Eten bij de snèk en de toko

Wie van lekker eten en drinken houdt is op Curaçao aan het juiste adres. Curaçao is in haar rijke geschiedenis veel bezet geweest door verschillende landen en volkeren. Na elke bezetting zijn er mensen blijven wonen en deze invloeden zie je terug in de Curaçaose keuken.

Muurschildering Cabana Beach, Polar Beer, Curacao

Wie van lekker eten en drinken houdt is op Curaçao aan het juiste adres. Curaçao is in haar rijke geschiedenis veel bezet geweest door verschillende landen en volkeren. Na elke bezetting zijn er mensen blijven wonen en deze invloeden zie je terug in de Curaçaose keuken.

Curaçao is een mengeling van verschillende culturen uit Zuid-Amerika, Afrika en Europese landen. Deze diversiteit is terug te vinden in de keuken van Curaçao. De diverse gerechten zijn op het eiland niet alleen verkrijgbaar in de restaurants, ook op de lokale markt en bij de diverse ‘snèks’ kun je genieten van lokale lekkernijen.

Eet hobi duchi bij de toko
Een bezoek aan de lokale markt mag zeker niet ontbreken tijdens je vakantie op dit Caribische eiland. In Punda, de oudste wijk van Willemstad, kan je bij de grote markt voor weinig geld lokale gerechten kan vinden. Op de “Marshe Bieu”, de oude markt, ruik je de geur van inheemse stoofpotten en gebakken vis. Bij de kraampjes worden dagelijks tot 3 uur ‘s middags heerlijke traditionele gerechten bereid. Deze gerechten danken hun lekkere smaak aan het feit dat ze worden klaargemaakt op briketten. Het eten op de markt is van hoge kwaliteit, maar de prijzen zijn er laag. Hierdoor is een lunchgerecht ook goed betaalbaar voor de lokale mensen, die je daar zeker zult ontmoeten. Eet op de markt eens “hobi duchi”, een cactussoep met varkensvlees, vis of garnalen. Of gewoon een verse gegrilde vis met wat rijst en bonen.

Eet hobi duchi bij de tokoOude markt, Marshe Bieu

De Snèk op Curaçao
Je vindt ze overal. Populaire snèks, duidelijk zichtbaar langs de kant van de weg, en verborgen snèks die alleen bekend zijn bij de vaste bezoekers. Hooggelegen met een uitzicht op huizen, bomen en heuvels in de wijde omtrek, midden in het centrum tussen winkels of onder de rook van de raffinaderij. De snèks hebben een ding met elkaar gemeen, namelijk dat ze een onlosmakelijk deel van de Curaçaose samenleving vormen. In die mate dat er sprake is van een snèkcultuur, onvergelijkbaar met de rol van bars, café's, restaurants en winkels elders in de wereld‘s Avonds, als de zon bijna onder is, eten de mensen op Curaçao graag een kleine snèk. Een snèk is heerlijk gekruid vlees met patat of een broodje. Deze lekkernij mag je niet overslaan als je op het eiland bent!

Maar de snèk betekent meer dan een hapje eten. Het is een ontmoetingsplaats voor de locals, een soort kleine supermarkt met muziek, overheerlijke snacks en drankjes. En allemaal voor een prikkie. Geniet van het lekkere eten en ontdek hoe de snèk onderdeel uitmaakt van de cultuur op Curaçao. Curaçao heeft honderden snèks. Je vindt ze op elke hoek van de straat, werkelijk overal. Populaire snèks, duidelijk zichtbaar langs de kant van de weg, en verborgen snèks die alleen bekend zijn bij de vaste bezoekers.

Bijzondere gerechten
Wil je echt eens wat anders eten? Probeer dan bijvoorbeeld eens een stoofschotel van leguaan, of een soep van ditzelfde reptiel. Het smaakt een beetje als kip. Deze en andere lokale gerechten kun je bij uitstek eten bij Jaanchies Restaurant bij Westpunt. Je kan daar werkelijk van alles eten wat er leeft op het eiland. Dit restaurant bestaat inmiddels ruim zestig jaar. Het restaurant is alleen tijdens de lunchuren geopend en op zondag geniet je er bovendien van live-entertainment.

Jaanchies

Curaçao: de enige plek waar je legaal leguaan kunt eten
Leguaan eten CuracaoLeguanensoep

Keshi yena
Hét gerecht dat symbool staat voor de interculturele mengeling op het eiland van Curaçao is het gerecht keshi yena, oftewel gevulde kaas. Deze hartige (stoof)schotel dankt zijn populariteit aan zijn zachte, zoet-pittige smaak. Het is niet helemaal duidelijk hoe en wanneer dit gerecht ontstaan is, maar door het gebruik van een ronde, uitgeholde Edammerkaas, is wel duidelijk dat Nederlanders hier een van de hoofdingrediënten voor hebben aangedragen. En omdat deze kaas een luxe product is in deze streken, is het geen dagelijkse kost.

Voor het proeven van dit traditionele gerecht ga je naar hotel Otrobanda. Onder het genot van dit heerlijke gerecht kun je genieten van de prachtige ligging van het hotel met uitzicht op de haven van Curaçao.

Bart
Laatste berichten van Bart (alles zien)
  1. Esmeralda zegt:

    Je hebt ons ook nieuwsgierig gemaakt!
    Leuke blog, heb gelijk trek en zin om er naar toe te gaan. Curaçao staat nu op ons lijstje!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>