van het ontdekken waard zijn. We noemen een aantal highlights en daarbij soms wat vlakbij gelegen lowlights en we hebben een lijstje lowlights die op zich een meerdaags bezoek waard zijn.

Highlights China

Highlight #1 – Beijing

De bekende sights in Beijing behoren natuurlijk tot de highlights. De Chinese Muur, de Verboden Stad, het Plein van de Hemelse Vrede, de Temple of Heaven, en het Zomerpaleis. De veelgeroemde Hutongs zijn eigenlijk voor toeristen in standgehouden opgeknapte modelwoningen en niet echt oorspronkelijk. Voor een uitzondering kun je een kijkje namen in het hippe Baitaisi, waar de traditionele huizen nu in gebruik zijn als atelier, bar en expositieruimte. Maar ga vooral ook op zoek naar een woonwijk met leven op straat en markante rommeligheid. Ze zijn er nog rond het centrum.

Op straat zie je een ander China dan alleen de Highlights

Beijing leven op straat en markante rommeligheid

Sommigen attracties worden -vooral voor fotografen- helaas wat minder aantrekkelijk door de grote massa’s mensen en de grauwsluiers vanwege extreme hoeveelheden fijnstof.

Bezoek de Chinese Muur bij voorkeur op een iets verder van Beijing liggende locatie, bijvoorbeeld Jinshanling. En ga niet voor een tour gericht op Chinese toeristen. Mocht je toch een druk stuk bezoeken neem de tijd en loop een paar heuvels verder. Chinese toeristen (die het merendeel van de bezoekers vormen) houden niet zo van wandelen.

De Temple of Heaven is een mooie bestemming voor vroeg in de ochtend. Als Chinezen in het park eromheen badmintonnen, dansen, tai chi beoefenen  en de kunst van het achteruitlopen beoefenen.

Ook de moeite waard is de Taoïstische Dongyue tempel. Behalve de talloze steles bevat deze tempel ook een groot aantal beelden die behoren bij Taoïstische stellingen. En vergeet vooral niet Beihai Park, een groot park gevuld met een aantal Chinese tuinen in verschillende stijlen, tempels, meertjes, een drakenmuur en de Witte Pagoda.

Highlights China

Beihai park en de witte pagoda

Highlight #2 – Shanghai

Ja, Shanghai heeft ook tempels, zoals de Jing’an Temple, en de Jade Buddha Temple. Maar de grote attractie in Shanghai is toch wel de Bund, een anderhalve kilometer lange oeverpromenade van gebouwen gemaakt om te imponeren. Veelgebouwen in eclectische (gecombineerde) bouwstijl, maar ook de Renaissance stijl, de Gotiek en de Art Deco, en tal van andere stijlen zijn aanwezig. Het is een restant van de tijd dat Shanghai gekoloniseerd was door westerse mogendheden. Banken en verzekeringsmaatschappijen, handelsfirma’s en oliemaatschappijen hadden er een vestiging.

De andere grote attractie ligt aan de andere zijde van de rivier de Huangpu. Het is de iconische skyline van Pudong, die de oude kolonisatoren lijkt uit te dagen. Het is moeilijk geloven dat hier 20 jaar geleden nog weilanden en pakhuizen waren. Als je Pudong bezoekt en vanaf de 83e verdieping van de Jinmao toren naar de overzijde kijkt dan valt op hoe nietig de gebouwen aan de Bund zijn vergeleken met de stad die er achter oprijst. Ga met de Metro verder, bezoek het Science museum en zie dat kinderen in China over ecologie leren en rij door naar het Millennium park en voel hoe Shanghai het New York van deze eeuw gaat worden.

Highlights China

Shanghai-Millenium park

Ook het French quarter met de subtiliteit van het kleine en intieme is zeker een fietstocht waard. En doe wat je eigenlijk overal moet doen. Loop, verdwaal en vind de kleine marktjes en stalletjes.

Een minder bekende attractie is het Shanghai Urban Planning Exhibition Center. Je vindt er foto’s uit het verleden, uiteenzettingen hoe de stad veranderd is en ambitieuze plannen voor stadsvernieuwing die ecologisch neutraal moet worden. Hoogtepunt is de enorme maquette van 800 vierkante meter, die nog meer dan het uitzicht vanaf de overzijde de omvang van de het duizelingwekkende woud van hoogbouw dat achter en tegenover de eens zo imponerend ogende gevels van de Bund staat. Het Europese koloniale verleden oogt nietig in vergelijking met de omvang van de ambities van Shanghai en China.

Highlight #3 – Yangshuo

Een ultieme backpackers hangout, met alle voors en tegens die daarbij horen. Je kunt er goed eten en drinken, er is voldoende accommodatie in allerlei prijsklassen en er is van alles te koop om je reisuitrusting aan te vullen of om als souvenir mee terug te nemen. Maar het is ook erg druk en het heeft weinig meer van doen met het echte leven in een klein Chinees dorp.

Maar ondanks dat en ondanks de grote hoeveelheid Chinese tourgroepen blijven de karstbergen de moeite waard. Als je vroeg bent ontloop je de hordes.

En bezoek ook Zhaoxing en nog minder toeristische dorpen als Tang’an en Jitang.

Highlight #4 – Xi’an

Xian is natuurlijk de stad van het Terracotta leger een van de beroemdste attracties van China. Dat mag je ook zeker niet missen al is de uitstalling wel wat veel die van een gevorderde opgraving waar je van afstand naar kijkt. Dus besteed ook genoeg tijd in het museum om de details en meer van het verhaal op te pikken.

De Terracotta soldaten zijn een van de bekendste attracties van China

Xian – Terracotta soldaten

De moslim wijk is een leuk stukje oorspronkelijk Xi’an. Verderop in de stad rukt de fantasieloze hoogbouw snel op, maar mede door toerisme is de sfeer hier bewaard gebleven. De Moskee is gedecoreerd met Arabische spreuken, maar de architectuur is Chinees. En vergeet niet de nachtmarkt te bezoeken voor streetfood. En de kloktoren en de ernaast gelegen beltoren zijn ook een bezoek waard. Helaas is de omgeving ervan verder wat teveel doorontwikkeld in de richting van shoppen en fastfood.

Het Yangling Mausoleum van de Han Dynastie, bevat, naast kleinere graven, de tombes van keizer Jingdi en zijn echtgenote keizerin Wang. De tombes liggen onder grote grafheuvels en bevatten miniatuur terracotta beelden, die het dagelijks leven uitbeelden.

Highlight #5 – De Long Ji rijstterassen

Niet ver (in Chinese verhoudingen) van Yangshuo vind je de prachtige Long Ji rijstterrassen. Veel mensen, ook reizigers die de meeste attracties in China maar overvol en overtoeristisch vinden noemen de regio Longshen met de dorpjes Ping’an, Dazhai en Zhongliu een hoogtepunt van hun reis. De etnische minderheden hier zijn de Miao, Yao, Dong en Zhuang.

De Yao vrouwen laten hun haar altijd groeien en er wordt gezegd dat ze het langste haar ter wereld hebben. Ze dragen het gewikkeld rond hun hoofd.

Het is een gebied om veel te wandelen.

Lowlights China

Lowlight #1 – Dunhuang en het einde van de muur

Dunhuang is een oase in de woestijn, met het hoogste duin van de wereld en als meest bijzondere attractie de op de werelderfgoed staande Mogao grotten. Dunhuang was de plaats waar de noordelijke en de zuidelijk zijderoute bij elkaar kwamen. Tussen de vierde en de twaalfde eeuw sloegen boeddhistische monniken zo’n 1000 grotten in de zandsteenrotsen. Deze werden rijk versierd met Boeddhabeelden, sculpturen en fresco’s. De meest uitgebreid gedecoreerde grotten werden gesponsord door lokale heersers, belangrijk geestelijken, rijke handelaren en zelfs Chinese keizers.  In één van de grotten (nummer zestien) zijn in 1900 rond de 50.000 manuscripten ontdekt. Een deel ervan werd verkocht aan westerse oriëntalisten. Ook een aantal fresco’s zijn door westerlingen meegenomen.

Er zijn een aantal wisselende grotten open voor het publiek. En de inhoud is zonder meer buitengewoon. Een must voor de liefhebber.

Vanuit Dunhuang kun je ook het einde van de Chinese muur bezoeken. Het is geen muur van stenen maar een van stro en leem gemaakte verdedigingswal die langzaam lijkt op te lossen in het rulle zand van de Taklamakan woestijn. De tocht kan gecombineerd worden met de Yangguan pas en het oude Hecang fort.

Dunhuang - de Grote Muur bij de Yumenguan pas

Dunhuang – de Grote Muur bij de Yumenguan pas

Lowlight #2 – De Tibetaanse gebieden

Het meest bekend is natuurlijk de provincie Tibet. Lhasa is een hoogtepunt van iedere tocht. De grote kloosters, de Jokhang tempel, het indrukwekkende Potala paleis en het tibetaanse centrum zijn geweldige attracties. Wat een bezoek wat dubbel maakt is de grote hoeveelheid Chinese toeristen en hun gedrag en het gevoel van een militaire bezetting.

Vanuit Lhasa kun je richting Nepal reizen of je kunt de trein nemen naar Xining en verder. Het is een fraaie treinreis, waarbij je langzaam steeds hoger komt tot je op een hoogte van 5076 meter komt.

Een bezoek aan de Tibetaanse autonome republiek vergt vergunningen. Zonder die en een gids kom je Tibet niet in. Ondanks dat het niet illegaal is kun je de plaatsen hier beter niet op je visumaanvraag vermelden.

De Tibetaanse wereld is echter groter.  In China zijn er buiten de Tibetaanse Autonome Republiek veel plaatsen met een sterk Tibetaans karakter, nomaden, kloosters en feesten en bijeenkomsten. Reizen is een avontuur. En soms ben je een van de weinige toeristen.

Een aantal mogelijke routes. Je kunt onderdelen doen in combinatie met Tibet of een loop vanuit Chengdu. Of in combinatie met Yunnan of de zijderoute. De overland reis van Yunnan naar Lhasa is al een paar jaar niet meer mogelijk. Zie hier wat fotoverslagen over deze routes.

Een aantal routes die door de Tibetaanse delen van China voeren.

Een aantal routes die door de Tibetaanse delen van China voeren

Lowlight #3 – Tianjin

Tianjin is een stadsprovincie die tegen de provincie Beijing aan ligt. Met een bevolking van ruim tien miljoen mensen. En met een hogesnelheidstrein in een half uurtje te bereiken uit Beijing.

Net als Shanghai kent Tianjin een aantal westerse bankgebouwen. Het is verder een havenstad met riviergezichten. Veel minder toeristisch dan Shanghai of Beijing. Bezoek vooral de zeer Engels aandoende Europese woonwijk. Leuk voor een dagtrip, of voor een kort verblijf. Voor relatief weinig slaap je in een historisch gebouw.

Lowlights China: Tianjin

Tianjin. Je waant je in Europa

Lowlight #4 – Turpan

Het laagste punt van China. Een oase in de woestijn, die wordt geïrrigeerd middels een ingenieus systeem van bronnen en ondergrondse kanalen. En een heel aardige plek om een tijdje te verblijven. Wandel langs de uitgestrekte druivenplantages en je krijgt steevast een trosje aangeboden van een vriendelijke boer. Attracties in de buurt omvatten verder het mooie oude stadje Tuyoq, de grotten van Bezeliklik en de in de Gobi woestijn liggende ruinestad Gaochang.

Turpan

Turpan – Tuyoq

Lowlight #5 – Tianshui en de Majishan grotten

Tianshui ligt ongeveer halverwege Xian en Langzou. is, met zijn 400.000 inwoners, een voor Chinese begrippen middelgrote plaats. Een plaats die, ook door zijn langgerekte smalle vorm, nog een duidelijk waarneembare band heeft met het omringende platteland. Platte karren met landbouwproducten delen de straten met gedeukte overvolle bussen waar boeren met een vale Mao pet op het hoofd in worden geduwd als betrof het een Japanse metro, driewielige feloranje of -groene autootjes, elektrische scooters en bakfietsen. En met geïmproviseerde marktjes in de zijstraten waar boeren vanaf een bakfiets hun waren uitventen of hun kleine vrachtwagentje op een kleed hebben uitgeladen.

De Majishan grotten vormen een spectaculair complex. De 194 grotten zijn in de verticale wand van de berg uitgehakt en bevatten meer dan 1.000 vierkante meter aan muurschilderingen en meer dan 7.200 boeddhistische beelden.

Majishan grotten China

Een van de vele beelden in de Majishan grotten

Aan de buitenkant van de rots zijn trappen en loopgalerijen bevestigd zodat je alle grotten kunt bezoeken en de beelden en de muurschilderingen van dichtbij kunt bekijken.

De trappen van de MajiShan Grotten

De trappen van de MajiShan Grotten

De hier genoemde plekken zijn slechts een paar van de vele plaatsen waar je, vaak zonder veel andere toeristen een ander, oorspronkelijker China te zien krijgt dan wanneer je strikt de highlights bezoekt. Slow travel (met de bus overdag in niet te lange etappes) brengt je vaak een aangename verrassing.

Ja, ik wil ook naar China!

Vind je het fijn als een local je helpt met het samenstellen van je ideale reis door China? Laat local Stella je helpen.

Theo
  1. Pingback: De ideale route voor China

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>