De smaak van Marokko

Liefde gaat door de maag, wordt er weleens gezegd. Dit geldt ook voor de liefde van een land, die extra kan groeien door kennis te maken met de lokale keuken. De Marokkaanse keuken is volgens kenners één van de meest gevarieerde keukens ter wereld. Arabische, Mediterraanse en Afrikaanse invloeden hebben geleid tot een mix van smaakvolle gerechten. Inmiddels zie je de tajine steeds vaker in Nederlandse keukenkastjes terug.

Marokkaanse keuken

Liefde gaat door de maag, wordt er weleens gezegd. Dit geldt ook voor de liefde van een land, die extra kan groeien door kennis te maken met de lokale keuken. De Marokkaanse keuken is volgens kenners één van de meest gevarieerde keukens ter wereld. Arabische, Mediterraanse en Afrikaanse invloeden hebben geleid tot een mix van smaakvolle gerechten. Inmiddels zie je de tajine steeds vaker in Nederlandse keukenkastjes terug.

Kruiden en smaakmakers kunnen in de Marokkaanse keuken niet ontbreken. Deze worden veelal in eigen land geproduceerd, zoals saffraan, munt, olijven, limoenen en sinaasappels. Andere belangrijke specerijen die zeker in dit rijtje thuis horen, maar geïmporteerd worden zijn onder andere kaneel, komijn, kardemom, gember en koriander. Niet alleen de smaak van het gerecht kan hiermee bepaald worden, maar ook de kleur.

Marokkaanse kruiden

Zelf koken in Marrakech
Lijkt het je leuk om zelf te onderhandelen in de souks, te leren omgaan met een tajine (stoofpot van aardewerk) en kennis te maken met de geheimen van de Marokkaanse keuken? Sluit dan aan bij Fatima, Gemma of een andere lokale leerkok voor een kookworkshop in Marrakech. Je wandelt door de achterafstraatjes waar je de boodschappentas vult met geurige kruiden. Je ziet een gedeelte van de souks waar deze Marokkaanse vrouwen zelf ook hun boodschappen doen. Trotse koopmannen die hun waar aanprijzen en je soms laten proeven van hun producten. Je stopt op plekken waar je zelf gemakkelijk aan voorbij loopt. Je bestelt kip, zoekt de beste groente uit en onderhandelt met de lokale bakker: een kijkje in het échte Marokkaanse leven.

Met alle ingrediënten op zak voor een typische Marokkaanse maaltijd ben je klaar voor de volgende stap. Het schort gaat aan en je leert een traditionele tajine bereiden. Dit is een vlees- vis of groentegerecht dat bereid wordt in een stoofpot. Ook delen Fatima of Gemma je de fijne kneepjes voor het maken van echte couscous, Marokkaanse salade of -brood. Na het afgaan van de laatste kookwekker mag je aan tafel om te genieten van je zelfbereide maaltijd.

Kookworkshop in Marrakech

Verse vis in Essaouira
Even uitwaaien aan zee kan goed in de kustplaats Essaouira; dé uitvalsbasis voor visliefhebbers. In dit knusse vissersplaatsje vind je in de ommuurde medina witte huizen met blauwe luiken. Je kunt hier eindeloos dwalen door de levendige souks en de kronkelende straten die overgaan in smalle steegjes. Wandel in de ochtend op je gemak naar de vissershaven, zodat je hier aan het einde van de ochtend de houten blauwe bootjes ziet binnen varen met verse vis. De vis wordt dan direct op straat verkocht.

Wanneer je nog meer wilt meekrijgen van het lokale leven, dan is de fish market zeker een bezoekje waard. Alle vis die je hier ziet, zwom diezelfde ochtend nog rond in de Atlantische Oceaan; verser kun je het niet krijgen. Je kunt er één uitzoeken en als je zegt dat je ‘m direct op wilt eten, maken ze ‘m voor je schoon. De visboer geeft een harde gil en er komt iemand aangelopen die de vis op een schaal legt en je wenkt mee te komen. Achter in de hoek vind je een restaurant waar je eigen vis op de gril wordt gelegd. Voor ongeveer acht euro heb je een heerlijk vis, tomatensalade en een mandje brood. Je zit hier midden tussen de locals die het leuk vinden dat je hier komt eten.

Verse vis in Essaouira

Tijd voor thee
Zoals we hier ‘een bakkie doen’ als sociale bezigheid, word je in Marokko vaak uitgenodigd voor een Berber whiskey of Moroccan whiskey. Deze verse muntthee wordt gezien als het nationale drankje en wordt je dan ook bij verschillende gelegenheden aangeboden; tijdens een stadstour met gids, bij gastvrije berbers in een groene palmvallei of zelfs middenin de woestijn na je kamelentocht.

Om thuis al in de Marokkaanse sfeer te komen, hierbij een recept voor Berber Whiskey:
* Bosje verse munt
* 1,5 eetlepel groene Gunpowder thee
* 4 eetlepels suiker

Was het bosje munt met koud water. Voor de beste smaak kun je de munt even kneuzen. Net als in Marokko laat je de steeltjes er gewoon aan zitten. Kook een liter water en laat deze twee minuten afkoelen, anders wordt de groene thee bitter. Doe de groene Gunpowder thee in een met kokend water omgespoelde theepot en schenk hier het water in. Voeg de munt in z’n geheel toe, doe de suiker erbij, eventjes roeren en laat de thee dan 10 minuten trekken.

Het echte geheim zit in het volgende: schenk de thee in een theeglaasje en vergroot langzaam de afstand tussen het glas en de thee. Wel goed mikken. Het volle glaasje gooi je weer terug in de theepot en dit herhaal je 3 à 4 keer zodat de suiker geheel is opgelost en alle aroma’s zijn vermengd. Nu is de thee klaar en kun je hem nog een keer op dezelfde wijze inschenken. Je drinkt de thee zo heet mogelijk, een beetje slurpen hoort erbij. Besaha!

Berber Whiskey

Reishonger gekregen naar een rondreis Marokko? Bij Marokko online stel je je eigen, individuele reis samen aan de hand van bouwstenen. Of kies voor een individuele rondreis, waar al voor je gepuzzeld is. Wil je hulp bij het samenstellen van jouw rondreis? Neem dan contact op met de Marokko reisspecialist.

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>