Do’s en don’ts in Marokko

Wie naar Marokko gaat, stapt voor even in een andere wereld. Een wereld van kamelenkaravanen, dadelpalmvalleien, Arabische paleizen en geurige soeks. Als je een reis naar Marokko overweegt, zal je je vast goed inlezen. Wat is de moeite waard om te zien en wat mag je absoluut niet overslaan? En met welke dingen moet je ter plekke rekening houden en wat is onderweg een no-go? We zetten hier onze do’s en don’ts voor Marokko op een rijtje.

marokko kamelen

DO #1: hobbel op een kameel door de woestijn

Natuurlijk een absolute do: een trip naar de zandduinen van de Sahara. Als je dichterbij de woestijn komt, zie je in de verte de oranje duinen al aan de horizon verschijnen. De leukste manier om de woestijn te beleven vinden wij per kameel: hijs jezelf op dit ‘schip van de woestijn’ en hobbel richting een kampement tussen het zand. ‘s Avonds staat er een stomende tajine en een glaasje ‘berberwhisky’ (muntthee) voor je klaar. Slaap in een van de vooropgezette tenten of leg je matrasje buiten onder de sterren neer. Als je wakker wordt heb je vanaf één van de duinen rondom het kamp het beste uitzicht op de magische zonsopkomst.

marokko hotel

DO #2: slaap in een riad

Een andere bijzondere slaapervaring in Marokko is in een riad. Dit zijn oude woonhuizen waar vroeger rijke handelslieden woonden, omgebouwd tot accommodatie. Vaak is het een oase van rust met kleurrijke versieringen, ontspannen lounge hoekjes en een knus dakterras waar je ’s ochtends kunt ontbijten. Het lijken wel verborgen paleisjes, verscholen in de straten van de oude medina. Zodra je de deur van je riad uitstapt, sta je midden in de levendige soeks vol kraampjes met handelswaren. Tijdens je reis moet je zeker één keer in een riad slapen, bijvoorbeeld in de koningssteden Marrakech of Fes.

marokko berbers

DO #3: wees te gast bij een berberfamilie

Tijdens onze reis waren we te gast bij een vriendelijke berberfamilie in het Atlasgebergte. Een bijzondere ervaring, want zo krijg je écht een kijkje in het lokale leven. Leer tijdens je homestay hoe je couscous of een tajine voorbereidt en ontmoet de dorpsbewoners tijdens een wandeling met je gastheer. Zo zie je onder andere hoe men op traditionele manier brood bakt, tapijten knoopt en het land bewerkt. Normaal gesproken zijn de berbers niet gemakkelijk toegankelijk, maar de Marokkaanse Mohamed en zijn Britse vrouw Carolyn heten je graag welkom in hun huis in een klein dorp in de bergen.

onderhanden

DON’T #1: vergeet te onderhandelen

Tijd voor de don’ts in Marokko. Het is een veelgemaakte fout onder toeristen: teveel betalen voor je souvenirs. In Marokko is onderhandelen een must, het is een nationale hobby en als je er een beetje in oefent, kant het een lollige bezigheid zijn. Onze tips: zorg dat de koopman als eerste een prijs noemt. Vervolgens vraag je of hij deze prijs wil laten zakken, omdat je bijvoorbeeld student bent, of heel arm, of vier kindermonden te voeden hebt, etc. Herhaal deze handeling een paar keer, zodat de prijs steeds wat lager word. Ga dan pas zelf in onderhandeling, begin op ongeveer de helft van de prijs en kom uit op 2/3e of 3/4e. Lach erbij, maak wat grappen, drink samen een theetje en wees blij met je nieuwe aankoop!

marokko kleding

DON’T #2: heb blote knieën en schouders

In Marokko gaan de vrouwen vaak heel bedekt over straat: een lange broek, lange mouwen, meestal nog een overjas en soms zelfs een hoofddoek. Zo bont hoef je het als toerist niet te maken, maar je zal merken dat je als vrouw op straat met meer respect wordt behandeld als je je hotpants en spaghettitop in de koffer laat. Wij kiezen vaak voor een rok of broek tot in ieder geval over de knie en een shirtje met een kort mouwtje. Verder is het handig een sjaal in je tas te doen, om bijvoorbeeld over je schouders of haar te slaan als je een koranschool of iets dergelijks ingaat.


riksja marokkoBovenstaande tips zijn afkomstig van Edith Huntink van Riksja Marokko, onderdeel van Riksja Travel. Een reisorganisatie van reizigers voor reizigers waarbij de reizen het resultaat zijn van hun eigen reiservaringen. Ze verkopen die manier van reizen die ze zelf leuk vinden: individuele, wat eigenwijze reizen die je zelf grotendeels samenstelt.

Martijn
    • Hoi Am,

      Leuk hè?! Je kunt deze homestay boeken via een bouwsteen van Riksja, dit is de juiste link. En: ze bieden meer bijzondere bouwstenen aan vanuit Marrakech en/of in het Atlasgebergte.

      Groetjes, Dionne

  1. Hellen zegt:

    Is het mogelijk om als vrouw alleen naar Marokko te reizen ?
    Ik ben een alleenstaande 67 jarige en zou graag Marokko willen ontdekken.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>