Emigreren naar Spanje

Ken je het gevoel dat je al zo vaak naar een bepaalde bestemming bent geweest en uiteindelijk denkt, “Waarom ga ik daar niet wonen”? Ieder jaar zijn er weer mensen die besluiten om te emigreren met verschillende redenen waaronder werk of familie, maar er zijn ook mensen die verliefd worden op een stad, land of gebied. Of je nu naar Australië, China, België of Spanje emigreert, een goede voorbereiding is van groot belang.

Tips voor emigreren naar Spanje

Om goed voorbereid te zijn voor het emigreren naar Spanje hebben we een “emigratietip top 3” samengesteld en de “Do’s en Dont’s” op een rijtje gezet.

sagrada família

1. Spaans leren

spaans lerenAls je voor langere tijd in Spanje gaat wonen en werken, dan is het niet alleen handig om de taal te leren om bijvoorbeeld boodschappen te kunnen doen, maar ook van belang om in contact te komen met de lokale bevolking. Daarom is het zeker aan te raden om al in Nederland te starten met het leren van de Spaanse taal en in Spanje hiermee door te gaan. Om goed te kunnen integreren, nieuwe vrienden te maken en om nog veel meer redenen is het van belang om in ieder geval goed Spaans te leren spreken.

2. Open staan voor de Spaanse cultuur

Ook al heb je misschien al veel gelezen over de Spaanse cultuur en ben je al vaker op vakantie geweest in Spanje, toch kan het zijn dat je pas echt de Spaanse cultuur zal leren kennen als je voor langere tijd in Spanje woont. Het is belangrijk om in gedachte te houden dat de Spaanse cultuur verschilt van de Nederlandse. Zo zijn er in Spanje veel feestdagen en mooie tradities, maar ook zijn er zaken die misschien wat minder plezierig kunnen zijn. Om een voorbeeld te geven, Spanjaarden staan bekend om de “Mañana mañana” (morgen, morgen) mentaliteit. Dit houdt over het algemeen in dat bepaalde zaken wat minder snel worden geregeld dan in Nederland. Zeker als je te maken krijgt met de overheid is het handig om te weten dat het allemaal behoorlijk wat langer kan duren. Natuurlijk is dat vervelend, maar probeer je er niet te veel aan te ergeren. Als je van tevoren al in gedachte houdt dat het wat langzamer gaat, dan kan het alleen maar meevallen.

chili eten Spanje

3. Doorzettingsvermogen

Geef niet (direct) op! Het kan heel goed gebeuren dat niet alles zal gaan zoals je gepland had maar juist dan is het van belang om door te zetten. Tegenslagen zullen er misschien zijn, qua woonruimte, werk, het leren van de taal etc. maar probeer creatief te denken en open te staan voor nieuwe ideeën, oplossingen en hulp. Blijf wel realistisch: als er bijvoorbeeld geen financiële middelen meer zijn, als heimwee een grote rol gaat spelen of als er andere factoren zijn waarom het misschien beter is om terug te keren dat kan dat een verstandig besluit zijn. Remigreren is overigens geen teken van falen maar juist een krachtig en wijs besluit.

Do’s en Dont’s tijdens het emigreren naar Spanje:
Voordat je naar Spanje gaat emigreren, moet je je bijvoorbeeld bij de gemeente in Nederland uitschrijven. Maar er zijn meer zaken waarmee je rekening moet houden. We hebben de belangrijkste do’s en dont’s voor het emigreren naar Spanje op een rij gezet.

Kies eerst voor een huurhuis

Of je nu uiteindelijk een huis wil kopen of wil blijven huren voor langere tijd, het is misschien een goed idee om sowieso eerst te starten in een huurhuis. Zo kan je echt goed je nieuwe woonplaats verkennen, kennis maken met het Spaanse leven en een idee krijgen van hoe het is om voor langere tijd daar te wonen. Mocht het dorp, de stad of de regio niet bevallen, dan kan je makkelijker besluiten om te verhuizen dan wanneer je direct kiest voor een koopwoning die je niet snel weer kan verkopen. Lees hier wat wij de vijf leukste steden van Spanje vinden.

Park Guell in Barcelona

Start een eigen bedrijf

Het kan in eerste instantie lastig zijn om een geschikte baan te vinden, maar dit is ook wel afhankelijk per sector. Mocht je geen werk kunnen vinden, dan kan je erover nadenken om je eigen bedrijf in Spanje te starten of een bestaand bedrijf over te nemen. Er is over het algemeen een variëteit aan bedrijven ter overname, van gezellige Bed & Breakfasts tot wijnwinkels en van bakkerijen tot restaurants. Het is wel aan te raden om bij een overname het bedrijf volledig door te lichten, zodat je straks niet voor onaangename verrassingen zoals onbetaalde rekeningen of mankementen komt te staan.

Maak kennis met de locals

Om je echt thuis te gaan voelen in je nieuwe woonplaats is het aan te raden om contact te leggen met de locals. Ook al zijn ze misschien in het begin niet heel enthousiast en duurt het even voordat ze ook echt beseffen dat je daar voor langere tijd gaat wonen, is het echt de moeite waard.

Ga er niet vanuit dat er toch wel een baan te vinden is

De werkloosheid in Spanje ligt gemiddeld hoog en daardoor kan het lastig zijn om een baan te vinden. Het is daarom niet verstandig om er vanuit te gaan dat er vast wel een baan zal zijn. Je kan misschien al vanuit Nederland nadenken over de mogelijkheden. Wie weet ken je al mensen die daar wonen en kunnen zij iets voor je betekenen. Ook kan je op zoek gaan naar internationale bedrijven die in Spanje gevestigd zijn. Mocht het niet lukken om een baan te vinden kan je altijd nog nadenken om een eigen bedrijf te starten.

Sangria

Vakantie is niet hetzelfde als emigreren

In het geval dat je bent gevallen voor de vriendelijke mensen, de tapas, de zon, de diversiteit en het “relaxte” levensritme dan wordt Spanje misschien wel je nieuwe thuis. Hou wel in gedachte dat een vakantie in Spanje niet hetzelfde is als daar daadwerkelijk wonen. Zeker als je in Spanje gaat werken en lange dagen maakt, zorgen hebt over of je wel genoeg inkomsten binnen zal krijgen eind van de maand is het niet hetzelfde als lekker in het zonnetje aan de Spaanse costa zit met een glas “Sangria”.

Betaal niet direct de vraagprijs (bij huur/koop woningen)

Emigreren naar SpanjeMede door de crisis is het mogelijk om te onderhandelen over prijzen van huurhuizen en koopwoningen. Daarom is het ook zeker aan te raden om niet direct de vraagprijs te betalen, maar een lager bod te doen. Als je het lastig vindt om te onderhandelen met Spanjaarden kan je misschien een Spaanse bekende inschakelen om hierbij te helpen.

Mocht je op zoek zijn naar meer informatie over onder andere het aanvragen van een fiscaal nummer, de gezondheidszorg, kosten van levensonderhoud en meer, neem dan eens een kijkje op: www.vertreknaarspanje.nl. Of heb je een vraag over emigreren naar Spanje? Laat dan een reactie achter onder dit artikel.

Martijn
  1. Erg leuk artikel weer. Het is uit eigen ervaring ook altijd handig om kennissen op te bouwen die dezelfde ervaringen hebben gehad en beide talen spreken. Naast wonen en werken en plezier bestaat er ook altijd nog iets als cultuurverschillen.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>