EHIC: European Health Insurance Card

Als je eindelijk (weer) op vakantie gaat, wil je doen waar je voor bent gekomen: op avontuur, relaxen of een beetje van beide. Wat je niet wilt, is een ziekenhuis bezoeken of een andere zorgverlener inschakelen. Helaas heb je daar niet altijd wat over te zeggen. Een ongeluk zit nou eenmaal in een klein hoekje. En in een vreemd land is het dan prettig dat je makkelijk een beroep op zorg kunt doen. Hiervoor heb je wel je EHIC nodig. Dat is je European Health Insurance Card: de pas waarmee je in Europa laat zien dat je beschikt over een basisverzekering in eigen land.

Voordelen van de EHIC

Het grote voordeel van de European Health Insurance Card, is dat je vaak meteen geholpen kunt worden in ziekenhuizen in Europa; áls het gaat om onvoorziene, medische zorg. Een EHIC biedt voordelen als het om de betaling van zorg gaat. Zonder EHIC moet je de zorgkosten die je maakt vaak eerst zelf betalen. Later kun je die kosten declareren, maar het kan lang duren voor de het geld terugkrijgt. Met de EHIC worden de zorgkosten vaak direct doorgestuurd naar de zorgverzekeraar. Dat is prettig, want de kosten van zorg in het buitenland kunnen flink oplopen. Met een basisverzekering worden behandelingen vergoed tot het tarief dat hiervoor in Nederland staat. Alleen zijn sommige behandelingen in andere landen soms een stuk duurder dan hier. Gelukkig kun je je hiervoor verzekeren. Met een aanvullende reisverzekering wordt vaak wel het hele bedrag voor je betaald door je verzekeraar. Eigen bijdragen moet je wel altijd zelf voorschieten. De kosten die je hiervoor maakt krijg je soms ook terug als je ze declareert. Maar het blijft een feit: zelfs met die verzekeringen moet je de kosten zonder EHIC soms voorschieten.

EHIC

EHIC: de European Health Insurance Card

Combinatiepas

Heb jij geen idee of je over zo’n EHIC-kaart beschikt? Je herkent hem aan de blauwe kleur en staat vaak op de achterkant van de zorgpas. De meeste zorgverzekeraars geven tegenwoordig namelijk al een combipas aan hun klanten. Dat is slim, want de zorgpas neem je (als het goed is) altijd al mee als je op reis gaat. Als je zorg nodig hebt in het buitenland, moet je de EHIC soms in combinatie met een identificatie of verzekeringsverklaring laten zien.

Landen waarin de EHIC nuttig is

De EHIC is niet overal ter wereld geldig. Het pasje is alleen in de EER-landen het bewijs dat jij een zorgverzekering hebt in Nederland. EER staat voor Europese Economische Ruimte, en de landen die hieronder vallen zijn de volgende: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.

Aanvragen en geldigheidsduur

Een EHIC heeft een vervaldatum. Hoe lang de geldigheidsduur van de pas loopt, verschilt per zorgverzekeraar. Vaak gaat zo’n pasje voor twee of vijf jaar mee. Het kan zijn dat je automatisch een nieuwe krijgt toegestuurd, maar soms moet je hier zelf achteraan. Check de vervaldatum dus goed als je bijna op reis gaat. Veel zorgverzekeraars bieden je de mogelijkheid om de pas via hen aan te vragen. Is dit niet het geval, dan kun je dit doen via ehic.nl.

zorgverzekering op reis

Ga onbezorgd op reis met de European Health Insurance Card

Alleen in ziekenhuis van nut

Ben je op reis en heb je zorg nodig, let er dan op dat je niet per ongeluk in een privékliniek terechtkomt. Hier moet je de rekening namelijk altijd voorschieten. Om te voorkomen dat je bij een verkeerd behandelcentrum terechtkomt, is het verstandig om – als dat mogelijk is – eerst contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Deze geeft dan vak advies over de lokale ziekenhuizen, maar ook over de vergoedingen die gelden in privéklinieken.

Soms accepteert zorgverlener EHIC toch niet

In een enkel geval accepteert een ziekenhuis de Europese zorgpas niet. Bel dan meteen je zorgverzekeraar. Die kan je adviseren over hoe je moet handelen. Je kunt er ook voor kiezen het bedrag toch eerst zelf voor te schieten. In Nederland kun je dan vaak declareren. Bewaar wel altijd de rekeningen, verwijsbrieven en voorschriften goed. Deze heb je nodig als je een declaratie naar je zorgverzekeraar wilt sturen.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>